Pagina's

zondag 29 juli 2012

Säfsen, Fredriksberg



Säfsen, volgens mij één van de bekendste vakantieparken in Zweden, ligt in Fredriksberg in Dalarna.

Säfsen

Het vakantiepark ligt op een berg en in een mooie omgeving. Over de omgeving heb ik het al eerder gehad in de onderstaande blogs:

- Österhöjdslederna / Naturstig Säfsen
- Gravendal / Strömsdal
- Säfsnäs hymbygdsgård

In de omgeving van Säfsen is redelijk wat te doen. Het Säfsjön meer ligt er dicht in de buurt. Hier zijn kano's te huren en er ligt een leuk speeltoestel in het meer. Dit is goed te zien op de onderstaande foto.



Säfsjön meer



Er zijn een aantal wandelroutes. Een aantal beginnen op het park zelf en heb ik al beschreven in deze blogpost. Een aantal beginnen in het skigebied. Deze zijn in de zomer erg slecht begaanbaar. Er liggen wel van die planken, maar zelfs met de planken zak je nog door in het moerassige gebied. Hieronder zijn een aantal routes te zien.

Wandelpaden


Zo'n 1,5 kilometer van Säfsen is een vildmarkslekplats aangelegd. Als je naar de vildmarkslekplats toe gaat, kom je een aantal leuke dingen tegen en wel de onderstaande WC :-)


WC

Even later kom je het kleine meertje Majatjärn tegen.


Dit meertje heeft een leuke en grote grillplaats met een hutje.
Grillplaats
Je kunt helemaal rond het meertje lopen. Overal hebben ze planken neergelegd.
Majatjärn

Planken
Na het meertje nog iets verder lopen en je komt bij de vildmarkslekplats:


Er is een grillplaats en je kunt er overnachten met een hele groep. Dit is goed te zien op de onderstaande foto.
Slaapplaats


Er is in het bos een hele wildernisbaan aangelegd. Hieronder is 1 onderdeel te zien.


Het weer was vrij slecht en het was erg donker in het bos. De overige foto's zijn daardoor mislukt. Op deze website zijn ongeveer 18 foto's van vildmarkslekplats te zien.

maandag 16 juli 2012

Vikingen - Drents museum te Assen

Afgelopen weekend eindelijk naar de Vikingen tentoonstelling in het Drents museum te Assen geweest. De tentoonstelling duurt nog tot 28 oktober 2012. Het is een reizende tentoonstelling die is samengesteld door het Nationaal Museum van Oudheden in Stockholm. De start van de tour is op 1 mei 2012 gestart in Assen.

Hieronder de beschrijving van de tentoonstelling afkomstig  van de website van het Drents museum.

Meer dan duizend jaar geleden doemden de Vikingen voor het eerst op voor de kusten van Ierland, Engeland en Nederland. Ze drongen met hun ranke en snelle schepen door tot ver in het binnenland van Europa. De veelal kerkelijke geschiedschrijvers uit die tijd maken melding van vreselijke verwoestingen door heidense barbaren.
Maar wat weten we nu eigenlijk van dit volk dat wij Vikingen noemen? Hoe leefden ze en hoe zag hun wereldbeeld er uit. Waren het werkelijk alleen maar rauwdouwers of blijken ze in wezen niet veel gewelddadiger dan de troepen van Karel de Grote?
Via zes verschillende thema's krijgen we inzicht in het dagelijks leven van de Vikingen, in hun vaardigheden en hun rituelen. Ook de mythologie en de symboliek van de Vikingschepen komt aan de orde. Met behulp van recente archeologische opgravingen en vondsten wordt het traditionele beeld van de Vikingen bijgesteld. Alles bijeen werpt deze bijzondere tentoonstelling een nieuw en genuanceerd licht op dit bijzondere volk, dat zozeer zijn sporen in Europa heeft achter gelaten


Hieronder de officiële promo video van het Drents museum over de Vikingen! tentoonstelling:


De internationale video over de Vikingen tentoonstelling laat meer zien en duurt wat langer:


De tentoonstelling is erg interessant. Wel ontzettend veel lezen omdat er bij elk voorwerp informatie aanwezig is. Herkomst van het voorwerp staat er ook bij. Omdat niet alles te lezen is, heb ik maar van veel teksten een foto gemaakt. Kan het nog altijd teruggelezen worden. Helaas mocht er geen flits worden gebruikt bij het fotograferen, dus moest er zonder flits worden gefotografeerd. Er werd streng gecontroleerd of er werd geflitst. Veel voorwerpen konden daarom niet goed worden gefotografeerd. Hieronder een aantal foto's met beschrijvingen.

Vikinghelm met horens

Vikinghelm met horens - beschrijving

Urn met verbrande beenderen - beschrijving

Urn met verbrande beenderen

Voorwerpen uit graf van een vrouw beschrijving

Voorwerpen uit graf van een vrouw

Ringspeld - beschrijving

Ringspeld

Weegschaal

Runenalfabet
Wat staat hier?
Speld en hangers beschrijving

Speld en hangers

Klinknagels in de vorm van een schip
Klinknagel
Dit waren een aantal voorwerpen van de tentoonstelling. Er was ook nog een recept hoe je Vikingbrood kunt bakken. Hieronder de scan.
Recept Vikingbrood
In de winkel waren een aantal Vikingboeken te koop. Eén boek hadden we al. De andere die interessant was, is het boek Vikingen!. In dit boek wat ook bij Bol.com te koop is, komen een groot aantal voorwerpen van de tentoonstelling weer terug. Dit boek gehaald.


zondag 15 juli 2012

Hernia

Deze keer een blogpost die weinig met Zweden heeft te maken of eigenlijk toch ook wel. De reden van deze blogpost is eigenlijk ontstaan vanwege het blog van Kevin Warrington. Kevin houdt het blog Laplander's Natural Lore Blog bij.Hij heeft last van zijn rug en houdt dit bij op zijn blog. Ondertussen is hij geopereerd en heeft de MRI scan op zijn blog staan. Zie de blogpost Recovery-continues-slowly. Dit was de reden van deze blogpost.

Binnenkort gaan we weer op vakantie naar Zweden en wel een hele reis van Zuid naar Noord Zweden met de auto. Hierover al eerder geschreven in deze blogpost. Al vrij veel voorbereid om te kijken wat we allemaal gaan doen totdat op woensdag 6 juni 2012 een enorme pijn in mijn linkerbeen ontstond toen ik vanuit het werk naar huis ging. Ik fiets 10 minuten naar het station en vervolgens 3 kwartier in de trein en daarna nog 10 minuten lopen naar het werk. De terugreis ging op 6 juni niet al te best. Het lopen en fietsen ging helemaal niet goed. Het linkerbeen sleepte wat en de uitstraling was best wel heftig. Daarvoor had ik al ongeveer 2 weken last van de rug met een lichte uitstraling naar het linkerbeen. Naar de huisarts geweest en daar had men het over dat er een wachttijd van 6 weken stond voordat er werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen ging het wel over na 6 weken. Zo niet, dan kun je na 6 weken naar de neuroloog. Wel gezegd dat we over ongeveer 8 weken op vakantie gingen. Afwachten. De pijn was in ieder geval niet meer te harden en ben een aantal keer weer naar de huisarts geweest. Paracetamol, diclofenac en tramadol voorgeschreven gekregen. Deze hielpen niet erg. Ik heb ze niet allemaal tegelijk gehad en dit was wel de bedoeling achteraf. De pijn werd uiteindelijk wat minder. Na veel zeuren kon ik eindelijk een röntgenfoto laten maken op vrijdag 15 juni. Er bleek weinig aan de hand te zijn op de röntgenfoto. De huisarts krijgt de röntgenfoto's niet te zien. Het enige wat ze krijgen is de uitslag. Een tip is om altijd een CD aan te vragen met daarop de foto's en de uitslag zodat je ze altijd hebt. De kosten zijn €5,00 en de foto's zijn te bekijken in een View Pro-X viewer van Rogan-Delft.


Hieronder de foto's en de uitslag:


Normale botstructuur en kalkgehalte. Versmalling van tussenwervelruimte op niveau L4-L5 en L5-S1 met enige laaglumbale facetarthrose. SI-gewrichten normaal. In de weke delen verder geen bijzonderheden.

Conclusie:
Licht degeneratieve veranderingen van de lumbale wervelkolom.
Niets opgeschoten dus. Gewoon veroudering van de rug. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

Ondertussen bij het reisbureau gevraagd wat de mogelijkheden zijn als de reis moet worden geannuleerd. Het bleek dat de reis alleen geannuleerd kan worden als er een diagnose is gesteld. Er is nog steeds geen diagnose vastgesteld. De huisarts kan eigenlijk ook niet zoveel omdat deze geen informatie over de patient aan derden mag verstrekken. Lijkt erg veel op de discussie op deze website. Om de reis te annuleren is er een diagnose nodig.

Op 28 juni 2012 weer naar de huisarts geweest en nu eindelijk hem zover gekregen dat hij me doorverwijst naar de neuroloog. Dus eindelijk een afspraak met de neurologe Wertenbroek.

Mw. A.A.A.C.M. Wertenbroek
Uit het eerste gesprek en onderzoek bleek dat het zeer waarschijnlijk een hernia was met een klapvoet als gevolg daarvan. Een MRI scan moest uitwijzen of dat inderdaad de juiste diagnose was. Afgelopen donderdag (12 juli 2012) de uitslag gehad en het was inderdaad een hernia. Dit kon na 3 maanden vanzelf herstellen (ik zit nu op ongeveer 7 weken). De klapvoet moet ook vanzelf herstellen, maar het kon zeker een jaar duren voordat deze weer goed was. Als er na een jaar nog klachten zijn, dan kon het ook permanent zijn. De zenuw was beschadigd door de hernia en het herstel van een zenuw kan lang duren.

Hieronder de MRI scan en de uitslag. De CD van de MRI scan is zeer uitgebreid en je kunt per ruggenwervel zien wat de status is. Dus nog een tip: zorg ervoor dat je bij elke MRI scan de resultaten opvraagt. Dit kan altijd handig zijn in de toekomst.

Het gaat om de 5e wervel dacht ik.

Als ik het goed heb begrepen, is de rode cirkel de hernia
Verslag:
MRI LWK.
Sequenties: sagittale T1 en T2; transversale T1 en T2 vanaf sluitplaat L3 tot en met halverwege corpus S1.
Geen eerder onderzoek ter vergelijking.

Normale signaalintensiteit van de corpora. Normale onderlinge stand van de wervelcorpora. Conus medullaris op niveau Th12.
Op niveau L4-L5 dehydratie en hoogteverlies van de discus met paramediane discusprotrusie en compressie van wortel L5 links.
Op niveau L5-S1 discopathie met een annular tear zonder compressie van de uittredende radices.

Conclusie.
Paramediane HNP op niveau L4-L5 met compressie van wortel L5 links.


Hoe nu verder? Van de neurologe was het geen probleem om de reis te doen. Annuleren kon ook. Het lange autozitten was geen probleem. Pijnstillers kunnen de pijn verminderen. De hernia werd er niet erger van. Fietsen en wandelen waren ook geen probleem. Mocht het in de komende 2 weken erger worden, dan moest ik weer terugkomen. Het lijkt erop dat we de reis maar gewoon doen.

vrijdag 6 juli 2012

Mässbacken Orsa Slipstensmuseum

In Mässbacken ligt het Orsa Slijpsteen museum. We zijn hier heen geweest. De entree was best wel mooi ingericht. Dit is goed te zien op de onderstaande foto.

Entree Slipstensmuseum

Eénmaal binnen is er een gedeelte met een restaurant en een gedeelte met het museum. Het museum is vrij klein. Hieronder een aantal foto's.

Slipstensmuseum

Slipstensmuseum
Bij het museum hoort ook een wandelpad die door de steengroeves gaan. Het wandelpad is 3,5 km lang en begint bij het restaurant. Je kunt in het restaurant naar buiten en daar begint direct het wandelpad. Hieronder is de kaart te zien.
Wandelpad bij Slipstensmuseum
Het onvoorstelbare is gebeurd. We hebben de wandeling niet gelopen omdat we verdwaald waren. Het was die dag ook regenachtig en we zijn letterlijk door de muggen weggejaagd. Uiteindelijk via een tuin bij een huis de weg gevonden en toch nog wat foto's gemaakt.

Buiten Slipstensmuseum

Buiten Slipstensmuseum
Gelukkig is er internet en het museum heeft een zeer goede website die hier te vinden is. Er is ook een Nederlandstalige folder aanwezig. Deze is hier te vinden. Hier heb ik ook de wandelkaart van gebruikt.

Hieronder een aantal foto's van de website Grindstone museum.