Google Translate

zaterdag 17 januari 2015

Moordenaar zonder gezicht - Henning Mankell

Boek details:
Auteur: Henning Mankell
Titel: Moordenaar zonder gezicht
Originele titel: Mördare utan ansikte
Vertaling: Cora Polet
Verschijningsdatum: 1997
Bladzijde: 300 blz
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 905226894


Samenvatting:
Racistisch krachten in de samenleving, die zich heftig verzetten tegen de aanwezigheid van asielzoekers, zien hun kans schoon als er informatie uit een onderzoek van inspecteur Kurt Wallander naar buiten lekt. Wallander is bezig de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar te onderzoeken., een moord die de politie van Ystad omschrijft als 'een menselijk slachthuis'. Hij ondekt dat er politiek-maatschappelijk gevoelige kanten aan de zaak zitten. Omdat er vermoedens leven dat buitenlandse vluchtelingen bij de moord betrokken zijn, probeert Wallander zijn onderzoek angstvallig buiten de publiciteit te houden. Tevergeefs. Vanaf dat moment beginnen tegenstanders van de Zweedse asielpoltiek het onderzoek op hoog niveau te manipuleren.

Ik moet bekennen dat dit het eerste boek is die ik van Henning Mankell heb gelezen. Op mijn boekenlijst heb ik vier titels van Henning Mankell staan. Ik ben nu eindelijk begonnen met het eerste deel die in het Nederlands uitgebracht is.

Henning Mankell
Henning Mankell is bekend van Wallander. Een compleet overzicht van de boeken, series, films en andere informatie over Wallander is te vinden in de blogpost 'Zweedse serie: Wallander' van Stralend Schrijven. Informatie over Henning Mankell is te vinden op Wikipedia, Facebook en op zijn officiële website.

De reden om dit boek te gaan lezen is een simpele. Onze dochter was het boek Faceless Killers aan het lezen voor de Engelse boekenlijst. Het bleek een boek van Henning Mankell te zijn en de Nederlandse vertaling had ik in de kast staan. Gelukkig was dit dus het eerste boek van Mankell. Daarnaast zijn we afgelopen zomer in Skåne en ook in Ystad geweest. Het is wel leuk om Ystad en andere plekken en plaatsen terug te zien in het boek. Onze dochter vond het boek saai en is niet verder gegaan. Ze leest nu de Engelstalige versie van de Divergent trilogie en daarna The Maze Runner trilogie. Ook leuk om te lezen. De films waren in ieder geval wel spannend.

Het verhaal begint op 8 januari 1990 in het dorpje Lenarp. In Lenarp wonen op een boerderij Johannes en Maria Lövgren. De oude boer en buurman Nyström vindt de Lövgrens vermoord in hun eigen huis. Het dorpje Lenarp bestaat volgens de The Local website niet in het echt. De man was al dood en de vrouw blijft heel even leven en het enige wat ze nog uit kan brengen is buitenlanders

Na de slachtpartij maken we kennis met 42-jarige Kurt Wallander. Op 30 januari wordt hij 43. Hij is sinds drie maanden gescheiden van zijn vrouw Mona en woont op de Mariagatan in Ystad. Hij heeft een bejaarde vader die hem elke dag belt. Kurt en Mona hebben een dochter van 19 jaar genaamd Linda. Het contact is slecht sinds Linda op haar vijftiende heeft geprobeerd om zelfmoord te plegen. Kurt is samen met zijn zuster Kristina opgegroeid in Klagshamn in een oude verbouwde smederij. Op zijn 23e woonde en werkte hij in Malmö. Hij is toen met een mes gestoken die vlak naast zijn hart terecht kwam. Wallander is liefhebber van opera. Dit is in het boek veelvuldig terug te vinden. Hieronder een aantal stukken waarnaar hij tijdens het verhaal naar luistert.

Maria Callas - La Traviata

Jussie Björling - Rigoletto

Verdi's Requiem - Dies irae

Ouverture Fidelio

Verder luistert Wallander nog naar een Duitse opname van Aida, een opera van Rossini en een opera van Puccini. De droom van Wallander was om de politie te verlaten en de klassieke muziek in te gaan als impresario samen met zijn vriend Sten Widén die als tenor de muziek in kon. Helaas waren de capaciteiten van Sten onvoldoende en is hun droom en vriendschap uit elkaar gespat. Na elkaar 11 jaar niet gezien te hebben, brengt Kurt een bezoek aan Sten. Hoe dit verloopt is te lezen in het boek.

Het verhaal is interessant en het onderwerp zelfs nu nog actueel. Het onderzoek naar de moord wordt bemoeilijkt doordat er extremisten zijn die een hekel hebben aan buitenlanders. Er zijn in de omgeving van Ystad een aantal vluchtelingencentra en die vormen een doelwit voor bv de groepering De Tienduizend Redders. Kurt is plaatsvervangend hoofdcommissaris. Hoofdcommissaris Björk is met vakantie. Er is tevens een plaatsvervangende officier van justitie, Anette Brolin. Het team van Kurt moet alle zeilen bijzetten om de moorden op te lossen. Dit gaat bij Kurt letterlijk met horten en stoten. Jammer dat het laatste gedeelte van het verhaal in tegenstelling tot het eerste gedeelte een groot tijdsbestek beslaat. Het is boeiend om te zien hoe de misdaad wordt opgelost. Het was mijn eerste Wallander en zeker niet de laatste. Leuk boek met veel informatie over Wallander en Skåne. Ik hoop de film over dit boek ook nog eens te kunnen vinden in al die Wallander films en TV-series.

Ales Stenar
Kurt komt op verschillende plaatsen in Skåne tijdens het verhaal. Zo komt hij in Kåseberga bij Ales Stenar terecht. Wij zijn hier afgelopen zomer ook geweest. Indrukwekkende plek. Hiernaast is een foto van Ales Stenar te zien. In een toekomstige blogpost komt Ales Stenar zeker aan bod.


Kurt neemt een moment rust in Backakrå bij de stenen cirkel ter bezinning. Ik kon hier weinig over vinden. Uiteindelijk kwam ik een zeer interessant document tegen, namelijk In the footsteps of Wallander. In het document staan alle acteurs die Wallander gespeeld hebben en kun je 48 punten terugvinden die met Wallander heeft te maken. Tevens is een kaart bijgesloten met de 48 punten. Het is dus de Walllander tour. Punt 39 gaat over de stenen cirkel in Backakrå.


De stad Kristianstad komt een aantal keer aan bod. In deze plaats zijn we een paar keer geweest. Een foto van het stadsplein is hieronder te zien.


Kristanstad

Åhus
Åhus wordt heel even genoemd. Een foto van de kern van Åhus is hiernaast te zien. Ze hebben daar mooie huizen in het centrum.

De gevangenis in Kumla komt ter sprake. Deze gevangenis is in 1965 geopend en is een van de grootste gevangenissen van Zweden. Veel informatie over de gevangenis is te lezen op de Zweedse Wikipedia en de Engelse Wikipedia.

De moordenaar van de Zweedse minister van buitenlandse zaken Anna Lindh, Mijailo Mijailovic, is of was hier onder andere geplaatst. Een foto, afkomstig van Wikipedia, van de gevangenis is hieronder te zien.

Kumla gevangenis

Simrishamn
In Simrishamn, wat ook in het boek voorkomt, zijn we ook geweest. Hiernaast een foto van een schip in de haven van Simrishamn.

Andere plaatsen waar Kurt geweest is, waren de landtong van Falsterbo en Hör. Ik vermoed dat Hör nu Höör heet. In Höör zijn we bij Gunnarps Tegelbruk, Frostavallen en Café Brevé geweest.

Mochten we weer in Skåne komen, dan ga ik beter op de kaart met de Wallander punten letten. Als laatste nog een foto van Ystad en wel van de krukmakeri.

Ystad
Recensies:
- MPOBooks
- Ezzulia
- Dizzie
- Hebban
- Ranking the books

10 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je nu eens een Henning Mankell hebt gelezen. Ik heb alle Kurt-Wallanders in mijn kast staan en vind ze op een enkel boek na erg goed. En nog leuker is alle achtergrondinformatie met beeld die jij erbij geplaatst hebt. De laatste jaren zoek ik online wel informatie en beelden op over de plaatsen uit mijn boeken. Maar toen nog niet. Waarom ik zo'n liefhebber ben van Kurt Wallander als hoofdpersoon? Henning Mankell heeft hem zo menselijk neergezet. Je zou bijna denken dat hij daar echt rondloopt.

    Het is trouwens het leukst als je serie in de juiste volgorde leest.

    Groetjes, Marjon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In dit boek was hij inderdaad menselijk met zijn blunders. Ik ga wel proberen om ze op volgorde te lezen. Wanneer weet ik niet, want er liggen nog zoveel boeken op de plank. We hebben in Ystad de Wallander tour niet gedaan. Ik had toen nog geen boeken gelezen en de kinderen hebben er ook weinig aan.

      Verwijderen
  2. Ik heb de serie ook in chronologische volgorde gelezen. Toen we nog in Nederland woonden zijn we op een van onze Zweden-vakanties een paar dagen in Ystad geweest, en ook bij Ales Stenar. Erg leuk, ook zonder Wallander-tour. Tegenwoordig wonen we in de buurt van de hier beschreven Kumla. gevangenis. Al hoop ik die uitsluitend van de buitenkant te mogen aanschouwen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb ook alle Wallanders. Ook "De terugkeer van de dansleraar", een niet-Wallander, is zeer goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip. Ik heb het tweede deel nog niet. Eerst die maar eens zien op te sporen.

      Verwijderen
  4. Hier ook grote fans van Wallander. Heerlijk om bij weg te dromen, maar 1 passage vond ik zelf iets minder. Dan wordt er een oude vrouw vermoord terwijl ze aan het wandelen is in het bos over oude paden. Sindsdien kijk ik toch net iets vaker over mijn schouder als ik dwalend door de bossen van Zweden ga.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier ook een fan! Heb ze allemaal gelezen en zoals al opgemerkt, de chronologische volgorde is wel een aanrader. De terugkeer van de dansleraar, een niet Wallander, is wat mij betreft de topper van Mankell. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen