Pagina's

vrijdag 28 juni 2013

Je eigen boek uitbrengen

Het is nu bij Bol.com mogelijk om je eigen boek te publiceren. Dit kan via Brave New Books. Bij Amazon was het al een tijdje mogelijk om zelf een boek uit te brengen. Amazon maakt hiervan gebruik van Createspace. Het 3e deel van Ben en Nicôle Heerland "Berichten uit Zweden 2007" is via die manier tot stand gekomen. Dit is te zien via Google Books. De uitgever is namelijk CreateSpace Independent Publishing Platform.  

Berichten uit Zweden 2007
Het is in principe kosteloos. Bij Bol.com wordt pas een boek gemaakt als deze daadwerkelijk gekocht wordt. Een ebook is ook mogelijk. Waar verdient Bol.com aan? Ze krijgen de helft van de opbrengsten. 

Voor de bloggers is het vrij simpel om van je blog een ebook te maken.Ik heb hiervoor eerder de Booksmith website gebruikt. Er zijn meerdere manieren om een blog om te zetten naar een ebook. De website Zinepal kan een blog omzetten naar meerdere formaten. Waar Booksmith alleen met PDF werkt, kan Zinepal overweg met de formaten ePub, Kindle en PDF. De dienst kost wel geld. $5,- voor een ebook met maximaal 50 blogposten. Naast een eenmalig bedrag van $5,- is het tevens mogelijk om een abonnement af te sluiten. Er is een mogelijkheid om een gratis ebook aan te maken met gelimiteerde functionaliteit. Ik heb er één aangemaakt. Deze is te bekijken op www.zinepal.com/ebook/hegeman/137095.

Interessante ontwikkelingen.

dinsdag 25 juni 2013

Akkats kraftstation

De waterkrachtcentrale Akkats is in gebruik sinds de herfst van 1973. Het ligt tussen Jokkmokk en Porjus. Het is de mooiste centrale die we tegen zijn gekomen. De kunstwerken zijn gemaakt door de kunstenaars Bengt Lindström en Lars Pirak. (Bron: Vattenfall).

Bengt Lindström is geboren in 1925 Storsjö kapell en gestorven te Njurunda (Zweden) in 2008. Hij is vooral bekend geworden om zijn muurschilderingen waarvan Akkats krafstation er een van is. Meer werk van Lindström is te vinden op www.bengtlindstrom.com. De grote werken van Lindström zijn hier te vinden. Lindström kwam al eerder aan de orde op Blogzweden.nl en wel in de blogpost van Tandådalens fjällkyrka.

Lars Pirak is net als Bengt Lindström eerder op Blogzweden aan bod gekomen en wel in de blogpost Björn Thunborg -Viltaffär. Voor meer informatie over Lars Pirak verwijs ik naar die blogpost.




De betekenis van de werken:
Uvssat davás (The doors to the west)
Noaiddi calbmi (The eye of the Shaman / Nåjdens öga)
Siejdde (The Seit)
Sarakha
Raido manná álas (The Reindeer-caravan to the west)
Goabdes (The Drum)

De uitleg staat beschreven op de bijbehorende informatieborden. Erg veel informatie, maar ontzettend slecht te lezen.

Informatieborden
Op de Vattenfall website is wat leesbaarder informatie te vinden. In de winter ziet de centrale er als volgt uit. De foto is afkomstig van de website van Swedish Lapland.

Akkats in de winter
Akkats 's nachts

zondag 23 juni 2013

ScandinaviëXL: Inspiratie uit Zweden, Noorwegen, IJsland, Finland en Denemarken

Een tijdje geleden kwam ik het onderstaande bericht tegen:

Annelies Ribbink is sinds 2009 de eigenaar van de webshop ScandinaviëXS (Scandinavische lifestyle producten voor kinderen).


Annelies Ribbink
Ze werkt naast de webshop sinds 2006 als freelance fotograaf en is gespecialiseerd in interieurfotografie. Het plan was dus om een blog over Scandinavië op te richten met verschillende bloggers. Ik heb gereageerd op het bericht en samen met Annelies, Els Bauwelinck, Elin Karlsson, Mireille van Ruiven, Anne Myyrylainen en Tine van Deursen wordt het blog ScandinaviëXL op www.scandinaviexl.nl gevuld.

Waar gaat het blog over? De onderstaande tekst heb ik van de blogsite gekopieerd.

Het Scandinavië virus loop je op tijdens reizen naar het hoge noorden en is volledig besmettelijk. Maar wel goedaardig en daarom verspreiden we het graag.
We zijn allemaal Scandi-addicts of hebben zelfs onze roots in Scandinavië. Op dit blog vind je onze posts over Scandinavië in het groot. Dus niet beperkt tot bijvoorbeeld reizen in Zweden, maar variërend van Deens design tot Zweedse balletjes tot de tragedie op Utoya.
Wij wensen je veel leesplezier en zijn benieuwd naar jouw mening en reacties! De posts kun je uiteraard ook delen op je eigen social media. Graag zelfs, ze zijn bedoeld voor vele Scandi-addicts.
Wil je privé inspiratie delen? Dat kan natuurlijk ook.  Stuur dan een e-mail naar info@scandinaviexl.nl of ga naar onze pagina contact.
Med venlig hilsen/Vänliga hälsningar/Parhain terveisin/Bestu kveðjur/Med vennlig hilsen,

Elin, Mireille, Hans, Annelies, Els, Anne en Tine

donderdag 20 juni 2013

Tandådalens fjällkyrka

Tandådalen’s bergkerk in Sälen Dalarna. De kerk is vrij nieuw, het is gebouwd in 1984 en is 12 meter hoog. Het ontwerp is geïnspireerd op een Laplandse hut. Kerstmis 1984 was de eerste kerstdienst in de toen nog onvoltooide kerk. In 1985 werd de kerk ingewijd door bisschop Arne Palmqvist. Een uitbreiding in 1992 veranderde de bergkerk naar een kerk buurthuis. Boven het altaar hangt een gebeeldhouwde ring kruis geschilderd in kleuren van de regenboog met een halo rond een gouden zon, voorzien van christelijke symbolen. Het kruis is gemaakt door kunstenaar Bengt Lidström, Umeå. In een toekomstige blogpost komt een kunstwerk van Bengt Lidström nog een keer aan bod. In die blogpost wat meer informatie over deze kunstenaar. De open klokkentoren net ten oosten van de kapel heeft een piramidevormige kap. De 300 kg zware klok is gegoten door Bergholtz klockgjuteri uit Sigtuna. (Bron: Wikipedia).


Tandådalens fjällkyrka

De kerk
Het kruis
Tapijt gemaakt door Micell Dajnajef, Öland
Doopvont (1985)
Kerk
De bouw heeft inderdaad iets van een Laplandse hut
Het buurthuis gedeelte
Dag Hammarskjölds fjällvärld
Het boek Dag Hammarskjölds fjällvärld van Claes Grundsten lag daar om in te kijken. Het boek is erg interessant. De fotograaf Claes Grundsten is in de voetsporen van Dag Hammarskjöld getreden. Dag Hammarskjöld was een Zweeds diplomaat. Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 10 april 1953 tot 18 september 1961 toen hij stierf als gevolg van een vliegtuigongeval tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hij was naast diplomaat ook een schrijver en een wandelaar. De teksten van hem over de Zweedse bergen zijn opgenomen bij de foto's die Claes Grundsten heeft gemaakt van de Zweedse bergen, onder andere Sarek, Vålådalen, Abisko en Kebnekaise. Het boek is ook verkrijgbaar in een Engelse editie met de titel Swedish Wilderness. Ik zag het boek bij Amazon. Het boek kost omgerekend zo'n 50 EUR. De foto's van Claes Grundsten zijn wel geweldig. Ik heb twee van de foto's van Lapland van zijn website hieronder opgenomen. Hier zijn nog meer foto's van hem te bekijken.

Skierffe Sarek - Claes Grundsten
Tarfala Kebnekaise - Claes Grundsten
Er lagen naast het boek nog een paar kaarten. Het bleken kaarten te zijn van Hag Hans Engstedt. Hag Hans woont met zijn gezin in het dorpje Mo net buiten Ockelbo. Hij heeft daar sinds 1996 een Vildmarksgalleriet. Hier verkoopt hij zijn kunstwerken. Naast de gallerie heeft hij ook een webshop waar je de spullen online kunt halen.

Stundande allvar - Hag Hans Engstedt
Älgarnas berg - Hag Hans Engstedt
Ispalatsets härskare - Hag Hans Engstedt
Bij het zoeken naar informatie over Hag Hans Engstedt kwam ik deze website tegen. De net genoemde website had de onderstaande placemat te koop. Die bleek van Hag Hans Engstedt te zijn. Laten we nu die placemat in een Sami souvenir winkel (Samiska Huset, zie blogpost uit april 2012) te hebben gekocht in Funäsdalen. Grappig dat zo alles weer bij elkaar komt.

Älgar i morgondimma - Hag Hans Engstedt
Er waren zelfs potjes Svensk Honung van Ing-Marie en Karl Gunnar Ekström uit Axvall.

Svensk Honung
Het zag er best wel vreemd uit, een bergkerkje met een open haard, zithoek en een ruimte met tafels en stoelen. Achteraf blijkt er dus in 1992 een buurthuis erbij aangebouwd te zijn. Zo sfeervol heb ik nog niet eerder gezien. Hebben ze daar goed voor elkaar.




In de kerk zijn vaak diensten. Een aantal van deze diensten zijn op de Livestream.com website te zien.

18/4-13 Konsert Tandådalens Fjällkyrka
24/12-12 Midnattsmässa Tandådalens Fjällkyrka
23/4-13 Gudstjänst Tandådalens Fjällkyrka
Katrina och Lars vigsel i Tandådalens Fjällkyrka

Het bleek dat Johan Eriksson in februari 2011 in Tandådalens fjällkyrka heeft opgetreden. Ik kende Johan Eriksson nog niet. Op zijn website staan een aantal video's. De eerste 2 nummers zijn best wel leuk. Ik heb het nummer Bakom hennes slutna ögon in deze blogpost opgenomen.


Dat de nummers leuk zijn, komt volgens mij door de simpele opzet van een gitaar en zang. Op beide nummers zingt Emma Nordin mee. Zij is vooral bekend met het nummer Din hand i min. Dit nummer heb ik ook opgenomen in deze post. Het nummer komt uit dezelfde sessie als die van Johan.

De website van Tandådalens fjällkyrka is hier te vinden. Als laatste nog een aantal foto's van de klokkentoren.



zondag 16 juni 2013

Bollnäs

Tijdens een rit door Hälsingland zijn we in Bollnäs geweest. We zijn er even gestopt en toevallig was er een rommelmarkt en een gewone markt. Op de rommelmarkt een aantal voddenkleden (4 stuks) gescoord voor 120 SEK. We mochten zelfs een hele partij meenemen van iemand. Helaas hadden we niet veel ruimte in de auto, dus dat ging jammer genoeg niet door. Het waren 2 vuilniszakken vol, die konden echt niet mee. In Nederland zijn ze ook te koop, maar dan betaal je er meer voor. Onder andere Rosa Rugosa heeft ze te koop. Meer informatie over voddenkleden is te lezen en te zien in een blogpost van Hej Tjorven.

In het centrum waar de markten waren, stond de onderstaande kerk. We zijn hier niet binnen geweest. Gelukkig heeft Johanna op haar Zweedse blog een blogpost over Bollnäs geschreven.

Kerk in het centrum van Bollnäs
De kerk komt uit 1368 en is nu een winkel in 2e hands spullen en een koffieshop. De winkel heet Vintagehuset. Johanna is wel naar binnen gegaan en ze heeft een aantal foto's gemaakt. Die zijn te zien op haar blog. Een foto van haar blogpost heb ik opgenomen en dat is de foto van de eigenaresse, Helena.

Helena (Foto van Johanna)
Van de rommelmarkt geen foto's gemaakt. Wat volgt zijn foto's van de markt. Informatie over de markt is te vinden op de website van Bollnäs Höstmarknad. Dit jaar is de markt op 9, 10 en 11 augustus. Hieronder dus de foto's van 2012.















Stå inte här och frys. Gå hem!!


Er was een standje waar men linkronas maakten. Deze kronen zijn gemaakt van vlas. Vlas is de grondstof voor linnen. Bollnäs, Växbo en omstreken zijn bekend om de linnen. Växbo komt in een toekomstige blogpost aan bod. De linkrona kwamen we wel vaker tegen in dit gedeelte van Zweden. Meer informatie over linkrona is hier te vinden.

Een kroon of een bosje om zelf een kroon te maken.

Annica Östberg konstverkstad

Kenji tattoo
Deze bovenstaande stand was van een Nederlandse. Even mee gepraat. Ze hadden een Bed and Breakfast, namelijk Hälsingegård Lundbergs in het plaatsje Los (met dank aan Ria van het blog Svensk Saga). Kenji tattoo was extra. Wat informatie gevonden over Kenji tattoo's. Ze zijn bij verschillende webshops te koop. Onder andere bij Shyne.Een beschrijving over de tattoo's is hier te vinden.


Kermisattracties



Door de markten zijn we er niet aan toegekomen om Bollnäs zelf te bekijken. De blogpost van Johanna geeft aan wat er in Bollnäs allemaal te zien is. Een paar foto's hebben we gemaakt. Komende zomer gaan we er zeker weer heen. We zijn er niet tijdens de markt, dus kunnen we Bollnäs zelf bekijken.