Pagina's

maandag 29 maart 2021

Koldkrigsmuseum Stevnsfort en Boesdal Kalkbrud

Na de wandeling langs de klif van Stevns Klint zijn we ook nog even met de auto naar het koldkrigsmuseum Stevnsfort en Boesdal Kalkrud geweest. Gewoon om even te kijken .Het was al laat en het museum zat al dicht. Toch nog een paar foto's van buiten gemaakt. Ik moet zeggen dat ik wel erg benieuwd ben naar de 18 meter onder de grond liggende 1,7 kilometer lange gang. Vanwege corona zit de tunnel nu nog dicht. Volgens de website van Østsjællands Museum werd Stevnsfort in 1953 ingewijd, maar pas in 1955 volledig voltooid. De achtergrond voor de bouw was de ontwikkeling van de Koude Oorlog na de Tweede Wereldoorlog en niet in de laatste plaats de toetreding van Denemarken tot de NAVO in 1949. De belangrijkste vijand was nu het communistische 'Oostblok', die bestond uit de Sovjet-Unie en een aantal Oost-Europese landen. Denemarken bevond zich in de frontlinie van de Koude Oorlog, omdat ze buren van het Oostblok waren via de Oostzee. Daarom werden Stevnsfort en Langelandsfort gebouwd, die samen de toegang tot de Deense zeestraten (Sont, Storebælt en Lillebælt) vanuit het oosten bedekten. In oorlogstijd moesten de forten deze wateren blokkeren totdat er versterkingen uit het westen kwamen. In vredestijd dienden de forten als maritieme bewaking, waar elke dag, de klok rond, al het passerende scheepvaartverkeer werd gevolgd.

Stevnsfort kenmerkt zich door ondergronds te zijn. Naast de werking van de belangrijkste bewapening van het fort, werden twee grote Duitse kanonnen en de bewaking van het water uitgevoerd vanuit de ondergrondse ruimtes die verbonden waren door karakteristieke lange doorgangen uitgehouwen in de klif.

In 1984 vond een verplaatsing van de Deense raketafweer plaats, waardoor een eenheid (squadron) van het Amerikaanse raketsysteem HAWK bovengronds op het gebied van Stevnsfort werd opgesteld. Op het terrein van Stevnsfort kun je nog steeds het raketsysteem zien. Zowel het HAWK-squadron in Stevnsfort als het fort zelf werden in het jaar 2000 gesloten. Het museum werd geopend in 2008.

Op de website van Rose Frederiksen is een blog te vinden met een rondleiding door het museum. Ook zijn er veel foto's te zien. Nog meer foto's staan op deze pagina van Hjak.








Naast het fort ook even gekeken bij Boesdal Kalkbrud. Sinds 1914 werd in Boesdal Kalkbrud kalk opgegraven. Overblijfselen van de twee oude kalkovens uit 1930 staan ​​er nog en een groot piramidevormig pakhuis uit 1967 is bewaard gebleven. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele doeleinden. De kalksteengroeve werd in 1978 gesloten en is tegenwoordig eigendom van de gemeente Stevns en dient als recreatiegebied voor onder meer picknicks, rollenspellen en concerten. Vanaf de kalksteengroeve kun je helemaal naar beneden lopen naar het strand zonder trappen. Omdat we al een beste wandeling erop hadden zitten alleen even over de groeve gekeken en er niet doorheen gelopen. Volgens de website van Stevns Klint komt er in 2022 een bezoekerscentrum. 






Mochten we ooit weer eens in de buurt zijn van Stevns Klint dan gaan we zeker hier weer naar toe en blijven dan langer.

donderdag 18 maart 2021

Jomsviking 2: Vinland - Bjørn Andreas Bull-Hansen

Boek details:
Auteur: Bjørn Andreas Bull-Hansen
Titel: Jomsviking 2: Vinland
Oorspronkelijke titel: Vinland
Vertaling: Michiel Vanhee en Sofie Maertens
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 528
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022588246


Flaptekst:
Torstein Tormodson moet na de beruchte Slag van Svolder gedwongen met zijn familie naar het westen vluchten om aan de toorn van Olaf Tryggvason en zijn leger te ontsnappen. Torstein staat nu aan het hoofd van de Jomsvikings, een genootschap van Viking-huurlingen. Hij wil een toekomst voor zichzelf en zijn familie veiligstellen, en heeft plannen om scheepsbouwer te worden en een vermogen op te bouwen.

Hij gaat op zoek naar de mythische larixbossen die volgens geruchten aan de andere kant van de oceaan te vinden zijn, in het land dat de Vikingen ‘Vinland’ noemen. Maar Vinland zit vol gevaren en al snel moet Torstein vechten voor zijn leven. Zal hij ooit herenigd worden met zijn familie?

Vinland geeft lezers een uniek inkijkje in de levens van de eerste kolonisten van Noord-Amerika en in de conflicten die ontstonden met de machtige inheemse volkeren uit de omgeving.


Het boek:
Het tweede deel uit de Jomsviking serie over het leven van Torstein Tormodson. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel is gestopt. De blogpost over het eerste deel is hier terug te vinden. In het tweede deel wordt het verhaal opnieuw verteld door een oude Torstein Tormodson en hij blikt terug op zijn tijd in IJsland, Groenland en Vinland in de periode rondom het jaar 1004. Torstein is leider van een groep Jomsvikingen. Ze droomden ervan zich in Jutland te vestigen, maar ze moesten vluchten voor de mannen van Olav Tryggvason die wraak wilden nemen na de moord op Olav Tryggvason. Ze gingen westwaarts naar de Orkney-eilanden, waar Sigrid, de vrouw van Torstein, vandaan kwam. Ze verwachtten een baby en ze bleven daar totdat hun zoon werd geboren. Torstein wilde de legendarische lariksbossen aan de andere kant van de zee vinden, rijk worden van de scheepsbouw en een nieuwe toekomst creëren voor zichzelf en zijn gezin. In totaal gingen eenendertig mannen aan boord van het langschip. Samen met de vrouwen en kinderen veertig. Ze gingen eerst naar de Faeröer en gingen door naar IJsland. Vanwege een incident op IJsland moesten Torstein en zijn gevolg weer weg en vervolgden ze hun reis naar Vinland. Eerst doen ze Groenland nog aan waar ze Erik de Rode ontmoeten. Vervolgens gaan ze op weg naar Vinland en komen een eiland tegen die ze Reinsøy noemden. Ze gaan zich vestigen en bouwen een nederzetting. Ze ontmoeten de inheemse bevolking, die skrælingen worden genoemd en hebben er goed contact mee. Tot zo ver gaat alles goed zou je zeggen, maar als Reinsøy wordt overvallen veranderd het leven van Torstein en de zijnen volledig en de vraag is hoe Torstein eruit komt. Dat hij eruit komt is al duidelijk omdat hij het verhaal verteld.

Conclusie:
Het is weer een boeiend verhaal geworden waarin Torstein, zijn vrouw, hun kind en zijn broer vele avonturen meemaken. Ze reizen er wat vanaf en komen op allerlei plekken en landen. Groenland, IJsland en Vinland, het tegenwoordige Noord-Amerika. Het is verhelderend om te lezen hoe het leven er toen aan toe ging. Ook de ontmoetingen met de Skraelingen zijn interessant om te lezen. Het is Bull-Hansen weer gelukt om een geweldig verhaal af te leveren en deze te plaatsen in een geschiedkundige waarheid. Gelukkig is Bull-Hansen nog niet klaar met zijn serie en ik wacht met smart op het volgende deel. Op Wikipedia is dit artikel te lezen over de geschiedenis van de indianen.

Wetenswaardigheden:
Snæbjørn Galti.
Tjodhild Jørundsdatter.
Brattahlíð.
Bjarmaland
Helluland.
Markland.
- Spel Hnefatafl.
Patuxet
Freydis Eriksdochter. Meer informatie over haar is hier te vinden.
Algonkin.
- Mannen uit Cahokia, Cahokianen.
Fimbulvinter, de Grote Winter. 
- Pemmikan.
- Wendigo.
- Kvedun, een type boot van de skraelingen.
Sint-Brixius-dag.
- Holmgård, de naam die de Vikingen gaven aan de huidige Russische stad Novgorod.
- Vuurreus Muspel.
- IJslands schip Naglfar. De nagels van de doden.
Njord.
- Gungnir.
- Vinland. - Geit Heidrun en het varken Særimne.

Recensies:

zondag 14 maart 2021

Stevns Klint herdenkingspark

In een eerdere post over Stevns Klint was al veel te lezen en te zien. In deze post een wandeling in het herdenkingspark die naast de Højerup gamle kirke ligt. Mocht je Stevns Klint gaan bezoeken en je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van de omgeving van Stevns Klint, loop dan ook even door het park. Het park staat vol met stenen en gedenktekens voor mensen die iets hebben betekend voor de omgeving.

Peder Syv (1631-1702) werd geboren in Kirke Syv bij Roskilde - vandaar de naam Syv. Vanaf 1664 werkte hij als pastoor in Hellested Stevns, maar vooral als taalkundige en folkloreverzamelaar. Hij werkte aan het verzamelen en registreren van folklore. In 1682 en 1688 verschenen zijn twee grote verzamelingen spreekwoorden met ca. 15.000 populaire uitdrukkingen, gezegden, bijvoeglijke naamwoorden, mondeling geluk, leer- en leefregels. In deze boeken benadrukt hij dat de spreekwoorden niet alleen een getuigenis zijn van de wijsheid van de voorouders, maar ook een sieraad van de taal.



Harald I. Boisen (1857-1904) was pas 47 jaar oud. Vrienden plaatsen deze herinnering voor hem. Hij is geboren in Kopenhagen. Zijn grootvader was een bisschop en zijn vader een priester. Boisen studeerde in 1883 als theoloog af aan de Universiteit van Kopenhagen. Hij werd priester in Højerup in 1890. Toen zijn vrouw stierf, bleef hij achter met een kleine jongen, en was hij geestelijk en lichamelijk gebroken. Hij hertrouwde in 1903. De kerk in Højerup werd steeds populairder bij mensen uit de parochie Store Heddinge. Hij werd kapelaan in de Store Heddinge-kerk in 1904, maar in de herfst werd hij ziek en stierf op 13 december 1904. Boisen was de voorlaatste predikant van de Højerup gamle kirke, die 5 jaar later werd gesloten uit angst voor instorting.


Christian Richardt (1831-1892) werd geboren in Kopenhagen. Richardt publiceerde verschillende komedies voor studenten, maar pas in de dichtbundel Smådigte uit 1860 werd hij bekend als dichter. In 1872 werd hij kapelaan in Store Heddinge, en na een tijdje op Funen werd hij priester in Vemmetofte.

Niels Larsen Stevns ontwierp en maakte het monument. De motieven zijn ontleend aan het gedicht Vasen van Christian Richardt en zijn sprookje Tornerose.



Morten Eskesen, leraar op de middelbare school, dichter en componist.



Peter Hiort Lorenzen, een Deens / Sleeswijkse politicus en koopman.



Klinten og kridtskæret.


Gedenkteken voor Absalom, aartsbisschop, krijger en staatsman. Het monument werd in 1934 onthuld en symboliseert een scheepsboeg die de boeg van de zee afschermt.

Hierboven staat het monument voor bisschop Absalon uit 1933. Toen Stevns Klint bouwmaterialen aan zijn kastelen leverde, werd het passend geacht om op de klif een monument voor hem op te richten.


Scavenius-Monumentet. De familie Scavenius liep voorop in het gebied gedurende vier generaties nadat Jacob Brønnum Scavenius bijna de enige eigenaar van de landerijen van het gebied werd toen hij in 1793 Gjorslev, Erikstrup en Søholm kocht. Zowel hij als zijn opvolgers ontwikkelden het gebied met de vervanging van de boerderijen, kalksteengroeven en de bouw van de haven van Rødvig. Tegelijkertijd waren verschillende van hen politiek actief.

- Jacob Brønnum Scavenius 1749-1820
- Peder Brønnum Scavenius 1795-1868
- Jacob Frederik Scavenius 1838-1915
- Frederik Scavenius 1868-1923



Martin A. Hansen werd geboren op 20 augustus 1909 in Strøby op Stevns. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. De vader werd opgeroepen voor militaire dienst en was enkele maanden weg. Het kleine gezin kon het moeilijk alleen redden. De krappe omstandigheden, het leven op het platteland en het nauwe contact met de natuur typeerden zijn zeer uitgebreide schrijven.

Hij debuteerde met twee sociaal-realistische romans over de crisis van de jaren dertig. 



Niels Larsen Stevns (1864-1941) werd geboren in Gevnø op Stevns. De jonge Niels Larsen Stevns wilde schilder worden en na een verblijf in Vallekilde Højskole werd hij student bij Joakim Skovgaard. Voor studiebeurzen maakte Niels Larsen Stevns studiereizen naar Italië en leerde de basistechniek van het schilderen met fresco's. Bij het decoreren van de kathedraal van Viborg in 1901-1906 werkte hij met fresco's onder leiding van Joakim Skovgaard. Na deze periode ontwikkelde Niels Larsen Stevns zijn eigen persoonlijke stijl en versierde in de daaropvolgende jaren verschillende kerken. Een grote collectie van Niels Larsen Stevns is te zien in het Vendsyssel Art Museum in Hjørring.

De gedenkstenen voor Martin A. Hansen en Niels Larsen Stevns werden op 2 augustus 1973 onthuld.



Danmarks befrielse - 5. maj 1945.



Dybbøl-egen. De oorlog in 1864 waar ook de gelijknamige serie 1864 over ging.



Peder Jensen Lodehat, een Deense bisschop en een belangrijke politieke figuur tijdens de regeerperiode van koningin Margrete I.



Dannebrog. In 2019 bestond de legende van de Deense vlag 800 jaar. Volgens de legende viel de Deense vlag in 1219 uit de hemel tijdens een veldslag in het huidige Estland, waardoor het Deense leger een onverwachte overwinning behaalde. De legende werd voor het eerst genoemd door historici in het begin van de 16e eeuw. Sinds 1913 wordt de vlag - en de legende van zijn oorsprong - jaarlijks gevierd op 15 juni, die Valdemars Dag wordt genoemd naar de overleden koning. Die dag, zoals op vele andere dagen, wordt de vlag in het hele land gehesen. Hoewel de kruistocht van koning Valdemar plaatsvond, heeft het verhaal van de vallende vlag duidelijk geen enkele realiteit. Dat maakt het echter niet minder krachtig voor de Denen.


Een bijzondere wandeling door een park / bos vol met interessante gedenkstenen van mensen en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van dit stukje Denemarken.

woensdag 10 maart 2021

Equinox

Seriedetails:
Titel: Equinox
Jaar: 2020
Verhaal: Tea Lindeburg
Regisseurs: Søren Balle en Mads Matthiesen
Acteurs: Danica Curcic, Lars Brygmann, Karoline Hamm
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,1



Samenvatting:
Wanneer in 1999 de volledige schoolklas van haar zus spontaan van de aardbodem verdwijnt, is de jonge Astrid, dan 9 jaar oud, daar compleet van ondersteboven. Ze krijgt angstaanjagende nachtmerries en heeft het gevoel dat deze haar iets willen vertellen. Twintig jaar later is ze de schokkende ervaring die ze in haar jeugd meemaakte nog altijd niet vergeten, maar heeft het wel een plekje kunnen geven. Dat verandert wanneer ze merkt dat haar dromen langzaam maar zeker weer de kop opsteken. Als rond die tijd ook de enige overlevende van het drama komt te overlijden nadat deze contact met haar heeft gezocht, besluit Astrid te onderzoeken wat er zich twintig jaar geleden precies heeft afgespeeld.

De serie:
Na de Deense serie The Rain heeft Netflix een nieuwe Deense serie uitgebracht en wel Equinox. De serie is gebaseerd op de podcast Equinox 1985. De podcast is hier te beluisteren. Helaas versta ik geen Deens maar kan wel de samenvattingen van de afleverinen lezen en die zijn best wel interessant. Ik heb ze gelezen na het zien van de serie. Het verhaal komt redelijk overeen met de TV-serie maar in de podcast is Tea Lindeburg, de bedenker van Equinox, degene die de verdwijning van Ida onderzoekt. Tea woonde in dezelfde straat als Ida en na het toesturen van een anonieme brief is ze op onderzoek uit gegaan. In de TV-serie gaat de jongere zus van Ida, Astrid, twintig jaar later op onderzoek uit nadat een beller in haar radioshow het verleden weer oprakelt en meer weet van het bizarre ongeluk twintig jaar geleden. 

Wat volgt is een onderzoek van Astrid naar wat er in het verleden is gebeurd. De flashbacks van Astrid geven weer wat er gebeurd is in het verleden. Bijzonder is dat Astrid van het heden en Astrid van verleden naadloos in elkaar overlopen in een aantal scènes. En in één scène waren zelfs beiden tegelijkertijd te zien. Dit hebben ze erg goed gedaan. In zes afleveringen kom je te weten wat er is gebeurd met Ida. In het begin is het nog goed te volgen.Wat later wordt het wat vager en duik je in de equinox met de lentegodin Ōstara.

Conclusie:
Een niet al te snelle serie die langzaam maar zeker naar het einde toewerkt. De gebeurtenissen in de eerste aflevering wordt geleidelijk aan duidelijker naarmate de afleveringen vorderen. Astrid draagt de serie en doet dit erg goed. Ook de jongere versie van Astrid is erg goed neergezet. Het verhaal zit goed in elkaar en deed mij terugdenken aan de film Midsommar. Leuke serie.

Recensies: