Pagina's

dinsdag 28 april 2020

Stavanger deel 2

In het eerste deel van Stavanger ging het over de haven. Het tweede deel gaat over Gamle Stavanger, het oude stadsgedeelte. Het gebied bestaat grotendeels uit gerestaureerde houten gebouwen die in de 18e eeuw en begin 19e eeuw zijn gebouwd. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werd voor Stavanger een nieuw stadsplan gemaakt. Het omvatte het verwoesten van de meeste oude houten gebouwen in het stadscentrum en deze te vervangen door nieuwe moderne constructies in beton. Eén enkele stem sprak zich uit tegen dit plan, Einar Hedén, toen stadsarchitect van Stavanger. In 1956 stemde het stadsbestuur om een ​​deel van het oude stadscentrum te behouden.










Norsk hermetikkmuseum.

Sjømannshjemmet.



Deze moet nog gerestaureerd worden.

Adminraal Thore Horve.

Een blauw huis tussen alle witte huizen.

Houston is sinds 1980 de zusterstad van Stavanger.



zondag 26 april 2020

Het Spel - Lineke Breukel

Boek details:
Auteur: Lineke Breukel
Titel: Het spel (ebook)
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 306
Omslagontwerp: Steve Breukel
Uitgeverij: Uitgeverij Village
ISBN: 9789461852588



Flaptekst:
Ras Mus heeft net een nieuwe bestseller geschreven. Kort daarna wordt er een aanslag op hem gepleegd. Hij overleeft deze en trekt in bij zijn dochter, maar voelt zich verre van veilig. Het lijkt erop dat er in Kopenhagen een ware jacht is geopend op bekende mensen, die telkens van karakter verandert wanneer er een dode is gevallen.

Ras duikt in de ontwikkelingen en probeert te achterhalen wat er gaande is. Als zijn dochter Annelie plotseling verdwijnt verandert zijn onderzoek in een zoektocht naar een bende die zich bezig schijnt te houden met een uit de hand gelopen spelletje schaak.


Het boek:
Het Spel is het tweede deel in de serie over onderzoeksjournalist Ras Mus. Het eerste deel was Boeman en het derde deel is op dit moment in de maak. Over Boeman was ik niet erg positief. Is Het Spel beter geworden?

Het boek is opgedragen aan onze mariniers en aan de vader van Lineke. Hij was een marinier. Verder wordt genoemd dat alle negatieve praktijken die in het verhaal beschreven zijn over de Deense Politi Hjemmeværnet fictie is en niet gebaseerd op waarheid.

Ras Mus woont in zijn Kopenhaagse appartement. Hij heeft een titanium knie gekregen na het avontuur in Zweden met Raven Winter en daardoor kan hij weer lopen zonder stok. Over een maand wordt Ras zesenveertig en vier weken geleden had hij de boekpresentatie van zijn boek Dossier Witte Zwaluwen. Het is de opvolger van zijn debuut De verleden moordenaar. Zijn leven wordt plotseling volledig op de kop gezet door een bomaanslag op hem in zijn appartement. Ras overleeft het en al gauw blijkt dat hij niet het enige slachtoffer is bij wie een bomaanslag is gepleegd. Er zijn bomaanslagen gepleegd op een schrijver-journalist, een presentator, een miljonair, een raadslid en een zanger. Wie zit er achter de aanslagen en waarom? Samen met zijn twintigjarige dochter Annelie gaat Ras op onderzoek uit en komt op zijn zoektocht heel veel vreemde voorvallen tegen.

Conclusie:
Ik heb heel lang gedaan over het boek. Zo'n acht tot negen weken en dat is geen goed teken. De reden dat ik toch het boek uitgelezen heb, is dat ik het boek digitaal toegestuurd kreeg om te recenseren. Het verhaal wordt te gedetailleerd verteld waardoor het niet spannend wordt. Ondanks dat er doden vallen had ik steeds het gevoel dat het verhaal je als lezer niet serieus neemt. In het eerste deel had ik dat nog wel, maar in dit deel dus niet.

Waar ik mij in het eerste deel aan stoorde is nog steeds aanwezig in het tweede deel. Zo loopt bij Ras het zweet weer vanuit zijn nek over zijn rug en vindt het zweet de spleet tussen zijn billen. Ook zijn de schuingedrukte gedrukte gedachten weer aanwezig. Twee voorbeelden hieronder:

De bijna zestig bij zestig centimeter dikke meerpaal is net zo oud als de historische omgeving waarin hij ooit is neergezet. De manshoge paal steekt, ongeveer twee meter van de waterkant af, dwars door het houten kade dek omhoog, schuin landinwaarts hellend.

Als de stijve penis van een onder de oppervlakte begraven reus.


De blik in de ogen van de kerel bevestigt dat beeld en Ras voelt een ijskoude rilling vanuit zijn nek naar zijn stuitje trekken. 

Zo mijn verdomde onderbroek in.

De boeken over Ras Mus zijn niet aan mij besteed. Het tweede deel vond ik zelfs minder dan het eerste deel. Ik was benieuwd of ik de enige ben die de boeken met Ras Mus niet al te best vind en dat is op basis van de recensies die ik gelezen heb inderdaad zo. In de recensies is het een bloedstollend en gruwelijk verhaal, een rollercoaster die zo verfilmd kan worden. Voor mij niet herkenbaar. Net als bij het eerste deel hoop ik dat Lineke Breukel nog een derde emigratieboek gaat schrijven. De link naar de mariniers, wat de vader van Lineke was, is wel duidelijk

Wetenswaardigheden:
  • Roy Grams, eigenaar van de broodjeszaak Grams lækkerier: het ziet ernaar uit dat ik met heel wat eten blijf zitten door die gekte met al die aanslagen. Geen mens durft zich op straat te begeven, verdorie! Dit lijkt het einde der tijden wel! Toen ik aan het lezen was bleek het nog erger te worden met de coronacrisis. 
  • Ras gaat naar EsbjergStation Esbjerg is ontworpen door professor H. Wenck.
  • Kopenhagen. Whiskey Belt, het Mekka van de rijken.
  • DJi Phantom 4 Advanced drone.
  • De Zweedse Moa Lignell met het nummer When I held ya.
Recensies:
- Leeskost
- Hebban
Vrouwenthrillers


donderdag 23 april 2020

Fangar - Prisoners

Seriedetails:
Titel: Fangar - Prisoners
Jaar: 2017
Verhaal: Ragnar BragasonNína Dögg FilippusdóttirJóhann Ævar GrímssonUnnur Ösp Stefánsdóttir en Margrét Örnólfsdóttir
Regisseurs: Ragnar Bragason
Acteurs: Þorsteinn Bachmann, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Nína Dögg Filippusdóttir
Afleveringen: 6 van 50 minuten
IMDB cijfer: 7,1



Samenvatting:
Waarom sloeg Linda haar 70-jarige vader in coma? Was ze als drugsverslaafde op zoek naar geld? Dat is de verklaring die haar familie geeft, maar een jonge journaliste gelooft dat er meer speelt. Terwijl Linda zich staande moet zien te houden achter de tralies, en nieuwe vijanden en vrienden maakt, lopen de reputatie van haar rijke familie, de politieke ambities van haar zus en de geestelijke gezondheid van haar moeder allemaal gevaar. De reden: het duistere geheim dat Linda bij zich draagt. Het kan haar vrijheid of haar ondergang betekenen.

De serie:
De IJslandse Fangar serie op Videoland gekeken. Eigenlijk na aanleiding van de IJslandse Netflix serie Brot. In Brot speelden een aantal acteurs mee die ook in Fangar speelden. Fangar gaat over een gezin met drie generaties. Vader Þorvaldur, moeder Herdis, hun dochters Valgerður en Linda en kleindochter Rebekka. De serie begint met de scené dat Linda haar vader in coma slaat met een golfclub. Linda wordt opgepakt en in de vrouwengevangenis geplaatst. Het gezin is welvarend en rijk en dat blijkt ook uit Linda die in de gevangenis flink uit de hoogte doet en neerkijkt op haar medegevangenen die uit allerlei milieus komen. Even later is het al vrij snel duidelijk dat Linda totaal het tegenovergestelde is van haar zestien jaar oudere zus Valgerður. Linda is fragiel, gebruikt drugs en is eigenlijk heel zachtaardig. Haar zus is hard, zakelijk en heeft politieke ambities. Al snel is het duidelijk hoe het zit met de openingsscené en wil je eigenlijk alleen maar weten hoe het afloopt met het gezin en ook met de medegevangenen van Linda. In korte tijd weet de serie het te presteren dat je gaat meeleven met de gevangenen.

Conclusie:
Een serie waarin vrouwen het onderspit delven voor de mannen. Een serie die laat zien hoe een gevangenis in IJsland eruit ziet. De opnames zijn gemaakt in een echte gevangenis die een jaar voor de opnames gesloten is. Het is de Kópavogur gevangenis. Er konden twaalf gevangenen terecht en het ironische was dat de gevangenis naast een kinderopvang stond. De gevangenen, waarvan er een aantal kinderen hadden, zagen elke keer dat moeders hun kinderen wegbrachten en weer ophaalden van de kinderopvang. Meer informatie over de Kópavogur gevangenis is te vinden op de websites Global Detention Project en Council of Europe. De transformatie van Linda is erg goed in beeld gebracht en daarmee ook de verschillen met haar zus. Het verhaal in het algemeen is goed neergezet in zes afleveringen. Aan het eind blijft er nog wel verhaallijn open wat betreft de medegevangene van Linda, Ragga. Ragga zou volgens mij de hoofdrol spelen in het tweede seizoen maar het is de vraag of deze er nog komt getuige dit bericht. De cover van het tweede seizoen was er al wel.


Wetenswaardigheden:
  • Acteur Víkingur Kristjánsson die Sverrir speelt in de serie speelt ook in de serie Brot als Hákon lögreglumaður. Het zijn beide politierollen en het lijkt of hij hetzelfde uniform aanheeft.
  • De advocaat van Linda heeft constant kauwgom in de mond..
  • Helgi Björns.
  • Er is een documentaire beschikbaar over de totstandkoming van de serie: Making of Fangar. Helaas is de documentaire alleen te zien met een wachtwoord.
  • Interview met Ragnar Bragason en Nína Dögg Filippusdóttir.
Recensies:

donderdag 16 april 2020

Exit

Seriedetails:
Titel: Exit
Jaar: 2019
Verhaal: Øystein Karlsen en MyAnna Buring
Regisseur: Øystein Karlsen
Acteurs: Simon J. Berger, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen
Afleveringen: 8 van 32 minuten
IMDB cijfer: 8,2



Samenvatting:
Vanaf de bovenkant van hun glazen wolkenkrabber hebben Adam, William, Henrik en Jeppe het gevoel dat ze het financiële rijk van Oslo regeren. Maar achter het oogverblindende fineer proberen deze 30-plussers die het allemaal al hebben, wanhopig te ontsnappen aan hun dagelijkse leven vol met steeds meer veeleisende gezinsverplichtingen en professionele verwachtingen. Een schokkende tragikomedie over de verborgen kant van Noorwegen, gebaseerd op ervaringen uit het echte leven.

De serie:
Op VRT is de Noorse serie Exit nog beschikbaar tot 15 september 2020 en is ook vanuit Nederland te bekijken. Het verhaal over vier rijke Noorse zakenmannen is gebaseerd op interviews uit het echte leven. Het begon met een drie uur durende diepteinterview met vier mannen uii de financiële wereld van Noorwegen. Daarna volgden er meerdere interviews met anderen. Ongeveer 70% uit de serie Exit is echt gebeurd. Dit is te lezen in dit interview. Het verhaal wordt ook op die manier verteld. De mannen worden geïnterviewd en tussendoor zie je scenés uit het leven van de mannen.

Het stel Adam en Hermine zijn de hoofdrolspelers in de serie. Adam wordt geweldig goed neergezet door Simon J. Berger. Alles, maar dan ook alles aan hem is verkeerd. Wat een klootzak. Zijn vriendin Hermine, gespeeld door Agnes Kittelsen, is de perfecte partner van Adam. Beiden laten een geweldige progressie zien in hun relatie. Heerlijk om te zien. De drie vrienden van Adam, Jeppe, Henrik en William doen het ook goed. William hoort er eigenlijk niet zo bij. Hij heeft andere problemen.

Conclusie:
De serie heeft mij positief verrast. Acht afleveringen van iets meer dan dertig minuten. Het leek wel wat op de Norsemen serie, maar dat kan ook te maken hebben met Jeppe die Jarl Varg speelt in Norsemen. De afleveringen zijn zo voorbij en dat komt ook wel door de muziek die te horen is. De soundtrack is op Spotify te beluisteren. Heerlijke nummers die goed in het gehoor liggen. Ik heb een aantal nummers in deze post opgenomen. De serie is een aanrader. Het geeft een donkere kijk in de financiële wereld. Mocht ik ooit nog eens in Oslo komen (helaas is de Stena Line route Oslo - Fredrikshavn door de corona definitief gesloten en daardoor is er geen goede reden meer om Oslo te bezoeken) dan ga ik zeker terugdenken aan deze serie als ik tussen de gebouwen loop. Misschien krijg ik wel medelijden met de gladde jongens.

Er komt een tweede seizoen aan. Op zich logisch want de serie is zeer populair in Noorwegen. Het tweede seizoen gaat over hoe het kwartet uit de serie hun fortuin heeft verdiend. Sleutelwoorden zijn handel met voorkennis en belastingparadijzen.

 









Recensies en artikelen:
- Scriptgirl
- SBS
- Kulturplot
- Aftonbladet
- VG

vrijdag 10 april 2020

Stavanger deel 1

Stavanger, een van de grote steden van Noorwegen. We waren vorig jaar in de buurt van de stad en we hebben de stad ook even bezocht. Het toeristenbureau had weinig te melden dus zijn we maar op goed geluk gaan lopen door Stavanger. Kijk mee in dit eerste deel, de haven van Stavanger.

Het schip Rogaland uit 1929.

Oud en nieuw.


Stavanger maritime museum.


Op verschillende plaatsen in Stavanger is streetart te zien. Meer over de streetart in Stavanger is te lezen in deze blogpost van Stralend Noorwegen.

Streetart.
Streetart.


Viking House.


De reder Sigval Bergesen. Standbeeld uit 1953.





zondag 5 april 2020

Svartsjön - Black Lake Seizoen 2

Seriedetails:
Titel: Svartsjön - Black Lake Seizoen 2
Jaar: 2018
Verhaal: Moa HerngrenRichard JarnhedUlf Kvensler, Peter Lindblom, Lovisa MillesPer Simonsson en Jonathan Sjöberg
Acteurs: Filip Berg, Hedda Stiernstedt, André Eriksen, Alida Morberg
Afleveringen: 8 van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,1



Samenvatting:
Een kleine boot zet een bonte verzameling mensen af op het verlaten Zweedse eiland Kallskär, waar life coach Uno Leijon een afkickcentrum runt. Minnie, Vincent, Oscar, Isabell en Amina hebben verschillende redenen om hier te zijn. Een moeilijke tijd wacht hen, zowel fysiek als mentaal. Bovendien laat het dramatische verleden van het eiland zijn aanwezigheid voelen. Gedurende de behandeling komt een oud moordmysterie aan het licht. Gaat de geschiedenis zichzelf herhalen?

De serie:
Het tweede seizoen speelt zich af in de periode voor het eerste seizoen en hoofdrolspeler Johan uit het eerste seizoen komt terecht op het Zweedse eiland Kallskär in de archipel van Stockholm. Het eiland blijkt in het echt ook te bestaan. Hier is nog een mooie afbeelding van het eiland te zien. Johan en een aantal anderen krijgen een soort van therapie van coach Uno Leijon. Ze zitten er namelijk allemaal met problemen. De een heeft een groter probleem dan de ander. Samen worden ze dus gecoacht door Uno. Had ik in het eerste seizoen niets met Johan, Uno blijkt nog erger te zijn. Wat is dat een irritante kerel zeg. Een engerd eerste klas die constant de zinnen op een aparte manier uitspreekt. Dit gaat de hele serie zo door. Ik moet zeggen dat ik me hier best wel aan stoorde. Zodra Johan en Uno samen te zien zijn leek het wel een soort van komedie. Het is duidelijk dat die twee elkaar niet liggen.

Conclusie:
Bij het maken van de post over het eerste seizoen las ik dat de reacties op het tweede seizoen niet best waren. Het vreemde is dat ik na het bekijken van het tweede seizoen wat recensies heb gelezen en deze waren veel positiever over het tweede seizoen. Daar ben ik het totaal niet mee eens. In het eerste seizoen zat best wel wat spanning in. Het tweede seizoen vond ik echt slaapverwekkend. Ik ben dus ook een paar keer in slaap gevallen. Wat een traagheid en gezeur. De beste scenés waren van het eiland met de twee geweldige huizen en ook het oude choleraziekenhuis was boeiend. Het zal psychologisch best wel leuk zijn maar het was niet aan mij besteed. In de laatste aflevering zat gelukkig wat actie en laat nu net deze aflevering in de recensies afgekraakt zijn. Schiet mij maar lek. Het tweede seizoen heeft eigenlijk ook niets meer met de titel te maken. Een keer wordt de naam Svartsjön genoemd maar verwijst niet naar een meer. Volgens dit artikel van Moviezine blijkt het ook nog eens dat men bezig is met een derde seizoen.

Recensies: