Google Translate

dinsdag 21 januari 2020

Een leven in Noorwegen - Henk Brugman

Boek details:
Auteur: Henk Brugman
Titel: Leven in Noorwegen (ebook)
Verschijningsdatum: 2008
Bladzijde: 162
Uitgeverij: Uitgeverij Grenzenloos
ISBN: 9789077698969


Flaptekst:
De Nederlander Henk Brugman (1955) woont en werkt sinds eind 2000 in een dorpje ten noorden van Trondheim, samen met zijn vrouw Esther.

In zijn columns (soms serieus, vaak met een knipoog) gunt Brugman ons een blik in zijn wereld en die om hem heen. Waar hij staat weet hij vaak zelf niet. Is hij een geïntegreerde Nederlander die Noorse gebruiken heeft overgenomen, of staat hij met verwondering aan de kant te kijken naar hoe het er in Noorwegen aan toe gaat?

Hoe gaat hij om met de taalproblemen die hij ondervindt, hoe kijkt hij aan tegen de Noorse tradities en gewoontes? En doet hij daaraan mee? Hoe is het om weer even in Nederland te zijn? Zou hij terug willen of heeft hij zijn plek gevonden in Noorwegen? Een boek vol verbazing, verwondering en vertwijfeling, waarin duidelijk wordt dat integreren in een ander land met vallen en opstaan gaat, letterlijk en figuurlijk.


Het boek:
Een emigratieboek over Noorwegen. Daar zijn er niet veel van en de twee boeken van Henk Brugman stonden al heel lang op mijn nog te lezen lijstje. Het eerste boek van hem, Een leven in Noorwegen, heb ik dan eindelijk gelezen na bijna twaalf jaar. Het boek bestaat uit een aantal columns die verschenen zijn op de Norsk website. Henk Brugman woont sinds eind 2000 in een dorpje ten noorden van Trondheim, samen met zijn vrouw Esther. In 2007 en 2008 schreef hij een serie persoonlijke observaties. Henk komt oorspronkelijk uit Twente.

Altijd leuk om emigratieverhalen te lezen, vooral van een nuchtere Twentenaar. Zo is er het verhaal Ambtenaar in openbare dienst, een korte beschrijving van de vrijdag. Henk was namelijk ooit ambtenaar in openbare dienst in Noorwegen. Het verhaal Blinded by the light over verstralers op auto’s. Zweden zijn erger dan Noren in de zin van nog sterkere verstralers. Het gelijknamige nummer van Manfred Mann’s Earth Band krijgt hierdoor een andere betekenis :-).

\

Het verhaal Halve bol vond ik een onsamenhangend verhaal. Het verhaal Jas, bloes, rok is wel weer erg goed met het Molde jazzfestival, Rauma Rock en het Quartfestival Kristiansand met The Cumshots en Fuck for Forest. Daarnaast een aantal brieven naar goede vriend Peter in de beginjaren van de emigratie (2000 en 2001) en brieven aan Brugman uit april 2004. Deze laatste gaat over een emigratie naar Noorwegen en de terugkeer naar Nederland in november 2007. In een ander verhaal over kerst kom je wel heel veel woorden tegen met het woord jul.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten