Pagina's

woensdag 9 september 2015

Veel geluk - Jannah Loontjens

Boek details:
Auteur: Jannah Loontjens
Titel: Veel geluk
Jaartal: 2007
Bladzijde: 213
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9044609564


Auteur:
Jannah Loontjens is in Denemarken geboren, ze groeide op in Zweden en Nederland. Haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag, is in januari 2007 bij Prometheus verschenen. Haar tweede roman Hoe laat eigenlijk verscheen in januari 2011 en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs.
Jannah Loontjens
De dichtbundel Varianten van nu verscheen in 2002 bij Bert Bakker, haar tweede bundel Het ongelooflijke krimpen in 2006 bij Prometheus. In 2013 publiceerde ze de dichtbundel Dat ben jij toch bij Ambo, alsook de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur. Bij Ambo|Anthos verschijnt ook haar derde roman Misschien wel niet. Loontjens schrijft recensies voor de Volkskrant, veelal over Scandinavische literatuur, en poëzierecensies voor Awater. Eerder schreef ze over poëzie en filosofie voor o.a. De Groene Amsterdammer. (Bron: Website Jannah Loontjens).

Op haar website staan een aantal interviews met haar over het boek Veel geluk. Interessant om te lezen. De interviews zijn hier terug te vinden. Uit de interviews blijkt dat Veel geluk niet het levensverhaal van Jannah is, maar dat ze wel de herinneringen uit haar jeugd heeft gebruikt in het verhaal. Een gedeelte van het interview is hieronder te lezen:

Zo is de gezinssamenstelling heel anders, maar dat Liaan terugverlangt naar het Zweedse bos, dat ken ik wel. Ik kan de weidsheid en grootsheid van het landschap daar soms verschrikkelijk missen. Weilanden zijn daarmee niet te vergelijken. Dat kan ik eigenlijk geen natuur noemen.

Hier ben ik het helemaal mee eens.

Samenvatting boek:
De ouders van Liaan zijn begin jaren zeventig naar Zweden getrokken, op zoek naar de natuur en het pure leven. Liaan en haar broer Thor groeien daar op in huizen zonder warm water, soms zonder elektriciteit. Liaans moeder treft voorbereidingen voor een midzomerfeest; haar vader verdiept zich in zenboeddhisme en bouwt aan een woonwagen die door een paard wordt voortgetrokken.
Maar de idylle houdt geen stand. De ouders gaan uit elkaar, en Liaan belandt met haar moeder in het Den Haag van de jaren tachtig. Schijnbaar onberoerd laat Liaan de veranderingen langs zich heen glijden, maar langzamerhand raakt ze geobsedeerd door de willekeur van alles.
Veel geluk is een portret van een uiteengevallen familie, waarin ieder op zoek is naar een eigen waarheid, nadat de traditionele familiewaarden zijn ingeruild voor de hippie-idealen van individuele vrijheid en autonomie. Maar Veel geluk is ook een aangrijpend boek over volwassen worden, de baldadigheid van de middelbareschooltijd, de verveling van Den Haag en de verstikkende jaren tachtig: het is een schitterende bildungsroman over de zoektocht van een tiener naar de zingeving van het leven.
Jannah Loontjens (Kopenhagen, 1974) groeide op in Zweden en Nederland. Zij publiceerde onder meer de dichtbundels Varianten van nu en Het ongelooflijke krimpen. Veel geluk is haar romandebuut.

Het boek:
Het boek bevat drie fases uit het leven van een gezin. Het gezin bestaat uit vader Jakob, moeder Klarissa, zoon Thor en dochter Liaan. De drie fases draaien om Liaan en de fases zijn gedeeltes uit 1991, 1978 en 1983. Dit maakt het boek vrij lastig om te lezen, want er wordt constant geschakeld naar de verschillende fases. Als alleen het verleden en heden werd behandeld, dan was het gemakkelijker te volgen. Nu dus drie tijdsfases. In 1978 woonde het gezin bij elkaar in de Zweedse bossen en wel in Björnamo en hangen het boeddhisme aan. In 1979 is Klarissa 27 jaar en woont dan al zes jaar in de bossen van Zweden. Het leven in de Zweedse bossen valt Klarissa niet mee. Ze is een stadsmens en kan niet wennen aan de Zweedse natuur. De tijd in de Zweden draait voornamelijk om het midzomerfeest dat Klarissa organiseert. Dit gedeelte vind ik persoonlijk ook het beste gedeelte van het boek. Uiteindelijk gaan Klarissa en Jakob scheiden. Nadat Jacob en Klarissa uit elkaar waren heeft Klarissa met de kinderen nog twee jaar in een huisje in Stensjö gewoond. In Stensjö hadden ze geen elektriciteit en stromend water. Dit hield ze niet meer vol en ze is met Liaan naar Nederland vertrokken. In Nederland gaan Klarissa en Liaan altijd nog drie keer per jaar met de trein naar Zweden toe om Thor te zien. Klarissa heeft geen rijbewijs.

Afstand Björnamo en Stensjö.
In 1991 woont Liaan met haar moeder in Den Haag. Liaan is dan 17 jaar. Klarissa en Liaan zijn dan al vijf keer verhuisd sinds ze naar Nederland zijn gegaan. Een zolder in Amsterdam, een kraakpand in Den Haag, een atelier van een vriend van Klarissa en een paar jaar in Scheveningen. Nu dus in Den Haag in de armoedige buurt rond de Weimarstraat. Esther, de vriendin van Liaan, wenst vreemde mensen vaak 'Veel geluk'. Ze hoopt zo bij te dragen aan het algemene geluk op aarde en omdat deze hoop bij haar zelfbeeld past. Liaan zou zelf nooit iemand 'Veel geluk' kunnen wensen. Dit is een interessant gegeven. Wanneer wens je iemand veel geluk? Wat is eigenlijk geluk? Dit heb ik mezelf ook vrij vaak afgevraagd en ik kom er eigenlijk niet uit. Natuurlijk heb je veel geluk als je gezond bent, maar is dat het enige? In het geval van Liaan snap ik het wel. Opgegroeid in de natuur van Zweden en op vroege leeftijd terug naar het stadse leven in Nederland. Op bladzijde 192 geeft Liaan aan dat ze wou dat ze nog in Zweden woonden in de bossen. Zeer herkenbaar.

Conclusie:
Het heden wisselt, zoals al gezegd, constant met de periodes 1983 en 1979. De jaren tachtig worden gekenmerkt door onder andere de neutronenbom, krakers en de Bhagwan. Verder is me weinig bijgebleven van die periode. Interessant is wel dat Liaan in die periode de Nederlandse taal opnieuw moest leren. Leuk om het verhaal van Liaan te lezen en eigenlijk ook wat meer te weten te komen over het leven van Jannah. Tevens is er herkenbaarheid in de periodes. Dit komt omdat Liaan een paar jaar jonger is dan ik ben.

In het verhaal speelt vooral de muziek van David Bowie een rol. Vooral de tekst van het nummer Changes. Er is nogal wat verandering in het leven van Liaan.


Een andere nummer van David Bowie:


Major Tom uit het nummer Space Oddity wordt ook een aantal keer genoemd.


Interessant:
Meer muziek: Imagine van John Lennon.


Creedence Clearwater Revival. Geen idee welk nummer er werd gespeeld op het midzomerfeest. Ik heb het nummer Bad Moon Rising gekozen.


Verantwoording: Voor de opmerkingen over het boeddhisme heeft de auteur dankbaar geput uit het boek De lege spiegel van JanWillem van de Wetering en What the Buddha taught van Walpola Rahula.

Recensies:
- De Leestafel
- 8Weekly
- Recensieweb
- Boekverslag Scholieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten