Pagina's

zondag 7 januari 2018

Submarino

Filmdetails:
Titel: Submarino
Jaar: 2010
Regisseur: Thomas Vinterberg
Verhaal: Jonas T. Bengtsson (novel), Tobias Lindholm (screenplay)
Acteurs: Gustav Fischer Kjærulff, Sebastian Bull SarningMads Broe Andersen
Duur: 105 minuten
IMDB cijfer: 7,6



Samenvatting:
Het verhaal van twee van elkaar vervreemde broers, die een sombere jeugd kenden. Zij werden op jonge leeftijd van elkaar gescheiden, door een tragedie die hun volledige familie spleet. Tegenwoordig is het gewelddadige leven van Nick doordrenkt met alcohol, terwijl zijn jongere broer, een alleenstaande ouder, als junkie strijdt om zijn zoon een beter leven te geven. Hun wegen kruisen elkaar en maken een confrontatie onvermijdelijk, maar is redding nog mogelijk?

De titel:
De titel van de film verwijst naar een martelmethode waarbij het slachtoffer onder water wordt gehouden en net als hij het gevoel heeft dat hij verdrinkt, boven wordt gehaald. In de film wordt de marteltechniek niet toegepast, maar na het zien van de film heb je wel een idee hoe het voelt.

De film:
De film stond al lange tijd op de recorder en eindelijk besloten om de film te bekijken. Het begin komt direct binnen. Twee jongens in een appartement in Kopenhagen die tussen de flessen drank voor een baby zorgen. Het wordt al snel duidelijk dat het drie broers zijn. Moeder is verslaaft aan drank. De twee broers moeten voor de baby zorgen en dit gaat goed mis als de broers thuis een soort van feestje bouwen met drank. De baby blijkt de volgende dag niet meer te leven.

De film maakt een sprong in de tijd en gaat verder met Nick. Nick is de oudste van de twee broers uit het intro en woont in de wijk Nordvest, Kopenhagen. In het eerste deel is te zien hoe Nick leeft en het is duidelijk dat de gebeurtenissen in zijn jeugd een grote rol hebben gespeeld in zijn verdere leven. In het eerste deel van de film volg je zijn dagelijkse leven. En wat voor een leven. De somberheid en triestheid straalt er van af. Wat een ellende. Hoogtepunt is de scene waar het nummer Riverside van Agnes Obel te horen is. Heftig.



Ondertussen ben je wel benieuwd hoe het met zijn broertje gaat. Nick probeert wel contact te krijgen met zijn broertje. Halverwege de film wordt er plotseling geschakeld naar Nicks broertje. Hij is vader van zoontje Martin. Net als met Nick gaat het met zijn jongere broer ook niet best. Hij is drugsverslaafd en probeert in alle macht zijn zoontje zo goed mogelijk op te voeden wat in zo'n situatie onmogelijk is. Net als zijn moeder vroeger. De situatie is nog schrijnender dan bij Nick. Opvallend is de poster van Nick Cave in de kamer. Kan het nog depressiever?


In het laatste gedeelte van de film komen beide broers elkaar weer tegen en komt het tot een tragische climax.

Conclusie:
Een film die de zelfkant van de maatschappij in Kopenhagen laat zien. Bijna twee uur lang pure ellende. Vooral Nick laat dit goed zien. Ontzettend goed gespeeld door Jakob Cedergren. Hij kwam mij bekend voor en inderdaad, hij speelde Thomas in Morden i Sandhamn. De film deed mij bij vlagen denken aan Nordkraft. Een realistische, harde en goede film.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonas T. Bengtsson. Het boek is helaas niet naar het Nederlands vertaald. De film wijkt op enkele punten af van het boek. De scene met het broodrooster en Ivan bijvoorbeeld. Ook het einde is wat aangepast. Het einde in de film heeft ondanks alle ellende toch nog een lichtpuntje. Meer over de film is te lezen in dit interview met Thomas Vinterberg.

De soundtrack is weer eens interessant. Agnes Obel met Riverside is het hoogtepunt. De twee andere nummers van haar zijn Philharmonics en Brother Sparrow. Andere nummers zijn:

2 opmerkingen:

  1. Zit even de nummers te luisteren, Riverside....heel mooi en Hollow Talk, waarom is dat zo bekend? De link aangeklikt, en nu weet ik het, The Bridge. Natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klonk mij ook bekend, maar niet van The Bridge. Die serie heb ik nog steeds niet gezien op de allereerste aflevering na.

      Verwijderen