Google Translate

maandag 3 augustus 2020

Vitlycke Museum (Tanumshede)

Het Vitlycke museum in Tanumshede. Vorig jaar was er de Rock Art Tattoo tentoonstelling. Deze post gaat over het museum zelf. In het museum wordt een fictief verhaal verteld en uitgebeeld gebaseerd op feiten en kennis. 


De tentoonstelling in het Vitlycke museum neemt je mee op reis door de tijd naar de bronstijd van het werelderfgoed in Tanum. Je ontmoet enkele van de fictieve inwoners van Tanum uit die tijd, Akaz, Nenna, Alawin, Glicc en Glär - mensen die zijn nagebouwd uit archeologische vondsten uit graven en nederzettingen.

In het verhaal over deze fictieve mensen en hun avonturen krijg je inzicht in het dagelijkse leven van Tanum in de bronstijd en kun je spannende reizen naar Europa volgen op zoek naar het gouden brons.

Verbrande botten gevonden in een bronstijdgraf in Ridareberget in Tanum hebben de voorouder Akaz doen ontstaan, die de geheimen leert van het gieten van brons tijdens zijn expedities naar het Europese continent. Zijn nakomelingen Alawin en Nenna liggen begraven op dezelfde plek in Tanum en hebben een belangrijke rol gekregen in de uitvoering van het grote Vitlycke-snijwerk. In het verhaal is het hun bruiloft die wordt afgebeeld op de rots en tegenwoordig bekend staat als het bruidspaar.

Akaz resa.

Bronsgjutaren.

Fä dör, fränder dör, själv dör du ävenledes.

Fossum-kvinnan.Mötet i Balkåkra.

Mötet i Balkåkra.

Svarta fåglar.


Tacksägelseoffret. Meer informatie over het Vitlycke museum is te lezen op de onderstaande websites:

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ik heb even de blogposten bij je opgezocht. Neem ik mee in het volgende blog over het museum.

      Verwijderen