Google Translate

vrijdag 29 november 2019

EILAND blues - Anneke de Bundel en Nicole Franken

Boek details:
Tekst: Anneke de Bundel
Foto's: Nicole Franken
Titel: EILAND blues: Overleven op 60° noorderbreedte
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 160
Uitgeverij: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050117135


Samenvatting:
Voor iedereen die van reizen, fotografie en mensen houdt. Eilandgemeenschappen op 60° NB hebben veel gemeen: ze worden omringd door duizelingwekkende schoonheid, kennen nog een traditionele cultuur, maar kampen ook met leegloop en uitzichtloosheid. Dit boek is een prachtige ode aan die paradoxale wereld.

Eilanden spreken tot de verbeelding. Een eiland is de plek waar alles nog mogelijk is. Waar je opnieuw kunt beginnen, tot jezelf kunt komen, waar een utopie nog kans van slagen heeft. Toch? Was het niet het Canadese eiland Cape Breton dat in maart 2016 aankondigde asiel te verlenen aan Trumpvluchtelingen? Maar hoe idyllisch is het leven in een kleine gemeenschap? Als er geen palmboom is om je hangmat aan op te hangen. Sterker nog, als er helemaal geen bomen en geen wegen zijn?

In EILAND blues gaan fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel op bezoek bij eilandgemeenschappen op 60° noorderbreedte. Ze gaan op pad met de ijsbeerambtenaar in Ittoqqortoormiit, leven in het matriarchaat van Kihnu waar vreemd genoeg mannen de baas zijn en leren alles over eenzaamheid en de paradox van het plannen in gebieden waar niets te plannen valt. Een ding wordt ze wel duidelijk: Langzaam verdwijnen bloeiende gemeenschappen en dreigen plaats te maken voor een onbemand niemandsland.

  • Verhalen uit zes noordelijke eilandgemeenschappen
  • Schitterende fotografie en opmaak
  • Krachtige combinatie van tragiek, schoonheid en passie voor desolate plekken
Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel, alias de dames Nomad & Villager, verhalen over mensen die tegen de stroom oproeien en bestemmingen die uit beeld dreigen te raken. Eerder maakten ze 'Over elfjes en kogelgaten - berichten uit een vergeten landschap'.

De auteurs:
Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel, ook wel bekend onder de naam Nomad & Villager, hebben eerder in 2015 het boek Over elfjes en kogelgaten uitgebracht. Pas geleden is het nieuwe boek EILAND blues uitgekomen. De titel van het boek is ontstaan na de reportage IJsland blues. Meer achtergrond over het ontstaan van het boek is te lezen in dit interview in De Gelderlander. In dat interview met Anneke de Bundel worden ze vergeleken met Floortje Dessing in Naar het einde van de wereld, alleen dan niet op de televisie maar in boekvorm. De vergelijking is treffend. In Eiland Blues worden zes eilanden aangedaan in Noord-Europa. Een samenvatting van de eilanden is te lezen in dit artikel op de Linda website. Meer weten over het boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Het boek:
Het boek begint met een voorwoord van Dorian van Rijsselberge en daarna volgen er zes verhalen over zes eilanden voorzien van foto's. Het eerste eiland is IJsland en de titel is IJsland blues. De dames verblijven bij Ytra Lón (dat Buitenmeer betekent) op het schiereiland Langanes, zo'n veertien kilometer van pórshöfn. De naam Ytra Lón kwam mij bekend voor en ik volg inderdaad het Instagram account van Ytra Lón. De eigenaars zijn Mirjam Blekkenhorst & Sverrir Möller Mirjam komt uit Friesland en is ongeveer dertig jaar geleden in IJsland terechtgekomen. In hun verhaal is duidelijk te merken dat het zuiden tegen het noordoosten, waar ze wonen, is. Sverrir gelooft zelfs in een complot tegen het noordoosten. Mooi verhaal over het gezin die leeft in het ontoegankelijke noordoosten van IJsland.

Wetenswaardigheden:
Het tweede eiland: De ijzige stilte van Groenland.
Dit verhaal gaat over Groenland. Jager Martin doodde drie ijsberen dit jaar en daarmee is de stand op dertig dode ijsberen gekomen. Nog vijf en dan zitten ze aan de oostkust van Groenland aan hun quotum. Een andere jager heet Scoresby. Hij is vernoemd naar het fjord waaraan hij woont. Dat op zijn beurt vernoemd is naar een Schotse onderzoeker. De Inuit zelf noemen het Kangertittivaqfjord. Verder wordt het leven op Groenland goed weergegeven in de verhalen van Anneke.

Wetenswaardigheden:
Het derde eiland: De rijkdom van boer Jóhannus.
De tweeëntwintig jarige schapenboer Jóhannus Kallsgarð Joensen uit het Trøllanes dorp op het eiland Kalsoy. Kalsoy is een eiland van de Faeröer. Er wonen twaalf mensen in het dorp en de verwijzing naar de serie Trapped is snel gemaakt. Interessant om te lezen hoe Jóhannus het leven op het eiland ervaart. Duidelijk is wel dat de Faeröer nog afhankelijk zijn van Denemarken, maar ze verwachten dat dat niet lang meer duurt.

Wetenswaardigheden:
  • Toeristen komen voor de vuurtoren of voor het standbeeld van de zeehondenvrouw in Mikladalur.
  • For-y-ar, zo heten de verzamelde eilanden waar Kalsoy deel van uitmaakt.
  • Vuurtoren Kallur.
  • Baai Gjógv, waar in de zomer het beroemde muzikale G-festival wordt gehouden.
Het vierde eiland: De onweerstaanbare aantrekkingskracht van Harris.
Het eiland Harris ligt in de Schotse Buiten-Hebriden en is onlosmakelijk verbonden met het eiland Lewis.

Wetenswaardigheden:
Het vijfde eiland: De broederschap van Røvær.
Vroeger voerde de ferry tussen het Noorse eiland en het vaste land drie keer per week. Tegenwoordig vaart de ferry tien keer op en neer naar Haugesund en is het eiland daardoor aantrekkelijker geworden voor wie niet vist.

Centraal thema is de ramp van Røvær. De dood van Engel Olsen Lande zorgde er op vrijdag 13 oktober 1899 voor dat 141 vissers die nacht stierven. Op Røvær bleven twaalf vrouwen en zesendertig kinderen jonger dan veertien achter. Zonder vader, zonder man.

Muziek van de Rock Mecanics is te horen en wel het nummer All along the watchtower. De band was daar aanwezig op het eiland en het nummer en de band heb ik nog gevonden op Youtube.


Het zesde eiland: De mythe van Kihnu.
Het vrouweneiland Kihnu in Estland. Een eiland van 16 km2. De mensen van Kihnu zijn verlegen en wenden hun hoofd af als ze vreemdelingen zien, volgens gastvrouw Mare Mätas. Nog niet zo lang geleden werd er op vreemdelingen geschoten. Ze zijn niet zo dol op Massakas, vastelanders.

Wetenswaardigheden:
Conclusie:
Dit soort boeken vind ik persoonlijk geweldig. Net als hun Over elfjes en kogelgaten is dit boek ook weer een juweeltje. De tekst en foto's wisselen elkaar goed af. De foto's zijn weer adembenemend goed. Eiland Blues vind ik persoonlijk nog beter dan hun Over elfjes en kogelgaten. Ten eerste is het formaat van het boek veel handiger en leest daardoor makkelijker. De verhalen gaan, op Harris na, over landen die mijn interesse hebben. Daarnaast ook wel jaloers dat Anneke en Nicole zulke verhalen en foto's maken. Geweldig !!! Ik ben al fan van hun en zal dat zeker blijven.

Recensies:
- RTV Stichtse Vecht
- Fotografie
- Travel around with me

Geen opmerkingen:

Een reactie posten