Pagina's

zaterdag 21 november 2015

Zweedse buren - Lineke Breukel

Boek details:
Auteur: Lineke Breukel
Titel: Zweedse buren
Verschijningsdatum: 2013
Bladzijde: 203
Uitgeverij: VanDorp Educatief
ISBN: 9789461850652


Samenvatting:
De behoefte aan een vrijer bestaan waarbij zelfvoorzienendheid een belangrijke rol speelt, zorgt ervoor dat Lineke Breukel met haar gezin in 2012 naar Zweden vertrekt waar zij in het hoogland van Småland een huisje in een bosgebied betrekken.

De beschrijving van de vele emoties die gepaard gaan met de emigratie worden doorspekt met vrolijke anekdotes over de belevenissen van dit Nederlandse gezin dat probeert om een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen midden tussen de Smålandse boeren.

De auteur:
Zweedse buren is het eerste boek van Lineke Breukel. Na dit eerste boek is razendsnel de trilogie Vluchtspel van haar hand uitgekomen. Dit heeft er misschien wel voor gezorgd dat Lineke een eigen Wikipedia pagina heeft. Die informatie kan ik mooi gebruiken. Hieronder de informatie zoals deze op Wikipedia staat:

Breukel is een kleindochter van Jan Nowee, een van de schrijvers van de Arendsoogserie. Tot haar achttiende woonde ze in het Haagse Statenkwartier.

Zij werd in het verleden meerdere malen gestalkt. Vooral haar emoties en de manier waarop zij zich hiertegen sterkte, heeft Breukel in haar thrillertrilogie Vluchtspelverwerkt.

Breukel verhuisde in 1997 met haar man en zoon naar Pijnacker. Na enkele jaren van survivalvakanties in Zweden, kocht ze met haar man in 2005 een huis in de natuur van het Zweedse Småland. In 2012 emigreerde Breukel met haar gezin naar Zweden. Over deze stap schreef zij het boek Zweedse Buren.

Naast schrijfwerk houdt Lineke Breukel zich als coach parttime bezig met het begeleiden van probleemjongeren in een tehuis in Eksjö. (Bron: Wikipedia).

Op dit moment is ze bezig met een tweede trilogie serie en in december 2015 komt het tweede emigratieboek Rare jongens die Zweden uit. Op haar website en Facebook pagina is nog wat meer informatie te vinden.

Het boek:
Het boek is, zoals vaker het geval is bij emigratieboeken, opgedeeld in 44 verhaaltjes. De verhalen zijn niet chronologisch en lopen door elkaar heen wat tijd betreft. Lineke is samen met haar man Gerard (Geer) en hun zesentwintigjarige zoon Steve in februari 2012 geëmigreerd naar Småland, Zweden. De belangrijkste reden waren rust en ruimte. Ze zijn voor het eerst in Zweden geweest in 2002. Dat was een fietsvakantie. Na vier jaar naar Zweden te zijn geweest, hebben ze een vakantiehuisje gekocht. In 2012 zijn ze permanent gaan wonen in het vakantiehuisje. In Nederland hebben ze in Pijnacker vlakbij Den Haag gewoond. Hun zoon is via MBO en vervolgens HBO ingenieur Human Technology geworden ondanks zijn dyslexie en ADHD. Als ik het goed heb begrepen hebben ze gewacht met emigreren totdat hun zoon het diploma had gehaald. Het boek staat in het teken van zelfvoorzienendheid.

In die 44 verhalen is veel te lezen over hoe de emigratie verlopen is en wat de gevoelens waren. Hieronder een aantal onderdelen uit de 44 verhalen die me het meest zijn bijgebleven.
  • Berg Skuruhatt.
  • Uitspraak van Lineke: In Nederland heerste alleen maar routine, leven van de ene dag naar de andere dag die vervolgens een kopie leek te zijn van al die dagen daarvoor.
  • Twee keer is Lineke met haar vader naar Zweden geweest. Ze hebben in Sävsjö een eeuwenoude kerk bezocht en geluisterd naar een koor die het Ave Maria zong. Mooi geschreven.
Vallsjö gamla kyrka (de oude kerk van Sävsjö?)
  • Een ander Nederlands stel in de buurt had dubbs onder hun autobanden. Daarmee mogen ze Duitsland en Nederland niet in en dit hield hun tegen om af en toe naar 'huis' terug te vluchten.
  • Lineke maakt foto's voor hun website. Deze foto's staan niet op de websites van Lineke en Steve. Wel staan er veel filmpjes van hun leven op hun eigen Youtube kanaal.
  • Plan B: Gerard krijgt heimwee en het besluit is genomen om uiteindelijk toch weer terug te gaan naar Nederland. Het wordt Groningen omdat de huizen ergens anders in Nederland te duur waren. In een weekend gaan ze naar Groningen om huizen te bekijken. Het te bezichtigen huis lag bij Beerta. Dit stukje is realistisch beschreven en de uitkomst laat zich raden :-).
  • Gedeelte uit het Plan B verhaal: Nederland is echt te vol, mensen zitten elkaar echt in de weg, maar het heeft niet per definitie iets te maken met de bevolkingsdichtheid. Het heeft volgens mij vooral te maken met te weinig ruimte voor elkaar in onze harten.
  • Windmolen van William Kamkwamba uit Malawi. In 2002 heeft hij een windmolen gebouwd voor zijn ouderlijk huis in Masitala en is inspiratiebron voor Lineke en Gerard.
  • Ze zijn twee bedrijven begonnen. Een coaching bedrijf wat Lineke ooit in Nederland is opgestart en een klus- en onderhoudsbedrijf.
Conclusie:
Het boek had ik al sinds 2013 op het oog, maar eigenlijk nooit aangeschaft. Tijdens Scandinavië-XL 2015 was de emigratieboekenstand voor de eerste keer aanwezig en heb toen het boek gehaald. Ondertussen volgde ik Lineke al via Facebook en kreeg mee dat ze drie nieuwe boeken had geschreven (Vluchtspel). En toevallig komt het tweede deel van de emigratie in december 2015 uit. Het boek is eerlijk en vlot geschreven, maar vooral herkenbaar. De verhalen zijn leuk. Jammer dat er geen volgorde is aangehouden. Je moet nu soms schakelen tussen de tijd. Tijdens het lezen kreeg ik een beeld van de situatie. Het beeld wordt werkelijkheid door de filmpjes op Youtube. Ik heb in ieder geval de onderstaande twee filmpjes, die het boek kort samenvatten, bekeken. Het beeld heeft nu daadwerkelijk vorm gekregen.



Een gedeelte van het boek is te lezen op de website van Emigratieboek.

Recensie:
- Expat mama's

4 opmerkingen:

  1. Very interesting about those emigreren videos /youtube : tips en empties deel 1 and
    deel 2 (only speak so hurry Dutch ..so even I have problem to understand the hole...but wanting...Really good write blog and information's. Thank you !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wauw, wel even slikken om al die info over mijzelf bij elkaar te vinden, maar ik vind het prachtig dat je zoveel aandacht hebt besteed aan mij als emigrant en schrijver. Bedankt hiervoor en groetjes uit Zweden.
    Lineke Breukel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Lineke, ik volg je nu ook via YouTube omdat wij emigratieplannen hebben. Balen dat het coronavirus evrn onze plannen doet uitstellen, maar Stap 1 is vooral de taal leren lijkt me, zodat ik een baan kan vinden in Zweden. Hoe en/of via welke cursus heb jij Zweeds geleerd? Is een erkend diploma van een taalcursus noodzakelijk? Alvast bedankt voor je reactie. Hejdå! Dayenne

      Verwijderen