Google Translate

zondag 16 september 2012

Nabreluokta kapel

Bij de poolcirkel zijn we door het werelderfgoed Laponia gereden. Dit erfgoed bestaat uit een viertal natuurreservaten en Stora Sjöfallet is er één van. In dit uitgestrekte gebied viel ons oog op de Nabreluokta kapel. Nabreluokta is een baai in het meer Stora Lulevatten. De cirkel met de R in de afbeelding hieronder is de Nabrueluokta kapel. De kapel ligt in de gemeente Gällivare.



Er is niet veel te vinden over de Nabreluokta kapel op internet. Op deze website is de meeste informatie te vinden. Hieronder de beschrijving afkomstig van Ernst Manker.

1) Plats för kapell. På angiven plats skall enligt uppgift (Fornminnesinventeringen 1965) Gällivare sockens äldsta kyrka hauppförts 1650 för att kort efter ha brännts ner. Utgrävd på 1940-talet. Vid besök på platsen vid inventeringstillfället 1992 iakttogsen stenhög-spismursrest?
2) Minnessten, 1,7m h, 0.8m br och 0.2m tj av röd granit. Stenenrestes av Gellivare Församling 1953. På stenen är inskriptionen: NABRELUOKTA KAPELL BYGDENS FÖRSTA UPPFÖRDES HÄR 1650 BRANN KORT DÄREFTER ÅRROS ÅUTEP PUOLAJ PARKOH MUIHTON MANGED AIKIITAH (Må gångna släktleds gärningar bevaras i minne av eftervärlden) 11m N om stenen är en ansamling stenar, kan vara rester efter enpräststuga som enl. uppgift ska ha legat på platsen.

Ernst Manker is een Zweedse Saami onderzoeker. Van hem heb ik eerder het boek Lappland i färg gelezen. Het verslag van dit boek is hier te lezen. De bron van de beschrijving komt uit zijn boek "Lapparnas heliga ställen". Dit boek van Ernst Manker is best wel bekend op internet en levert veel informatie op over geschiedenis van de Saami.

Välkommen till Nábbreluokta

In 1607 werd de eerste kerk van Lapland in Jokkmokk ingehuldigd. De Nabreluokta kapel werd voltooid in 1646. Het was de eerste kerk in de parochie van Gällivare. Probleem was namelijk dat de Saami een nomadenbestaan hadden en men niet wist waar een kerk of kapel het beste gebouwd kon worden. Uiteindelijk besloot men de kapel bij Nabreluokta te bouwen. Deze locatie werd gekozen omdat het een voor- en najaar verzamelplaats voor Sirges (Sirkas) Saami dorp was. Naast de kapel werd ook een klein huis en een schuur gebouwd voor de priesters die ergens moesten overnachten. De priesters van Jokkmokk predikten namelijk ook in Nabreluokta. De kapel brandde na een paar jaar al af, maar het huis en de schuur stonden nog tot de jaren 1800, waarna ze vervolgens ook afbranden. Volgens traditie hebben de Saami de kapel in brand gestoken omdat men hun eigen geloof niet wilden afzweren. De kapel werd niet meer opgebouwd op deze plek. De nieuwe kapel werd gebouwd bij Vassaraträsket. Later zou hier de stad Gällivare komen. 

Pad naar de kapel

Nábrreluokta kapell

Plek waar de kapel heeft gestaan

Monument uit 1953
Loop je wat verder door dan kom je aan de rand van Stora Lulevatten te staan.

Zicht op Stora Lulevatten
Sta je aan de rand van Stora Lulevatten, dan heb je een schitterend uitzicht over het meer. Hieronder een drietal foto's van Stora Lulevatten.

Stora Lulevatten

Stora Lulevatten

Stora Lulevatten
Overige informatie over Nabreluokta:
Leuke plek en schitterend uitzicht. Er stond ook een picknicktafel. Die hadden ze wel weg kunnen laten :-). De muggen waren namelijk zeer agressief op deze plek. Ze werden vooral bij het meer helemaal wild. Niet normaal. Tijdens ons verblijf op de poolcirkel waren ze hier het agressiefst.

5 opmerkingen:

  1. prachtige foto´s van het meer. wat een pech van de muggen :( groet, huldra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dat vind ik nu ook altijd zo mooi, die weerspiegelingen in het water. Prachtige foto's van Stora Lulevatten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel te bekijken op je blog hoor. Deze foto's van het meer vallen me meteen op. Wat een prachtige plek. De muggen vind ik dan weer iets minder. Die muggen, samen met de afstand houden ons toch nog een beetje tegen om hier in de zomer naar toe te gaan.
    Groetjes, Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De muggen bij de poolcirkel waren echt erg, maar achteraf heeft het toch wel weer wat. Het blijft ons toch trekken na het lezen van een aantal verhalen die in het noorden plaatsvonden. Dus, volgende keer misschien weer.

      Verwijderen