Pagina's

zaterdag 27 april 2024

Stöld

Filmdetails:
Titel: Stöld
Jaar: 2024
Regisseur: Elle Márjá Eira
Verhaal: Peter Birro en Ann-Helen Laestadius
Acteurs: Martin WallströmDakota Trancher Williams, Elin Oskal
Duur: 105 minuten
IMDB cijfer: 5,6



Samenvatting:
Een jonge vrouw uit de Sámi-gemeenschap in Zweden spoort een moordenaar op om een persoonlijke rekening te vereffenen in dit drama dat geïnspireerd is op ware gebeurtenissen.

De film:
Op Netflix is sinds kort de film Stöld / Stolen te zien. De film is gebaseerd op het boek Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius. Over het boek was ik best wel enthousiast. De verwachting voor de film was eigenlijk hetzelfde toen ik hoorde dat Elle Márjá Eira de film ging regisseren. Sinds de blogpost over haar in februari 2014 ben ik fan. De flaptekst van het boek kan ook voor de film gebruikt worden. De film volgt namelijk het verhaal in het boek. Natuurlijk niet zo gedetailleerd als in het boek omdat de film nog geen twee uur duurt en het onmogelijk is om alles in de film op te nemen. Elle Márjá Eira heeft wel geprobeerd om de belangrijkste onderdelen van het boek te benoemen. 

Voor het verhaal is het beste om de blogpost van het boek te lezen. 

Conclusie:
De film krijgt best wel kritiek. Het zou meer op een documentaire lijken, de personages zijn niet goed uitgediept, te voorspelbaar en zwartgallig. Ik had daar geen last van. Het is geen mooi verhaal en de problemen van de Sami worden goed weergegeven. Voor mij komt het niet zwartgallig of depressief over, waarschijnlijk omdat ik al redelijk lang met deze materie bezig ben geweest. We hebben de film samen met onze dochter gekeken en die vond het net een documentaire, zware kost en een uitzichtloze situatie. Wel apart om dat te horen. 

Nu de film zelf. Zoals eerder gezegd volgt de film het boek en dit zorgt voor een bijzondere belevenis. Het verhaal uit het boek komt in de film echt tot leven. Schitterende beelden van het landschap en nog mooiere beelden van de rendieren. Alleen om die reden is de film al interessant. Er wordt Samisch en Zweeds gesproken. De mishandeling van de rendieren wordt gelukkig niet zo erg als in het boek getoond hoewel de beelden in de film ook wel heftig zijn. De personages worden inderdaad niet goed uitgediept zoals in het boek maar dat is logisch met een film.

Vind je de Sami cultuur interessant dan is deze film en het boek een must have.



Muziek:


Elle Márjá Eira zingt ook een aantal nummers maar die kon ik niet ergens online vinden.

Recensies:

woensdag 17 april 2024

Livø

Op de laatste dag van de vakantie in 2021 in Denemarken zijn we naar het eiland Livø gegaan. Het eiland ligt in het Limfjord in Noord-Jutland en is per boot bereikbaar. De tocht duurt zo'n 30 minuten en start in Rønbjerg. In 2021 hadden we het geluk dat we, volgens mij vanwege de corona, het bedrag van de overtocht de volgende dag volledig terugkregen. Het eiland is autovrij en ook honden zijn niet toegestaan. Livø was vroeger eigendom van het Vitskøl-klooster. Het eiland werd in 1850 gescheiden van het klooster. In 1911 werd het eiland gekocht door professor Keller, die het gebruikte als opvang voor criminelen en mensen met een verstandelijke beperking. In 1977 werd het eiland tot beschermd gebied verklaard. Een tocht rond Livø is ongeveer 10 kilometer lang. De periode tussen 1911 en 1961 was een interessante periode. Volgens de Nederlandse Wikipedia werden er in die periode circa 700 mannen gehuisvest over de jaren heen in een Keller-gesticht, het Establishment for Inappropriate Men. Vergelijkbaar met het eiland Sprogø waar vrouwen werden gehuisvest en waar castratie werd ingezet om te voorkomen dat de bewoners zich konden voortplanten. Het verhaal van Sprogø is hier te lezen. Op de website van Clara Sika is te lezen over No man is an island. Op de website zijn filmpjes en foto's te zien van Livø. Een bijzonder verhaal en het doet mij denken aan de trilogie De Sekte van Marriette Lindstein. Het verleden geeft aan het eiland een aparte sfeer.

De boot.



De legende van de trol.

De trol.























Trollenbos.



Trollenboom.







Meer info over Livø is te vinden op:

In het artikel van Vakantie met kinderen komen Jesper en Ulla ter sprake. Ze beheren de gebouwen op Livø en in het artikel is het onderstaande te lezen:

Zelfvoorzienend zijn is wat Jesper en Ulla ook willen bereiken. Het eten wordt zoveel mogelijk op het eiland gekweekt en ook het vlees komt van de koeien op het eiland.

Daarnaast willen ze toeristen de “Keller manier” van leven laten beleven. Ze willen dat de gasten gezamenlijk vakantie vieren, met elkaar eten en quality time met elkaar besteden.

De Keller manier van leven laten beleven. Dat rijmt niet echt met wat over Sprogø is te lezen. Ze zijn wel bekend want in de lente editie 2024 van Nordic magazine staat een artikel over Livø en Jesper en Ulla en ze zaten zelfs in een serie over Livø op TV Syd.

donderdag 11 april 2024

Fiskbæk Kirke

De Fiskbæk kerk is een kerk in de Fiskbæk-parochie in de Viborg kommune. We zijn op de parkeerplaats gestopt om koffie te drinken en zagen vanaf de parkeerplaats de kerk in de verte liggen op de onderstaande foto. 


We zijn redelijk wat kerken tegengekomen in Scandinavië en deze viel op door de ligging. Omdat we toch al op de parkeerplaats stonden er heen gelopen om te kijken of de kerk open was. Dit bleek niet het geval te zijn. 



donderdag 4 april 2024

Centigrade

Filmdetails:
Titel: Centigrade
Jaar: 2020
Regisseur: Brendan Walsh
Verhaal: Brendan Walsh, Daley Nixon
Acteurs: Genesis RodriguezVincent Piazza en Benjamin Sokolow
Duur: 89 minuten
IMDB cijfer: 4,4



Samenvatting:
Een echtpaar zit vast in hun bevroren voertuig na een sneeuwstorm. Ze krijgen het steeds moeilijker om te overleven naarmate het kouder wordt en er allerlei onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden.

De film:
Op Amazon Prime is de film Centigrade te zien. De film gaat over een Amerikaans stel die een boekpresentatie in Noorwegen hebben. Het is 2002 en ze zijn op weg met een huurauto naar het hoge noorden in Noorwegen. Het is winter en het weer is tijdens de rit zo slecht dat ze besluiten om de auto langs de weg neer te zetten en te gaan slapen. De film begint als ze wakker worden. De auto is ingesneeuwd en is niet meer te starten. De deuren willen niet meer open en de mobiele telefoon heeft geen bereik. De ellende is begonnen. Wat gaan ze doen? Proberen ze eruit te komen om hulp te zoeken of blijven ze in de auto zitten om te wachten op hulp en hoe lang gaat dat dan duren? In de huurauto is wel rekening gehouden als je onverwachts vast komt te zitten zoals dekens, lucifers en kaarsen. Zeer herkenbaar in het hoge noorden en dit maakt het enigszins realistisch. 

Conclusie:
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de auto en dan kan de film best wel langdradig en saai worden ook al duurt die maar anderhalf uur. Het helpt niet mee dat de film direct start met de ingesneeuwde auto. Je weet dan wel dat er nog een lange weg te gaan is. De scènes in de auto worden afgewisseld met beelden van het ijzige Noorwegen. De twee hoofdrolspelers hadden ten tijde van het maken van de film in het echt ook een relatie met elkaar en dat maakt het samenspel tussen de twee wel interessant. De scènes in de auto zijn opgenomen in een ijscowagen in New York en voor de buitenbeelden is men wel naar Noorwegen geweest. De film zou ook gebaseerd zijn op feitelijke gebeurtenissen. Het verhaal van een Amerikaans stel die onderweg zijn naar een boekenpresentatie is niet echt maar er zijn natuurlijk wel verhalen bekend over zulke situaties. In dit artikel is vrij uitgebreid beschreven hoe je een aantal dagen kunt overleven in een ondergesneeuwde auto. In dit artikel het verhaal van een Zweed die twee maanden in een auto heeft vastgezeten. Centigrade laat een beeld zien hoe het zou kunnen zijn om vast te zitten in een auto in de ijzige kou.

Recensies:
- CBR