Pagina's

dinsdag 25 maart 2014

Blauwe sneeuwpoppen - Sandra Berg

Boek details:
Auteur: Sandra Berg
Titel: Blauwe sneeuwpoppen
Verschijningsdatum: 2012
Bladzijde: 285 blz
Uitgeverij: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 9789086602049


Samenvatting:
De ondernemende Molly reist naar het ijskoude Noorden om de wintermarkt van Jokkmokk en het IJshotel in Jukkasjärvi te bezoeken, de bekende attracties van Lapland. Ze maakt kennis met de leuke Britt Bennet, wiens reis in het teken van pech staat, maar die daar toch wel de humor van inziet. Molly kan haar genoegen niet ontkennen, als het duidelijk wordt dat Bennet met dezelfde trein als zij richting Stockholm zal reizen. Een genoegen wat wederzijds lijkt. Maar waar Bennet is, gaan dingen mis. En zo dreigen Molly en Bennet met vijf andere reizigers op het station in Murjek te stranden, als een sneeuwstorm het openbaar vervoer plat legt. De spoorwegen regelt een bus, maar de storm neemt toe. Door gladheid, slecht zicht en een stel rendieren, raakt de bus van de weg en stranden de reizigers in een oud huis ergens in de bossen. De storm maakt ieder contact met de buitenwereld onmogelijk. En dan wordt Ingmar vermoord. Wachten totdat ze de politie kunnen bereiken is natuurlijk een optie. Maar Molly houdt niet van wachten. Ze gaat zelf op onderzoek en sluit niemand daarbij uit. Zelfs Bennet niet.
Blauwe sneeuwpoppen is een mooie spannende roman met veel romantiek. Sandra Berg schreef eerder liefdesromans, chicklit-romans en twee thrillers, waarin ze haar kwaliteiten om de 'natuur' te beschrijven al duidelijk liet zien. Ook in dit boek beschrijft ze met kennis en passie de Zweedse flora en fauna. Ze woonde in Horn en in Helmond, maar sinds 2005 woont ze in Zweden.


Dit is het vijfde boek dat ik gelezen heb van Sandra Berg. De vorige boeken waren:
De ontvoering
Reis naar het noorden
Heldin op klompen
Geen weg terug

Ik had veel verwacht van dit boek omdat het verhaal in Zweeds Lapland afspeelt. De verwachting was te hoog. Het verhaal zit wel goed in elkaar en is in de Sandra Berg stijl. Ik vind persoonlijk de omgeving van Zweeds Lapland niet goed uit de verf komen. In het begin worden de hoofdrolspelers geïntroduceerd en krijg je een toeristische blik op Jokkmokk en omgeving ten tijde van de wintermarkt in Jokkmokk. Een impressie van de wintermarkt in Jokkmokk is te zien in het onderstaande Youtube filmpje. De muziek is van Mandy Senger.


Hoofdrolspeelster is Molly Mans. Ze komt uit Nederland en zit begin februari in de trein van Stockholm richting Murjek. Vanuit Murjek gaat een busje naar Jokkmokk. Tijdens deze reis ontmoet ze Birgitt Hansson en haar dochter Emma. de Engelsman Bennet Price, het Belgisch stel Dorian en Marie-Angel en het stel Frauke en Ingmar. Frauke komt uit Duitsland en Ingmar uit Zweden. Je krijgt een kijkje in het leven van deze acht hoofdrolspelers. Tijdens het verblijf in Jokkmokk ontmoeten ze elkaar een paar keer. Molly heeft een huisje gehuurd op camping Skabram. De eigenaar van camping Skabram is volgens het boek een Nederlandse kaasboer. Dit is in het echt ook zo. Eigenaar Hans de Waard kwam al ter sprake in het boek Solitude. Leuk om te lezen. De stuga's op camping Skabram hou ik in gedachten. Wie weet gaan we er in de toekomst naar toe.

De introductie neemt je mee naar de toeristische plekken. De opening van de wintermarkt middels een fakkeltocht naar de ijskerk in de hymbygdsgård van Jokkmokk. Foto's van de ijskerk zijn op Flickr te zien en wel op de onderstaande webadressen:

- Ice church at winter festival in Jokkmokk 2010
Ice church at winter festival in Jokkmokk 2010 at night

Het Ájtte museum wordt bezocht. Tijdens het bezoek was er een tentoonstelling over Kristine en Nils Anti Pirtsi uit Luovvaluokta. De tentoonstelling laat het leven uit de veertiger jaren zien, waar ski's, wagens en boten noodzakelijk waren voor het overleven in een onverbiddelijke wildernis. Het ijshotel in Jukkasjärvi wordt bezocht en men drinkt een kop koffie in Prästens kök.

De titel blauwe sneeuwpop slaat op de verwensing van Molly en Bennet dat Ingmar mocht bevriezen in de sneeuw. Ingmar is iemand die zich niet geliefd heeft gemaakt in het gezelschap. Blauwe sneeuwpop is tevens een Nederlands versje over een koning die graag naakt door het huis loopt en op een dag, als het vriest, naakt naar buiten gaat om daar te veranderen in een blauwe sneeuwpop. Ik had nog nooit van dit versje gehoord. Even zoeken op Youtube en het versje blijkt inderdaad te bestaan.


Na de wintermarkt gaat het gezelschap met het busje weer terug naar Murjek. Onderweg wordt Vuollerim aangedaan. Ze zien daar het Duizend lichten festival met ijslantaarns. De temperatuur in Murjek is ondertussen gedaald naar -48 graden. Het blijkt dat er eigenlijk geen bussen en treinen meer rijden als de temperatuur onder de -35 graden komt. De trein rijdt inderdaad niet meer, maar Svensk Järnväg regelt een stadsbus die het gezelschap van Murjek naar Luleå of Boden moet brengen. Na een half uur onderweg te zijn, strandt de stadsbus en het gezelschap schuilt in een oud vakantiehuis dat lange tijd niet bewoond is geweest. Samen met chauffeur Bjorn brengen ze de nacht in het oude huis door. Die avond in het oude huis is Ingmar onuitstaanbaar en heeft met iedereen mot. De volgende morgen blijkt dat Ingmar een blauwe sneeuwpop is geworden en dus dood is. Vermoord. Molly probeert de moord op te lossen. Hoe dit verder gaat......ga het boek lezen.

Leuk moment is dat Molly probeerde een sneeuwbal te maken bij het oude huis, maar de sneeuw plakt niet bij zo'n lage temperatuur. Dit kwam bekend voor omdat ik het een paar dagen daarvoor had gelezen in de blogpost Roar de rendierhouder van Stralend Schrijven.

Al met al een echte Sandra Berg boek met deze keer een echte moord. Tijdens het verhaal had ik af en toe Noorderlicht van Suzanne Vermeer in gedachten. Ondanks dat de verwachting van mij te hoog was, toch een leuk boek dat je zo uit hebt. Uitgeverij Ellessy, nog bedankt voor het recensie-exemplaar van Blauwe Sneeuwpoppen. Het boek is te bestellen bij Bol.com.

2 opmerkingen:

  1. Weer een toevoeging voor mijn leeslijst, leuk. Dank je wel dat je mijn blogpost noemt! Over het niet plakken van sneeuw bij lage temperaturen heb ik nog zitten nadenken toen ik schreef over de Noordkaaphal. Daar zaten de ramen 'dichtgeplakt' met sneeuw, maar dat komt natuurlijk door de warmte van binnen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was wel toevallig dat ik je verhaal net even daarvoor gelezen had.

      Verwijderen