Google Translate

maandag 16 december 2013

Nieuwjaars blog challenge 10 en 11

Challenge nummer 10: Over WordPress Plugins en zo
Challenge 10 was geen schrijfopdracht, maar informatie over het gebruik van plugins in Wordpress. Sinds de challenge ben ik erachter dat bloggen in Wordpress eigenlijk de standaard is in de blogwereld. Je kunt een gratis Wordpress blog beginnen, maar eigenlijk is een Wordpress blogsite op je eigen domeinnaam het beste. Ik zit zelf op Google Blogspot en dit is eigenlijk geen beste keuze geweest. Ik heb wel de domeinnaam www.blogzweden.nl in gebruik, maar puur als doorstuurservice naar blogzweden.blogspot.nl. Door het gebruik van Google Blogspot heb ik zelf weinig aan de tips over de plugins voor Wordpress. Voor meer tips over Wordpress plugins heeft de Blogtrommel website een mooi artikel, namelijk 10 favoriete Wordpress plugins.

Challenge nummer 11: Deel iets uit je persoonlijke leven
Deze challenge is wel een schrijfopdracht en wel iets vertellen over iets persoonlijks wat afgelopen weekend is gebeurd, maar wel te maken heeft met het thema van mijn blog. 

Twee gebeurtenissen hebben afgelopen weekend te maken gehad met mijn blog. Omdat ik sinds de blogchallenge alleen maar Wordpress hoor, heb ik afgelopen weekend gekeken naar de mogelijkheden van Wordpress op mijn domeinnaam www.blogzweden.nl. De domeinnaam is onder gebracht bij Transip. Bij Transip is het mogelijk om op je eigen domeinnaam Wordpress te draaien. Dit is hier te lezen. Er moet dan een Webhosting Basic upgrade uitgevoerd worden. Dit kost dan zo'n €85,00 per jaar. Tevens moet het blog verhuist worden van Blogspot naar Wordpress. Hoe dit kan, is uitgelegd in dit artikel op de Blogtrommel website. Waar ik dan voornamelijk mee zit zijn de afbeeldingen op Google Picasa. De links van de afbeeldingen verwijzen allemaal naar de Blogspot.com website die volgens mij weer verwijst naar Google Picasa. Hoe gaat dit bijvoorbeeld als de Google Blogspot site overgezet wordt naar Wordpress? Andere nadelen zijn het opnieuw inrichten van Google Adsense en Google Analytics. Nog een nadeel is het onder de knie krijgen van Wordpress en de vele plugins die daarbij horen. Dit gaat ten koste van de blogposten. Daar is dan minder tijd voor. In ieder geval een nuttige besteding in het weekend. Voorlopig blijf ik nog bij Google Blogspot. Mocht Google ooit met Blogspot stoppen, dan is het meestal wel mogelijk om de blogposts te exporteren. Anders is de tool HTTrack Website Copier een oplossing. Met behulp van de HTTrack Website Copier is het mogelijk om een website of in dit geval de blogsite te downloaden naar je eigen computer. Genoeg mogelijkheden om je blogposts veilig te stellen.

Verder is het afgelopen weekend het boek En dag i historien van Andrea Gjestvang binnengekomen via de post.

Andrea Gjestvang
Ik heb het boek in de Noorse taal rechtstreeks bij Andrea gekocht. Het e-mailadres is op haar website andreagjestvang.com te vinden. Reden om het boek te bestellen is dat het boek niet in het Engels wordt uitgebracht. Andrea heeft wel de Engelse versie van de interviews meegeleverd als PDF bestand. Het is dus voor mij toch te lezen.Meer over Andrea is te lezen in deze blogpost. In de toekomst volgt een blogpost over dit boek.

4 opmerkingen:

  1. Blogger of Wordpress, dat is de vraag...

    Een kleine drie jaar geleden heb ik ze allebei bekeken en gekozen voor Blogger. Argumenten destijds: gebruiksvriendelijker, makkelijker van scratch af aan op te zetten en - heel belangrijk - meer mogelijkheden en vrijheden bij hosted draaien. Zat ik er naast? Ik denk het niet, maar andere meningen en vooral ook argumenten hoor ik graag.

    Bijna drie jaar ervaring met Blogger. Vooral - heel erg - positief, maar af en toe is er iets in het platform dat een eigen leven gaat leiden. Meestal wordt dit opgelost - het kan soms lang duren - maar een enkele keer ook niet. Sommige functies zijn al jaren gestoord zonder dat 'Blogger' (Wie is dat? Je kunt niemand ergens op aanspreken) ze maakt. Als je deze gewoon negeert, dan heb je er ook geen last van ;-) En soms zijn er irritante storingen die het werken erg lastig maken, ook nu weer. Spijt van de keuze? Zeker niet.

    Voor de toekomst? Net als jou heb ik op de lange duur meer vertrouwen in Wordpress dan in Blogger. De kans dat ik er te zijner tijd naar overstap is groot, maar waarschijnlijk nog niet op korte termijn. 'Managed Wordpress hosting' lijkt een deel van de bezwaren die ik destijds had te ondervangen. Mits dit bij een betrouwbare en betaalbare provider plaatsvindt uiteraard, maar die lijken er inmiddels te zijn.

    Ik ben benieuwd naar jouw verdere 'bevindingen'...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blogger is van Google en het is dan erg makkelijk om de Google onderdelen te integreren in Blogger. Google staat erom bekend dat ze spontaan kunnen stoppen met bepaalde onderdelen. Sinds ik mee doe met de blogchallenge merk ik dat hosted Wordpress echt de standaard is. Nu is het wel zo dat ik blog voor de hobby en niet mijn werk is. Een hosted Wordpress is me daarom veel te duur. Wat me wel aan het denken heeft gezet is een artikel op blogtrommel.com (http://www.blogtrommel.com/de-hoge-prijs-van-gratis-bloggen) en wel de opmerking "Als je gratis blogt ben je strikt juridisch gezien niet eens eigenaar van je eigen content!". Dan moet je inderdaad naar hosted Wordpress. Om wat meer ervaring met Wordpress op te doen, zit ik eraan te denken om een soort gezamenlijke blogsite in de gratis Wordpress op te zetten. Je moet weer van alles leren om het aan de gang te krijgen en dit is wel leuk om het Wordpress platform te ontdekken. Je mist dan wel de plugins en dergelijke, maar leert wel de basis.

      Verwijderen
    2. Leuk om hierover van gedachten te wisselen. Ik heb het artikel waarnaar je verwijst gelezen. Er staan zinnige dingen in, maar het citaat dat je aanhaalt is onjuist. Of anders in elk geval de uitleg daarvan. Je bént eigenaar van je tekst en foto's (content), maar niet van de blogsite waarop je deze publiceert. Dat is in de nuance een heel verschil. Ook de absolute juistheid van de opmerking aan het einde van het artikel - over (semi)commercieel gebruik - waag ik te betwijfelen. Tja, dat was met gedrukte media al een probleem. Maar met internetmedia loopt het soms de spuigaten uit. Je kunt er niet op vertrouwen dat hetgeen geschreven is ook daadwerkelijk klopt :-( Managed Wordpress hosting bij OneCom lijkt me trouwens heel betaalbaar. Geen idee of het ook doet wat jij ervan verwacht, maar wellicht moet je er eens naar kijken. Ik ben benieuwd wat je ervan vind.

      Verwijderen
  2. Zo'n opmerking is soms niet helemaal correct, maar zet je wel aan het denken. Het beste is natuurlijk je eigen Wordpress installatie op je eigen domein. Je kunt dan zelf bepalen wanneer je de updates uitvoert en je hebt alles in eigen beheer. De managed Wordpress optie is weer wat makkelijker omdat je het beheer van Wordpress uit handen geeft en weer wat tijd scheelt.

    Ik heb even gekeken naar OneCom. Het is wel heel erg goedkoop. Ik heb even gekeken en het eerste jaar kost zo'n 40 EUR voor een nog niet in gebruik genomen domeinnaam met de .nl extensie. Voor het verhuizen van een domeinnaam komen er nog wat extra kosten bij. Dit is echt wel goedkoop. Toch even gezocht op reviews en http://www.webhosters.nl/webhosting-providers/one-com/ervaringen geeft de ervaringen van afgelopen jaar weer en die is niet al te best. Voordat ik overstap zal ik zeker nog een onderzoek doen naar de verschillende webhosters.

    Ik heb ook even gekeken naar een eigen Wordpress installatie (http://codex.wordpress.org/Installing_WordPress) en deze optie is voor mij als ICT'er wel erg interessant. Webhosting is op dit moment niet het vakgebied waar ik in zit. Een mooie manier om hobby en werk te combineren.

    BeantwoordenVerwijderen