Google Translate

dinsdag 25 januari 2022

Reisverslag Polar museum en Northern Norwegian Science Center

De volgende dag stonden het Polar museum en het Northern Norwegian Science Center op de planning. Het Polar museum is heel mooi opgezet, het gebouw zelf is ook heel oud (1830) en heeft een mooie locatie langs het water. Je krijgt een foldertje mee met veel informatie in het Engels, heel leuk om dit door te lezen. Zo krijg je echt een beeld van hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd en wat ze allemaal moesten doen om te overleven. Aan het einde van de jaren 1800 tot de jaren 50 overwinterden veel pelsjagers op Spitsbergen. In het Poolmuseum is een pelsjagershut van rond 1900 gebouwd en kun je zien hoe twee mannen een arctische winter konden doorstaan ​​zonder voorraden of contact met de buitenwereld. Ze brachten hun dagen door met het verzorgen van hun vossen- en ijsberenvallen en jagen op rendieren en zeehonden. 

Pas aan het einde van de 18e eeuw toonden de mensen in Noord-Noorwegen enige interesse in het noordpoolgebied. Het eerste arctische schip vertrok in 1794 vanuit Hammerfest naar Spitsbergen. Zeehonden, ijsberen en walrussen waren hun belangrijkste doelwitten. Na de jaren 1850 werd Tromsø de belangrijkste arctische stad. De vanggebieden strekten zich uit van Canada tot West-Siberië, maar het westelijke ijs bij Groenland en het ijs rond Spitsbergen waren de belangrijkste gebieden. De pelsjagers zouden in maart vertrekken en in juni terugkeren, beladen met pelzen, blubber en zeehondenvinnen. Verder is Roald Amundsen vertegenwoordigd in het poolmuseum met een unieke fototentoonstelling gewijd aan de expedities van Roald Amundsen. (Bron: Nord Norge).







Het Northern Norwegian Science Center viel mij wat tegen, ik had er ook niet zulke hoge verwachtingen van. De film over het noorderlicht is heel gaaf om te zien, en ook heel relaxed. Deze film is gemaakt door een lokale fotograaf, Ole CSalomonsen. Na het bekijken van deze prachtige film ben ik nog enthousiaster over het noorderlicht en kan ik het hopelijk in het echt bekijken tijdens deze reis. Het Science Center is heel interactief, je kunt veel verschillende ‘spelletjes’ doen met daarachter een wetenschappelijke betekenis. Echter was ik er in het weekend, dus er waren heel veel kinderen. Misschien als het wat rustiger is, dat het dan leuk is om een aantal van deze spellen te doen. De poster van Lenny de lemming vond ik wel grappig, aangezien we deze altijd zagen lopen in Zweden. Hier ben ik de lemming nog niet tegen gekomen helaas. Het is alweer zondag, na vandaag nog twee dagen in het mooie Tromsø. 





4 opmerkingen:

  1. Leuk hoor, deze reisverslagen lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd interessant om je even in de geschiedenis van de plaats waar je bent te verdiepen.
    Ik hoop dat ze het noorderlicht niet alleen in de film maar ook in het echt gaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het noorderlicht heeft ze vrijdagavond gezien. Heel kort maar toch meegemaakt. Wie weet wordt het nog een blogpost.

      Verwijderen