Pagina's

donderdag 5 april 2018

Stille oorlog - Andreas Norman

Boek details:
Auteur: Andreas Norman
Titel: Stille oorlog
Originele titel: De otrogna
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 258
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045212371


Flaptekst:
Wie kun je nog vertrouwen als je grote geliefde misschien wel je grootste vijand is? 

Bente Jensen, een Zweedse spion werkzaam in Brussel, in het hart van Europese Unie, weet wat het is om in een leugen te leven. Als ze een duister geheim in haar eigen familie ontdekt, stort haar wereld in. 

Oorlog teistert Syrië. Jonathan Green werkt bij het Britse MI6 en leidt een undercoveroperatie om het verloop van de oorlog en de machtsbalans in het Midden-Oosten te veranderen. Tegelijkertijd is hij ook in zijn privéleven verstrikt geraakt in een web van bedrog. Wanneer hun leugens worden onthuld en de stiltes worden doorbroken, staan Bente en Jonathan tegenover elkaar in een stille oorlog waarin je geliefde misschien wel je grootste vijand blijkt te zijn.

Stille oorlog is een briljante thriller over leugens en macht, verraad en liefde. Een verhaal van zinderende spanning en huiselijke beproevingen, doorspekt met dat beklemmende gevoel uit spionagethrillers.

De auteur:
Jakob "Andreas" Norman, (geboren op 23 oktober 1972 in Farsta in Stockholm), is een Zweedse schrijver en heeft gewerkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken tussen 2003 en 2013. Zijn ervaringen en terrorismebestrijdingswerk hebben met name zijn schrijfwijze beïnvloed. Na de tsunami van 2004 werd Norman naar Thailand gestuurd, waar hij in de nasleep deelnam aan de crisisbeheersing. In 2014 heeft Norman hier een boek over geschreven: 9,3 på Richterskalan.

In 1996 maakte hij zijn literaire debuut met een verzameling gedichten. In 2013 verscheen zijn eerste roman, getiteld En rasande eld. Het plot volgt de protagonisten Carina Dymek, een jonge ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken die is geschorst vanwege vermoedens dat ze samenwerkt met een terroristisch netwerk, en Bente Jensen, een veteraan in de afdeling terrorismebestrijding van de Zweedse veiligheidsdienst. Het boek beschrijft de hedendaagse trends van wereldwijde surveillance, de strijd tegen terreur en het harde internationale spel dat door verschillende inlichtingendiensten wordt gespeeld tegen elkaar. En rasande eld is het eerste deel van een trilogie. Stille Oorlog is het tweede deel uit de serie met Bente Jensen. Het eerste deel is niet naar het Nederlands vertaald.

Interview Bonnier Rights.

Het boek:
Er is een novemberregen, dus het verhaal zal zich zeer waarschijnlijk in november afspelen. Het verhaal begint met de Zweedse Bente Jensen in Brussel. Bente werkt twee decennia bij de Zweedse inlichtingendienst. Tegenwoordig werkt ze bij de Sectie voor Bijzondere Informatieverwerking. Bente heeft een afspraak met een man die zichzelf B54 noemt. Hij heeft via mail contact gezocht en was niet te traceren via de mailtjes. De man overhandigd een USB stick. Na het voorval is het drie weken later en wordt het leven van Bente en haar man Fredrik geïntroduceerd. Ze wonen vijf jaar in Brussel en Bente heeft het er niet naar haar zin. Ze hebben samen twee jongens, Rasmus en zijn oudere broer Daniel. Rasmus is een jongen met een soort ADHD of iets in die richting. Hij veroorzaakt veel spanning in het gezin. Het leven van Bente is dubbel. Ze moet zich voordoen als een normaal iemand en het werk voor de inlichtingendienst zoveel mogelijk geheim houden. Zo is ze voor de buitenwereld eigenaar van een net opgericht bedrijf dat op maat gemaakte databases vervaardigt.

Aan de andere kant in Brussel is daar Jonathan Green van de Britse MI6. Hij heeft een jarenlange relatie met Kate. Ze zijn gehuwd, maar een kind is niet gelukt. Op het moment van het verhaal heeft Jonathan een relatie met Frances en is boos op Kate. Drie jaar geleden heeft Jonathan Frances voor het eerst gekust. Ze kennen elkaar al acht jaar. Frances is de vrouw van Robert Davenport. Robert is het hoofd van de afdeling Midden-Oosten van MI16. Robert en Jonathan kennen elkaar vijfentwintig jaar en zijn al die tijd vrienden. Frances is perssecretaris van de minister van Binnenlandse Zaken.

Het verhaal wordt vertelt vanuit het ik-perspectief. De ene keer is het Bente en de andere keer Jonathan.

Bente ziet een klein bericht over een eenendertig jarige werknemer van het Britse ministerie in Noord-Londen. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd, maar na iets verder gezocht te hebben, vindt Bente een foto van de man en herkent hem als B54. Het verhaal is begonnen met als inzet de USB stick met daarop geheime documenten over operatie Hercules, Syrië en Turkije. Veel documenten zijn opgesteld door Jonathan Green en veel verhoorverslagen zijn ondertekend door Robert Davenport.

Wat volgt is een spionageverhaal over de Britse MI6, de Zweedse geheime dienst en de IS, ook wel Daesh genoemd.

Conclusie:
Een makkelijk lezend boek over spionagepraktijken tussen Engeland en Zweden. Het blijft gelukkig niet oppervlakkig. Het leven van Jonathan en Bente vormen eigenlijk de hoofdrol in het verhaal. Vooral het gezin van Bente staat centraal. Welke gevolgen hebben de geheimen van Bente en ontdekking van de USB stick voor haar gezin? Andreas Norman brengt deze erg goed in beeld. De actie is bijzaak. Zo was de Hercules operatie in Syrië al weer voorbij voordat je het in de gaten had.

Nadeel was dat ik het gevoel had dat Bente zo uit de lucht kwam vallen, maar dat komt vast omdat dit het tweede boek is en het eerste deel niet vertaald is. Bente speelde namelijk een rol in het eerste deel. Gelukkig wordt het leven van Bente alsnog goed neergezet zodat de invloed van de spionagewereld op het gezinsleven pijnlijk duidelijk wordt. Daarnaast is het boek een aanklacht tegen de martelpraktijken van de MI6. Actueel is het boek ook, want men heeft het over Al Qaida, Islamitische StaatAhrar al-Sham-brigade en het Al-Nusra Front. De USB stick is dan weer wat minder actueel want tegenwoordig gaat alles online en niet meer via een USB stick.

Andreas Norman weet waarover hij schrijft vanwege zijn werkervaring. Het is een compleet andere wereld waarin de geheime diensten werken. Het boek geeft een persoonlijke inkijk in die wereld van list en bedrog waarin Jonathan en Bente de tegenpolen zijn. De recensies die ik gelezen heb geven aan dat het boek op een roman lijkt en niet op een spionagethriller. Daar kan ik wat bij voorstellen, het verhaal kabbelt voort maar het einde is daarentegen verrassend en heftig. Ik heb persoonlijk geen probleem met romans, maar lezers die actie verwachten worden misschien teleurgesteld. Ik raad aan om zeker tot het einde door te lezen. Een interessant boek waarin de menselijke kant van de kille spionagewereld wordt verteld.

Wetenswaardigheden:
  • Hydra is bij de Britten de interne codenaam voor IS. De naam Hydra vond ik niet erg origineel en deed me denken aan Hydra uit de Marvel comics.
  • Robert tegen Paddy, de staatssecretaris van ministerie van Defensie: De Amerikanen? Wil je onze regering adviseren om met die clown van een hoteleigenaar samen te werken teneinde stabiliteit in het Midden-Oosten te krijgen?
  • De Zweden: Een prikkelbare, psychopatische leugenaar als president van Amerika maakt de toekomst minder voorspelbaar.
  • Vauxhall Cross in Londen.
  • Fredrik gebruikt de Signal app op zijn telefoon. 
  • Belgische Speciale Interventie Eskadron.
  • Bente luistert naar Eric Clapton naar het nummer Cocaine.

Ik wil graag Karakter Uitgevers bedanken voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten