Google Translate

zaterdag 10 februari 2024

De første kristne - The first christians

In Ribe, Denemarken zijn we een keer eerder geweest. De laatste keer was in november 2023. Eigenlijk nog geen post over Ribe zelf gemaakt. Die zullen vast wel een keer komen. Bij het bezoek aan Ribe in november 2023 kwamen we per toeval in het gebouw van De første kristne - The first christians. Die hadden we volledig gemist bij ons vorige bezoek aan Ribe. Het is een museum in Kannikegården tegenover de kathedraal van Ribe midden in het centrum. Het museum is te bezoeken tijdens de openingstijden van de kathedraal en de toegang is gratis. Kannikegården is gebouwd in 2015 en tijdens opgravingen in 2008-2013 voorafgaand aan de bouw van Kannikegården was het duidelijk dat de archeologen hier de oudste christelijke begraafplaats van Denemarken hadden gevonden, gebouwd in de jaren na de oprichting van de eerste kerk in 855. Tot deze vondsten was het meest betrouwbare bewijs van de Kerstening van de Denen van de Vikingtijd de inscriptie ca. 965 op de grote steen in Jelling waar Harald Blauwtand, de Deense koning ca. 958-987, laat weten dat hij de Denen tot het christendom bekeerde.

Tijdens opgravingen onder Kannikegården werden maar liefst 83 graven gevonden, waaronder een aantal uit de 8e en 9e eeuw. Er wordt aangenomen dat de begraafplaats werd aangelegd in verband met de vroegste kerk van Ribe, zodat met redelijke zekerheid kan worden vastgesteld dat deze zich ongeveer op de plaats bevond waar nu de kathedraal staat. De tentoonstelling ‘De første kristne’ communiceert deze geschiedenis met behulp van elektronische schermen en met installaties op de begraafplaats zelf.

Daarnaast kun je de overblijfselen zien van de oudste bakstenen constructie van Denemarken, die dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw - ongeveer tegelijkertijd met de vroegste fasen van de bouw van de huidige kathedraal. De ruïne zijn de overblijfselen van de refter, d.w.z. eetkamer, in de originele kanunnikenboerderij. Dit gebouw was de thuisbasis van de kanunniken die in de middeleeuwen de kathedraal met veel kerkelijke functies bedienden. (Bron: Ribe Domkerk).

Het museum bevat veel informatie via de schermen. 

2 opmerkingen:

  1. Dit is echt zo mooi gedaan, hoe ze dit bewaren. En het gebouw is ook al zo mooi. Dat doen ze goed, die Denen. Ribe is echt een leuke stad, veel te zien. Wij zijn er meermaals geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hebben ze inderdaad erg mooi gedaan maar het was mij niet geheel duidelijk dat het een museum was en daarom bij het eerste bezoek aan Ribe het museum gemist. Gelukkig blijft er dan nog wat te zien bij de volgende bezoeken aan Ribe :-).

      Verwijderen