Pagina's

zondag 1 december 2013

Chasing ice

Filmdetails:
Titel: Chasing Ice (Documentaire)
Regisseur: Jeff Orlowski
Schrijver: Mark Monroe
Jaar: 2012
Duur: 75 minuten
IMDB cijfer: 7,5


Samenvatting:
James Balog, fotograaf voor National Geographic, heeft een missie; hij wil de krimpende ijskappen in beeld brengen. Samen met enkele avonturiers tast hij de grenzen af van de technologische (en menselijke) mogelijkheden. Hij brengt de diepgevroren wereld op een sprookjesachtige manier in beeld; met behulp van time-lapse technologie worden jaren weergegeven in seconden, we zien eeuwenoude ijslandschappen voor onze ogen veranderen. Chasing Ice brengt de klimaatverandering op verbluffende manier in beeld en vertelt tegelijk het verhaal van een man met onstuitbare passie en drive.

Chasing Ice is een documentaire van de fotograaf James Balog. James Balog heeft in 1984 het boek Wildlife Requiem uitgebracht. Dit boek bevat foto's van dieren die voor de sport door mensen werden gedood. Een aantal van die foto's uit het boek zijn opgenomen in de film. Op internet zijn een aantal foto's uit het boek hier te zien. In 1990 bracht hij het boek Survivors: A New Vision of Endangered Wildlife uit. Een aantal foto's uit dit boek zijn ook te zien in de film. Op internet zijn hier een aantal foto's uit het boek te zien.

In 2007 is James het project Extreme Ice Survey (EIS) begonnen om de gevolgen van de klimaatverandering vast te leggen. Het project is gestart naar aanleiding van een fotosessie in 2005 in IJsland. Voor The New Yorker heeft James daar gletsjers gefotografeerd. Deze fotosessie heeft in 2006 tot een opdracht geleid voor National Geographic. De opdracht was het vastleggen van de veranderingen van de gletsjers op verschillende plaatsen van de wereld. Deze opdracht heeft geleid tot het artikel The Big Thaw. Na dit artikel is EIS opgericht. Het is de bedoeling van EIS om de snel smeltende gletsjers over een aantal jaren te fotograferen zodat het duidelijk wordt met wat voor snelheid de mensheid de gletsjers laat verdwijnen.

De film laat zien hoe het project EIS bewerkstelligd wordt. In totaal worden er zo'n 24 Nikon camera's geïnstalleerd op IJsland, Groenland en Alaska. Op de onderstaande afbeelding is dit goed te zien. De afbeelding hieronder is wel recenter dan tijdens de installatie van de camera's in de film.

EIS locaties
Interessant is te zien hoe het EIS team een eigen chip heeft gemaakt waarmee de camera's bediend worden en welke problemen ze er mee hebben gehad. De plaatsen waar de camera's staan zijn onder andere Jökulsárlón in IJsland. Meer informatie over Jökulsárlón is te vinden op de Nederlandse Wikipedia pagina, Virtually Virtual Iceland en IJsland - land van vuur en ijs. De foto's die in deze blogpost opgenomen zijn, komen uit de film. Ze horen niet bij de gletsjers en zijn willekeurig in deze blogpost opgenomen.



De Solheim Gletsjer in IJsland. Informatie over deze gletsjer is te vinden op de Nederlandse Wikipedia pagina en Icelandic glaciers.



Store gletsjer in Groenland. Informatie over deze gletsjer is te vinden op Operation Iceberg en Bird polar Research center.



Ilulissat gletsjer in Groenland. Informatie hierover is te vinden op Unesco en Wikipedia.



Columbia gletsjer in Alaska. Informatie hierover is te vinden op Earth Observatory en Wikipedia.



De film laat zien hoe de gletsjers ervoor staan na drie jaar fotograferen. Het is niet te geloven hoe snel de gletsjers terugtrekken. Hieronder zijn een viertal foto's uit de film te zien van de gletsjers. Hierin is erg goed te zien hoe snel de gletsjers aan het verdwijnen zijn.

Foto 1
Foto 2


Foto 3

Foto 4
Alle ijs wat smelt komt simpel gezegd in de oceanen terecht en zorgt ervoor dat de waterspiegel stijgt. Door de klimaatverandering stijgt het aantal rampen. Dit laat men zien in de onderstaande grafiek.


De film laat verder beelden zien van het EIS team die afdalingen maakt in de rivieren die ontstaan zijn in het ijslandschap. Dit levert zoals James Balog zelf zegt, fantastische foto's op voor een fotograaf, maar een horrorscenario voor de mensheid. Dit klopt inderdaad. De foto's en de beelden zijn prachtig, maar de keiharde werkelijkheid is dat we met zijn allen de wereld letterlijk naar de knoppen helpen. Echt ongelooflijk wat de mensheid kan doen met zijn leefomgeving.



Toch nog maar weer een voorbeeld hoe snel de gletsjers in drie jaar tijd verdwijnen. De film laat grote hoeveelheid foto's achter elkaar zien zodat het een soort film lijkt waarin te zien is dat het ijs smelt. De onderstaande foto's laten het begin en het resultaat na drie jaar zien.

Eerste foto
Foto na drie jaar
Het meest indrukwekkende gedeelte van de film is de afkalving van de Ilulissat gletsjer. Het EIS team heeft dit op film vastgelegd. Het hele proces duurde 75 minuten.


Op Youtube is de afkalving in vier minuten samengevat. Deze scene zit ook in de film en is hieronder te zien.


 Een gedeelte zo groot als Manhattan is verdwenen.

In 75 minuten verdwenen
De officiële website van de film is te vinden op www.chasingice.com. De officiële website van EIS is te vinden op www.extremeicesurvey.org. Hier is de Facebook pagina van Chasing Ice te vinden. Het bijbehorende boek Ice van James Balog is te bestellen op Amazon of Bol.com.

Een indrukwekkende film met prachtige beelden en een keiharde waarheid. Het proces van smelten is niet meer terug te draaien en zal zich steeds verder doorzetten. De scene in de film met het ijs en het noorderlicht laat zien hoe mooi de wereld van ijs is. Wie weet kun je die wereld in de toekomst alleen maar zien op de foto's en niet meer in het echt.

2 opmerkingen:

  1. Ja, het is een indrukwekkende film. Een film waarvan je bijna een beetje angstig wordt, maar tegelijkertijd beseft hoe mooi de wereld nog is en kan zijn. Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat het niet erger wordt dan dit. Het zou toch ondenkbaar zijn dat onze kinderen, kleinkinderen enz. deze bijzondere natuurverschijnselen niet meer zouden kunnen zien of tegen hun kinderen alleen nog maar kunnen zeggen: "Lang geleden toen ik nog een kind was, waren er immense ijsvelden en gletsjers. Wacht, ik heb een boek waarin ik het je kan laten zien..."

    BeantwoordenVerwijderen