Google Translate

woensdag 15 juli 2020

Kinderen van de sekte - Mariette Lindstein

Boek details:
Auteur: Mariette Lindstein
Titel: Kinderen van de sekte
Oorspronkelijke titel: Sektens barn
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 448 
Uitgeverij: A.W. Bruna uitgevers
ISBN: 9789044976144Flaptekst:
Vijftien jaar zijn verstreken sinds Sofia ontsnapte uit ViaTerra. De notoire sekteleider Franz Oswald is sindsdien niet meer in het openbaar gezien, maar wanneer er een verwoestende storm over de Zweedse westkust raast stapt hij uit de schaduw. Met zijn boodschap over wederopbouw en een nieuwe wereld is hij populairder dan ooit.

Maar achter die openbare façade botviert hij zijn wrede en manipulatieve tirannie op met name de kinderen van de sekte. Ook Oswalds zonen Thor en Vic zijn klaargestoomd om als trouwe soldaten van ViaTerra te dienen. Maar hoe ouder Thor wordt, hoe meer zijn twijfel groeit. Wie is zijn vader eigenlijk? En hoe ver wil hij gaan om zijn macht te behouden?

Sofia runt nu een opvangcentrum voor jonge mensen die willen loskomen van sektes. Maar het pand is door de storm met de grond gelijk gemaakt. Ze heeft zichzelf voorgenomen ver uit Oswalds buurt te blijven. Dat blijkt moeilijker dan ze dacht…


Het boek:
Het derde deel in de boeiende sekte trilogie. Het verslag van het eerste deel is hier terug te lezen en het tweede deel hier. Het derde deel gaat zoals de titel al aangeeft over de kinderen van de sekte. Het is vijftien jaar later. Sofia en Benjamin zijn nog steeds samen, wonen in Assmunderöd en hebben een dochter Julia. Julia is vijftien jaar en ondanks dat ze nog minderjarig is gedraagt ze zich als een volwassene. Zo verkleedt ze zich voor Halloween als Dita Von Teese met een zwart lingeriesetje bestaande uit een bustier, jarretels en kousen in retrolook. Zwarte lange handschoenen en schoenen met tien centimeter hoge hakken. Ze provoceert hiermee haar moeder. Het spanningsveld tussen die twee is het hele verhaal merkbaar. Daarnaast heeft Julia een oudere liefde, Matt Larsen. Matt is de assistent-leraar van Julia. Ook hier scoort ze geen punten bij haar moeder.

Het verhaal wordt dus weer opgepakt na vijftien jaar op het moment dat er een verwoestende storm over Zweden heeft geraast. De storm is een mooie aanleiding voor Oswald om weer van zich te laten horen. En het lukt hem om de mensen weer voor zich te winnen. Hoe dit mogelijk was is te lezen vanuit het perspectief van een van de zonen van Oswald, Thor. Thor is de schlemiel van de twee. Vic, zijn tweelingbroer is een exacte kopie van zijn vader. Thor is in bijna alles de mindere en dat heeft hij in zijn korte leven al vaak ondervonden. 

Het verhaal wordt ook verteld via Sofia en ook via Julia. Vanuit deze drie perspectieven wordt het duidelijk hoe het leven in die vijftien jaar was en hoe de situatie verder gaat in het heden. 

Conclusie:
Veel oude bekenden uit de eerste twee delen, maar ook nieuwe personages door Julia, Vic en Thor. De kinderen zorgen ervoor dat het verhaal een nieuwe dimensie krijgt en dit werkt goed. Oswald is weer eens ouderwets bezig. Ongelooflijk dat hij na al die tijd weer iedereen om zijn vinger kan winden. Zijn charisma moet wel heel speciaal zijn. Zelfs Sofia trapt er voor de zoveelste keer weer in. Dat vind ik wel een minpunt van het verhaal. Het is namelijk bijna niet voor te stellen. De verhaallijn van Thor is het boeiendste. Een en al ellende. 

Een mooie afsluiter van de sekte trilogie met verrassende wendingen in het verhaal geschreven door een ervaringsdeskundige. Ik ben nu wel heel benieuwd naar nieuwe verhalen van Mariette Lindstein. Schrijven kan ze in ieder geval wel. 

Wetenswaardigheden:
  • Undergong is een van de favoriete bands van Julia. Interessant is dat de band in 2008 twee EP's heeft uitgebracht en volgens deze website in de categorie Black Metal valt. Helaas kan ik geen muziek van hun vinden. Of dit dezelfde band is als de band in het boek? Ik vraag het mij af.
  • Schilderij van Hiëronymus Bosch met gemartelde mensen.
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten