Pagina's

zaterdag 29 april 2017

Van vakantie tot emigratie - Heiko Leugs

Boek details:
Auteur: Heiko Leugs
Titel: Van vakantie tot emigratie (ebook)
Verschijningsdatum: 2014
Bladzijde: 96
Uitgeverij: Van Dorp Uitgevers
ISBN: 9789461851222


Flaptekst:
Een weekje vakantie in Zweden kreeg voor Heiko en Joke Leugs verstrekkende gevolgen. De rust en de ruimte, de vele meren en de ontelbare bossen van dit mooie Scandinavische land lokten het tweetal daarna voortdurend. De idyllische plattelandsdorpjes met de vrolijk gekleurde houten huizen in de provincie Småland gaven iedere vakantie een gevoel van “thuiskomen”. Om deze reden besloot het stel dat hun geliefde vakantieland hun nieuwe thuisland zou worden.

In dit boek beschrijft Heiko de avonturen en het proces die hij en zijn vrouw meemaakten, geïllustreerd met foto’s en compleet met handige tips en informatie.


De auteur:
Heiko Leugs woont samen met zijn vrouw Joke in Blijham, Groningen en heeft in 2014 een emigratieboek geschreven over Zweden. Er zijn meerdere emigratieboeken verschenen over Zweden, maar deze beschrijft niet de emigratie maar meer het proces voor de emigratie.

Emigratieboeken lees ik graag en ik ben altijd benieuwd wie achter het verhaal zit. Heiko Leugs dus. Zijn verhaal is op de Onstwedde website te vinden. Meer informatie over Heiko en Joke is te vinden op hun eigen website Heiko-Joke. Sinds 2012 houden ze daar hun laten en doen bij. Leuk is dat ze in het boek emigratieplannen hadden en deze nu werkelijkheid zijn geworden in maart 2017. In 2014 hebben ze het fritidshus Rolsberg gekocht en in maart 2017 hebben ze hun huis in Blijham eindelijk verkocht zodat de emigratie kan plaatsvinden. Binnenkort een tweede emigratieboek?

Het boek:
Het boek heeft deze keer een wat andere indeling dan normaal. Het verhaal is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken:

- Voorwoord
- De voorbereidingen
- Hoe het allemaal begon
- De eerste keer naar Zweden!
- Vakantie 2010
- Terug in Nederland
- Huizen en regio's bekijken
- Epiloog


Heiko en Joke zijn vele jaren achtereen een tot drie keer per jaar op vakantie geweest naar Zweden in alle seizoenen. Ze zijn besmet geraakt met het Zweden virus door hun oud-buren. Die hebben zich namelijk daar permanent gevestigd na zestien jaar op vakantie te zijn geweest in Zuid-Zweden. Volgens Heiko mist de voorgeschiedenis van de emigratie in de al bestaande emigratieboeken. Dit boek moet daar verandering in brengen.

In het begin boekten ze hun huisjes via Novasol. Het is ondertussen al de vijftiende of zestiende keer dat ze naar Zweden gaan en hun bestemming is steevast Småland. In het begin van het boek kun je lezen dat ze in 1996 zijn verhuist naar Onstwedde in Groningen. Ze kwamen uit Hoogezand-Sappemeer. In 2011 zijn Heiko en Joke in Blijham gaan wonen, De buren bouwden een Zweeds huis naast hun en hadden een huis in Hullaryd. Zo is het balletje gaan rollen.

In het hoofdstuk Vakantie 2010 is er weer een huisje geboekt via Novasol. Deze keer een vakantiewoning in het dorpje Skede, ongeveer 15 minuten rijden van Vetlanda. In dit hoofdstuk is het dagboek van Heiko te lezen. De boottochten met de prijzen worden genoemd. In 2010 was je voor een gezin met twee kinderen op het traject Kiel - Göteborg ruim 900 euro voor retourtje kwijt. Hun favoriete route is Puttgarden - Rødby en een retourtje Helsingør - Helsingborg. Prijs 225 euro (2010) voor één personenauto en twee personen. Zo is ook te lezen dat Skåne niet hun favoriete provincie is. Te vlak en te weinig bos. Daarin deel ik niet hun mening. Wat ik wel deel is het aantal foto's aan het einde van de vakantie. Ruim 2500 foto's van een week. Wij maken er wat minder, maar komen toch redelijk in de buurt. In die week vakantie zijn ze op zoek gegaan naar potentiële huizen in onder andere Skirö, Aneby en Grimstorp. Ook de woningsite www.hemnet.se wordt geraadpleegd.

De wensen voor het huis: een woning på landet. Platteland. In een niet te groot dorp. Wel in de buurt van een grotere plaats met voldoende winkels en medische zorg. Maximaal half uur rijden. Met bos en meertje op loopafstand. Niet te ver van een goed bereidbare asfaltweg die 's winters ook gestrooid / geschoven wordt. Huis mag wel aan een zandpad maar maximaal een kilometer vanaf een goede asfaltweg. Minimaal zes kamers: keuken, woonkamer, kantoor en drie slaapkamers en graag een beneden. Minimaal 5000 m2 grond in verband met het bijbouwen van een gastenverblijf. Verder moet het huis in goede staat zijn, minimaal dubbelglas, houtgestookte tegelkachel in de kamer, nette en ruime douche met wc boven en een wc beneden, ruime eetkeuken, mooie entree met afdakje, en dan graag ook een veranda en een kelder.

In het hoofdstuk Terug in Nederland staat het doel vast: emigreren naar Zweden. Ze bekijken een paar afleveringen van Ik vertrek en Het roer om. Daarnaast hadden ze veel aan de website www.emigreren-naar-Zweden.com en de gelijknamige Facebook pagina en aan Placement.

In het hoofdstuk Huizen en regio's bekijken gaan Heiko en Joke in juni 2012 voor het eerst met een camper naar Zweden om een groter gebied te kunnen bekijken. Is Småland wel de provincie waar ze willen wonen of is Dalarna of Värmland ook wat? In drie weken willen ze vijftien huizen bekijken, onder andere in Gustavsfors, Älmhult, Alvesta, Aseda en Kopparberg,

In de epiloog blijkt dat ze nog niet geëmigreerd zijn. Småland is wel de plek waar ze willen wonen. Voorwaarde is de verkoop van hun huis in Nederland. Ze wonen in Nederland buiten het dorp op een ruime kavel van 5700 m2.

Conclusie:
Heel herkenbaar boek. De keuze voor de overtocht, het boeken van huisjes, het verliefd worden op Zweden, de wens om er uiteindelijk te wonen, de eerste Zweedse woorden en nog meer. Leuk om te lezen hoewel er niet echt een lijn in zat. Tevens zaten er een aantal storende fouten in. Het grootste minpunt is dat de prijs voor de papieren versie wel erg hoog is. De ebook versie is gelukkig beter geprijsd. Het leuke is dat Heiko en Joke in maart 2017 definitief gaan emigreren. Het is ze dus uiteindelijk gelukt.

Wetenswaardigheden:
  • Avonturenbedrijf EM Venture in Emhult.
  • Ädelfors, Smålands Klondike. De eerste plaats in Zweden waar goud werd gevonden.
  • Er wordt een oude stoelenfabriekshal in Skirö bekeken.
  • Favoriete plek. De Fornborg net buiten Hullaryd. De beschrijving van Fornborg lijkt wel heel veel op de Fornborg die we in Borkulle hebben gezien,
  • Stalpet.
  • Twee echte snelwegen (4 baans) de E4 en de E6. Ruime tweebaanswegen met een extra vluchtstrook. Die wegen zijn genummerd met een getal bestaande uit twee cijfers. De wegen met drie cijfers zijn ook asfaltwegen maar dan zonder de vluchtstrook. En dan zijn er nog de grusvägen.
  • De Skurugata kloof in Eksjö,
  • Camping Gräsmark, Gerund door Nederlanders. Ze hebben een blog.

vrijdag 28 april 2017

Katarinahissen - Gondolen, Stockholm

Na een paar keer Stockholm zijn we eindelijk op de Katarinahissen geweest. Katarinahissen is een openbare lift in Slussen gebied van Södermalm in Stockholm. De lift verbindt de Katarinavägen bij Slussen via twee voetgangersbruggen met het Mosebacke plein. De lift is ontworpen door Eskil Sundahl en Olof Thunström en werd ingehuldigd in 1936. Helaas is de lift sinds 2010 gesloten omdat de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd kon worden. Slussen wordt op dit moment volledig gerenoveerd en de lift natuurlijk ook. De verwachting is dat de lift in 2019 weer operationeel is. Je kunt de voetgangersbrug die leidt naar Katarinahissen wel bereiken via het Mosebacke plein of via de lift in het Gondolen restaurant. We zijn via de Gondolen lift omhoog gegaan en hebben Katarinahissen via het Mosebacke plein weer verlaten.

De lift van 1936 was niet de eerste lift. Daarvoor was er ook een lift aanwezig. Die was ontworpen door architect Knut Seve Lindmark. De lift werd gebouwd in 1881-1883. Oorspronkelijk zorgde een stoommachine voor de aandrijving van de lift. In 1915 werd de aandrijving elektrisch. Interessant is dat de lift toen werd gezien als iets voor de rijken. De armen konden een ritje niet betalen en moesten naar Södermalm klimmen. De ritprijs naar de top was 5 öre en naar beneden 3 öre. Ondanks de prijs gingen er toch zo'n 1500 mensen per maand met de lift.

Vanaf Katarinahissen heb je een geweldig uitzicht over Stockholm.











Katarinahissen zelf ziet er niet meer zo best uit. Wel leuk om nu nog de oude liftdeuren te kunnen zien. 



Een tip uit het 100% Stockholm boek is de Stomatol reclame. Zonder die tip had ik het reclamebord niet gezien.



Het Stomatol reclamebord hing vroeger bij de lift zelf, maar staat nu ergens anders. Het reclamebord is een van de eerste animatie reclameborden in Zweden. Hieronder een oud reclamefilmpje van Stomatol en daaronder twee filmpjes met de Stomatol animatie.




Stomatol is niet de enige met een reclamebord:


Verlaat je Katarinahissen via de Mosebacke uitgang dan kun je de historie van Slussen zien en lezen op een aantal informatieborden.






Meer informatie over Katarinahissen en Gondolen is te vinden op:
- Stockholm Tourist.
- Stockholm on a shoestring.
- Visit Stockholm.
- Schwedenstube.

donderdag 27 april 2017

J F D R


Begin april kwam ik het onderstaande nummer tegen van J F D R:


Ik was benieuwd of de muziek al eerder gepost was in de Facebook groep Muziek uit het hoge Noorden en dit was nog niet het geval. Het nummer daar gepost, maar op de een of andere manier bleef het nummer me achtervolgen. Het liet me niet meer los en dus een goede reden om wat meer informatie over J F D R te zoeken. J F D R is een soloproject van de IJslandse singer-songwriter Jófríður Ákadóttir. Voordat ze haar soloproject begon zat ze in de bands Samaris, Gangly en Pascal Pinon (met haar tweelingzus Ásthildur Ákadóttir). Dat zijn dan weer wat bekendere namen. Hieronder wat muziek van deze bands.

Pascal Pinon - Live at KEX Hostel 


Gangly - Holy Grounds


Samaris - Góða tungl


Daarnaast heeft ze ook nog wat met Low Roar gedaan. Het nummer Bones is hieronder te beluisteren.


Ben je nog niet overtuigd van haar kunnen? Luister dan naar de Full performance van J F D R bij KEXP.
W o W, ik ben compleet verkocht :-).



Meer weten over J F D R of Jófríður Ákadóttir? Bekijk dan de website van J F D R of lees de interviews met haar op de Grapevine of The Line of Best Fit websites.

dinsdag 25 april 2017

Kyrkestenarna

Aan de E37 vanaf Högsby, Småland stond aan de rechterkant van de weg een bord met de naam Kyrkestenarna. Het was gelijk een plek waar je kon zitten om wat te eten, dus stoppen maar en even kijken wat Kyrkestenarna nu precies is.










Enorme rotsblokken dus. De naam kyrkestenarna betekent kerkstenen. Ik ben nu wel erg benieuwd wat de betekenis van de stenen is. In deze blogpost van Anette uit 2010 is te lezen dat volgens de Upptäck Sveriges historia website de plek in de jaren 1600 gebruikt werd voor aanbidding tijdens de oorlog met de Denen. Helaas is Kyrkestenarna niet meer te vinden op de Upptäck Sveriges historia website. Een mooie plek.


zaterdag 22 april 2017

Sovjetistan - Erika Fatland

Boek details:
Auteur: Erika Fatland
Titel: Sovjetistan: een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en Oezbekistan (ebook)
Oorspronkelijke titel: Sovjetistan
Vertaling: Maud Jenje
Verschijningsdatum: 2017
Bladzijde: 465
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044538014


Flaptekst:
Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan. Fascinerende Centraal-Aziatische landen die in het Sovjet-tijdperk hun eigen identiteit kwijtraakten. Wat is er nog over van die Sovjet-invloed, nu ze al meer dan een kwart eeuw onafhankelijk zijn? De jonge antropologe en schrijfster Erika Fatland trekt naar het hart van Centraal-Azië en dringt diep door in deze samenlevingen. Ze ontmoet slachtoffers van bruidsroof, ze bezoekt de plaats waar de Sovjet-Unie nucleaire bommen testte, ze reist incognito door Turkmenistan en observeert hoe oude gebruiken botsen met de nouveau riche. Deze landen lijken in een ander tempo, een ander tijdperk te leven, langzaam bouwend aan hun toekomst. Een ongewoon en onvergetelijk reisverslag.

De auteur:
In april 2014 had ik het tweede boek van de Noorse Erika Fatland, Een jaar zonder zomer gelezen. Nu in 2017 is er eindelijk weer een nieuw boek van Erika verschenen en wat voor een. Ik was al onder de indruk van Een jaar zonder zomer en Sovjetistan doet er niet voor onder. In Sovjetistan neemt Erika me mee door de vijf stanlanden in Centraal-Azië. Het lezen heeft me enkele weken gekost en deze blogpost ook, maar was zeker de moeite waard. Erika was op 16 maart 2017 aanwezig in Nederland om over het boek te praten met Pieter Waterdrinker in Amsterdam. Ik ben niet naar die sessie geweest. Graag wil ik uitgeverij De Geus bedanken voor het beschikbaar stellen van het boek.

Het boek:
Het boek begint met:
'(...) the collapse of Russian rule in Central Asia has tossed the area back into a melting pot of History. Almost anything could happen there now, and only a brave or foolish man would predict its future.' van Peter Hopkirk uit The Great Game. On Secret Service in High Asia, 2006.

In acht maanden reist Erika door vijf landen die zijn ontstaan na de val van de Sovjet-Unie. In het boek behandeld ze als eerste Turkmenistan en daarna Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgistan en als laatste Oezbekistan. Ze vertelt over de geschiedenis van het nieuwe land, over de Sovjet-Unie tijd en hoe het land er tegenwoordig bij staat. Dit doet ze op een erg prettige manier met eigen ervaringen en voorzien van veel informatie. Het is een beetje in de stijl van Gerrit Jan Zwier en dat bevalt me wel.

Het boek bevat dus veel, maar dan heel veel informatie en ik had mijn handen vol aan het bijhouden van de wetenswaardigheden. Dat zal dan ook gelijk de reden zijn geweest dat ik een aantal weken bezig ben geweest met het lezen van het boek. Ik probeer de dingen die ik interessant vond aan te geven.

In de inleiding geeft Erika aan dat Kazachstan het bekendste land is vanwege de film Borat. De rest van de landen die zijn ontstaan na de val van de USSR in 1991 zijn veel minder bekend. In Oost-Europa zijn er zes nieuwe landen bijgekomen: Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië. In Kaukasus drie: Georgië, Azerbeidzjan en Armenië en in Centraal-Azië zoals gezegd vijf: Kazachstan, Kirgistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan.

Turkmenistan
Als eerste komt Turkmenistan aan bod. In het hoofdstuk 'De poort naar de hel' wordt de krater van Derweze genoemd. Een bijzonder verhaal waar ik nog nooit van gehoord heb en dus ook niet gezien heb. Een filmpje:



De eerste stop is Asjchabad, de hoofdstad van Turkmenistan, met het grootste reuzenrad ter wereld. In hoofdstuk Dictatorstan wordt al heel snel duidelijk wat de situatie van de meeste stannen zijn. Oud president Turkmenbasji was een echte dictator. Zo had hij de namen van de maanden en weekdagen aangepast. De oude namen waren Russische leenwoorden.

Volgens historicus Lord Acton is de dictator uit de wees ontstaan vanwege het Sovjetsysteem dat corrupt en autoritair was en dat een beproefde traditie kende van persoonsverheerlijking.

Het echte Turkmenistan. Meer dan de helft van alle Turkmenen woont in kleine nederzettingen en gehuchten in de woestijn. Arme boeren waar Erika juist het hartelijkst wordt ontvangen.

Leuk om te lezen is het hoofdstuk waarin de val van de nieuwe president Gurbanguly Berdimuhamedow wordt beschreven. De val is in het onderstaande filmpje te zien.


Het Turkmenistan gedeelte wordt afgesloten met foto's van Asjchabad, Ruhnama monument, Turkmenbasji beeld, buiten Asjchabad, publiek bij de paardenrace, president op paard, Ogulnar leest voor uit eigen werk, professor Viktor Sarianidi en Kyz-Kala.

Wetenswaardigheden Turkmenistan:

Kazachstan
In de Sovjettijd mochten burgers in principe vrij reizen door het hele imperium, van Talinn in het westen tot Vladivostok in het oosten. Na de val van de Sovjet-Unie zijn de grenzen dichtgegaan en zijn de nieuwe landen eigenlijk verder gegaan met het Sovjet regime. Volgens de jaarlijkse lijst van onderzoeksbureau Transparency International is Kazachstan van alle post-Sovjetstaten in Centraal-Azië het minst corrupt. President Noersoeltan Nazarbajev heeft het land vanaf zijn benoeming door Gorbatsjov in 1989 geleid en maakt geen aanstalten af te treden.

Een hoofdrol in het Kazachstan hoofdstuk is de milieuramp rond het Aralmeer. Een van de grootste meren van de wereld is bijna verdwenen door menselijk handelen. Hoe het meer is verdwenen is terug te lezen in het boek en ook wat de gevolgen zijn op het milieu en de mensheid met het verdwijnen van het meer. Onvoorstelbaar hoe dit kan gebeuren.

Daarnaast heb je het gevangenkamp in Karaganda, de Karlag, die behoorde tot de grootste in het Goelag-systeem. De Goelag kan natuurlijk niet ontbreken in het boek. In de Karlag zaten meer dan achthonderdduizend mensen gedurende de negentien jaar dat het kamp bestond, vanaf 1934 tot aan Stalins dood in 1953. Vijfentwintigduizend gevangenen werden geëxecuteerd.

Wetenswaardigheden Kazachstan:
Tadzjikistan
Het derde land bezocht door Erika Fatland. Tadzjikistan is de armste van alle voormalige Sovjetstaten. De hoofdstad Doesjanbe heeft wel de langste vlaggenmast (165 meter) van de wereld. Trident Support is de maker van de vlaggenmasten. De hoogste vlaggenstok in Noorwegen is 31 meter hoog en staat op Birkeland in Aust-Augder.

Wetenswaardigheden Tadzjikistan:

  • Tunnel des Doods of Tunnel van het laatste Oordeel. De Anzob-tunnel. Het is de enige verbinding tussen Doesjanbe en Choedzjand.
  • Het Jagnobvolk en de deportaties van 1970. In het dal leven ze nog in de negentiende eeuw.
  • YouTube filmpje van mei 2013 met de dronken president Rachmon die op de bruiloft van zijn zoon optreedt met een karaokenummer. Wankelen en vals zingen. Dit filmpje heeft ervoor gezorgd dat Youtube werd geblokkeerd in Tadzjikistan.
  • The Great Game, Britse en Russische strijd om macht en invloed in Centraal-Azië.
  • Roman Kim van Rudyard Kipling.
  • Tsjernjajev en de slag om Tasjkent.
  • Marco Polo schaap.
  • Pamirsky Post, tegenwoordig Moerghob.
  • Tadzjikistan wordt afgesloten met foto's van Dusjanbe, Mirzonazar, dal van de Wachan, Moerghob en het hoogste punt van de reis bij de Kirgizische grens.
Kirgistan
Kirgistan is het meest vrije en democratische land van Centraal-Azië met Almazbek Atambajev als president. De hoofdstad Bisjkek is de groenste hoofdstad in Centraal-Azië.

Een probleem in Kirgistan is bruidroof. De verhalen van Mariam, Roza, Elena en Bubusara zijn te lezen. Het gebruik van bruidroof heet in het Kirgizisch ala kachuu, 'grijp en ren'. In het nationaal epos Manas zou ala kachuu genoemd worden en zou dus een oeroude nomadische traditie zijn. Hier is een document over bruidroof te vinden.

Wetenswaardigheden Kirgistan:
  • De Tulpenrevolutie in 2005.
  • Het Kyz Korgon instituut.
  • Koningsadelaar Tumara en adelaarman Talgarbek.
  • De Duitse gemeenschap in Rot-Front. Rot-Front heette vroeger Bergtal. 
  • Mennonieten en Trudarmia, werkleger/werkkamp. 
  • Arslanbob en de walnootbossen.
  • De volkeren die vredig samenleefden in de ijzeren greep van Moskou, zijn nu elkaars grootste vijanden.
  • Het hoofdstuk Kirgistan wordt afgesloten met foto's van Talgarbek, Rot-Front en walnoten.
Oezbekistan
President Islam Karimov. Onder Karimov heeft Oezbekistan zich tot een van de wreedste dictaturen ter wereld ontwikkeld. Voorbeelden: Vrouwen die voor een keizersnee in het ziekenhuis komen, worden zonder dat ze het weten gesteriliseerd om het bevolkingsaantal terug te dringen. In 2002 werden twee jonge mannen levend gekookt. Gevangen worden gemarteld en verkracht om bekentenissen los te krijgen. Massamoord Andijan en Baboerplein in 2005.

Wetenswaardigheden Oezbekistan:

Ze heeft samen een duet met Julio Iglesias gezonden: Bésame mucho.


En ook nog een duet met Gérard Depardieu: Nebo molchit.

  • Het Timoer Lenk-museum.
  • Het hoofdstuk Oezbekistan wordt afgesloten met foto's van Xiva, Moynaq, Margilan, Kalyan-minaret en Samarkand.
Hoofdstuk: Het eindstation.
Uit dit hoofdstuk citeer ik het onderstaande uit het boek. Het geeft een goede samenvatting van het boek.

Je kunt de situatie in de vijf nieuwe landen in Centraal-Azië niet begrijpen zonder je op de hoogte te stellen van de tijd waarin ze als Sovjetrepubliek werden gevormd. In de zeventig jaar van Sovjetbestuur zette Centraal-Azië de stap van de Middeleeuwen naar de twintigste eeuw. Die sprong in termen van civilisatie bleek een schok te zijn voor deze samenlevingen. Een complete binnenzee verdween, nomaden werden gedwongen om hun kuddes op te geven en zich te vestigen in staatsboerderijen, meer dan een miljoen mensen stierven de hongerdood. Honderden moskeeën werden gesloten, vrouwen werden bevrijd van hun sluiers, en veelweverij werd in theorie opgeheven. Het Arabisch alfabet werd verruild voor het cyrillische, maar tegelijkertijd leerde iedereen lezen, ook de meisjes. Er werden wegen, bibliotheken, operahuizen, universiteiten, ziekenhuizen en sanatoria gebouwd. De landsgrenzen werden getekend, de buitengrenzen vergrendeld met prikkeldraad en vijf naties zagen het licht.

Nawoord
In het Nawoord-Dood van een dictator wordt aangegeven dat op maandag 29 augustus 2016 president Karimov is overleden. Ten tijde dat Erika in Oezbekistan was, leefde de president nog.

Dankwoord
In het Dankwoord heeft Erika om veiligheidsredenen vaak niet de werkelijke naam gebruikt van de vele Turkmenen en Oezbeken die in het boek voorkomen.

Literatuurlijst
De literatuurlijst is zoals verwacht erg groot geworden. Hieronder de boeken die me het meest opvielen:
Conclusie:
Het boek geeft een goed en uitgebreid overzicht van de nieuwe landen in Centraal-Azië waarin dictators heersen. Ik was zelf niet bekend met deze landen. Sovjetistan heeft ervoor gezorgd dat deze landen niet meer onbekend voor me zijn. Het boek heeft er ook voor gezorgd dat mijn interesse in de Sovjet-Unie en Rusland weer aangewakkerd heeft. Hoe leefde men in die tijd en hoe deed men de kernproeven en hoe kan de mensheid een van de grootste meren zomaar laten verdwijnen? Erika laat in dit boek weer zien dat ze zeer interessante boeken weet uit te brengen. Ik ga zeker haar eerste boek nog een keer lezen en hoop dat er nog velen volgen. Heb je belangstelling voor de landen in Centraal-Azië en heb je interesse voor de Sovjet-Unie dan is dit boek een must have.

Bij het zoeken naar informatie kwam ik nog een aflevering van Jelle Brandt Corstius tegen die een blik geeft in de Goelag tijd: Van Moskou tot Magadan.

Recensies:
- Hebban
- Alles over boeken en schrijvers
- Goodreads

maandag 17 april 2017

En ganske snill mann

Filmdetails:
Titel: En ganske snill mann / A Somewhat Gentle Man
Regisseur: Hans Petter Moland
Jaar: 2010
Verhaal: Kim Fupz Aakeson (screenplay)
Acteurs: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Jorunn Kjellsby
Duur: 113 minuten
IMDB cijfer: 7,0



Samenvatting:
Ulrik heeft twaalf jaar in de gevangenis gezeten wegens moord. Hij moet nu weer leren om te gaan met zijn oude criminele bende, die hem erop wijst dat hij zaken met Kenny af te handelen heeft. Kenny wordt namelijk verantwoordelijk gehouden voor Ulrik's gevangenisstraf en Ulrik begint hem te bespioneren. Ulrik legt ook weer contact met zijn ex-vrouw en hun zoon, maar die ontvangen hem niet met open armen.

De film:
Stellan Skarsgård speelt de rol van Ulrik, een moordenaar die aan het begin van de film wordt vrijgelaten. De vraag is of hij de fout weer in gaat of zijn leven betert, Het is een soort komedie, maar dan anders. Eigenlijk lijkt het wel heel erg veel op de film Kraftidioten waar Stellan Skarsgård ook de hoofdrol in speelde. De humor in En ganske snill mann vond ik zelf ook heel veel lijken op de humor in de film Mies vailla menneisyyttä - The Man Without a Past. Ik hou wel van dit soort humor. Naast humor zit er ook tragiek in de film. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik met plezier naar de film gekeken heb. Het verhaal stelt weinig voor, maar de uitvoering is perfect. Ulrik is inderdaad een soort gentleman en doet het erg goed bij de vrouwen. Stellan speelt zijn rol fantastisch. Zijn baas Sven (Bjørn Sundquist) is een genot om naar te luisteren. Daarnaast nog een paar leuke bijrollen voor Aksel Hennie, Henrik Mestad en Anders Baasmo Christiansen.

Wetenswaardigheden:
Alleen maar muziek deze keer. 

Cuban Sugar The Klazz Brothers


I Fought The Law - Sonny Curtis (The Crickets)

I fall to Pieces - Patsy Cline


The love you save - Joe Tex

Time the Avenger - The Pretenders

Engler i sneen - Jonas Fjeld & Lynni Treekrem

Thumbelina - The Pretenders

De band Jupiters met het nummer Jenter is een leuke. Het lijkt erop dat de band niet bestaat en alleen in de film die naam heeft. De muziek en de tekst is volgens de aftiteling geschreven door Jo Nesbø. Zie de afbeelding hieronder:


In de film zie je geen Jo Nesbø in de band spelen. Op het Jupiters bord staat wel een website naar www.jupiters.no, maar die verwijst nergens naar.


Uiteindelijk toch de originele uitvoering gevonden en wel die van Di Derre. En wie zingt en speelt in Di Derre? Jawel, Jo Nesbø en zijn broer Knut.


Nei så tjukk du har blitt - Ole Ivars

Ungkar med dobbelseng - Vassendgutane

Recensies:
- Cine Magazine
- Smells like teen spirit
- Telegraaf
- Film1
- Fokblog
- Filmtotaal
- Moviemeter

zondag 16 april 2017

Loppis Slagerstad, Öland

Deze keer weer een loppis op Öland en wel een loppis naast Atelje Slagerstad in Mörbylånga. Atelje Slagerstad van kunstenaar Erling Fredriksson hebben we niet bezocht, wel de loppis.








Zelfs de WC kun je bekijken. Erg leuk gedaan.




Meer over de loppis is te vinden op Alvarsamt.

donderdag 13 april 2017

Blind

Filmdetails:
Titel: Blind
Regisseur: Eskil Vogt
Jaar: 2014
Verhaal: Eskil Vogt
Acteurs: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali
Duur: 96 minuten
IMDB cijfer: 6,9



Samenvatting:
Blind is een donker en speels verhaal over eenzaamheid en isolatie. Ingrid (30) is recentelijk blind geworden. Ze sluit zichzelf op in het nieuwe appartement waar ze net woont met haar man. Na een tijdje merkt ze de aanwezigheid van haar man op in de flat, die geacht wordt op zijn werk te zijn. Een eenzame buurman begint met het observeren van een andere buurtbewoner. Op een onverwachte manier blijken de verhalen deel uit te maken van een groter geheel.

De film:
Blind is de debuutfilm van Eskil Vogt. De film gaat over de blinde vrouw Ingrid. Ze woont in Oslo en is getrouwd met Morten. Het is een van de drie verhaallijnen. De tweede verhaallijn gaat over Einar. Einar is verslaafd aan porno dat wel heel expliciet in beeld wordt gebracht. In de aftiteling is te zien van welke sites het materiaal komt. De derde verhaallijn gaat over Elin. Een Zweedse die in Oslo woont. Wat hebben de drie verhaallijnen met elkaar te maken en wat is de relatie? Langzamerhand komen de verhaallijnen bij elkaar en op een gegeven moment wordt het duidelijk hoe het zit. Tot dat moment is de film boeiend, maar na dat moment ben ik de draad kwijtgeraakt en ging het alle kanten op. Persoonlijk vond ik dit erg jammer omdat het best wel een interessante film is. Het geeft in ieder geval een kijkje in het leven van iemand die blind is en van iemand die eenzaam is. Na het lezen van de recensies blijkt dat er meer mensen zijn die vooral moeite hadden met het laatste stuk. Natuurlijk zijn er ook recensies die heel goed kunnen aangeven waar de film allemaal om draait. Mijn advies is dan ook om als je de film hebt gezien en er geen goed gevoel bij hebt om de recensies onderaan de post te lezen.

Conclusie:
Zoals gezegd een goede film tot aan het moment dat het duidelijk wordt waar het om draait. Er zitten een aantal sterke scenes tussen zoals het moment dat Einar de film Mask kijkt in de bioscoop en hoe de mensen reageren op Einar na de aanslag van Anders Breivik op 22-07-2011. Daarnaast is de soundtrack erg goed, maar daarover meer bij de wetenswaardigheden.

Wetenswaardigheden:

  • In de aftiteling blijkt dat de componist Henk Hofstede is. Bij de meesten wel bekend als zanger/muzikant van de band De Nits.
  • Het karakter Ingrid is geïnspireerd op de roman Forestillingen van Terje Holtet Larsen.

Meer muziek van:

Sunny - Leonard Nimoy

Kool Thing - Sonic Youth

Into the Fog - Jens Carelius
Dit nummer kon ik niet op Youtube vinden. Daarom is het nummer The Visit te horen.

Het nummer Into the Fog is hier te beluisteren.




The White Birch van Lantern met Ellen Dorrit Petersen.
Recensies:
- Variety
- Telegraaf
- Cinemagazine
- Nu.nl
- Filmpjekijken
- Moviemeter
- Filmtotaal
- Sweet Movies