Google Translate

zondag 18 juli 2021

Frygtelig Lykkelig - Terribly Happy

Filmdetails:
Titel: Frygtelig Lykkelig - Terribly Happy
Jaar: 2008
Bedenkers: Henrik Ruben Genz (screenplay), Dunja Gry Jensen (screenplay), Erling Jepsen (novel)
Regisseur: Henrik Ruben Genz
Acteurs: Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia
Duur: 99 minuten
IMDB cijfer: 6,8Samenvatting:
Robert, een politieman uit Kopenhagen, wordt omwille van een professionele fout tijdelijk naar een provinciestadje gestuurd. Terwijl alweer een trage, bewolkte dag ten einde loopt in Zuid-Jutland, bekijken de inwoners de aankomst van de jongeman uit de grote stad met een tevreden en nieuwsgierige blik op hun gesloten gezicht. De politieman, die alles volgens het boekje doet, ontdekt beetje bij beetje de lokale gewoonten en begint aan te voelen dat er verontrustende geheimen verborgen zitten achter de façade van wat een heel gewoon provinciaals leventje schijnt te zijn.

De film:
Op Netflix is de Deense film Frygtelig Lykkelig te zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Erling Jepsen. Het boek is vertaald naar het Nederlands met de titel Vreselijk gelukkig. De film gaat over politieman Robert uit Kopenhagen. Hij wordt gestationeerd in het plaatsje Skarrild, een dorpje in de gemeente Tønder. Skarrild ligt in Zuid-Jutland. In de film heet het plaatsje Skarrild, maar het werkelijke dorpje Skarrild ligt in midden Jutland. In het boek speelt het verhaal zich af in het plaatsje Højer. Højer ligt inderdaad helemaal in het zuiden van Jutland en is onderdeel van de gemeente Tønder. De film is ook opgenomen in Højer. Dat is terug te zien op de foto's op deze website. De film begint met een voorstukje over hoe moerassig de omgeving van het plaatsje is. Het moeras speelt een belangrijke rol in de film. Je krijgt in het voorstukje gelijk een goede indruk van de omgeving van Skarrild. Wat volgt is een absurd verhaal. Robert probeert nog om zich eerst normaal te gedragen in Skarrild. Dit gaat al gauw de verkeerde kant op en krijgt Skarrild en zijn bewoners langzaam maar zeker grip op Robert.

Conclusie: 
Ik kende het boek en de film niet en kwam de film toevallig tegen op Netflix. De film is een aanrader. Wat een donkere sfeer zit er in de film. Naast de donkere sfeer is de film ook bij vlagen zwartgallig en komisch. Ik hou daar wel van. Het leuke is dat we hopelijk deze zomer weer naar Denemarken kunnen en we zitten dan dicht in de buurt van Højer. Mocht het allemaal lukken dan wordt er zeker een bezoekje aan Højer gebracht. De film eindigt met het geweldige nummer Riders of the freeway van Kira Skov. Het nummer past perfect bij de film. 


Een ander nummer uit de film is van de band Young Flowers


Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten