Pagina's

maandag 31 augustus 2015

1864

Serie details:
Titel: 1864
Verhaal: Ole Bornedal
Jaar: 2014
Acteurs: Pilou Asbæk, Sarah-Sofie Boussnina, Bent Mejding
Duur: 8 afleveringen (57 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 6,3



Samenvatting:
1864 is het jaar waarin de felbevochten Tweede Deens-Pruisische Oorlog werd gestreden, met als inzet de hertogdommen Sleeswijk en Holstein. Maar meer dan over oorlog, gaat 1864 over de ongewone driehoeksverhouding tussen de onafscheidelijke broers Laust en Peter en hun knappe geliefde Inge. Zorgeloos groeien de drie kinderen samen op, tot de oorlog hen scheidt en de twee broers ten strijde trekken.

150 jaar later, in 2014, wordt de asociale Claudia verplicht een baan aan te nemen als thuishulp voor een 100-jarige baron. Ze vindt Inges verloren memoires, en zo wordt ons het aangrijpende verhaal verteld over Peter, Laust en Inge. Een verhaal over onmogelijke liefde en een vergeten oorlog die hun levens voorgoed veranderde.


De serie:
Het is 1851. De Eerste Duits-Deense Oorlog is net ten einde en de Denen waren als winnaar uit de strijd gekomen. Vanaf 1851 worden er een aantal verhaallijnen gevolgd. Het verleden over de broers Peter en Laust Jensen, Inge Juel, de dochter van de rentemeester, en de baron en zijn zoon Didrich. In het heden is er de verhaallijn met Claudia, die verplicht moet werken als thuishulp bij een oude baron. De baron uit het heden woont op hetzelfde landgoed als de baron uit 1851. Deze verhaallijnen zijn verweven rondom de Tweede Duits-Deense Oorlog die in 1864 begon.

De eerste aflevering is vrij lastig te volgen. De geschiedenis van Denemarken en Pruisen is mij niet bekend en dit maakt het niet eenvoudig om de verhaallijn te volgen. Het verhaal van de twee broers en Inge is wel simpel te volgen. In de acht afleveringen wordt het leven op het landgoed van de baron, de aanloop naar de oorlog, de oorlog zelf en wat er na de oorlog is gebeurd aan de hand van een boek van Inge in het heden vertelt. De oorlog draait om de kwestie Sleeswijk-Holstein. In dat kader is het handig om de Engelstalige Wikipedia pagina over de Tweede Duits-Deense Oorlog te lezen voordat je de serie gaat bekijken.

Conclusie:
De serie is goed gemaakt. Het verhaal van Peter, Laust en Inge is goed verweven met de oorlog. Didrich, de zoon van de baron, maakt de driehoeksverhouding Peter, Laust en Inge knap moeilijk. Hij speelt de slechterik in het verhaal. De Denen komen trouwens in de oorlog niet sympathiek over. Vooral de rol van politicus Ditlev Gothard Monrad is niet best. Volgens een artikel van BT zou de rol van Monrad in de serie een mix zijn van vijf personen en niet die van Monrad alleen. Een artikel van Kristeligt Dagblad gaat hier verder op in met Jens Bache. Monrad was de overgrootvader van Jens Bache.

De oorlog zelf is indrukwekkend weergegeven in de serie met als hoogtepunt (of dieptepunt) aflevering zeven waarin de slag bij Dybbøl te zien is. In de serie zaten helaas een aantal scenes waar ik zelf helemaal niets mee kon en naar mijn mening geen toevoeging had. Ook de rol van Johan is mij soms onduidelijk en bij vlagen vaag. Ondanks die scenes een leuke serie en ik heb weer wat geleerd over de geschiedenis van Denemarken.

Interessant:
In Noorwegen kwam ik afgelopen zomer in een boekenwinkel de Noorse versie van het 1864 boek tegen. Bij het samenstellen van deze blogpost bleek dat er ook een Engelstalige versie beschikbaar was bij Bol.com, maar nog geen Nederlandse vertaling.

Noorse versie van het 1864 boek.
Interessant is het intro van de serie. Hierin is een schilderij te zien van de oorlog. Dit schilderij (zie afbeelding hieronder) komt ook voor in de serie zelf. Het schilderij heet 'Fra forposterne 1864' en is geschilderd door de Deen Vilhelm Jacob Rosenstand en hangt tegenwoordig in het Statens Museum in Kopenhagen. Het blog Hip en Fleurig heeft over Statens Museum nog een leuke blogpost gemaakt.

Fra forposterne 1864

Een ander schilderij van hem 'Ottende brigades angreb ved Dybbøl 18. april 1864' is hieronder te zien.
Ottende brigades angreb ved Dybbøl 18. april 1864

Als laatste nog een Youtube filmpje van Sabaton met het nummer Hearts of Iron. De tekst van het nummer slaat niet op de oorlog in 1864, maar er zijn wel beelden uit de serie gebruikt.


Recensies:
- De Filmblog
- TV series kijken
- Film-O-Rama
- De Morgen
- XGN
- Blog Ferdi de Lange
- Televizier
- Cineme

Geen opmerkingen:

Een reactie posten