Google Translate

dinsdag 1 december 2020

Midsommar

Filmdetails:
Titel: Midsommar
Verhaal: Ari Aster
Regisseur: Ari Aster
Jaar: 2019
Acteurs: Florence Pugh, Jack Reynor, Vilhelm Blomgren
Duur: 148 minuten
IMDB cijfer: 7,1



Samenvatting:
Christian is uitgekeken op zijn relatie met Dani. Zijn vrienden stimuleren hem om het uit te maken, maar dan gooit een tragisch incident roet in het eten. Als Christian en zijn vrienden vervolgens afreizen naar een afgelegen gemeenschap in Zweden om daar de zomer door te brengen, voelen ze zich genoodzaakt om Dani mee te vragen. Eenmaal in Zweden, raakt de groep betrokken bij rituele praktijken die voor hen totaal onbegrijpelijk zijn. (Bron: Moviemeter)

De film:
Ik zag de film eind 2019 voorbij komen op het blog van Scandinavisch Leven en stond sindsdien op het lijstje om te kijken. De film staat tegenwoordig op Netflix en eindelijk bekeken. Midsommar wordt gezien als een horrorfilm en het is de tweede horrorfilm van de Amerikaanse bedenker Ari Aster. Zijn vorige film Hereditary is trouwens ook op Netflix te zien. Het verhaal gaat over Dani die een relatie heeft met Christian. Die relatie loopt ten einde totdat Dani te maken krijgt met een zeer tragische gebeurtenis. Een half jaar na die gebeurtenis blijkt dat Christian toch bij Dani is gebleven en het wordt al snel duidelijk dat dit puur uit medelijden is. 

Een van de studievrienden van Christian is een Zweed en hij nodigt Christian, Dani en twee vrienden meer uit om in de zomer naar Zweden te gaan. Naar Hårga om precies te zijn. Daar vind een negendaags evenement plaats en een van de vrienden wil hier op afstuderen. Eenmaal in het dorp maken de Amerikaanse vrienden kennis met de Zweedse bewoners en hun gebruiken.

In Hårga begint het interessant te worden. Hårga bestaat trouwens wel in het echt en die ligt nabij de westkust van Zweden, ten noorden van Stockholm. In de film is de reis naar Hårga vier uur rijden vanuit Stockholm Arlanda. De dorpelingen worden ook de Hårga genoemd. Het dorp zelf is gebouwd voor de film. "Ik vond het belangrijk voor het publiek om in elk shot verschillende delen van het dorp te kunnen zien, alsof je daar echt het feest met de Hårga vierde", zegt filmmaker Ari Aster in de productienotities. "Ik wilde dat de geografie van het dorp iets was dat het publiek tegen het einde van de film in hun botten zou leren kennen." De aantekeningen vertellen verder dat Aster en productie-ontwerper Henrik Svensson het hele dorp in kaart hadden gebracht voordat ze zelfs maar een locatie kozen om het te bouwen. (De nep-Hårga is eigenlijk buiten Boedapest gebouwd, niet in Zweden). (Bron: Bustle).

Wat is de reden dat de film in Boedapest is opgenomen en niet in Zweden? Het zou erg logisch zijn om de film in Zweden op te nemen. Op de website van Screenrant is het onderstaande te lezen:

Naar verluidt zou de Zweedse wet filmploegen hebben verboden om daar meer dan acht uur per dag te filmen. Bovendien zei Ari Aster in meerdere interviews dat hij had besloten de film niet in Zweden op te nemen vanwege financiële beperkingen. "Ik realiseerde me dat we het ons niet konden veroorloven deze film in Zweden te maken, dus besloten we om in Hongarije te gaan filmen", zei Aster tijdens een interview met Vulture ."We waren lange tijd aan het scouten om het juiste veld te vinden, en ik was ook nog steeds wanhopig bezig met de shotlijst ... Ik heb driekwart van de shotlijst doorgenomen en we hebben een dorp gevonden dat voor de film werkte."

In dat dorp en de omliggende gebieden werd veel van de film opgenomen, inclusief de nu beruchte meiboomdansscène. In een leeg veld bouwden de decorontwerpers de boerderij-achtige structuren waarin Dani, Christian en de rest van de groep verblijven. Aster maakte grote vorderingen om de set in Hongarije authentiek Zweeds te laten lijken; hij werkte nauw samen met een in Stockholm gevestigde productieontwerper, Henrik Svensson. De twee reisden naar de werkelijke regio van Hälsingland, waar de fictieve gemeente in de film zich bevindt, om uitgebreid onderzoek te doen. De boerderijen in de omgeving waren een grote inspiratiebron voor het uiterlijk en ontwerp van de film. In een poging om het dorp authentiek te laten lijken, castte Aster echte Zweedse acteurs als de Hårga-dorpelingen en vloog ze naar Hongarije.

Natuurlijk mag de dans om de meiboom niet ontbreken. Het nummer Hårgalåten wordt dan gespeeld en dit nummer is een traditionele volksmelodie gebaseerd op een legende (de oudste vermelding van de legende is uit 1785 door een man genaamd Johan Gabriel Lindström). De legende vindt plaats op Hårgaberget en gaat over de duivel vermomd als violist en de jongeren in het dorp Hårga die hij zelf liet dansen. De tekst van het nummer is hier te bekijken en het nummer is hieronder te beluisteren.



Conclusie:
Een bijzondere film waar veel in te zien is. Eigenlijk moet je de film meerdere keren bekijken omdat er veel verborgen aanwijzingen in zitten. Ik heb de film één keer bekeken en toen vielen er al een aantal zaken op. Zo heeft men het over Ymir. Ymir is in de Noordse mythologie het oudst ontstane levende wezen, Ymir wordt ook wel Brimir en Blainn genoemd in de Edda. De naam Ymir is Oudnoords en betekent "Tweeling", "Tussenwezen" of "Hermafrodiet". Verder noemt men Rotvälta, een omgevallen boom en byxmindig, meerderjarig. Ook interessant is Rubi Radr. Volgens de website van Hårga:

Rubi Radr is een geschrift voor de mensen van Hårga en wordt bewaard in de heilige tempel. U zult zien dat er aan het einde blanco pagina's zijn. Dit komt omdat Rubi Radr een werk is dat voor altijd in uitvoering is. Het evolueert voor altijd. En we hebben er honderden in onze tempel bewaard.

Rubi Radr lijkt op Ruben en wie Ruben is, wordt duidelijk in de film.

Aan bod komt ook Ättestupa. Ättestupa betekent afgrond en bij Ättestupa moet ik weer aan de gelijknamige scene van de Norsemen serie denken. De Norsemen scene is hieronder te zien.  


En dan komt ook de bloedarend in de film voor. Het is niet heel duidelijk te zien, maar als je het bestaan er van weet is het wel vrij duidelijk. Als je Vikings seizoen twee hebt gezien is het helemaal duidelijk.

Al met al een zeer interessante en boeiende film. De Director's cut versie moet nog beter zijn omdat daar enkele belangrijke scenes in zitten die in de normale editie niet aanwezig zijn. In de Director's cut versie worden ook wat dingen duidelijker zoals het feit dat Christian ook zijn afstuderen over de Hårga wil doen. Dat was vrij wazig in de normale versie. Ook hoe het met Conny afloopt is te zien. Ik miste haar in de normale versie.  

Spoiler-alert:
Mocht je de film nog gaan bekijken, lees dan niet verder. In de film zit veel verborgen wat zo op het eerste gezicht niet zichtbaar is. Zo is in het appartement een schilderij van de Zweedse kunstenaar John Bauer te zien. Het stelt een klein meisje voor met een kroon tegenover een grote beer. Dit verwijst naar het einde van de film. Later in de film ziet Christian ook een afbeelding op de muur van een beer die levend wordt verbrand. De betekenis van de beer wordt in dit artikel uitgebreid besproken.

Over de dood van de zus en ouders van Dani is een interessante theorie. In de scene waar de zus van Dani is te zien zijn bloemen te zien. Heeft de zus van Dani haar ouders vermoord en vervolgens zelfmoord gepleegd of is dit allemaal in scene gezet en zijn ze vermoord door de uiterst vriendelijke Pelle zodat Dani mee kan naar Zweden? Ik ben het helemaal eens met die theorie. Geweldig.

Wat ook geweldig is zijn de tekeningen in het slaapgebouw. Dat is echt Zweeds. En zo zijn er nog veel meer dingen te zien die een betekenis hebben zoals de runen, de gebruiken, de Pelle theorie en nog veel meer. De Screenrant en de Business Insider artikelen geven veel meer verborgen betekenissen.

Als laatste nog een Youtube film over de film over hoe Midsommar je brainwasht. 


Recensies:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten