Google Translate

zondag 5 december 2021

Kongernes Jelling runenstenen en grafheuvels

De laatste post over Jelling en hier gaat het allemaal om. De grafheuvels en de runenstenen. De kleine runensteen is rond 950 door koning Gorm de Oude opgericht ter nagedachtenis van zijn vrouw Thyre. De steen is ongeveer 140 cm hoog. De runen staan in verticale lijnen. De grote runensteen werd opgericht rond het jaar 965 onder Harald I van Denemarken, nadat hij het christendom in Denemarken had geïntroduceerd en is opgedragen aan Haralds ouders. Het is de grootste runensteen in de wereld. In tegenstelling tot de traditionele verticale schrijfrichting, staat de inscriptie op de grote runensteen horizontaal en leest men de tekst van links naar rechts, zoals in een boek. De inspiratie hiervoor waren de Latijnse manuscripten, die wijdverspreid waren binnen de Kerk en aan de christelijke hoven in Europa. Het wordt mogelijk geacht dat Harald zelf enkele boeken in zijn bezit had en zich daardoor liet inspireren voor de tekst op de runensteen. 

In het bezoekerscentrum is alles te lezen over de grafheuvels, de runenstenen en ook over de palissade die te zien is rondom de grafheuvels. De grafheuvels waarvan alleen de Nordhøjen een grafkamer was en de Sydhøjen niet. Op de website van Danmarks Historien is veel informatie te lezen over de opgravingen en de geschiedenis van de heuvels. Een bijzondere plek.Runensteen Gorm

Runensteen Harald Blauwtand

Veel informatieborden zijn te vinden op het pad van de palissade. 


Palissade

Bovenop één van de heuvels was het onderstaande duo bijpassende muziek aan het maken. Geen idee hoe ze heten maar erg leuk om te horen. Ik heb er een filmpje van gemaakt en toegevoegd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten