Pagina's

woensdag 21 februari 2024

Omerta 6/12 - Attack on Finland

Filmdetails:
Titel: Omerta 6/12 - Attack on Finland
Jaar: 2021
Regisseur: Aku Louhimies
Verhaal: Ilkka RemesJari Olavi RantalaAntti J. Jokinen
Acteurs: Jasper PääkkönenNanna BlondellSverrir Gudnason
Duur: 119 minuten
IMDB cijfer: 5,3



Samenvatting:
De viering van Finlands Onafhankelijkheidsdag op 6 december wordt brutaal verstoord door een aanslag op het presidentieel paleis. Een aantal hoge gasten wordt in gijzeling genomen. Beveiligingsofficier Max Tanner wordt ingezet als onderhandelaar in de gijzelingscrisis en al snel wordt duidelijk dat het hoofddoel achter de terroristische aanslag een plan is om de veiligheid van Europa te destabiliseren. Tanner moet moedige en zelfs pijnlijke beslissingen nemen om erachter te komen wie er achter de aanslag zit. Er zijn immers niet alleen mensenlevens te beschermen, maar ook de toekomst van Europa als geheel staat op spel.

De film:
Op Amazon Prime is de Finse film Attack on Finland te zien. De film is gebaseerd op het boek 6/12 van Ilkka Remes uit 2006. Ilkka Remes is een pseudoniem van Petri Pykälä. Op Goodreads zijn alle boeken van Ilkka Remes te zien. Zo is bij het boek 6/12 te zien dat er Antti Korpi #4 bij staat. Het zou het vierde deel in de Antti Korpi serie zijn. In totaal zijn er vijf boeken verschenen in de Antti Korpi serie. De boeken van Ilkka Remes zijn in Finland best wel populair en in dat opzicht is het niet vreemd dat er een boek verfilmd is. De naam Antti Korpi komt in de film niet voor. In de film is Antti Korpi Markus Tanner. Hij moet samen met de Zweedse Sylvia Madsen een terroristische aanslag overleven. 

Conclusie:
Een bijzondere film die toen de film uitkwam zeer actueel werd vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari 2022 en eigenlijk nog steeds actueel is. Het is even wennen met de scènes die elkaar snel opvolgen en in het begin geen directe relatie hebben met elkaar omdat het op veel verschillende plaatsen plaatsvindt. Na het wennen is het een film waarin genoeg te zien is en ook te horen. Er worden best wel wat talen gesproken in de film. Dat is wel leuk om te volgen. De actie is er ook. Vooral het gedeelte in Wit-Rusland in de troll factory is goed. Ik was wel erg benieuwd of dat gedeelte daadwerkelijk opgenomen is in Wit-Rusland maar dat blijkt volgens de IMDB filmlocaties niet zo te zijn. Men heeft de Kreenholm fabriek in Narva, Estland als locatie gebruikt. 

Al met al een leuke film om naar te kijken.

zondag 18 februari 2024

Ribe, deel 1

In de zomer van 2021 hebben we een bezoek gebracht Ribe. Ribe geldt als de oudste stad van Scandinavië en dus ook Denemarken. Ribe werd in 710 gesticht als marktplaats van Friezen en Noormannen en dit maakt het een bijzondere stad. We waren er op een avond. Geen winkels open en lekker rustig in de straten. Er was wel iets met oude auto's en in dat gedeelte was het dan wel druk. Hieronder een eerste indruk van Ribe.

donderdag 15 februari 2024

De domkerk van Ribe

Na de post over het museum De første kristne in Ribe ben ik gaan zoeken naar de foto's die we gemaakt hebben van de domkerk van Ribe. De domkerk is te bezoeken en dat hebben we gedaan in de zomer van 2021. In november 2023 was het niet mogelijk om de domkerk te bezoeken. In 2021 hebben we niet alleen de domkerk bezocht maar ook het kathedraalmueum en de Borgertårnet bezocht. Daar moet je wel een toegangsprijs voor betalen en tegenwoordig is dit 25 DKK per persoon. 

De domkerk werd tussen 1110 en 1134 in steen gebouwd door bisschop Thure. Mogelijk stond er vanaf 860 een houten kerk gesticht door Ansgarius. De laatste katholieke bisschop van Ribe was vanaf 1499 Iver Munk, die in 1539 stierf en in de domkerk begraven ligt.
















Het Kathedraalmuseum ligt een verdieping hoger en je hebt dan een mooi uitzicht op de kerk.



Er staan veel informatieborden en wat spullen zoals een oud boek en een verlicht model van de kerk.



Vanuit het museum kun je verder naar boven en je komt dan in de Borgertårnet.




Onderweg naar de top kom je de kerkklokken tegen.




Terwijl we aan het kijken waren begon opeens de kerkklok te luiden. Dat is een enorm kabaal als je er vlak bij bent. Ik was op dat moment net een filmpje aan het maken.


Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over Ribe.







In deze post van Stralend Denemarken is veel meer informatie over Ribe en de kerk te vinden. Ze zijn namelijk met een gids Ribe doorgeweest en die had vrij veel informatie. Leuk om te lezen.

zaterdag 10 februari 2024

De første kristne - The first christians

In Ribe, Denemarken zijn we een keer eerder geweest. De laatste keer was in november 2023. Eigenlijk nog geen post over Ribe zelf gemaakt. Die zullen vast wel een keer komen. Bij het bezoek aan Ribe in november 2023 kwamen we per toeval in het gebouw van De første kristne - The first christians. Die hadden we volledig gemist bij ons vorige bezoek aan Ribe. Het is een museum in Kannikegården tegenover de kathedraal van Ribe midden in het centrum. Het museum is te bezoeken tijdens de openingstijden van de kathedraal en de toegang is gratis. Kannikegården is gebouwd in 2015 en tijdens opgravingen in 2008-2013 voorafgaand aan de bouw van Kannikegården was het duidelijk dat de archeologen hier de oudste christelijke begraafplaats van Denemarken hadden gevonden, gebouwd in de jaren na de oprichting van de eerste kerk in 855. Tot deze vondsten was het meest betrouwbare bewijs van de Kerstening van de Denen van de Vikingtijd de inscriptie ca. 965 op de grote steen in Jelling waar Harald Blauwtand, de Deense koning ca. 958-987, laat weten dat hij de Denen tot het christendom bekeerde.

Tijdens opgravingen onder Kannikegården werden maar liefst 83 graven gevonden, waaronder een aantal uit de 8e en 9e eeuw. Er wordt aangenomen dat de begraafplaats werd aangelegd in verband met de vroegste kerk van Ribe, zodat met redelijke zekerheid kan worden vastgesteld dat deze zich ongeveer op de plaats bevond waar nu de kathedraal staat. De tentoonstelling ‘De første kristne’ communiceert deze geschiedenis met behulp van elektronische schermen en met installaties op de begraafplaats zelf.

Daarnaast kun je de overblijfselen zien van de oudste bakstenen constructie van Denemarken, die dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw - ongeveer tegelijkertijd met de vroegste fasen van de bouw van de huidige kathedraal. De ruïne zijn de overblijfselen van de refter, d.w.z. eetkamer, in de originele kanunnikenboerderij. Dit gebouw was de thuisbasis van de kanunniken die in de middeleeuwen de kathedraal met veel kerkelijke functies bedienden. (Bron: Ribe Domkerk).

Het museum bevat veel informatie via de schermen.