Pagina's

zondag 28 juli 2013

Midzomerliefde - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Midzomerliefde
Verschijningsdatum: juli 2013
Bladzijde: 240 blz
Uitgeverij: Uitgeverij Cupido
Productsoort: eBook
ISBN: 978-94-6204-089-2


Midzomerliefde is het derde en op dit moment het laatste boek van Elly Koster. Het eerste boek Westerstorm en tweede boek Julie's liefde heb ik pas geleden gelezen.

Officiële samenvatting:
Op zoek naar haar familieverleden krijgt Annemijn een oud dagboek in handen. Dit zorgt ervoor dat ze samen met haar vriendin een reis dwars door Noorwegen gaat maken, in de hoop meer over haar familie aan de weet te komen. Behalve de overweldigende natuur en spontane ontmoetingen onderweg heeft het land van de middernachtzon nog veel meer voor Annemijn in petto dan ze ooit had kunnen vermoeden...  

Het boek begint met een zin van Herman de Coninck:
"Reizen is een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet per se over het land in kwestie maar over jezelf."

Het motto wordt vaker gebruikt. Ik kwam het op een aantal andere plekken tegen: 6Vitesse on tour, Fien Alex travel profiel en Reisprofiel van Linda. Ik had nog niet eerder gehoord van Herman de Coninck.

Het verhaal begint met een proloog uit 1945 dat zich afspeelt vlak na de 2e wereldoorlog in het plaatsje Honningsvåg dat ligt op het eiland Magerøya in het uiterste noorden van Noorwegen. In de proloog komt een dagboek ter sprake. Het dagboek dat als een rode draad door het verhaal loopt. Na de proloog begint het verhaal in Delfzijl in het voorjaar van 2012 met Annemijn Luyten, een negenentwintig jarige vrouw die onrustig in het leven staat en daar een antwoord op wil vinden door uit te zoeken wat haar afkomst is. Het blijkt dat haar opa van Noorse afkomst is. Er is weinig bekend over de Noorse afkomst en uiteindelijk komt ze terecht bij ene Meike van den Borgh uit Holwierde. Meike is volgens een geboorteaangifte geboren in 1879. Hier houdt de informatie op en het enige aanknopingspunt is een grote boerderij die naast de kleine boerderij van de familie van Annemijn stond en dat is de Ezingaheerd. Deze boerderij bestaat nog steeds. Annemijn besluit om een bezoek te brengen aan de Ezingaheerd en ontmoet Hedde Ezinga en zijn tante Janna. Van Janna krijgt Annemijn het dagboek van Meike en een medaillon met een foto en de naam Aurora. Bij het dagboek zat een brief van Meike van den Borgh. Het dagboek van meer dan honderd jaar oud was nu in het bezit gekomen van Annemijn. In het dagboek stond tevens een lied met de titel "Midzomernachtlied". Dit lied is net als het dagboek een rode draad door het verhaal. Het dagboek beschrijft de reis die Meike maakt naar haar grote liefde Onne Mennenga, die zeeman is. Onne is onderweg naar de Noordkaap. Het is de bedoeling dat Meike daar naar toe reist. De bevindingen van Meike zijn beschreven in het dagboek. Annemijn en haar vriendin Nadine ondernemen dezelfde reis als Meike destijds. Zoals ze het zelf noemen, de dagboekreis.

In Midzomerliefde wordt dezelfde verhaalstijl gebruikt als in het eerste boek van Elly Koster, Westerstorm. Beurtelings wordt het verhaal van Annemijn en Nadine gevolgd en aan de andere kant het verhaal van Maiken Dahlberg. Maiken woont op het eiland Magerøya in het kleine dorp, Skarsvåg. Maiken is pilote en zingt. Ze heeft soms optredens in Hammerfest of Alta. Ze heeft van haar oudtante Anne-Sofie een oud dagboek gekregen.

De rest van het verhaal moet je zelf lezen. Het verhaal is ontzettend goed in elkaar gezet met spanning, mooie beschrijvingen van de natuur en natuurlijk de liefde. De reis door Noorwegen is mooi om te lezen. Van het zuiden naar het noorden. Ik haal een aantal onderdelen uit het boek die ik zelf interessant vind en dat is onder andere dat er in het noorden rendieren aanwezig zijn. Zoals het verhaal vertelt, zwermt er in de zomermaanden een enorme kudde rendieren over het eiland Magerøya. Hoe ze daar komen is weer te lezen in het boek De laatste grens van Karin Anema. Over dat boek heb ik ongeveer een jaar geleden deze blogpost geschreven. Leuk om te lezen is dat Maiken van gehavende boeken houdt en een boekenplank er mee vol heeft staan. Dat klonk bekend in de oren. We hebben zelf ook een aantal gehavende, maar ook goed uitziende boeken in onze kast staan.

Niet allemaal gehavende boeken

De Noordkaap is niet het uiterste noorden, maar Knivskjellodden. Knivskjellodden ligt anderhalf kilometer noorderlijker dan de Noordkaap. De Noordkaap is wel veel bekender.

Annemijn en Nadine verblijven tijdens de reis in hotel Stalheim. Vanuit het hotel hebben ze uitzicht op Naerøydal. In die omgeving komen ze schapen tegen. Schapen hebben we zelf ook gezien op onder andere de Friisvegen. De reis voert Annemijn en Nadine verder door Sognefjord en Jotunheimen. Over de hoogste bergweg van Noorwegen wordt verder weinig meer verteld, maar Jotunheimen, Huis van de reuzen, komt waarschijnlijk uitgebreid aan bod in het vierde boek van Elly Koster. In het verhaal komt heel even de Svartisen-gletsjer aan bod. De foto die op Wikipedia stond kwam me erg bekend voor.

Svartisen-gletsjer
De gletsjer was tijdens een aflevering van Expeditie Poolcirkel te zien. De aflevering waar de gletser een hoofdrol speelde is hier te zien.

Tijdens de reis van het zuiden naar het noorden doen Annemijn en Nadine nog veel meer plaatsen en plekken aan. Een aantal van die plekken en plaatsen heb ik hieronder genoemd.  
Vikingen eiland
Kirkeporten
Kerk van Honningsvåg (De kerk is een centrale plek in het verhaal)
Op de website van Elly Koster is te lezen waar de inspiratie voor het Midzomerliefde verhaal vandaan komt. Wat volgt is een gedeelte van die blogpost:

Die donkere periode in de geschiedenis houdt mij nog regelmatig bezig en wel in die mate dat ik vond dat er iets van in mijn nieuwe roman 'Midzomerliefde' geschreven moest worden. Het is een verhaal geworden waar een waar- gebeurd stuk geschiedenis doorheen verweven zit, omdat ik vind dat wat er zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld nooit, en dan ook nooit, vergeten mag worden. (Bron: www.ellykoster.nl).

Net als bij Westerstorm en Julie's liefde, heeft Elly weer een toevoeging op haar website, namelijk de fotoreis. Deze keer heeft Elly de reis gemaakt die de hoofdrolspelers ook hebben gemaakt. De fotoreis serie heeft als titel Missie: Midzomerliefde. De eerste 2 delen van de missie zijn niet zo erg interessant. De overige delen wel. Ze volgen hieronder:
Hotel Stalheim (Foto van website van Elly Koster)
De 'tweelingwaterval' Låtefoss (Foto van website van Elly Koster)
Zelfs de Samen uit Noors Lapland worden niet vergeten. Het boek bevat zoveel informatie over Noorwegen. Je zou er zo naar toe willen om het zelf te beleven.

Kortom, Midzomerliefde bevat het beste van Westerstorm en Julie's liefde en op dit moment het beste verhaal van Elly Koster. Ik herkende er zelfs wat van "Anna, Hannah en Johanna - Marianne Fredriksson" en "Het land van de Samen - Annica Wennström" in. Een erg goed boek en het is wachten op het vierde verhaal.

Het boek is o.a. via Bol.com te bestellen.

zondag 21 juli 2013

Westerstorm - Elly Koster

Boek details:
Auteur: Elly Koster
Titel: Westerstorm
Verschijningsdatum: mei 2012
Bladzijde: 202 blz
Uitgeverij: Uitgeverij Cupido
Productsoort: eBook
ISBN: 978-94-6204-032-8


Westerstorm is het eerste boek van Elly Koster. Het 2e boek van Elly Koster Julie's liefde had ik al gelezen en de blogpost over dit boek is hier te vinden. Tevens is er meer informatie over Elly Koster op die blogpost te lezen.

Officiële samenvatting Westerstorm:
Wanneer journaliste Evy naar Noorwegen afreist om een artikel te schrijven over filmster Josh Conrad, nodigt de beroemde acteur haar uit voor een exclusief interview in zijn villa dicht bij de spectaculaire Noorse westkust. Na een korte aarzeling grijpt Evy deze unieke kans met beide handen aan.

In de sprookjesachtige villa krijgt ze niet alleen te maken met een opdringerige Josh en zijn wantrouwende bodyguard Tim, maar ook ontmoet ze de knappe Don, een charmeur van Italiaanse afkomst. Als dan ook de sympathieke Ruben nog opduikt, krijgt Evy's leven een stormachtige wending...


Het verhaal gaat over Evy de Ruiter. Ze werkt voor Life and More magazine en heeft net een langdurige relatie met Ferry achter de rug. In Noorwegen heeft ze een exclusief interview met de Amerikaanse filmster Josh Conrad, die in Noorwegen is vanwege filmopnames. Tim Archer is de bodyguard van Josh en heeft een relatie gehad met Vivian Maruzzo. Tegelijkertijd met de verhaallijn van Evy is de verhaallijn van Ruben Jacobs te volgen. Ruben heeft net als Evy een negen jarige relatie met Sanne achter de rug. Hij is op reis in Noorwegen met een camper. Ruben is via de veerboot in Oslo aangekomen. De aankomst is erg herkenbaar, douchen op de veerboot voordat de camper van boord gaat en in Noorwegen de vele waarschuwingsbordjes met overstekende elanden, terwijl je geen eland ziet.

Tijdens het verblijf in Oslo bezoekt Evy het Vigeland-beeldenpark. Volgens Wikipedia telt het park 212 stenen en bronzen beelden, die alle tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland (Mandal, 11 april 1869 – Oslo, 12 maart 1943).
Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Het beeldenpark is ontstaan in de jaren 1923 tot 1943 en omvat:
  • een brug met 58 bronzen beelden, waaronder het beroemde beeld Sinnataggen van een driftig op de grond stampend kind
  • een 17 meter hoge zuil, de Monolitten, met 121 stenen figuren uit Iddefjords-graniet
  • een fontein met vele beelden
  • een beeldengroep voorstellende de cirkel van het leven
Vigeland beeldenpark
Na het interview van Evy met Josh in Oslo, nodigt Josh haar uit om naar zijn villa te komen. De villa van Josh ligt in de buurt van Strynefjell. Strynefjell is een bergketen op de grens tussen de gemeente Stryn in Sogn og Fjordane en de gemeente Skjåk in Oppland. Eerst verblijft Evy nog in een hotel in Stryn en heeft een fantastisch uitzicht over het Strynsvatn. Later trekt ze bij Josh in op zijn landgoed in een apart gastenverblijf.

Strynsvatn
Het leven van Evy en Ruben gaat door en er komen nog andere personen in het verhaal naar voren, de politieagent Gitte Matsson, Livia Stone, Karen Adams en Don Stephenson. Naast andere personen komen nog een drietal plekken in Noorwegen aan bod en wel het Geirangerfjord, het dorp Geiranger en de Westkaap. Geirangerfjord heeft diverse watervallen, zoals De syv søstrene ("De zeven zusters"), Brudesløret ("de Bruidssluier") en Friaren ("de Vrijer"). Sinds 14 juli 2005 staat deze fjord, samen met de Nærøyfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een mooie 360 graden panoramafoto is te zien op de website van Visit Norway. Ik kan de panoramafoto helaas niet opnemen in deze blogpost. Toch een schermafdruk hieronder opgenomen van Trollstigen. De panoramafoto geeft een goed beeld van de omgeving.

Geirangerfjord - Trollstigen

Geiranger is een dorpje dat behoort bij de gemeente Stranda, gelegen in de provincie Møre og Romsdal. Het dorpje ligt natuurlijk aan Geirangerfjord en wordt 's zomers aangedaan door 140 tot 180 cruiseschepen. Geiranger staat net als Geirangerfjord sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Jaarlijks bezoeken zo'n 700.000 toeristen de plaats. Wij zijn er zelf nog niet geweest. De officiële website van Geiranger is www.geiranger.no. Een webcam gericht op Geiranger is hier te vinden. Het beeld wordt om de 15 minuten ververst.

De Westkaap (Vestkapp) heeft een belangrijke rol in het verhaal. De Westkaap, het meest westelijke punt van Noorwegen ligt bij Stadlandet aan de Atlantische Oceaan. De Kjerringa is een grote rots van meer dan 800 meter hoog die een geweldig uitzicht biedt. (Bron: Leukvakantieland.nl). De officiële website van de Westkaap is www.vestkapp.no.

Westkaap. Foto van de website van Elly Koster.
De bovenstaande foto is afkomstig van de website van Elly Koster. Net als bij Julie's liefde had Elly voor het boek Westerstorm een fotoreis gemaakt van het decor van Westerstorm. De fotoreis is een geweldige toevoeging aan het boek. Het verhaal komt dan eigenlijk echt tot leven als je de foto's ziet. Het minpunt van Westerstorm is dat er niet zoveel plaatsen in Noorwegen bezocht worden. De beschrijving van de omgeving is in dit eerste boek van Elly Koster minder dan in haar tweede boek. In Julie's liefde is dit veel beter gedaan en in Midzomerliefde, het laatste boek van Elly Koster en net begonnen met lezen, gaat nog verder. Het verhaal is wel erg knap in elkaar gezet. De wisselingen van de hoofdrolspelers tijdens het verhaal en de ontmoetingen van personen, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maken het een goed leesbaar verhaal. Het einde is spannend. Het boek samen met de fotoreis van de schrijfster maken het een mooi geheel.

Het boek is o.a. via Bol.com te bestellen.

woensdag 17 juli 2013

Zorns Gopsmor

Hier de blogpost over Zorns Gopsmor. Ik heb het er eerder over gehad in de blogpost over Spjutmo kraftverk. Voor meer informatie over Zorns Gopsmor verwijs ik dan naar die blogpost. Op Hej Tjorven staan twee blogposten met informatie over Anders Zorn. Hier is het eerste deel van Anders Zorn te lezen en op deze plek is deel twee terug te vinden. Deze blogpost laat de foto's zien van de huidige plek waar Zorns Gopsmor staat. Helaas was het niet open toen we er waren. De gebouwen zaten dicht. In juli en augustus is het open op zaterdag en zondag. Kosten: 30 SEK. Check de website van Zornmuseet.



















Op de bovenstaande foto is goed te zien dat er berkenschors werd gebruikt als isolatie. Dit kom je weer tegen in bv de boeken van Bernard Nordh.


Toch nog een foto van binnen kunnen maken.



zondag 14 juli 2013

Julie's liefde - Elly Koster

Boek details:Auteur: Elly Koster
Titel: Julie's liefde
Verschijningsdatum: oktober 2012
Bladzijde: 247 blz
Uitgeverij: Cupido, Uitgeverij
Productsoort: eBook
ISBN: 9789462040397

Julie's liefde
Vlak na de Scandinaviëmarkt in Schokland kwam ik op Twitter onderstaande tweet tegen:
Deze tweet zorgde ervoor dat ik de website van Elly Koster ging bekijken. Wat bleek? De website bevat een blog en nog wel blogposten over Noorwegen. Gelijk aan mijn lijstje met blogs toegevoegd. Vervolgens bleek Elly Koster een derde boek in de maak te hebben. Op 11 juli 2013 is het boek Midzomerliefde uitgebracht. Het verhaal speelt zich in Noorwegen af. Het bleek dat de vorige twee boeken Westerstorm en Julie's liefde zich net als Midzomerliefde in Noorwegen afspeelden. Tja, dan is mijn interesse snel gewekt. Ik heb van beide boeken de eBook versies gekocht en ben natuurlijk weer eens niet in de juiste volgorde begonnen. Ik heb dus eerst Julie's liefde gelezen. Het zijn afzonderlijke verhalen, dus dat valt weer mee. Volgens een boekrecensie van Biblion is het boek geschikt voor een breed vrouwelijk publiek. Dit betekent dat ik niet tot de doelgroep behoor. Het boek valt in de categorie romantische fictie. Misschien dat daarom de boeken van Elly Koster mij niet eerder zijn opgevallen.

Elly Koster
Elly Koster, geboren in 1961 en sinds 1988 wonende in Dronten (Flevoland) met een passie voor schrijven en Noorwegen. Dit heeft dus tot nu toe drie boeken opgeleverd die zich in Noorwegen afspelen. De biografie van Elly is hier te vinden.

Officiële samenvatting Julie's liefde:
Als Julie's grote liefde Mats tijdens een zeiltocht vermist raakt, zakt Julie in een diepe depressie. Ze besluit haar leven een andere wending te geven en gaat terug naar Noorwegen waar ze in de vakanties met Mats zo gelukkig was. In een oude boerderij aan de rand van de wildernis start Julie een pension. Daar ontmoet ze Stian en haar leven raakt in een spannende stroomversnelling...

Het verhaal beschrijft een jaar uit het leven van de ongeveer dertigjarige Julie van Olst. Het begint als ze zich in Noorwegen gaat vestigen na de dood van haar man Mats. Ze heeft de oude boerderij Pedersgård in de buurt van het plaatsje Elgå gekocht en het is de bedoeling dat de boerderij omgebouwd wordt tot een pension. Het dorpje Elgå ligt in het oosten van Noorwegen en is onderdeel van de gemeente Engerdal. Engerdal ligt weer in de provincie Hedmark.

Elgå en omgeving (bron: Wikipedia)
Elgå ligt aan het Femundmeer. Het Femundmeer hoort bij de grootste meren van Noorwegen.

Femundmeer (Bron: www.wimfrank.nl)
Femundmeer (Bron: www.ellykoster.nl)
De naam van het dorpje Elgå kwam me tijdens het lezen van het boek erg bekend voor. Ongeveer halverwege het boek kreeg ik het door dat we er 3 jaar geleden geweest zijn. Ik heb hier nog een blogpost over geschreven. Hieronder een foto van de pier aan het Femundmeer en een foto van de kerk van Elgå die we gemaakt hebben.

Pier Femundmeer

Kerk Elgå
Erg leuk om te lezen dat het verhaal zich afspeelt in een plaatsje waar we eens zijn geweest. Mochten we er ooit weer komen dan bezoeken we zeker Gutulia. Het nationale park Gutulia bestaat sinds 1968 en is in 2004 uitgebreid naar zo'n 23 km². De zomerboerderij die daar staat, speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Zomerboerderij Gutulia (Foto van de website van Elly Koster)
In de buurt van het Femundmeer ligt Femundsmarka. Een hoofdrolspeler uit het verhaal. Andreas Pedersen, woont hier in een kleine oude hut gebouwd tegen een helling. Het nationaal park Femundsmarka is een nationaal park in het midden van Noorwegen. Het is in 1971 opgericht en het bestaat uit het gebied ten oosten van het Femundmeer. Het grenst aan de Zweedse natuurreservaten Långfjället en Rogen. (Bron: Wikipedia).



De officiële websites van Femundsmarka zijn www.femunden.no en www.femundsmarka.net. De laatste site is actueler en bevat meer informatie in het Noors, Duits en Engels. Femundsmarka ligt ten oosten van het Femundmeer en ik zit te bedenken dat we daar misschien geweest zijn zonder het echt te weten dat het Femundsmarka was. We hebben toen een eindje gelopen in een gebied wat Båthussjøbua heet. Op het kaartje hieronder is te zien dat Båthussjøbua aan weg 221 ligt. Femundsmarka ligt ten noorden van Elgå. Båthussjøbua ligt ten zuiden van Elgå. We zijn dus niet in het Femundsmarka gebied geweest.

Båthussjøbua

Naast de hoofdrolspelers hebben huskies een grote rol in het boek. Stian en zijn honden doen bijvoorbeeld mee met de Femundløpet. De Femundløpet is een lange afstand hondensleerace die begint in het UNESCO plaatsje Røros. Er zijn 3 race categoriën, namelijk de 600 km race met een team van 12 honden, de 400 km race met een team van 8 honden en sinds 2012 de Junior (tussen 15 en 17 jaar) race van 200 km met 6 honden. Hier is de Facebook pagina te bekijken en foto's zijn hier te bekijken. De race begint zoals gezegd in de oude mijnstad Røros. Røros staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het beschermde stadscentrum zijn twee straten met houten huizen, zoals Rammgård (1857), als authentieke herberg ingericht, en met de kerk Berstadens Ziir, de stenen kerk uit 1784, met het mijnwerkersembleem op de toren. (Bron: Wikipedia). We waren vorig jaar eindelijk eens een keer in Røros geweest. Een blogpost hierover volgt nog. Omdat we vorig jaar niet veel dagen in de omgeving van Røros waren, konden we er alleen op zondag heen. Toen bleek dat er op zondag niet veel te doen is in Røros. Enkele winkels waren open. De kerk zat op zondag zelfs dicht. Ondanks dat er weinig te doen was, hebben we ons wel vermaakt.

Niet alleen het oosten van Noorwegen komt aan bod in Julie's liefde, het westen van Noorwegen komt in de vorm van Bergen, Bryggen en Hardangervidda in het verhaal aan de orde. Bergen, de stad waar het blijkbaar altijd regent. Volgens Wikipedia valt er gemiddeld 2250 mm per jaar. Er vindt in Bergen zelfs jaarlijks in oktober het Regenfestival plaats met een regenjas- en parapluparade. Dat Bergen regenachtig is, kwam ik tijdens het lezen van het boek op een aantal andere plaatsen tegen. Op het blog van Nils en Sanne en in het boek Altijd Noorwegen van Gerrit Jan Zwier.

Bryggen
Bryggen ("De Kade") is een historische wijk grenzend aan de haven waar houten koopmanshuizen stonden. Tegenwoordig zijn de houten huizen in gebruik als winkeltjes, eetgelegenheden en galeries. Bryggen staat sinds 1979 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Eén van de eetgelegenheden, een lunchroom, is het decor in Julie's liefde. Meer over Bergen en Bryggen is te vinden op de reisverslagen van Chrisrick en Els en Toine.

De Hardangervidda komt in het verhaal heel even aan bod. Het is de grootste hoogvlakte van Europa. Het is een natuurgebied dat ongeveer 8000 km² groot is en zich uitstrekt over delen van de provincies Hordaland, Telemark en Buskerud. (Bron: Wikipedia).

Hardangervidda
Het blog van Elly Koster (www.ellykoster.nl) bevat veel meer informatie. Het leuke is dat Elly een fotoreis van de boeken maakt. De fotoreis brengt je langs de plekken die in het boek voorkomen. De fotoreis van het boek Julie's liefde is hier te vinden.

Foto afkomstig van de website van Elly Koster
Het boek leest erg gemakkelijk en heeft naast de liefde en drama nog een spannende verhaallijn. Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe boek Midzomerliefde. Deze speelt zich net als Westerstorm en Julie's liefde in Noorwegen af, maar in Midzomerliefde komt Noors Lapland en de Samen in een gedeelte van het verhaal voor. Dit maakt het in ieder geval voor mij nog extra interessant. Een mooie uitspraak over Lapland kwam ik in een ander boek tegen die in een andere blogpost besproken wordt. De uitspraak die in dat boek stond zegt alles over Lapland:

... Toen God de wereld schiep stond Hij verbaasd over de gaven die hij zo kwistig had uitgedeeld aan de landen van de zon. Hij gaf alles aan deze bevoorrechte streken en er bleef niets over voor het zeer arme Lapland. Toen gaf God het zijn ziel...

Midzomerliefde is op 11 juli uitgekomen. De eBook versie komt iets later uit. Ik hoop dat de eBook versie nog mee kan voor we op vakantie gaan.

Het boek is o.a. via Bol.com te bestellen.

dinsdag 9 juli 2013

Berichten uit Zweden 2007 - Dagboek van twee landverhuizers - Ben & Nicôle Heerland

Boek details:
Auteurs: Ben & Nicôle Heerland
Titel: Berichten uit Zweden 2007 - Dagboek van twee landverhuizers
Jaartal: 2013
Bladzijde: 155 blz
ISBN: 978-1484823439
 
Berichten uit Zweden 2007
Eindelijk is het 3e deel van het emigratieverhaal van Ben en Nicôle Heerland uitgebracht.

Nicôle, Jeanny en Ben
Het was al een tijdje geleden dat ik deel 1 "Naar de Noorderzon" en deel 2 "In het hoge Noorden" heb gelezen. Na ruim 5 jaar dus het verhaal uit 2007. De opzet is nu anders. Het is meer een dagboek geworden en het hele jaar wordt behandeld van 1 januari 2007 t/m 31 december 2007. De meeste dagen zijn kort beschreven en dit vind ik persoonlijk jammer. De langere stukken lezen makkelijker. Dit boek leest net als de vorige twee delen erg makkelijk. Het boek had ik in een paar treinreizen uit. Tijdens het lezen ben ik eigenlijk best wel veel dagen tegen gekomen die interessant zijn. Als je het blog Naar de Noorderzon volgt, is het best wel lastig om vijf jaar terug in de tijd te gaan. Ik heb zo'n vermoeden dat de jaren nu sneller zullen volgen vanwege het in eigen beheer uitbrengen van de boeken. Er is nog een flinke inhaalslag te maken. De Engelstalige versie van het blog Naar de Noorderzon (2 the North) is op 4 mei 2013 in de slaapstand gezet vanwege de tijd. Dit betekent wat extra tijd om de boeken te schrijven.

Naast het dagboek zijn in het midden van het boek 40 zwart wit foto's opgenomen die allemaal bij een dag horen. Een viertal foto's zijn in deze blogpost opgenomen met toestemming van Ben Heerland. Het zijn de originele foto's. Ben, nog bedankt daarvoor.

Eind 2006 kregen Ben en Nicôle het boek Det finns ingen gräns, geschreven door Eva Wiklund, van vriendin Ewy. Dit boek over Anders Olsson heeft indruk gemaakt op hun en de relatie met Anders komt als een rode draad weer terug in het boek. Erg leuk om de beginfase van de totstandkoming van de Nederlandse vertaling van Det finns ingen gräns naar De laatste grens te lezen.

Nicôle en Anders Olsson. Vertaalproject. april 2007

Omdat Anders als een rode draad door het boek loopt, maken ze veel mee. In het jaar 2007 doet Anders bijvoorbeeld mee met een Iron man wedstrijd te Antwerpen. De Iron man wedstrijd is een triatlon. Meer informatie over de Iron man wedstrijd is hier te lezen. De Iron man wedstrijden leken me bekend voor te komen, maar ik had het verkeerd. Ik haalde de Strongmanrun wedstrijden door elkaar met de Iron man wedstrijden. De Strongmanrun wedstrijd is een hardloop wedstrijd over 18 km. De namen lijken erg op elkaar en daar ging ik de mist in.

In het derde deel is te lezen dat het eerste boek Naar de Noorderzon in 2007 wordt uitgebracht. Dit ging niet zonder slag of stoot. De uitgever had het originele verhaal aardig veranderd en dit was niet echt de bedoeling van Ben & Nicôle. Ze hebben voet bij stuk gehouden en hun eigen versie uitgegeven. Handig is dat je tegenwoordig via Amazon en Bol.com je eigen boek kunt uitbrengen. Dit derde deel is via Amazon uitgebracht. Het verschil met een uitgever is niet te zien. Het enige minpunt van Amazon is dat er geen eBook versie te bestellen is. Via Bol.com is dit wel mogelijk. Omdat het uitgeven van boeken in eigen beheer redelijk simpel gaat, is zoals ik eerder heb gezegd het makkelijker om vervolg boeken uit te geven.

Uit het boek blijkt dat Nicôle in Nederland bij kapper Koos (de kapper van Ben) een spoedcursus knippen van een half uur heeft gevolgd en in Zweden Ben zelf kan knippen. Klinkt bekend in de oren, mijn vrouw knipt mij en de kinderen ook. De cursus duurde wel iets langer dan een half uur.

In het boek wordt tevens gesproken over de lynxenjacht. Ik wist niet dat er op lynxen werd gejaagd, maar begin maart is dit dus het geval in Zweden. Op de website van Nieuwe Wildernis staat een interessant artikel over de wolven- en lynxenjacht in Zweden.

Lilla Laggåsen, de plek waar Ben en Nicôle wonen was ongeveer 5000 m2 groot. De rest van het bos was eigendom van het bosbedrijf Bergvik Skog.Het is hun gelukt om een gedeelte van het bos van Bergvik Skog over te nemen en hun plek uit te breiden van 5000 m2 naar 17000 m2.

Op 25 augustus het concert van huilende wolven. Vorig jaar hebben we zelf een heel klein gedeelte van zo'n concert meegemaakt in Järvsö. We zaten vlakbij Järvzoo en hoorden 's morgen vroeg de wolven huilen. De wolven zijn te zien in deze blogpost. Dit jaar zijn we weer in Järvsö. Wie weet horen we ze weer.....

27 juli was een dag die ik nog niet kende. Het is die dag sjusovaredagen oftewel de dag van de zeven slapers. Meer informatie is te vinden op Wikipedia en natuurlijk in het boek zelf. Het is sinds 1900 in Zweden van de kalender verdwenen.

Het boek bevat nog veel meer andere feiten, anekdotes en verhalen. Onder andere het verhaal over de slambil en het spookhuis. De slambil leegt de septic tank. Doet me denken aan de ouderwetse beerput.

De walm trotserend...Met een luchtje, mei 2007

De slambil. Met een luchtje, mei 2007
Het spookhuis uit het eerste deel komt in 2007 weer ter sprake. Hieronder de foto uit het boek van het spookhuis.

Het spookhuis staat te koop. Het spookhuis, oktober 2007
Het blijkt te koop te staan en met behulp van Ben's vader wordt het huis gekocht en zijn de toekomstplannen over het huis te lezen.

Heb je de eerste twee delen gelezen dan is dit boek een logisch vervolg. De schrijfstijl leest erg fijn en je hebt het boek dan ook zo uit. Het is te bestellen via de website van Ben en Nicôle.