Pagina's

donderdag 17 september 2015

Kampen om tungtvannet (The Heavy Water war)

Serie details:
Titel: Kampen om tungtvannet (The Heavy Water war)
Verhaal: Ketil Gølme Andersen, Lars Andersen, Mette M. Bølstad, Michael W. Horsten, Adam Price en Petter S. Rosenlund
Regisseur: Per-Olav Sørensen
Jaar: 2015
Acteurs: Andreas Döhler, Robert Hunger-Bühler, Marc Benjamin Puch
Duur: 6 afleveringen (45 minuten per aflevering)
IMDB cijfer: 8,4


Samenvatting:
THE HEAVY WATER WAR is een meeslepende, epische Noorse serie over een vergeten strijd die de wereldgeschiedenis tekende: de inspanningen van de nazi’s om een atoombom te ontwikkelen, en het verbeten gevecht van de geallieerden om dit te voorkomen. De serie bleek een heus kijkcijferkanon in Noorwegen, en borduurt op internationaal niveau voort op het succes van Scandinavische hitseries als Borgen, The Killing en The Bridge.

1933. De Duitse Nobelprijswinnaar in de Natuurkunde, Werner Heisenberg, wordt gevraagd voor Hitlers geheime kernwapenprogramma. Voor het ontwikkelen van een atoombom heeft Heisenberg zwaar water nodig, een zeldzame stof die enkel in Noorwegen wordt geproduceerd. De Duitse interesse in zwaar water wekt argwaan op bij de geallieerden, die er alles aan doen om het kernwapenproject te saboteren.



De serie:
Na de serie 1864 deze serie in het afgelopen weekend gekeken. De serie speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en het draait allemaal om het zware water D2O (deuterium oxide). De Duitsers hadden het zware water nodig voor de ontwikkeling van kernwapens. Het zware water was een afvalproduct in de Noorse fabriek Hydro te Rjukan. De Duitsers hadden vanzelfsprekend een belangstellende interesse in de Noorse fabriek wat weer argwaan opwekte bij de geallieerden. Deze strijd is uitgebreid te volgen in deze serie. Ik had nog niet eerder gehoord van het zware water en waar het voor gebruikt kon worden, maar het was erg interessant om het te volgen. De serie draait vooral om de Duitse wetenschappers Werner Heisenberg en Kurt Diebner, de Noorse wetenschapper Leif Tronstad samen met de Britten en de Hydro fabriek te Rjukan met de directeur Bjørn Henriksen. Omdat het een serie is bestaande uit zes afleveringen, worden de karakters goed uitgewerkt. De taal is ook goed neergezet. De Duitsers spreken Duits, de Engelsen Engels, de Amerikanen Amerikaans en de Noren Noors. Dit is echt een pluspunt van de serie. Het komt geloofwaardig over. De actiescènes zien er goed uit en de beelden van de Noorwegen zijn eigenlijk alleen al de moeite waard om de film te bekijken. Vooral de beelden van Telemark in de winter zijn geweldige scènes geworden. Het deed me denken aan de ontberingen die Alec Wilkinson beschreef van de poolexpedities in het boek De IJsballon.

Telemark.
De pogingen van de geallieerden om de Hydro fabriek te saboteren, resulteren in een aantal operaties zoals operatie Freshman, operatie Gunnerside en operatie Sunshine. Ze komen allemaal aan bod. Natuurlijk is er ook drama aan het verhaal toegevoegd, maar dit stoort totaal niet.

Conclusie:
Een geweldige serie die goed laat zien wat de waarde van het zware water was in de Tweede Wereldoorlog en welke rol Noorwegen daarin speelde. Dit zorgt ervoor dat ik weer wat meer te weten ben gekomen over de oorlog in Noorwegen. Niet alles in de serie is waargebeurd. Wat de feiten zijn en wat fictie is kun je nalezen in een artikel van NRK. Ik heb in ieder geval genoten van de serie.

Informatie:
- Uitgebreid en interessant artikel op Janstevens.
- Traces of War: De zwaar water fabriek.
- Website Vemork.
- Wikipedia Heavy water war.
- Wikipedia Vemork.
- Facebook serie.

Storyline Studios VFX Breakdown | "The Heavy Water War" from Storyline Studios on Vimeo.

Interessant is de versie uit 1948. Deze versie is hieronder te zien:


Recensies:
The Guardian
- 8Weekly
- Hifi
- Filmdomein
- Scriptgirl
- Cinevision

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me echt een erg interessante serie. Wij hebben de fabriek in Rjukan bezocht en daar kun je het hele verhaal van de productie van het zware water tot aan de sabotage bekijken. Mochten jullie daar ooit in de buurt komen, dan is het de moeite van het bezoeken waard. De locatie alleen al is bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gaaf dat jullie de fabriek bezocht hebben. Mochten we in de buurt zijn dan gaan we er zeker naar toe. De serie is zeker interessant.

      Verwijderen