Google Translate

vrijdag 2 september 2011

Digerfallet te Syssleback (Noord Värmland)

Digerfallet is een waterval in de rivier Tåsan in Värmland te Zweden.

Digerfallet is te bereiken door op weg 62 naar Höljes te gaan. Sla in Brattmon rechtsaf bij het bord "Fageråsdammen". Na ongeveer 1,7 km zie je een bordje "Digerfallet" aan de linkerkant. Zie foto hieronder:



Vervolg lopend het pad. Ongeveer 200 meter en je komt bij de waterval.Zie foto hieronder.



Bij de waterval staat ook een soort huis. Zie foto hieronder:



Dit huis is niet meer bewoond. Het is vervallen en de vraag is waarom het nu bezig is te vervallen. Hieronder een aantal foto's van binnen.





De website http://www.nordvarmland.com/ heeft een uitstekende beschrijving van de historie van Digerfallet. Het gehele verhaal is in het Zweeds na te lezen op http://www.nordvarmland.com/page.php?id=1642. In 1918-1920 werd de centrale bij Digerfallet gebouwd. Het schijnt dat nadat de centrale buiten gebruik is geraakt er geprobeerd is om er een bewoonbaar huis van te maken. Zoals de foto's laten zien is het nu aan het vervallen. Navraag via email gedaan bij het toeristenbureau in Syssleback en kreeg als antwoord dat de centrale in 1952 werd gesloten en dat alle machines in 1953/1954 zijn verkocht. Het gebouw en huis is in 1953 prive eigendom geworden en dit is tot op heden nog steeds zo. Bij het toeristenbureau weet men de naam van de eigenaar niet en weet men ook niet wat er in de toekomst met het gebouw gaat gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten