Pagina's

maandag 31 januari 2022

Human Nature Behind the scenes

Via Instagram kreeg ik van Simone / Moon de link naar het Human Nature Film Instagram account. Natuurlijk erg benieuwd wat dit inhoudt en Human Nature is de titel van een film van Bart Schrijver over een hike met als beginpunt de Noordkaap in Noorwegen en eindpunt Kilpisjärvi, Finland.


De film verschijnt op 19 februari 2022 online op de Human Nature website. Tot die tijd zijn er een drietal filmpjes te zien met beelden gemaakt tijdens de reis. De trailer van de Behind the scenes is hieronder te zien en daaronder het verhaal over Human Nature verteld door Bart Schrijver. In de drie delen komen onder andere de Noordkaap, Stabbursdalen en Reisa Nationaal Park aan bod.



Hierboven vertelt Bart Schrijver zijn beweegredenen voor de film en op de Human Nature website zegt de Open brief aan de fans van het buiten zijn van actrice Jamie genoeg.

Een open brief aan de fans van het buiten zijn
Op 1 Augustus 2021 vertrokken wij met een filmcrew van zes naar het arctische deel van Noorwegen. Voor ons lagen kilometers wildernis waar we doorheen zouden hiken. Waarom? Om het echte hike gevoel vast te leggen in een super realistische hike film.

HUMAN NATURE is een speelfilm speciaal gemaakt voor de liefhebbers van het buiten zijn. De wandelaars en hikers. Fans van de bergen, de bossen, de vlaktes, de stilte en de uitzichten. Het duurde 500 KM en 40 dagen in de wildernis. IJSKOUD... maar wel écht!

Het werd een onvergetelijk avontuur en wij ontdekten allemaal wat enorme een impact natuur op je kan hebben.

Dit gevoel willen wij je graag laten meebeleven vanuit thuis. Juist nu, in deze tijden waarin we regelmatig thuis MOETEN blijven zitten.

Onze tocht is vastgelegd in een driedelige BEHIND THE SCENES serie die nu te zien is.

Je ziet ervaringen op de trail, adembenemende natuurbeelden en herkenbare momenten van persoonlijke uitdaging. Het zit er allemaal in.

Klaar voor de inspiratie voor jouw volgende avontuur? Of om mee te genieten bij de avonturen van anderen?
​Meld je dan nu gratis aan en ontvang direct alle delen van de serie!

Met avontuurlijke groet,
Jamie

Met zijn vijven gaan ze de hike aan. Jamie Bouwmeester als actrice en de rest, Bart SchrijverTwan PeetersMorten Brogaard en Sjors Ruijter, voor het maken van de film. Hoe cool is dat. Tijdens het bekijken van de Behind the scenes filmpjes zijn ook andere acteurs en mensen te zien zoals Oliver FranssonSara Hagnö, Ellen Hellinder, Kari Kollbotn, Haakon Bakke en Christophe Dierick.

Wil je ook de Behind the scenes filmpjes zien en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in via deze website: www.humannaturehikingfilm.com. Zelf ben ik heel benieuwd naar het eindresultaat. Nog even wachten totdat het 19 februari is.

zondag 30 januari 2022

Reisverslag Noorderlicht en Andenes

Vrijdag zag ik dan ook eindelijk het noorderlicht in de lucht! Ik had het eerst helemaal niet door en keek nog even uit het raam rond 22:30 uur voor ik naar bed ging. Dat was wel even een magisch momentje, heel de lucht was namelijk groen! Snel wat warms aangetrokken en naar buiten, maar wat verandert het licht snel. Eenmaal buiten kon je met het blote oog bijna geen noorderlicht meer zien, gelukkig kon m’n camera het nog wel zien :). Hopelijk zie ik het nog een keer, want dit is zeker iets wat ik vaker mee wil maken. Toch heel blij dat ik het in ieder geval een keer heb kunnen zien deze reis.





Andenes (eiland Andøya) 
Met veel enthousiasme begon ik de dag, op de planning stond namelijk de scenic route van Andøya. Eindelijk een weg waar je veel kunt stoppen en veel mooie foto’s kan maken! Helaas gooide het weer opnieuw de hele planning overhoop, aangezien de scenic route (voor mij) niet te rijden was door de wind en al de losse sneeuw op de weg. Toen maar besloten om via de ‘gewone’ weg (weg 82) naar Andenes te rijden, dit ging gelukkig wel goed ;). Gelukkig is Andenes zeker de moeite waard, want dit is echt een prachtige plek. Vanaf hier starten ook de walvissafari’s, helaas vond ik deze iets te prijzig. Ook zonder walvissafari is Andenes zeker een bezoekje waard! De auto kun je het beste in het centrum parkeren, vanaf daar is het een klein stukje lopen naar de vuurtoren en vanaf hier heb je een mooi uitzicht. Andøya Space ligt ook bij Andenes, deze is helaas wel gesloten in het weekend. Ik ben er even langs gereden om een paar fotootjes te maken. Op de website vond ik het er in ieder geval heel leuk uit zien (maar uiteraard had ik gemist dat ze gesloten waren in het weekend…).









Andøya Space.


vrijdag 28 januari 2022

Reisverslag Tromsø, Narvik en Sigerfjord

Tromsø
Mijn laatste daagjes in Tromsø waren vrij rustig. Ik ben even bij wat winkeltjes naar binnen gelopen en een bezoekje gebracht aan Jekta Storsenter. Je kunt in ieder geval goed shoppen in Tromsø :). Daarnaast ben ik ook nog even langs Prestvannet geweest, alleen was het meer nu natuurlijk helemaal bevroren en was er alleen maar sneeuw te zien. Dit is een populaire plek om te langlaufen!

Prestvannet.

Narvik
De route van Tromsø naar Narvik is zeker geen straf om te rijden, wat een prachtige natuur heb je hier toch. Helaas rijden de Noren nogal stevig en zijn er niet zoveel plekjes om te stoppen voor een foto, dus eigenlijk is het gewoon vooral doorrijden. Ook niet heel erg, aangezien het om 15:00 alweer donker begint te worden. Toen ik na een lange rit in Narvik aankwam, was het alweer donker. Ik verbleef in Breidablikk guesthouse, wat vlakbij Narvikfjellet ligt. Vanaf Narvik kun je ook een stukje met de Ofoten trein reizen, hier ga ik me zeker nog in verdiepen voor de terugweg aangezien ik hier dan ook weer een nachtje slaap.

Onderweg van Tromsø naar Narvik.

Onderweg van Tromsø naar Narvik.

Sigerfjord
Wat een prachtige plek is Sigerfjord! Het is een ideale uitvalsbasis om de Vesterålen archipel te bezoeken. Ik had een hele mooie planning gemaakt voor de drie dagen dat ik hier verblijf, alleen kwam ik er al snel achter dat het weer een grote rol speelt en wegen vaak zijn afgesloten door het slechte weer. Ik wilde vandaag naar Nyksund rijden en dan via Stø en Gisløy weer terug, echter ben ik niet eens halverwege gekomen door sneeuwstormen en enorm gladde wegen. Wel heb ik Jennestad Handelssted bezocht alleen ook hier lag heel veel sneeuw en was het zicht heel slecht.

Dit was een hele grote teleurstelling helaas, maar aan het weer kun je zelf niets veranderen. Het dorpje Sortland heeft een overdekt winkelcentrum, verder stelt dit dorpje niet bijzonder veel voor. Gelukkig werd mijn dag toch nog een beetje goed door een eland die vlak langs de auto liep. Ik schrok eerst best wel want ze zijn toch wel erg groot. Later ben ik nog een stukje gaan lopen hier in het dorp en kwam ik dezelfde eland tegen waarvan het kalf aan de overkant van de weg liep. Ik ben niet zo’n held, dus ik ben snel weer weg gelopen aangezien de eland mij behoorlijk in de gaten aan het houden was.

Jennestad.


Eland.

Vanuit m’n AirBnb heb ik deze prachtige uitzichten, wat een mooie plek om te wonen is dit (als het weer mee zit!). Het is ook zo veranderlijk, het ene moment kan je in een sneeuwstorm zitten en vijf minuten later kan het weer helemaal opgeklaard zijn. Daarom is het zo enorm lastig om hier iets te plannen. Hopelijk kan ik morgen de scenic route van Andøya rijden!

Uitzicht AirBnb / dorpje:
 



woensdag 26 januari 2022

Reisverslag Tromsø museum en Polaria

Hoewel ik de stad heel leuk vind, ben ik blij om ook weer verder te gaan en nieuwe landschappen te ontdekken. Eigenlijk wilde ik vandaag naar Tromsø museum en naar het Prestvannet meer. Het regende helaas de hele dag, dus daarom heb ik het meer maar vervangen door Polaria. Het Tromsø museum is heel uitgebreid en bevat veel informatie. Van buiten lijkt het een saai gebouw, maar als je eenmaal binnen bent is het echt de moeite waard. Op de begane vloer hebben ze een expositie over stenen, fossielen, aardbevingen etc. Boven waren exposities over de Sami en Kven mensen, en ook een kleine informatiehal over het noorderlicht. Er zijn in veel kamers filmpjes te bekijken die je een beter beeld geven, en dit is ook wel leuk voor de afwisseling van al het lezen. Ik vond de exposities over de Sami het meest interessant, deze waren heel mooi opgezet. Er zijn twee exposities over de Sami, de eerste is geopend in 1973. Deze ruimte laat je zien hoe de Sami leefden vroeger, en ook een belangrijk deel ging over de rendieren. De nieuwe expositie heet Sapmi en is geopend in 2000, deze ruimte geeft weer wat er gebeurd is met de Sami cultuur en de taal en de politieke bewegingen. Ik liep nog even de gift shop in en toen zag ik dat er nog een ruimte was, deze had ik bijna gemist. Voor mij was dit ook een van de leukere exposities, aangezien het ging over wildlife in Noorwegen en de interactie met de mens.










Gelukkig gaat er een bus van Tromsø museum naar Polaria, want in dit weer wil je echt niet lekker even een stuk lopen buiten. Polaria is een soort aquarium met als hoogtepunt de zeehonden (las ik online). In Polaria vind je verschillende soorten vissen/zeedieren, een kleine expositie over klimaatverandering en wat informatie over ijsberen. Daarnaast worden er ook twee films gedraaid, één gaat over Spitsbergen en de ander gaat over het noorderlicht. De beelden van deze noorderlicht film kwamen ook weer van Ole C Salomonsen. Deze films waren heel kort, ik denk dat ze samen nog geen kwartier duurden. Daarnaast is Polaria zelf heel klein en ben ik meer van de zeehonden in het wild. Ik was hier dus ook snel uitgekeken. De expositie over de ijsberen is interessant en die over klimaatverandering ook, maar beide heb je gezien na tien minuten. Vandaag, maandag, stond mijn uitje naar de Lyngen Alps gepland. Mijn wekker ging vanmorgen heel vroeg, helaas was het alleen maar aan het stormen en leek het mij daarom niet verstandig om zo’n eind met de bus te reizen. In plaats daarvan heb ik lekker een relaxed dagje gehad en dingen uitgezocht om te doen op Vesterålen en de Lofoten (tips zijn zeker welkom :)). Hopelijk kan ik de Lyngen Alps nog een andere keer bezoeken, want indrukwekkend lijkt het mij zeker!






dinsdag 25 januari 2022

Reisverslag Polar museum en Northern Norwegian Science Center

De volgende dag stonden het Polar museum en het Northern Norwegian Science Center op de planning. Het Polar museum is heel mooi opgezet, het gebouw zelf is ook heel oud (1830) en heeft een mooie locatie langs het water. Je krijgt een foldertje mee met veel informatie in het Engels, heel leuk om dit door te lezen. Zo krijg je echt een beeld van hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd en wat ze allemaal moesten doen om te overleven. Aan het einde van de jaren 1800 tot de jaren 50 overwinterden veel pelsjagers op Spitsbergen. In het Poolmuseum is een pelsjagershut van rond 1900 gebouwd en kun je zien hoe twee mannen een arctische winter konden doorstaan ​​zonder voorraden of contact met de buitenwereld. Ze brachten hun dagen door met het verzorgen van hun vossen- en ijsberenvallen en jagen op rendieren en zeehonden. 

Pas aan het einde van de 18e eeuw toonden de mensen in Noord-Noorwegen enige interesse in het noordpoolgebied. Het eerste arctische schip vertrok in 1794 vanuit Hammerfest naar Spitsbergen. Zeehonden, ijsberen en walrussen waren hun belangrijkste doelwitten. Na de jaren 1850 werd Tromsø de belangrijkste arctische stad. De vanggebieden strekten zich uit van Canada tot West-Siberië, maar het westelijke ijs bij Groenland en het ijs rond Spitsbergen waren de belangrijkste gebieden. De pelsjagers zouden in maart vertrekken en in juni terugkeren, beladen met pelzen, blubber en zeehondenvinnen. Verder is Roald Amundsen vertegenwoordigd in het poolmuseum met een unieke fototentoonstelling gewijd aan de expedities van Roald Amundsen. (Bron: Nord Norge).







Het Northern Norwegian Science Center viel mij wat tegen, ik had er ook niet zulke hoge verwachtingen van. De film over het noorderlicht is heel gaaf om te zien, en ook heel relaxed. Deze film is gemaakt door een lokale fotograaf, Ole CSalomonsen. Na het bekijken van deze prachtige film ben ik nog enthousiaster over het noorderlicht en kan ik het hopelijk in het echt bekijken tijdens deze reis. Het Science Center is heel interactief, je kunt veel verschillende ‘spelletjes’ doen met daarachter een wetenschappelijke betekenis. Echter was ik er in het weekend, dus er waren heel veel kinderen. Misschien als het wat rustiger is, dat het dan leuk is om een aantal van deze spellen te doen. De poster van Lenny de lemming vond ik wel grappig, aangezien we deze altijd zagen lopen in Zweden. Hier ben ik de lemming nog niet tegen gekomen helaas. Het is alweer zondag, na vandaag nog twee dagen in het mooie Tromsø. 





maandag 24 januari 2022

Reisverslag Tromsø pass en Fjellheisen

Een leuke manier om de stad te ontdekken is de Tromsø pass, deze is te koop bij het toeristenbureau van Visit Tromsø. 
Er zijn verschillende soorten passen met verschillende activiteiten en ook varieert de lengte van het busticket. Ik heb gekozen voor de family pass met daarbij de attracties Fjellheisen, Northern Norwegian Science Center, Polar museum, Tromsø museum en Polaria. Fjellheisen is de berglift die begint bij Solliveien in Tromsdalen en duurt vier minuten tot Storsteinen, 421 meter boven zeeniveau. De twee gondels, Selen & Bjørnen, kunnen maximaal 28 passagiers meenemen. Deze brengen je naar Storsteinen om van Tromsø te genieten. Het ritje zelf is niet echt de moeite waard, je staat met enorm veel mensen in het karretje en duurt maar vier minuten. Als je dan eenmaal boven bent kom je eerst in een klein cafeetje en daarna op de prachtige berg. Het uitzicht is overweldigend. Je hebt overzicht over de hele stad en daarnaast sta je tussen de besneeuwde bergtoppen. Op de berg kun je wandelen, alleen is het hier in de winter erg glad. Ik ben naar de top van een berg gelopen voor wat meer uitzicht en vond het tot daar nog prima te doen met sneeuwschoenen. Ik had mij wel vergist in hoe koud het is daar boven, dus na 1,5 uur kon ik het niet langer volhouden en moest ik echt naar beneden om op te warmen. 







De berglift werd in 1961 gebouwd door Brødrene Jakobsens Rederi, een rederij die op grote schaal actief was in de poolvisserij, visserij en expedities in de Arctische en Antarctische wateren. De gondels dragen trots de twee symbolen van de rederij; de ijsbeer en het harnas. De berglift is de populairste toeristische bestemming van Tromsø.