Pagina's

zondag 30 augustus 2020

Rubjerg Gamle kirkegård

Vlakbij Rubjerg Knude fyr is de oude bergraafplaats van de Rubjerg kerk te zien, Toen de kerk in 1904 steen voor steen werd afgebroken werden de begraafplaatsen met rust gelaten. De stenen van de afgebroken kerk werden weer gebruikt voor de nieuwe kerk. De achtergebleven begraafplaatsen vertellen de verhalen over de gezinnen die met veel moeite vochten tegen de barre levensomstandigheden die de arme parochie bood. Op de begraafplaats vind je o.a. het graf van Jens Thomsen en Ane Villumsdatter. Jens Thomsen was de eerste strandwachter van Rubjerg en stierf in 1896. De grafsteen van Willum Hansen is een apart verhaal. Hij stierf volgens de grafsteen op 31 april 1877. Deze datum bestaat natuurlijk niet en er wordt gezegd dat toen de fout werd ontdekt, de steenhouwer aanbood om de dag van overlijden te corrigeren tegen een extra betaling van 2 DKK. De weduwe, Maren Jensdatter, vond het echter te duur en daarom is de niet-bestaande datum, 31 april, tot op heden op de grafsteen te zien.


Een andere interessante grafsteen is een romaans granieten kruis dat ongeveer net zo oud is als de kerk, uit ongeveer 1180. Wie er onder de steen begraven ligt, is niet bekend, maar het is waarschijnlijk een belangrijk persoon geweest; misschien de bouwer van de kerk in de 12e eeuw of de eerste priester van de kerk? Dit zeldzame monument verdween echter spoorloos in het voorjaar van 1980. Pas negen jaar later verscheen de steen in het Historisch Museum Vendsyssel. In de daaropvolgende jaren heeft de steen in Museumshaven gestaan, maar in 2006 is hij weer op zijn (wellicht) oorspronkelijke plek gezet.


Het gebied rondom de kerk werd onbewoonbaar doordat men de bomen kapten en daardoor het zand oprukte. In 1600 was het hele gebied rondom de kerk een soort woestijn en de bevolking vertrok. Toch bleef de kerk nog 300 jaar functioneren als parochiekerk en zondag na zondag worstelden mensen zich een weg naar de kerk door de zandduinen. In 1904 was het echter voorbij. De Rubjerg Kerk werd steen voor steen verplaatst ongeveer twee km verder landinwaarts waar de mensen zich hadden gevestigd. Om deze reden is er zowel een Rubjerg Oude Kerk als een Rubjerg Nieuwe Kerk. Op het oude kerkterrein werd een herdenkingsheuvel gemaakt over het resterende puin en met de romaanse kruisvormige grafsteen bovenop de heuvel. Tegelijkertijd werden de hoeken van het kerkgebouw gemarkeerd met massieve granieten stenen en werden sparren geplant waar de voormalige muren stonden. (Bron: Rubjerg Knude).

De overledenen op deze plek zijn te vinden via deze website.








De kerk zag eruit zoals op de onderstaande afbeelding:

Illustratie: Søren T. Nordbo

donderdag 27 augustus 2020

Vennebjerg Mølle

Vennebjerg Mølle is een Hollandse windmolen die ongeveer 2 km ten zuidoosten van Lønstrup ligt, met uitzicht op de Vennebjerg-kerk, het Børglum-klooster, de Rubjerg Knude en de stad Lønstrup. 

De eerste molen op deze plaats werd gebouwd in 1861 en heette oorspronkelijk Dahl Mølle, maar veranderde zijn naam in Vennebjerg Mølle in 1888.

De huidige molen werd gebouwd als graanmolen en werd oorspronkelijk gebouwd in Bindslev in 1842. Hij werd later verplaatst naar Tversted, voordat hij in 1934 zijn huidige locatie kreeg. Het was in gebruik tot 1962, waarna het bijna 30 jaar leeg stond en verviel.

Van 1966 tot 1990 woonde de bekende Deense schilder Johannes Hofmeister in de molenboerderij direct achter de Vennebjergmolen. De molen is eigendom van de Stichting Vennebjerg Mølles Bevarelse sinds Johannes Hofmeister hem in 1987 aan de stichting schonk. Eind jaren tachtig nam een ​​groep burgers samen met de gemeente Hjørring het initiatief voor een restauratie, die in 1993 werd voltooid nadat 13.000 werkuren aan het project waren besteed. In 2011 werd de Vereniging Vennebjerg Mølles Venner opgericht die het hele jaar door molendagen houdt met het malen van graan in de volledig functionele molen en vertelt over de molen en het gebied. (Bron: Wikipedia).


Bij de molen is ook nog een eet en drink gelegenheid. Daar zijn we niet geweest.

woensdag 26 augustus 2020

Rubjerg Knude Fyr

Een van de toeristische attracties in Noord-Jutland is de Rubjerg Knude Fyr. De vuurtoren staat op de Lønstrup Klint op een hoogte van 60 meter boven het zeeniveau. De vuurtoren is in gebruik genomen op 27 december 1900 en heeft dienst gedaan tot 1 augustus 1968. Het gebouw en de omliggende bijgebouwen bleven in gebruik als museum tot 2002. In 2009 waren de bijgebouwen zwaar beschadigd door de druk van het stuifzand en zijn daarna gesloopt. De toren zelf bleef staan totdat deze naar verwachting in 2023 in zee zou verdwijnen. Dit is uitgesteld omdat men de toren op 22 oktober 2019 70 meter landinwaarts heeft verplaatst door middel van rails. De verwachting is nu dat de toren tot ongeveer 2060 blijft staan. Op de website van JAJA Architects is meer informatie over het project te lezen.

Op de dag dat wij er waren waaide het enorm hard. Niet hard genoeg om de vuurtoren niet te bezoeken, maar wat een kracht en zand zeg. De vuurtoren wel op geweest en geprobeerd met mijn mobiel een filmpje te maken. Dit is vanwege de harde wind niet echt gelukt. We waren wel gezandstraald. Dagen later nog last van de ogen gehad. Maar wat een plek zeg. 














Omdat ik wel heel erg benieuwd was naar hoe de vuurtoren er vroeger uitzag heb ik een beetje gezocht en twee Youtube video's gevonden die de geschiedenis van de vuurtoren laat zien. Ze hebben het geweldig in beeld gebracht.


De maker van de bovenstaande video heeft in 2019 weer een bezoek gebracht aan Rubjerg Knude Fyr. Dat verslag is hier terug te lezen en te zien.


In de onderstaande video is de verplaatsing van de vuurtoren te zien.


dinsdag 25 augustus 2020

Nr. Lyngby Strand

We zaten een week in een vakantiehuis in Nr. Lyngby te Noord-Jutland tussen Løkken en Lønstrup. We zaten een aantal meters van de trap af die je naar het Nr. Lyngby strand bracht. Op dit strand hebben we die week vaak gelopen. Elke keer een ander gedeelte en elke keer weer anders. Bijna elke avond de zonsondergang meegemaakt. Dit gedeelte van het strand is zeer rustig. Andere gedeeltes langs de Jammerbocht kust zijn vooral bij mooi weer drukker en aan drukte hebben we niet zo veel behoefte. 

Het strand is breed en vlak en je mag met de auto op het strand rijden. Als ik het goed heb, kun je over het strand van de ene plaats naar de andere plaats rijden, volgens mij zo'n twaalf kilometer. We hebben dit niet gedaan.

Het water rukt steeds verder op en volgens deze informatie slinken de hellingen jaarlijks met 3 tot 4 meter en zijn er in de loop der tijd dan ook diverse zomerhuizen in zee verdwenen.

Een heerlijke plek en zeker voor herhaling vatbaar.















maandag 24 augustus 2020

Box 21

Seriedetails:
Titel: Box 21
Jaar: 2020
Verhaal: 
Dennis Magnusson ... (6 episodes, 2020)
Anders Roslund ... (book) (3 episodes, 2020)
Stefan Thunberg ... (3 episodes, 2020)
Börge Hellström ... (book) (unknown episodes)
Regisseur: Mani Maserrat-Agah
Acteurs: Leonard Terfelt, Bahador Foladi, Kristofer Kamiyasu
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,0



Samenvatting:
Lydia is een jonge vrouw die in Roemenië als serveerster werkt. Wanneer haar nieuwe vriendje haar meeneemt naar Zweden, dwingt hij haar te werken in de prostitutie. In een ander deel van Stockholm verwacht politieagent Ewert Grens zijn eerste kindje met zijn partner Anni. Wanneer hij crimineel Jochum Lang tegenkomt, wordt zijn leven overhoop gegooid.

De serie:
Box 21 is een serie gebaseerd op het gelijknamige eerste deel uit de Ewert Grens reeks van de schrijvers Anders Roslund en de in 2017 overleden Börge Hellström. Bijzonder dat men begonnen is met dit eerste deel. In Zweden is dit boek al in 2004 en in Nederland in 2006 verschenen. Een serie gebaseerd op een zestien jaar oud verhaal. Benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Helaas heb ik het boek nog niet gelezen, maar staat al wel met de andere delen te wachten in de boekenkast. De serie heeft drie verhaallijnen. De eerste gaat over de Roemeense Lydia die geronseld wordt door een pooier om in Zweden haar werk uit te voeren. De tweede gaat over Ewert Grens die bij de politie van Stockholm werkt en de derde verhaallijn over crimineel Jochum Lang. De drie verhaallijnen worden in de eerste twee afleveringen vertelt en komen samen in de derde en vierde afleveringen. De laatste twee vormen de afsluiting van de verhaallijnen. 

Conclusie:
Het verhaal moet vertelt worden in zes afleveringen en er is nogal wat te vertellen. Wie is Ewert Grens en hoe is het gesteld met zijn leven. Wie zijn de vrienden van Ewert en zijn vrouw en in welke fase van het leven zitten ze. De verhaallijn van Ewert wordt al snel heftig doorkruist door de verhaallijn van Jochum Lang. De verhaallijn van Lydia staat wat verder van Ewert en ligt op het bordje van collega Mariana Hermansson. Uiteindelijk komen ze allemaal bij elkaar en moet Ewert een belangrijke beslissing nemen.

Het verhaal voelt wat gedateerd aan maar is zeker boeiend. Het wordt allemaal erg snel in beeld gebracht en het doet wat klinisch aan. De personages worden niet zo goed uitgediept. Ik heb het gevoel dat het boek veel meer de diepte in gaat. Ik ben dan ook van plan om het boek zo snel mogelijk te lezen. Een ander minpunt is het gedrag van Jochum. Die gaat wel heel snel overstag. Heeft vast en zeker ook te maken met de zes afleveringen. Deze serie had wat mij betreft met minstens twee afleveringen uitgebreid mogen worden om het verhaal goed neer te zetten. Ondanks de minpunten was het verhaal zeker boeiend en spannend. Het thema vrouwenhandel is goed in beeld gebracht en de rol van Lydia is erg goed gespeeld. Het einde vond ik echt een afknapper. Omdat men begonnen is met het eerste deel uit de Ewert Grens reeks heb ik het vermoeden dat er meer seizoenen zullen volgen. Er zijn nog genoeg boeken beschikbaar in de reeks. Mariana Hermansson is een interessant personage waar veel potentie in zit. Of Ewert ook zo interessant is moet ik nog zien.

De laatste twee delen zijn aankomende zaterdag op NPO3 te zien. De vorige delen zijn nog via NPO Start te bekijken.

Wetenswaardigheden:

zaterdag 22 augustus 2020

Skräddö

Skräddö, gelegen aan de weg E6 net ten zuiden van Tanumshede, is een zeldzame combinatie van een rustpauze, een werelderfgoedtentoonstelling en een tijdmachine die je terugvoert naar de wereld van de bronstijd. Hier kom je meer te weten komen over de geschiedenis van het landschap in relatie tot de rotstekeningen. De rustplaats Skräddö is geopend in de zomer van 2015 en fungeert als een plek waar je heen kunt als je meer wilt weten na een bezoek aan de rotstekeningen en het Vitlycke-museum. Veel informatie en mooie tekeningen. Ik heb een aantal borden in deze post opgenomen. Ook is er een uitzichtpunt. Ben je in de buurt van Tanumshede en je hebt het museum en de rotstekeningen gezien, ga dan ook langs Skräddö. Een bijzonder mooie stop langs de E6.