Pagina's

woensdag 31 december 2014

Het jaar 2014

De laatste dag van 2014. Wat heeft 2014 gebracht? Ten eerste is het aantal blogposten weer gestegen van 132 naar 176 (inclusief deze). Ik denk niet dat het volgend jaar gaat lukken om dit te overtreffen. Ideeën voor blogposten zijn er genoeg. Het probleem is eigenlijk de tijd die erin gestoken moet worden. Aangezien ik nog steeds werk en wat meer aandacht wil besteden aan opleidingen, zal er vermoedelijk minder tijd overblijven voor het maken van blogposten. Afwachten dus hoe het gaat.

Aantal blogposten.
Hoe gaat het met de bezoekersaantallen? Daar ben ik zelf ook wel benieuwd naar en hieronder is het totale overzicht (Google Adsense) vanaf het begin (september 2011) tot en met december 2014 te zien. In 2014 is een lichte stijging te zien. Blijkbaar doe ik het niet alleen voor mezelf :-).


In 2014 is het lezen van boeken toegenomen. Omdat ik nu 4 dagen in de week in de trein aan het lezen ben, is het aantal gelezen boeken best wel gestegen. In totaal zijn er nu van zo'n 67 boeken een blogpost verschenen. Ik probeer van elk gelezen boek een blogpost te maken. Dit is soms best wel lastig. De blogpost van het boek A Year in Lapland van Hugh Beach heeft bijvoorbeeld ruim een jaar geduurd voordat deze gepubliceerd kon worden. Ik hoop in 2015 weer een groot aantal boeken te kunnen lezen. De boekenlijst groeit namelijk harder dan ik kan lezen.


In 2014 hebben we een aantal Scandinavische markten bezocht zoals Scandinaviëmarkt Schokland, Scandinavie-XL, Scandinavië Fair Achterhoek en de Zweedse kerstmarkt in Slochteren. In 2015 hopen we er weer een aantal te bezoeken. Die van Schokland gaat helaas niet door. Scandinavië-XL houdt gelukkig wel een extra outdoor evenement.

Scandinaviëmarkt Schokland
Het aantal films dat ik gekeken heb, is ook gestegen. Van elke bekeken film over of uit Scandinavië en omstreken is een blogpost gemaakt. De lijst is hier te vinden. In 2014 hebben we eindelijk een keer een serie naast de Vikings serie bekeken en dat was de Fjällbackamorden serie. We hopen in 2015 het derde seizoen van Vikings te kunnen kijken en wat meer series zoals Wallander, De Brug en Lilyhammer. Op dit moment zitten we midden in de geweldige serie Thicker than Water. Wat niet gelukt is in 2014 is het bekijken van de film Frozen. Deze kerst hebben we geprobeerd om de film te bekijken, maar zijn gestopt bij het derde nummer wat gezongen werd. Dit wordt hem niet.

In 2014 een tweetal promotie blogposten gemaakt voor Scandinavian Winter en De Andersons. Erg leuk om te doen. Dit mag best wel vaker gebeuren. Ik heb het geprobeerd om zoiets te starten met het Scandinaviëblog, maar dat is uiteindelijk geen succes geworden. Misschien brengt het nieuwe jaar wat andere ideeën.


Ik heb weer veel nieuwe muziek gehoord in 2014. Ik ben zelfs begonnen aan de derde Youtube afspeellijst. De afspeellijsten zijn te beluisteren op deze pagina. Arvvas wel erg interessant en op dit moment ben ik EF aan het luisteren.


En natuurlijk zijn we de afgelopen zomer weer in Zweden geweest. Deze keer ook Denemarken en hebben we Kopenhagen en Stockholm bezocht. Het is geen Lapland, maar Zweden is natuurlijk altijd goed. We hopen in 2015 ook weer naar Zweden te gaan. We proberen in 2015 zelfs twee keer naar Zweden te gaan. De reis is nog niet geboekt, maar ik denk dat we in de zomervakantie eindelijk weer eens naar Noorwegen gaan. Geen Lapland in 2015. Daar hopen we weer naar toe te kunnen als de kinderen niet meer mee willen. Gelukkig hoeven we geen klepbank meer uit Zweden mee te nemen. Die hebben we eind dit jaar gekocht bij Old Beauties.

Klepbank
Iedereen een goed 2015 gewenst.

dinsdag 30 december 2014

De goede minnaar - Steinunn Sigurdardóttir

Boek details:
Auteur: Steinunn Sigurdardóttir
Titel: De goede minnaar
Originele titel: Góði Elskhuginn
Vertaling:Marcel Otten
Verschijningsdatum: 1 april 2014
Bladzijde: 250 blz
Uitgeverij: Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789462370371



Samenvatting:
Een rijke zakenman, Karl Astason perfectionist, vrijgezel, een sterke band met zijn te vroeg overleden moeder kan zich na zeventien jaar nog steeds niet losmaken van zijn jeugdliefde, Una. In een opwelling keert hij terug naar ijsland om haar nog eenmaal te zien. Na een glimp van haar te hebben opgevangen, wordt hij door twijfels bevangen. Wat nu? Astason belt een van zijn vroegere minnaressen, een New Yorkse psychiater, om raad en schaakt zijn geliefde. Terug met Una in New York wordt hij met zijn verleden geconfronteerd, want de gewezen minnares heeft hem in een roman als 'de goede minnaar' vereeuwigd. De goede minnaar is een roman over de grote liefde.


Steinunn Sigurðardóttir (1950) is één van de belangrijkste IJslandse dichters van onze tijd. Zij studeerde filosofie en psychologie aan het University College in Dublin en debuteerde op negentienjarige leeftijd met de dichtbundel Sífellur (Voortduren, 1969). Sindsdien publiceerde ze poëzie, romans, korte verhalen, novelles en verhalen voor kinderen. Daarnaast maakte Sigurðardóttir programma’s voor de IJslandse televisie en schreef ze een biografie over oud-presidente Vigdís Finnbogadóttir. In 1995 won haar roman Hjartastaður (Harteplaats) de IJslandse Literatuurprijs. De veelschrijfster werd bovendien meerdere malen genomineerd voor de Literatuurprijs van de Noordse Raad: in 1986 voor Tímaþjófurinn (In 1996 in het Nederlands verschenen als De dief van de tijd) en in 1997 voor Hjartastaður (bron: Roald van Elswijk in nawoord bij Moordliederen). (Bron: Noordse Literatuur). Dit is het eerste boek dat ik van haar heb gelezen.

Meer informatie over Steinunn Sigurðardóttir is te vinden op haar:
- Facebook pagina
- Officiële website
- Engelse Wikipedia

Het boek De Goede Minnaar is opgedragen aan de schrijfster Málfriður Einarsdóttir (1899-1983). Het verhaal begint met een toerist. De toerist woont in Amerika, maar is tijdelijk in IJsland (zijn geboorteland). De toerist heeft een halfzus Frida en een nichtje Asta. De toerist is gek op een vrouw genaamd Una die hij 17 jaar geleden heeft ontmoet en toen zijn jeugdliefde was. Interessant is dat Astamama, de moeder van Kalli (de toerist) en Frida, vroeger een liedje zong voor hun. Het liedje werd later een bekend nummer omdat Astamama liedjesschrijver van Lilja Jons werd. Oftewel de wals van Lilja Jons.

Tijdens de introductie van de toerist komen Jussi BjörlingDer Rosenkavalier, de berg Esja, de melodieën van Nino RotaSeltjarnes, een schilderij van Svavar Gudnason, Snæfellsgletser, de saga van Njal (gelezen door Einar Olafur Sveinsson), Halldór Laxness en Skaftafell aan bod. Later in het boek wordt er nog gesproken over de reproductie van De Schreeuw van Edvard Munch.

Jussi Björling
Verderop in het verhaal blijkt dat de toerist Karl Astason heet. Hij ontmoet in het café Het Gele Schaap Sigrid, de buurvrouw van Una (nu 37 jaar). Tijdens deze ontmoeting blikt Karl terug naar een voorval wat drie jaar geleden is voorgevallen. Dit voorval speelt een belangrijke rol in het verloop van het verhaal. Het is de ontmoeting met psychiater/psychoanalist Doreen Ash. Doreen heeft het boek Moederszoontjes geschreven. Tijdens het verblijf van Karl bij Sigrid heeft hij opnieuw telefonisch contact met Doreen. Met behulp van haar advies lukt het Karl om zijn grote liefde Una mee te nemen. Eenmaal samen met Una blijkt dat Doreen samen met haar vriendin Liina Minuti een realityroman met wetenschappelijke inslag heeft geschreven. Het boek van 570 bladzijden heet De Goede Minnaar......

Het is een wonderlijk verhaal over grote liefdes. Tijdens het lezen had ik vaak de films van de Finse regisseur Aki Kaurismäki in gedachten. De blogposten van die films zijn hieronder terug te lezen:

Kauas Pilvet Karkaavat - Drifting Clouds
Mies vailla menneisyyttä - The Man Without a Past
Laitakaupungin valot - Lights in the dusk

De aparte schrijfstijl is niet helemaal mijn ding. De schrijfstijl is niet zo verwonderlijk, want Steinunn Sigurðardóttir is een dichter en dat is tijdens het lezen goed te merken. De vertaling van Marcel Otten is wat dat betreft goed gelukt. Bij dichten hoort blijkbaar ook klassieke muziek. Zo wordt er bijvoorbeeld geschreven over Chopin en Händel. De genoemde stukken zijn hieronder te horen:

Valse de l'adieu - Chopin

Happy We - Händel

Ondanks dat het niet helemaal mijn soort boek is, was het best wel interessant om over Moederszoontjes en goede minnaars te lezen. Dus toch nog een leuk boek.

Recensies:
- Leestafel
- Literair Nederland
- Tzum
- VPRO Boeken
- De Volkskrant
- Literatuurplein

zaterdag 27 december 2014

Aatsinki: The story of Arctic Cowboys

Filmdetails:
Titel: Aatsinki - The story of the Artic Cowboys
Regisseur: Jessica Oreck
Verhaal: Jessica Oreck
Jaar: 2013
Spelers: Aarne Aatsinki, Lasse Aatsinki, Lauri AatsinkiRaisa Korpela
Duur: 84 minuten
IMDB cijfer: 6,3

Deze film is eerder besproken in de blogpost van 2 mei 2013. Voor informatie over de film en de regisseur Jessica Oreck kun je het beste die blogpost lezen. Ik heb een maand geleden de film eindelijk besteld in de Myriapodproductions webshop. Een goede aanvulling op de film is de website Aatsinki Season. Op die website krijg je meer informatie over de film. In de film wordt namelijk weinig gezegd en niets verteld. Wat is wel te horen? Het gebrom van de rendieren, de helikopters, de scooters en rust.

De documentaire volgt een jaar lang het leven van Aarne en Lasse Aatsinki en hun familie in het Salla gebied in Finland. Het begint in de herfst en eindigt ook weer met de herfst. In de herfst worden de rendieren bij elkaar gebracht in kralen. Men slacht dan ook rendieren. De slachting wordt twee keer uitvoerig in beeld gebracht. In Finland kwamen we ook een keer een slachterij tegen. Dit is terug te lezen in de blogpost over Maaselän Porotuote.



Na de herfst komt de winter. In de winter is te zien dat men met toeristen op stap gaan samen met de rendieren en sneeuwscooters.




Kerst wordt ook bij de Aatsinki's gevierd.

Kerst.



Noorderlicht.
Vervolgens krijg je veel sneeuwscooter beelden en veel koffie, heel veel koffie.





De winter is bijna over. De sneeuwscooters weer opbergen.
Bij het opbergen van de sneeuwscooters aan het einde van de winter zie je sneeuwscooters met reclame van Salla, In the middle of nowhere. Men rijdt dus voor Salla. Meer informatie over Salla is te vinden op hun website, Facebook pagina en op de website van Voigt Travel.

Na de winter is er weer groen te zien en worden de rendieren weer bij elkaar gedreven en zie je onder andere de castratie.


Castratie.
De sponsors.
Een mooie rustige film met een goed beeld van het leven van de Aatsinki's.

Informatie:
De Sami: Volk van de wind en de zon.
Trouw: Het mos geeft die speciale smaak (artikel van Petra Sjouwerman).
Een interview (in het Fins) met Jessica Oreck.

Jessica Oreck. Foto afkomstig van MyriadPodProductions.
Recensies:
- New York Times
- Games Radar
- Hollywood Reporter
- National Geographic
- The Guardian
- Hammer to Nail
- The Film Stage
- LA Times
- Toronto Film Scene
- Movies TV Guide
- Popmatters
- FilmJournal
- Hollywoodnews
- Cine-vue
- Unseen Films
- All Movie

vrijdag 26 december 2014

Bonki

Filmdetails:
Titel: Bonki
Regisseur: Siljá Somby
Jaar: 2014
Verhaal: Siljá Somby
Acteurs: Maryon W. Eilertsen, Elle Gaup, Mahtis M. Gaup
Duur: 19 minuten
IMDB cijfer: Nog geen cijfer



Samenvatting:
Nils is a resident in a nursing home and has for years been declared as hopelessly demented by the staff. He does not respond to any form of communication and seems to be lost in his own world. By coincidence the new nurse Karen discovers Nils responds to the Sámi language, and she soon realizes that Nils has something urgently important to pass on. Eventually Karen is faced with a choice – is she to follow her heart or her mind?

Op eerste kerstdag kreeg ik een Facebook bericht van Odd Levi Paulsen met daarin een link naar de Vimeo website en een wachtwoord. Wat bleek? Het was een link naar de Bonki film. Die film volg ik al een tijdje op Facebook en ik was wel heel erg nieuwsgierig naar de film. Odd Levi Paulsen heeft de film geproduceerd. Kan ik zomaar met de kerstdagen de film zien. Vanmorgen direct gekeken. De film duurt maar 19 minuten, dus dat wil wel. De film is geregisseerd door Siljá Somby. Het is haar eerste film. Meer info over Siljá is hier te vinden.

Siljá Somby
De film is gebaseerd op een Sami legende. Meer over die legende is te lezen op de Bivrost website. Het speelt zich af in de omgeving van Lyngseidet. Een mooie film en ik ben weer een legende over de Sami rijker.

Hieronder een aantal beelden uit de film:

Bonki (Mahtis M. Gaup)



Karen (Elle Gaup)


Sponsors
Om de film te kunnen bekijken heb je dus een wachtwoord nodig. Het wachtwoord wordt elke keer veranderd. Wil je de film bekijken, dan kun je volgens mij een bericht sturen naar Odd Levi Paulsen. Hij is in ieder geval te volgen op Facebook.

Meer achtergrondinformatie over de film is te lezen in deze blogpost van het Dagreis blog.

dinsdag 23 december 2014

Scandinavian Winter Scheveningen

Ik kreeg een vraag om promotie te maken voor de eerste editie van Scandinavian Winter op 28, 29 en 30 december op het strand van Scheveningen. Dat was tenminste de bedoeling. Vanwege de storm aankomend weekend, mogen de tenten niet op het strand opgebouwd worden. Het evenement vindt nu plaats op het Kurhausplein rondom de ijsbaan. Zelf gaan we er niet heen. Het is wel erg ver weg en ik ben alleen zondags vrij. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe het daar is. Het programma ziet er zeer interessant uit. The Migrant, Laurens Joensen en genoeg mooie lezingen.

========================================================================


Winters genieten op het strand
Scandinavian Winter op Scheveningen

Geen winter als een Scandinavische winter. De landen in het hoge noorden weten hoe je van dit kille, donkere seizoen een warm, aangenaam feest maakt. En waarom ook niet? De gure wind, lage temperaturen en korte dagen lenen zich uitstekend voor knusse activiteiten als het drinken van glühwein, opwarmen bij haardvuur en lekker eten. Kom tijdens Scandinavian Winter op het Kurhausplein van Scheveningen de Scandinavische cultuur opsnuiven in een uniek tipi-dorp vol Zweedse tenten, zonder daadwerkelijk af te hoeven reizen naar het hoge noorden.

Tijdens de eerste editie van Scandinavian Winter op 28, 29 en 30 december waan je je even in Zweden, Noorwegen, Finland of Denemarken. Want terwijl jij je favoriete wollen trui uitzoekt op de markt in één van de tenten op het Zweedse tipi-dorp, genieten de kinderen van voorstellingen en verhalen over Vikingen dóór Vikingen. Weer in andere tenten tonen kunst- en foto-exposities hoe mooi Scandinavië kan zijn. Verdiep je daarnaast tijdens lezingen en workshops in de culturele achtergrond van onze noorderburen. Strijk vervolgens neer in de hoofdtent om op te warmen bij dansvoorstellingen en muziekoptredens van artiesten uit het noorden.

Stichting Marketing Scheveningen organiseert eind december een festival waarbij ontspanning en cultuur elkaar vinden. Voor jong en oud is er drie dagen lang genoeg te doen. Denk aan hout hakken, luisteren naar interessante verhalen door Scandinavië kenners, tentoonstellingen met kunst en foto’s en optredens van allerlei aard. Kinderen kunnen hun hart ophalen in de kindertipi, waar ze zich niet alleen kunnen vermaken met kleurplaten en schminken, maar ook veel leren over de cultuur van het hoge noorden door de verschillende toneelstukken en Vikingen die hun verhaal vertellen. Uiteraard ook heel geschikt voor nieuwsgierige volwassen! De smaak te pakken? Proef dan typische streekgerechten en glühwein die de omliggende horecagelegenheden verzorgen voor de complete Scandinavische beleving!
Ervaar zelf hoe fijn de winter kan zijn tijdens de première van de Scandinavian Winter op het strand van Scheveningen!

Waar? Kurhausplein Scheveningen
Wanneer? 28/29/30 december
Tijd? 14:00 – 21:00
Entree Gratis

Houd het Facebook evenement in de gaten voor meer informatie over het programma.
========================================================================

Het Duo NoordWest treedt op. Ze waren in 2014 ook aanwezig op de Scandinaviëmarkt in Schokland. Zie deze blogpost.

Duo NoordWest op de Scandinaviëmarkt Schokland

Laurens Joensen
Het programma van Scandinavian Winter is als volgt:

Zondag 28 december 2014
14.00 Lezing 'In de ban van het Noorderlicht', door Beliboko
14.30 Roodkapje voorstelling Hungerrr ...
15.00 Lezing 'In de winter boven de Poolcirkel', door Beliboko
15.30 Fotograaf Wouter Struyf vertelt..
16.00 Kort verhaal met muziek; 'De speelman en de watergeest', door DUO Noordwest
16.30 De viking vertelt..
17.00 Zweedse dansgroep Lillan
17.30 Roodkapje voorstelling Hungerrr...
18.00 Zweedse dansgroep Lillan
18.30 De viking vertelt..
19.00 Kort verhaal met muziek; 'Een oude speelman vertelt' , door DUO Noordwest
19.30 The Migrant
20.15 Laurens Joensen

Maandag 29 december 2014
14.00 Lezing 'In de ban van het Noorderlicht', door Beliboko
14.30 De viking vertelt..
15.00 Lezing 'In de winter boven de Poolcirkel', door Beliboko
15.30 Roodkapje voorstelling Hungerrr...
16.00 Dans; ' Hoe dansen de Zweden met hun kinderen om de kerstboom?', door DUO Noordwest
16.30 De viking vertelt..
17.00 Kort verhaal met muziek; 'Een oude speelman vertelt' , door DUO Noordwest
17.30 Fotograaf Wouter Struyf vertelt..
18.00 Lezing Scandinavische instrumenten;' van bokkehoorn tot sleutelharp', door DUO Noordwest
18.30 Roodkapje voorstelling Hungerrrr...
19.00 Kort verhaal met muziek; 'De speelman en de watergeest', door DUO Noordwest
19.30 The Migrant
20.15 Laurens Joensen

Dinsdag 30 december 2014
Jeannet Appelo
14.00 Lezing 'In de ban van het Noorderlicht' , door Beliboko
14.30 Roodkapje voorstelling Hungerrrr...
15.00 Lezing 'In de winter boven de Poolcirkel' , door Beliboko
15.30 De viking vertelt..
16.00 De fotograaf Wouter Struyf vertelt.
16.30 Lezing 'Noorse sporen in Rotterdam', door Jeannet Appelo (Ze stond ook op de Scandinavië Fair Achterhoek te Doetinchem)
17.00 Roodkapje voorstelling Hungerrrr....
17.30 Lezing ' Thuis in Noorwegen', door Jeannet Appelo
18.00 De viking vertelt..
18.30 The Migrant
20.00 Laurens Joensen



Uitleg voorstellingen:

* Kort verhaal met muziek:"De speelman en de watergeest":
Een jonge speelman zoekt inspiratie bij Näcken, de watergeest. Zal het hem lukken een violist met magische krachten te worden, of loopt het slecht met hem af, zoals met zijn voorgangers?

Duur: 20 minuten
Voor volwassenen en kinderen

* Kort verhaal met muziek: Een oude speelman vertelt:
Als jongen raakte hij verlamd na een ontmoeting met musicerende trollen. Dankzij een toverdrank genas hij, maar er waren wel voorwaarden aan verbonden.

Duur: 20 minuten
Voor volwassenen en kinderen

* Dans voor volwassenen en kinderen: "Hoe dansen de Zweden met hun kinderen om de kerstboom"
In Zweden spreken ze van Ringlekar (kringspelletjes) en Sånglekar (liedspelletjes), en die worden op feestdagen nog altijd gedanst, bijvoorbeeld bij de Lucia-viering op 13 december!

Duur: 30 minuten

* Lezing met veel muziek over Scandinavische instrumenten:"Van bokkehoorn tot sleutelharp".
Zo dicht bij onze Westeuropese cultuur, maar toch soms bijna exotisch, zijn de instrumenten die in Scandinavië in de volksmuziek sinds eeuwen en nog altijd bespeeld worden. Een klein doedelzakje, fluiten zonder vingergaten, strijkinstrumenten met extra snaren en pinnetjes, hoorns, naast violen en andere bekende instrumenten.

Duur: 40 minuten

* In de winter boven de poolcirkel
De meeste mensen kennen het noorden van Europa van de middernachtzon. Toch heeft de winter in het noorden ook veel charmes. Wij maakten al verschillende keren een reis in juist die periode. In 2010 troffen we het helemaal! Het was de koudste en sneeuwrijkste winter sinds honderd jaar. Onze twee belangrijkste reisdoelen waren: de sfeerrijke Lofoten met zijn steile rotsen, waar we het landschap zagen veranderen door de kabeljauwvangst en de Varangerfjord in het uiterste noordoosten van Noorwegen tegen de Russische grens aan, waar we enkele dagen op een onbewoond eiland verbleven om de terugkeer van de broedvogels te aanschouwen. In deze presentatie vertellen we onze ervaringen in dit dunbevolkte gebied, waar het leven van de Scandinaviërs en Sami minstens zo enerverend is als dat van de vogels

Duur: 30 minuten

* In de ban van het noorderlicht
Boven de poolcirkel gaat de zon 's zomers een tijdje niet onder en blijft het 24 uur per dag licht. Pas in september wordt de hemel 's nachts weer donker. Dan doet zich een mysterieus natuurverschijnsel voor: een adembenemende show van licht, indrukwekkender dan het mooiste vuurwerk. Veel mensen die het noorderlicht eenmaal gezien hebben, raken er door gefascineerd. U bent dus gewaarschuwd . . . en kunt nog terug. We vertellen over onze belevenissen onder de donkere hemel, over de naamgever van Aurora en over het ontstaan van het noorderlicht. Een en ander wordt geïllustreerd met beelden die we zelf van het noorderlicht hebben gemaakt op onze vele reizen naar Scandinavië. Een heel enkele keer is het ook in Nederland te zien. Ook daarover laten we u iets zien.

Duur: 30 minuten

* Lezing; Thuis in Noorwegen
Leven en werken in Noorwegen met als rode draad Nederlandse migranten in Noorwegen. Hoe leven ze daar? Wat voor werk doen ze en hoe bevalt het de kinderen? Zijn Noren heel anders dan Nederlanders? Waarom vertrek je uit Nederland en waarom kies je voor Noorwegen? Met veel humor en persoonlijke verhalen.

Duur: 30 minuten

* Lezing: Noorse sporen in Rotterdam
Honderd jaar Noorse scheepvaart in Rotterdam en bezoekers aan de Zeemanskerk door de tijden heen. Verhalen van ruige zeelieden en trailerchauffeurs tot cultuur en traditie in de familiekerk van vandaag. Een klein stukje Noorwegen in Nederland.

Duur: 30 minuten

* Voorstelling Hungerrr... (kindertipi/roodkapje)
Gaat over het meisje Rödluvan ( roodkapje) die samen met haar oma terug keert naar het hoge noorden waar haar oma woonde toen ze een klein meisje was. De liefde speelt een grote rol in deze voorstelling en de wolf blijkt ook minder vals en gemeen te zijn dan dat iedereen altijd dacht.

Duur: 30 minuten

* Zweedse dansgroep Lillan
De Zweedse Dansgroep Lillan-Amsterdam is de enige Nederlandse dansgroep, gspecialiseerd in Zweedse traditionele dans.Tijdens optredens dragen de dansers en de speelmannen originele traditionele Zweedse klederdrachtenuit verschillende gebieden in Zweden. Optredens bestaan uit muziek en dans uit Zweden, afgewisseld met bijvoorbeeld informatie over onze bijzondere klederdrachten, of al dan niet sterke verhalen over dans en muziek. Drie leden van de dansgroep zijn in het trotse bezit van het Stor Silver, het hoogste diploma in de Zweedse traditionele dans, met name polskor. Meestal wordt Lillan-Amsterdam begeleid door Duo NoordWest, twee speelmannen die zich hebben verdiept in de tradities van de Zweedse (volks)muziek. Beiden hebben zij één of meer graden in de Zweedse traditionele muziek. Tijdens optredens dragen alle deelnemers originele Zweedse klederdrachten.

Duur: 2x 30 minuten

Tipi. Foto van de Den Haag website.

maandag 22 december 2014

Gastblog Gea: Loppis

Ik ben de vrouw van Hans en net als mijn man ben ik helemaal weg van Zweden. Wat wij vooral zo bewonderen in Zweden is de rust, de ruimte en de vriendelijke mensen.

Als wij in Zweden zijn, gaan we ook altijd naar de lopis. Zo was ook het geval in Järvsö, een oude schuur met prachtige oude dingen, maar ook wel veel rommel.

Hier vond ik deze schaal. Voordat ik wat koop, bedenk ik mij wel wat ik er mee ga doen. Ik vond deze schaal zo gaaf dat ik hem kocht.

Thuis heb ik er een hele poos drijfhout (ook uit Zweden) in gehad met een paar mooie kaarsen en nu met kerst heb ik er een mooie kerstbak van gemaakt.

Allemaal hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.




Zelfs het mos komt uit Zweden.

Het resultaat.

zondag 21 december 2014

Fijne kerstdagen 2014

In de vorige blogpost over de Zweedse klepbank waren we het nog niet eens over de plek waar de bank kwam te staan. Daarom zat er bij die blogpost geen foto van de bank in ons huis. We zijn het uiteindelijk eens geworden en daarom bij deze de foto's van de klepbank. Ik heb dit gelijk gecombineerd om iedereen fijne kerstdagen te wensen. Dus bij deze.

F I J N E  K E R S T D A G E N 

Fijne kerstdagen
Åsa
De bank is gelijk een favoriete plek geworden van Åsa.


Hieronder nog een drietal kerstnummers van Tina Dico. Meer over Tina Dico is te lezen in de blogpost En du elsker - Someone to love.