Pagina's

maandag 29 augustus 2022

Isolerad

Filmdetails:
Titel: Isolerad
Regisseurs: Johan Lundborg en Johan Storm 
Verhaal: Johan Lundborg en Johan Storm 
Jaar: 2010
Acteurs: Emil JohnsenYlva GallonPeter Stormare
Duur: 75 minuten
IMDB cijfer: 5,9



Samenvatting:
Frank is een eenzame student geneeskunde. Hij is blij met zijn rustige flat, waar hij zich goed kan focussen op zijn komende examens. Als hij de indringende Lotte ontmoet, die boven hem woont, beseft hij echter dat er iets mis is. Iedere keer dat hij zijn flat verlaat is hij doodsbang. De praatzieke conciërge, een vervelend kind, de smoorverliefde Lotte, haar brutale ex-vriend, maar in het bijzonder voor haar nieuwe jaloerse vriend Micke. Frank heeft het idee dat ze allemaal zijn vijand zijn.

De film:
Op Netflix is de film Isolerad te zien. Het gaat om de Noorse student Frank. Hij studeert in Zweden geneeskunde en woont in een flat. Niets aan de hand. Hij is geen geweldige student en is niet erg sociaal, maar hij redt zich totdat hij Lotte ontmoet. Ze wurmt zich in het leven van Frank en vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met Frank en kom je als kijker terecht in de wereld van Frank. 

Conclusie:
Een low budget film met een titel die de lading volledig dekt. Frank zat al in een soort van isolement vanwege een stoornis en het isolement wordt sinds de ontmoeting met Lotte steeds erger. De film speelt zich bijna volledig in de flat af en dit verklaart denk ik de Engelstalige titel Corridor.  Men had toch beter de Zweedse titel kunnen aanhouden. Met een titel als Corridor heb je al gauw iets van een horrorfilm die zich afspeelt op een gang. Isolerad is absoluut geen horrorfilm maar heeft alles met psychologie te maken. De meningen over de film waren verdeeld, of het is niets of het is goed. Het is geen film met actie en kabbelt voort zodat het saai overkomt. De spanning is er wel maar dan vooral psychologisch. Hoe gaat Frank het allemaal redden in zijn toestand waarin iedereen als een vijand gezien wordt? 

Recensies:

zaterdag 27 augustus 2022

Hackelboön natuurreservaat

Tijdens ons verblijf in Kinda zaten we vlakbij Rimforsa en redelijk dichtbij zat het natuurreservaat Hackelboön. Het was een eiland maar is tegenwoordig een schiereiland in het meer Järnlunden. Het gebied is erg simpel te bezoeken via een rustplaats langs de rijksweg 34. Vanuit de rustplaats loop je via een smal pad de Hackelboö op en maak je een wandeling door de schapenweide naar het water. Hier is een strandje met een grillplaats. In het reservaat is er ook een belevingswandeling voor kinderen, genaamd "Naturagentens uppdrag". Het gaat om het vinden van letters voor een wachtwoord door vijf verschillende taken op te lossen. Opdrachtkaarten zijn ter plaatse in houten kisten verkrijgbaar. De opdrachtkaart is ook te downloaden via deze link. De wandeling is niet alleen voor kinderen. Je komt er namelijk geweldige plekken tegen. De taken voor de kinderen hebben ze erg leuk gedaan. Meer informatie over Hackelboön is hier te vinden.





















vrijdag 26 augustus 2022

Den Blomstertid Nu Kommer - The Unthinkable

Filmdetails:
Titel: Den Blomstertid Nu Kommer - The Unthinkable
Regisseur: Victor Danell 
Verhaal:  Victor Danell en Christoffer Nordenrot
Jaar: 2018
Acteurs: Christoffer Nordenrot, Lisa HenniJesper Barkselius
Duur: 129 minuten
IMDB cijfer: 6,0



Samenvatting:
De zestienjarigen Alex en Anna ontmoeten elkaar en worden verliefd. Wanneer de familie van Alex uiteen valt, wordt het koppel gedwongen elk hun eigen weg te gaan. Twaalf jaar later wordt Zweden aangevallen door een onbekende vijand waardoor Alex en Anna elkaar terugzien. Terwijl de wereld rondom hen uit elkaar valt komen oude gevoelens terug naar de oppervlakte en het is aan Alex om te strijden voor de liefde van zijn leven.

De film:
Op HBO Max is de Zweedse film met de titel The Unthinkable te zien. Een Engelse nietszeggende titel. Op de cover stond een midzomerpaal en daardoor konden we zien dat het waarschijnlijk een Zweedse film was en dit bleek het geval te zijn. De Zweedse titel is Den Blomstertid Nu Kommer en deze titel is ook de titel van een Zweeds zomerlied. Het zomerlied wordt in Zweden gezongen aan het einde van het schooljaar, voor de zomervakantie. De film speelt zich rond die tijd af en in het geval van de film op midsommar.  

De film is gemaakt door Crazy Pictures en het is hun eerste lange film. Daarvoor maakten ze korte films. Voor Den Blomstertid Nu Kommer hadden ze een crowdfunding actie georganiseerd. Deze was zo succesvol dat het geen probleem meer was om meer geld bij elkaar te krijgen. Dat er meer geld beschikbaar is gekomen is aan de film te zien. Het is een film geworden met veel actie en spektakel. Het begin van de film laat een jonge Alex zien met zijn ouders. Vader Björn is een agressieve man en dit heeft tot gevolg dat zijn vrouw bij hem weggaat en Björn en Alex alleen achter laat. Het geweld tegen Alex wordt heftiger en ook Alex vertrekt. Hij laat zijn goede vriendin Anna, samen maakten ze muziek, achter. De film springt naar het heden en laat een succesvolle Alex zien die muzikant is geworden. Hij hoort dat zijn moeder is overleden en gaat terug naar het dorp waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Terwijl Alex het nieuws van zijn moeder hoort, wordt in Stockholm een brug opgeblazen. Eenmaal terug in zijn geboorteplaats krijgt Alex te maken met Anna en zijn vader. Ondertussen gebeuren er hele vreemde dingen in Zweden en lijkt het alsof je middenin een aanval van buitenaardse wezens bent beland. Tussen al het geweld en spektakel probeert Alex er wat van te maken. 

Conclusie:
Een zeer verassende film. Het verhaal rammelt aan alle kanten en soms is er geen touw aan vast te knopen, maar er zitten een groot aantal spectaculaire scènes in zoals de auto's op de brug, de auto's in het bos, de helikopters en de gevechten in het energiebedrijf. Toch was de indrukwekkendste scène die van de gitaar die de vader van Alex voor hem heeft gemaakt. Het verhaal van Alex, zijn vader en jeugdliefde Anna is de belangrijkste verhaallijn. De verhaallijn moet zich staande houden tussen al het geweld die tegenwoordig zeer actueel is. Dit zorgt voor vreemde situaties en een chaotische verhaallijn. Ondanks dat toch een vermakelijke film om naar te kijken. 

Interessant:


Recensies:
- Moviemeter

donderdag 25 augustus 2022

Hallstad Ängar

We zaten met het huisje in Kinda redelijk dichtbij het plaatsje Rimforsa. Op ongeveer twee kilometer afstand van Rimforsa ligt het natuurreservaat Hallstad Ängar. Het reservaat hoort bij het Natura 2000 netwerk. 





Op de parkeerplaats is het ongeveer driehonderd meter tot de badplaats. We zijn hier helaas niet geweest. Het lag niet op de route van de wandeling en om na de wandeling nog weer zeshonderd meter te lopen was iets teveel van het goede. Het was die dag nogal warm. Op de website van Lindsten Foto staan een aantal mooie foto's van de badplaats. Zoals wel vaker in Zweden is het best wel weer onduidelijk hoe alles in elkaar zit. Vanaf de weg is een bord te zien naar Hallstad Ängar. Hallstad Ängar is een natuurreservaat. Het is een weide die aan het meer Järnlunden ligt. Bij de parkeerplaats is geen pijl te zien naar Hallstad Ängar maar wel naar Borgarmon en Klevberget. Nu ik deze blogpost aan het maken ben, vermoed ik dat de weide te zien is als je naar de badplaats gaat. We wisten dat toen niet en zijn de pijl naar Borgarmon gevolgd.


Borgarmon is een natuurreservaat waarin de berg Borgarmon centraal staat.






De berg Borgarmon rijst vijftig meter boven de vallei uit. Met een houten trap kun je boven op de berg komen. Op de top van de berg zou een oud kasteel uit de ijzertijd gestaan hebben. Het oude kasteel wordt verondersteld ongeveer 1500 jaar oud te zijn. In het noordwesten vind je resten van muren. Vanaf de top van de berg heb je een mooi uitzicht op het meer Järnlunden. Helaas wisten we niet dat er resten van een oud kasteel op de berg aanwezig waren en hebben daarom niet opgelet en dus niets kunnen vinden. 




De wandeling gaat verder naar natuurreservaat Klevberget. Op deze website staan een aantal foto's van Klevberget die men ook wel de kleine Preikestolen van Kinda noemt en men heeft nog gelijk ook. 










woensdag 24 augustus 2022

Fred til lands - Deliver us

Seriedetails:
Titel: Fred til lands - Deliver us
Verhaal: Christian Torpe en Marie Østerbye
Jaar: 2019
Acteurs: Claus Riis Østergaard, Anders JuulLene Maria Christensen
Duur: 8 x 60 minuten
IMDB cijfer: 6,9



Samenvatting:
Een groepje bewoners in een klein stadje heeft één ding gemeen: de lokale psychopaat, Mike, terroriseert hen en vernietigt hun leven. Als een jongen sterft nadat hij door Mike is aangereden, raakt de vader van de jongen, Peter, geobsedeerd door het idee van wraak. Johns zoon Kasper heeft een ongezonde vriendschap met Mike. Bibi's echtgenoot Tom wordt door Mike gechanteerd en weer anderen voelen zich ernstig bedreigd. Deze mensen komen samen en ze beseffen dat ze een gemeenschappelijk probleem hebben, waarop ze besluiten om maatregelen te nemen.

De serie:
Fred til lands, een Deense serie op Netflix die zich afspeelt in een fictieve plaats op het eiland Funen, Denemarken. Iedereen kent elkaar en worden voornamelijk verbonden door Mike, een jongen die heel veel invloed heeft op de bewoners van het plaatsje. Mike is de pestkop en zijn treiteringen zijn in het begin nog niet zo extreem maar naarmate de serie vordert wordt Mike steeds extremer. Als kijker leef je met de bewoners mee met het plan om van hem af te komen. Hoe dat gaat en hoe de verhoudingen tussen de bewoners zijn is boeiend om te zien. 

Conclusie:
Acht afleveringen van een uur. De serie duurt iets te lang naar mijn mening en het wordt wat ongeloofwaardig als er weer voor de zoveelste keer iets onverwachts gebeurd. De eerste afleveringen zijn sterk. De gezinnen die geterroriseerd worden komen uitgebreid aan bod, het verdriet is te voelen en de schuldige van al het verdriet is bekend. De verhaallijn van Martin, de broer van Peter, en Anna voegt niet zoveel toe aan het verhaal en maakt het best wel wat ongeloofwaardig. Dat is eigenlijk het enige minpunt van de serie die spannend is en goed de sfeer laat zien van een Deense plaats zoals er velen zijn. Het lijkt in de verte wel wat op de plaats in de film Frygtelig Lykkelig, er is een café, politieagent, dokter en iemand die de baas speelt. In Fred til lands is dat dus Mike. Gelukkig is Mike niet alleen kwaadaardig en kom je verderop in de serie menselijke trekjes van hem tegen. Of dat voldoende is om het plan van de bewoners niet uit te voeren is een goede vraag waar je achter komt door de serie te bekijken. Het einde van het verhaal zet de deur op een kier voor een vervolg maar dat is niet gebeurd.

Het verhaal speelt zich af in een fictieve plaats. De serie is opgenomen in een aantal verschillende plaatsen die allemaal op Funen liggen, Frøbjerg, Tommerup, Vissenbjerg, Assens en Ebberup. Ebberup is de plaats waar het meest gefilmd is en de serie geeft een somber beeld van Ebberup. Niet echt een plaats waar je naar toe wilt gaan. Wij zijn er zelf helaas nog niet geweest dus ik kan er geen oordeel over geven. De inwoners werden betrokken bij de opnamen en de première. Fred til lands is de grootste productie in de geschiedenis die op Funen heeft plaatsgevonden en dit betekent wel wat voor de inwoners van Funen. De bedenkers van de serie en enkele acteurs zijn opgegroeid op Funen. In deze artikelen van Fyens en TV2 Fyn is te lezen hoe de première in 2019 heeft plaatsgevonden in Ebberup. Op de Ebberup Foto site zijn een aantal foto's van Ebberup te zien van locaties die in de serie ook te zien zijn.

Interviews:

Recensies:
- AD

maandag 22 augustus 2022

Brahehus Slott

Het Brahehus Slott ligt vlak langs de E4 en kun je niet missen als je er langs rijdt. Het is ook erg gemakkelijk om er te komen. Bij de rustplaats eraf en dan via een tunnel onder de snelweg door en je bent er. Het was er redelijk druk want de meesten maken hier een stop om het kasteel te bekijken. We hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat te eten op de rotsen bij het kasteel. OP een gegeven moment was het wat rustiger en konden we foto's maken zonder mensen erop.

Altijd weer indrukwekkend om een ruïne te bezoeken, hoe zoiets op die bepaalde plek is gekomen en waarom het een ruïne is geworden. Het mooie van Scandinavië is dat de ruïnes vaak bewaard blijven. 

Het kasteel werd rond 1636 gebouwd als plezierkasteel voor Per Brahe de Jonge. Deze was een staatsman onder koning Wladislaus Wasa die het kasteel voor hem bekostigde. Het geslacht Brahe zou van grote invloed zijn in de omgeving, mede doordat het door koning Erik XIV van Zweden in de adelstand (graaf) was verheven. Het kasteel is gebouwd als uitkijkpost voor het eiland Visingsö, waar de graven van Brahe voornamelijk verbleven.

Toen de bouw in 1638 begon, was het de bedoeling dat het een toekomstige weduwenzetel voor de vrouw zou worden. Maar ze stierf kort voor de voltooiing in 1651. Brahehus is nooit bewoond geweest. Het functioneerde als een spectaculaire locatie voor optredens, een plek waar VIP-gasten uit die tijd wijn en eten konden krijgen terwijl ze naar Visingsö en de stad BraheGränna keken. 

In hetzelfde jaar dat Per Brahe stierf, 1680, keerde het graafschap terug naar de Kroon. Het leegstaande Brahehus werd in 1708 door brand verwoest. Als een ruïne trok Brahehus de aandacht van vroege reizigers en er zijn veel afbeeldingen die het verval laten zien. De eerste restauratie werd uitgevoerd in de jaren 1910, de meest recente inspanningen werden voltooid in 2012.

Meer info over Brahehus is te vinden op: