Pagina's

zaterdag 16 mei 2015

Letter voor letter - Mikkel Birkegaard

Boek details
Titel: Letter voor letter
Auteur: Mikkel Birkegaard
Originele titel: Over mit lig
Vertaling: Femke Blekkingh-Muller
Verschijningsdatum: 2010
Bladzijde: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9022553752



Samenvatting:
Een wervelende race tegen de klok. Frank Føns, een Deense schrijver van bestsellers, brengt zijn dagen door in een afgelegen huisje in het noorden van Sealand, in afwachting van het verschijnen van zijn nieuwe boek. Op een ochtend wordt hij gebeld door een politieagent. Die vertelt hem dat het stoffelijk overschot van een jonge vrouw is gevonden. Het blijkt dat iemand de moord uit Franks boek tot in detail heeft uitgevoerd. Hij raakt betrokken bij het moordonderzoek en staat al snel voor de angstaanjagende uitdaging de confrontatie aan te gaan met de moordenaar.

De auteur:
Mikkel Birkegaard (geboren 1968) is een Deense schrijver en van oorsprong IT-ontwikkelaar. Hij doet beide op dit moment parttime. Hij woont in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Zijn debuut Libri di Luca (2007) is in 2009 in het Nederlands uitgekomen. Hij heeft er vijf jaar over gedaan om Libri di Luca te schrijven. Letter voor letter is zijn tweede boek. Over dit boek heeft hij anderhalf jaar gedaan.

Mikkel Birkegaard
Op Ezzulia was een interview met hem te lezen. Helaas heeft Ezzulia sinds april 2015 besloten om het website gedeelte te verwijderen omdat ze geen tijd meer hadden om het te onderhouden. Hierdoor werkt de link naar het interview ook niet meer. Gelukkig is het interview opgeslagen op de Archive-nl website. Het interview met Mikkel is hier te lezen. Een ander Engelstalig interview met Mikkel is te lezen op de website van Bookaholic. Naast deze interviews kan ik eigenlijk weinig informatie over hem vinden. Op naar het boek.

Het boek:
Het boek begint met een proloog waarin de 46-jarige Deense schrijver Frank Føns zijn boek Letter voor letter aan het schrijven is. Het is een boek die hij schrijft naar aanleiding van de gebeurtenissen de afgelopen periode.

Na de proloog wordt gestart met het hoofdstuk Dinsdag. Elk hoofdstuk is een nieuwe dag. De hoofdstukken gaan door tot en met de dinsdag erop. Het laatste hoofdstuk heet Woensdag. Frank Føns wordt die dinsdag gebeld met de mededeling dat zijn moord is gepleegd in Gilleleje. De moord in Gilleleje is uitgevoerd zoals beschreven is in zijn nieuwste boek In het rode veld. Het boek In het rode veld is nog niet uitgebracht. Het boek wordt pas een aantal dagen later uitgebracht. De moord was in ieder geval gruwelijk. De reden van de gruwelijkheid is dat Frank Føns misdaadverhalen schrijft met gruwelijke martelingen en moorden. De gruwelijke marteling en moord is zijn handelsmerk geworden.

Hoe verder je in het verhaal komt hoe meer je over het leven van Frank komt te weten. Er wordt uitgebreid verteld over de inhoud van zijn geschreven boeken en hoe ze zijn ontstaan door gebeurtenissen in de werkelijkheid. Ik vond het best wel interessant om een inkijkje te krijgen in het leven van een schrijver. Het leven van Frank van vroeger tot en met heden wordt verteld. Hoe was hij vroeger en waarom is hij zo geworden. Wat is fictie en wat is werkelijkheid? Hoe zijn de boeken ontstaan en wie heeft model gestaan voor de personages in zijn boeken. Ondertussen worden er nog meer moorden gepleegd die precies zijn uitgevoerd zoals in de boeken van Frank beschreven zijn. Langzaam maar zeker wordt er naar het laatste hoofdstuk gewerkt. Het laatste hoofdstuk heb ik in bed gelezen voor het slapen gaan. Ik moet zeggen dat het Mikkel Birkegaard gelukt is om me de rest van de nacht een flinke misselijkheid mee te geven. Niet normaal wat een gruwelijkheden.

Conclusie:
Het boek leest wel lekker weg. Het wervelende wat in de samenvatting is genoemd kan weggelaten worden. Het verhaal kabbelt rustig voort. Het leven van Frank wordt in kaart gebracht en af en toe wordt een gruwelijke martel- en moordscene beschreven. Het laatste hoofdstuk is totaal over de top. Het is dan wel gelijk duidelijk waarom het boek Letter voor letter er is gekomen. Het einde is ondanks het misselijkmakend slot toch nog verrassend. Ik vond het boek zelf goed te lezen en vond het kijkje in het leven van een schrijver best wel interessant. Dat ik een misselijk gevoel overhield aan het laatste hoofdstuk gebeurd me niet zo vaak. Ik heb het eerder gehad bij de film The Divide. Ik hoop dat ik zijn eerste boek nog een keer kan lezen en ik ben natuurlijk benieuwd naar zijn derde boek die als het goed is totaal anders is dan Letter voor letter.

Interessant:
De notities die ik had bewaard stonden op mijn e-reader, die helaas aan zijn einde is gekomen. Toch nog twee interessante feitjes.
  • Rågeleje, hier staat het zomerhuisje van Frank waar hij tien jaar lang zijn boeken schreef. Mikkel Birkegaard schrijft zelf ook wel eens in Rågeleje zoals te lezen is in een artikel van zijn hand op de Krimifan website. Hopen dat dat de enige vergelijking met Frank is :-).
  • De beschrijving van de gevangeniskelder uit het boek Demonen van buiten van Frank lijkt erg veel op de kelder uit het boek Ze komt nooit meer terug van Hans Koppel.
Recensies:
- Tunske
- Boekreviews
- De Spanningsblog
- Dizzie
- KRO
- Nu.nl
- De Leestafel
- Lekker Lezen
- Eurocrime
- Blue Owl Books
- Bogbrokken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten