Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Göteborg

We zijn een aantal keren via de Stena Line in Göteborg aangekomen en vertrokken. In Göteborg zelf zijn we nog niet geweest. Te druk allemaal. In Göteborg is genoeg te doen. Hieronder een aantal links met informatie over Göteborg:

- Mieks Reisverhalen
- Göteborg, een trendy havenstad
- Göteborg

In de haven zijn we al een aantal keer geweest en ik was eigenlijk wel benieuwd naar de achtergrond van bepaalde dingen. In dit blog probeer ik het uit te zoeken.

In de haven kwamen we het onderstaande eilandje tegen. Op een afstand leek het op een torentje met wat gebouwen.


Het eilandje trok wel de aandacht, dus maar de andere lens op de camera gezet om te kijken wat er gebeurd op het eilandje. Er liepen mensen op het eiland en er waren kanonnen. Een soort vesting. Er leek een soort ceremonie plaats te vinden.



Het is Nya Älvsborgs Fästning. Een vesting waar tegenwoordig conferenties en feesten worden gehouden. Tevens kunnen toeristen het fort bezoeken. Hieronder een foto vanuit de lucht van de officiële website.


Leuk een conferentie- en feestcentrum. Hoe is het ontstaan? Op Wikipedia staat het antwoord. Nya Älvsborg is het nieuwe fort en is gebouwd in de 17e eeuw. Het is de opvolger van de oude vesting die dezelfde naam heeft, maar dan zonder Nya. Van de oude vesting is een ruïne aanwezig. Hieronder een foto van Wikipedia:


De gehele historie van Älvborg en Nya Älvborg is na te lezen op Wikipedia. Hier is de Engelstalige Wikipedia te vinden. Hier is de Zweedse versie te vinden.

Op deze website zijn een aantal foto's en recensies te lezen van Nya Älvborg.

We zagen ook kanonnen aan de kust. Ze zijn op de foto hieronder te zien.


Meer informatie over de kanonnen is te vinden op de Zweedse Wikipedia. Dit wordt ook Älvborgs fästning genoemd.

Omdat de zoomlens er toch op zat, gelijk maar even een foto gemaakt van een flat.


Op naar de volgende bekende bezienswaardigheid. De Älvborg brug. De brug is in 1966 gebouwd en verbindt het noorden en zuiden van Göteborg met elkaar. De brug is ontworpen door Sven-Olof Asplund.  De groene kleur is opvallend. Het blijkt dat de brug in 1995 groen geschilderd is vanwege de wereldkampioenschappen atletiek die in Göteborg plaatsvonden. Het schilderen heeft 2 jaar en 36000 liter verf gekost. Technische gegevens over de brug is hier te vinden.



De foto hierboven zelf gemaakt. Van de brug zijn natuurlijk ontzettend veel foto's gemaakt. 177 foto's zijn te vinden op de Pixgallery website.

Göteborg heeft een elektriciteitscentrale. Deze is hieronder te zien:



Na wat zoekwerk blijkt dat de centrale Rya heet. Deze informatie is te vinden op de Industcards website.
Hieronder de technische informatie van die website:

Rya
Location: Sweden
Operator: Göteborg Energi AB
Configuration: 261-MW, 3+1 CCGT with SGT-800 gas turbines CHP
Fuel: natural gas
Operation: 2006
HRSG supplier: Alstom, Austrian Energy & Environment CZ
T/G supplier: Siemens
EPC: Siemens, NCC
Quick facts: This CCGT plant meets around 35% of Goteborg's district heating demand and 30% percent of its power requirements. Overall plant efficiency of 92.5% saves about 600,000 tpy of carbon dioxide emissions. The Rya plant can operate in island mode if necessary and has the necessary equipment to pressurize Goteborg's DHS. Gas is supplied from Denmark. Siemens has a 7yr service agreement.


Meer foto's van Rya zijn te vinden op de website van Göteborgenergi.

Göteborg is een havenstad en daar hoort natuurlijk een foto van het laden van de schepen bij :-)

Een foto van een meeuw mag niet ontbreken

Kitesurfers

zaterdag 19 mei 2012

Gillersklack

Gillersklack, een berg vlakbij Kopparberg. Het park op de berg heet Klacken. Meer info over Klacken is hier te vinden. We hebben zelf 3 nachten op het park gezeten. Leuk park en gezellige huisjes. Hieronder het uitzicht vanaf de veranda.

Uitzicht vanuit het huisje

Het huisje zelf
Op het park zijn een tweetal wandelroutes. De korte is ongeveer 3 km. De lange is 9 km. De 9 km wandelroute is een onderdeel van de Bergslagsleden wandeling. Meer info over het Kloten - Gillersklack gedeelte is hier te vinden. De 3 km wandeling is eigenlijk een langlauf route die in de winter geheel verlicht is. Aan het einde is ook een uitkijktoren. De uitkijktoren is een vervallen toren waar je niet meer op mag. Het hoort niet bij het park maar ligt op een stuk land van iemand anders. Die had geen zin meer om de toren te onderhouden en heeft dus een bord geplaatst dat je de toren niet meer mag beklimmen. De staat is zodanig dat je er nog wel op kunt, maar na een paar jaar is het niet meer veilig om er op te gaan. Hieronder een aantal foto's van de wandeling en de uitkijktoren.

Foto vanaf de berg waar de uitkijktoren op staat

Hier is de verlichting te zien
Boomstronk


Uitzicht van de berg met uitkijktoren
Foto vanaf de uitkijktoren
Een aardig verroeste uitkijktoren
Nog een foto vanaf de uitkijktoren

De planken waren vrij glad
Informatiebordje bij de uitkijktoren
Hieronder de tekst van het informatiebordje. De vertaling staat er ook bij. Natuurlijk weer vertaald door Eva. Bij deze nogmaals bedankt Eva:

Industrialismen innebar ett genombrott för turismen. Människor fick en bättre ekonomi och en fritid som kunde användas till resande på det framväxande järnvägsnätet. Innan bilen blev var mans egendom användes ofta den nya fritiden till en ökad lokal turism. Det var då ofta till traktens utsiktspunkter man begav sig. Detta var anledningen till det intensiva byggandet av utsiktstorn som ägde rum i början av förra seklet.

Hit till Gillersklack begav sig människor även om den magnifika utsikten på den tiden inte krävde något torn. Den växande skogen gjorde att ett brandbevakningstorn av trå uppfördes på 1950-talet. Från den nuvarande utsiktsplattformen har man en av Bergslagens mest hänförande runtomutsikter.


Vertaling:
De industrialisatie hield een doorbraak in voor het toerisme. De mensen kregen een betere economie en een vrije tijd die gebruikt kon worden om te reizen met het opkomende treinnetwerk. Voordat de auto ieder mans bezit was, werd de nieuwe vrije tijd voor een verhoogd lokaal toerisme gebruikt. Men begaf zich dan vaak naar de uitkijkplaatsen van de streek. Dit was de aanleiding van het intensief bouwen van uitkijktorens die plaatsvond aan het begin van de vorige eeuw.

De mensen begaven zich hier naar Gillersklack, ook al had het magnifieke uitzicht in die tijd geen toren nodig. Het groeiende bos maakte dat er in de 50-er jaren een brandbewakingstoren van hout werd gebouwd. Vanaf het huidige uitkijkplatform heeft men een van de meest in verrukking brengende uitzichten rondom.

De uitkijktoren
Het verboden toegang bordje
De berg zelf heeft een geweldig uitzicht, maar het bos is inderdaad zo hoog gegroeid dat de uitkijktoren er voor zorgt dat het zicht over het bos reikt. Heel erg jammer dat de toren niet meer onderhouden wordt.

Het park Klacken zelf had zeer gezellige huisjes. De veranda was echt geweldig. We hebben er lange tijd gezeten.

donderdag 10 mei 2012

Orsa


Orsa is de hoofdplaats van de gemeente Orsa in het Dalarna. De plaats heeft volgens Wikipedia 5278 inwoners (2005). Een spoorwegemplacement met authentiek stationsgebouw. Dit spoorwegemplacement heeft in het verleden gediend voor het rangeren van treinen voor het houtvervoer; van het spoor dat nu in de zomer dient voor de Inlandsbanan naar een spoor richting Bollnäs en kust; het hout gaat tegenwoordig allemaal via het wegvervoer. Soms is er in de zomermaanden ook een stoomtreinverbinding met Mora.

Hieronder een aantal foto's van Orsa.

Locomotief
Straat
Straat
School
School met speelplaats
Over de school kon ik niet veel informatie vinden. De toestellen waren vrij nieuw en leuk. Zelfs onze kinderen vonden ze leuk en dat zegt nogal wat.

Kerk van Orsa
Natuurlijk heeft ook Orsa een kerk. Op de website van Svenskakyrkan is de historie te lezen van deze kerk. De geschiedenis gaat terug tot in de middeleeuwen.

Cafe Smitgården
Orsa heeft zijn eigen berg genaamd Grönklitt. Het vakantiepark Grönklitt is een bekend vakantiepark. Het Björnpark is ook gevestigd op Grönklitt. In een eerder blogpost had ik het al over de wandeling Rädsjön Runt. Tijdens een andere wandeling kwamen we het bovenstaande bord tegen. We zijn er niet geweest, maar nu ik de informatie op internet lees, hadden we er gewoon heen gemoeten. Hier is de website van Cafe Smidgården te vinden. Een afbeelding van de Cafe website hadden ze op het wiel moeten plaatsen. Het ziet er heerlijk uit.


Hieronder nog een aantal foto's van de omgeving.



brodernahalvarsson
Het huisje wat bij het meer stond, was gemaakt door Bröderna Halvarsson. Het bedrijf is opgericht door de gebroeders Tommy en Anders Halvarsson. Het bedrijf bestaat nu uit 8 personen en is gevestigd in Mora. Zie ook hun website brodernahalvarsson.

vrijdag 4 mei 2012

België

We zijn een midweek naar de Belgische Ardennen geweest. Weer veel gezien de afgelopen dagen. Grotten van Neptunes, Dinant, bunker van Hitler, parc de Furfooz, Viroinval, La Roche Trouée, Le Fondry des Chiens, Couvin en Oignies. De verhalen komen op een aparte blogsite. We waren ongeveer 20 jaar geleden ook al naar de Ardennen geweest en deze keer dus de 2e keer. Een aantal dingen vielen op. Het is geen Zweden. De natuur is wel mooi, maar de dorpjes en huizen zien er rommelig uit. De mentaliteit is ook niet best. Het is er druk. Ze rijden onbenullig. Soms herkenden we Zweden (Parc de Furfooz). Als we volgende keer nog een keer gaan, dan liever weer naar Zweden.

In ieder geval weer veel gezien en geleerd. Hieronder nog een foto van de bunker van Hitler (Wolfsschlucht). Meer info hierover is te vinden op de andere blogsite.

Bunker van Hitler