Pagina's

vrijdag 28 mei 2021

Norskov

Seriedetails:
Titel: Norskov
Jaar: 2015 / 2017
Verhaal: Dunja Gry Jensen
Acteurs: Thomas Levin, Claus Riis Østergaard, Jacob Lohmann
Afleveringen: 16 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,1

Norskov


Samenvatting seizoen 1:
Norskov, een industrieel havenstadje in het noorden van Denemarken, vecht voor zijn toekomst. Maar een groeiend drugsprobleem onder de jongeren vormt een belemmering. Detective Tom Noack keert na 20 jaar terug naar zijn geboorteplaats om het drugscircuit aan te pakken. Wanneer blijkt dat de criminaliteit veel dichter bij huis is dan aanvankelijk gedacht, belandt Noack in een tweestrijd tussen vriendschap en werk.

De serie:
Eindelijk de serie Norskov bekeken. Het eerste seizoen werd uitgebracht in 2015 en het tweede seizoen in 2017. Beide seizoenen zijn te zien op Netflix. De serie speelt zich af in de gelijknamige Deense plaats Norskov. Norskov is een havenplaats in Noord-Jutland. De serie is opgenomen in de bekende havenplaats Fredrikshavn. In het eerste seizoen lopen er een aantal verhaallijnen. De eerste is dat Norskov groen wil worden met een groot project voor de haven. De tweede verhaallijn gaat over de drugsoverlast in Norskov. Tom Noack keert na twintig jaar weer terug naar zijn geboorteplaats en gaat werken bij de plaatselijke politie. De politie gaat proberen om de drugsoverlast aan te pakken. Het havenproject ligt bij de burgemeester van Norskov, Martin. Martin is getrouwd met Jackie. Jackie is weer de zus van Tom. Martin en Tom waren vroeger vrienden samen met Casper Bondesen. Casper is de eigenaar van Bondesen Bouw. De zus van Casper, Diana, had voordat Tom vertrok een relatie met hem. Diana heeft een zoon Oliver waarvan niet bekend is wie de vader is. De lijnen zijn kort in Norskov. 

De serie begint met een jeugdige drugsslachtoffer. Dit keer geen dodelijk slachtoffer, maar de toon is wel gezet. Norskov moet hier wat aan doen. Wat volgt is een onderzoek naar de drugs die verrassende wendingen heeft. Het onderzoek bestaat vooral uit afluisteren en spioneren. De vergroening van de haven gaat gepaard met allerlei problemen. Genoeg materiaal om een mooie serie te maken. In het tweede seizoen gaat het verder waar het eerste seizoen is geëindigd. Er zit wel acht maanden tussen.

Conclusie:
Een geweldige serie die zich afspeelt in een havenstad in Noord-Jutland. Vorig jaar zijn we in Noord-Jutland geweest dus dat was erg leuk om nu de serie te zien. Je voelt de sfeer in de serie. Norskov is geen echte thrillerserie maar moet het meer hebben van de personages. Het eerste seizoen kun je nog een thriller noemen, maar het tweede seizoen is totaal anders geworden. Het tweede seizoen is meer een afronding van het eerste seizoen. In het eerste seizoen is Tom Noack de hoofdrolspeler waar bijna alles om draait. In het tweede seizoen wordt zijn rol flink ingeperkt ten bate van de andere acteurs zoals Jackie en Claudia, de vrouw van Casper. Zoals gezegd geen echte thrillerserie maar een verhaal die realistisch aan doet. Tom is een normale man met geen grote problemen die wel moeilijke keuzes moet maken. Keuzes die grote invloed hebben op zijn directe omgeving.

Zijn er minpunten? Ik moest enorm wennen aan de gezichtsuitdrukking van Tom. Hij maakt dan een soort glimlach op zijn gezicht terwijl er niets te lachen valt. De glimlach die Tom heeft is apart. Een ander punt is dat er tussen de zesde en de zevende aflevering er wat lijkt te missen.

Op internet kwam ik nog een interview met de maker Dunja Gry Jensen tegen. Dit interview geeft precies weer waar het allemaal om draait in Norskov. Ik heb het interview hieronder opgenomen:

1. Is 'Norskov' een politiedrama in traditionele zin met schurken en helden?
Met Norskov wilde ik een politieserie maken die meer drama dan misdaad is. Mijn aandacht gaat meer uit naar de personages en hun relaties dan naar het misdaadplan en de actie. Ik ben benieuwd naar het dagelijkse leven van rechercheurs, de politie als onderdeel van de lokale gemeenschap en het politiebureau als werkplek.

2. Drie van de grote rollen zijn drie sterke mannelijke personages - wat betekent dat voor de serie?
Centraal in 'Norskovs eerste seizoen staan ​​de drie sterke mannelijke karakters: de politieagent, de burgemeester en de ondernemer, evenals een jonge hockeyspeler die opgroeit en voor identiteit en rolmodel moet kiezen. Ik heb me grote zorgen gemaakt over de positieve aspecten van de mannenrol, o.a. omdat de donkere kanten van mannelijkheid zwaar zijn beschreven in een aantal andere moderne tv-series. Maar ook omdat ik zelf opgegroeid ben zonder vader, en het dus een droomscenario is om te mogen schrijven voor drie aantrekkelijke vaderfiguren.

3. Is 'Norskov' een mannenreeks?
Er staan ​​veel vrouwen achter de camera in 'Norskov', o.a. producer en conceptueel regisseur, dus we maken grapjes dat na 'Mannen die vrouwen haten' 'Vrouwen die van mannen houden' komt. Ik hoop van harte dat het een serie wordt die zowel mannen als vrouwen aanspreekt, en eigenlijk denk ik ook daarin geslaagd te zijn. Ik denk dat beide geslachten het op prijs zullen stellen om een ​​andere kant van Denemarken te zien met de ondernemende zakengemeenschap en sportcultuur, en ik denk dat iedereen zich kan identificeren met de emotionele dilemma's en de relaties van de personages. En dan denk ik dat zowel mannen als vrouwen de ingehouden humor van de serie zullen waarderen.

4. Welke thema's vind je belangrijk in 'Norskov'?
We zijn allemaal met elkaar verbonden. Het is een fundamenteel conflict bij mensen dat we zowel als individu en als onderdeel van een gemeenschap moeten functioneren. De vraag is: hoe neem je verantwoordelijkheid voor jezelf in een gemeenschap of juist om verantwoordelijkheid voor de gemeenschap te nemen zonder jezelf te verliezen? Dit thema is universeel en is nog nooit zo relevant geweest als in het huidige Denemarken. Ik vind het geweldig om samen te mogen werken met TV 2 en SF FILM Production om een ​​vermakelijke tv-serie te maken op basis van zulke serieuze existentiële thema's.

5. Waarom vindt 'Norskov' plaats in de provincie?
In de kleinere omgevingen voel je beter hoe alles met elkaar verbonden is, hoe iedereen deel uitmaakt van hetzelfde geheel. Hier is de structuur van de samenleving duidelijker en de relaties hechter. De politie moet haar werk doen onder vrienden of vrienden van vrienden, in tegenstelling tot in de grote stad, waar de "klanten" vreemden en anoniem zijn. De nabije provinciale omgeving ligt voor de hand als uitgangspunt voor verhalen waarbij een belangrijk uitgangspunt is dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.

6. Waarom koos u Frederikshavn als locatie?
Toen we Frederikshavn vonden, twijfelden we niet. Het was liefde op het eerste gezicht. In deze Noord-Jutlandse industriestad vonden we een rauwe en exotische visualiteit met de zee en de haven en de lange westelijk aandoende hoofdstraat. We vonden iets prachtigs in het heuvelachtige stuwwallandschap, de hoge lucht, de grote kraanvogels en de perfecte ontmoetingsplaats in de hal rond de dynamische hockeysport. We vielen ook voor de speciale Noord-Jutlandse taaltoon en voor een bijzonder harde en levensvatbare energie. Ze fluiten niet in Frederikshavn, zoals ze zeggen.

7. Wordt alles op locatie gefilmd?
Vanaf het begin hadden we gewild dat onze serie een bijzonder levendige authenticiteit had, en toen we Frederikshavn voor het eerst hadden gekozen als modelstad voor onze Norskov, begon de stof snel te groeien. IJshockey werd onderdeel van het universum en we hadden het gevoel dat zowel het uitzicht vanaf de heuvels als de prachtige rauwheid van de haven een terugkerend onderdeel werden van de uitdrukking van de serie. Tijdens het proces hebben we besloten om de hele serie op locatie op te nemen, ook al betekende dit dat het merendeel van de filmploeg en acteurs heen en weer moest en gedurende de zes maanden dat de opnames plaatsvonden in Noord-Jutland moest worden ondergebracht. We hebben geen spijt gehad van dat besluit. De unieke visualiteit van Frederikshavn geeft een leven en een omgeving aan de serie, die niet voor geld te koop was.

8. Hoe was het om in Noord-Jutland te filmen?
Vanaf de eerste keer dat onderzoeker Mette Sø en ik Frederikshavn bezochten, hebben we een unieke gastvrijheid ontmoet. We werden opgesloten op het politiebureau, op het kantoor van de burgemeester en in de hockeyzaal, en we ontmoetten overal nieuwsgierigheid en openheid, of het nu in de jeugdclub was of onder lokale zakenmensen. Ik weet dat het hele productieteam met plezier heeft gefilmd in Frederikshavn en dezelfde hulpvaardigheid heeft ervaren. Anders had het ook niet kunnen gebeuren. We hebben onder andere gefilmd bij mensen thuis en gerekruteerd in honderden figuranten en bijrollen onder de lokale bevolking. Daarnaast hebben we een niet meer gebruikte school mogen ombouwen tot een politiebureau en hebben bedrijven het werk halve en hele dagen stand-by gezet zodat we het konden afmaken.

De VPRO had nog een interview met Dunja Gry Jensen naar aanleiding van het tweede seizoen. Het interview is best wel persoonlijk geworden. Boeiend om te lezen.

De titelnummer van de serie heet Echo My Shout van de Deense singer/songwriter Mattias Kolstrup. Het volledige nummer is hieronder te beluisteren.


Het tweede seizoen heeft hetzelfde nummer als titelsong maar wordt door iemand anders gezongen. Wie het gezongen heeft kon ik niet vinden. Het volledige nummer kon ik ook niet vinden.


Recensies:
- XGN
- Soundvenue seizoen 1
- Soundvenue seizoen 2

vrijdag 21 mei 2021

De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme - Marc Pennartz

Boek details:
Titel: De vermoedelijke moordenaar van Olof Palme
Auteur: Marc Pennartz
Verschijningsdatum: 2021
Bladzijde: 295
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789464188028



Flaptekst:
Wie vermoordde de Zweedse premier Olof Palme? Meer dan 34 jaar hield deze vraag Zweden in de ban. Op 10 juni 2020 presenteerde justitie een mogelijke dader: de intussen overleden Stig Engström? Is het raadsel nu opgelost?

De Nederlandse schrijver Marc Pennartz, die het onderzoek al jaren van nabij volgt, denkt van niet. In dit boek onthult hij tot voor kort geheime dossierstukken die in een heel andere richting wijzen?

Dit is het verhaal van "het vergeten spoor": de eenzaat Christer Andersson. Hij stond lang bovenaan het verdachtenlijstje. Telkens ontsnapte hij aan een arrestatie. Tot aan het tragische einde van zijn leven?

Voor het eerst komen Andersson en zijn familie zelf aan het woord. Zo krijgen we inzage in de psyche van een man die bij velen angst inboezemde. En die, anders dan Engström, de middelen en de mogelijkheid had om Palme te doden.

De auteur:
Marc Pennartz, ook wel bekend als Marc de Jong, is een Nederlander die geëmigreerd is geweest naar Zweden. Hierover heeft hij het emigratieboek Bij ons in Zweden geschreven. Als tiener las Marc de boeken van Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Toen hij jaren later las hoe het onderzoek naar de moord op Palme was gevoerd, had hij meer dan eens het gevoel in een roman van Sjöwall en Wahlöö te zijn beland. De emigratie naar Zweden had tot gevolg dat hij de Zweedse taal ging beheersen en daardoor de informatie die alleen in het Zweeds beschikbaar was kon lezen. Het leverde in 2016 zijn eerste boek over de moord op Olof Palme op, 10 Redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost. In februari 2021 is dit tweede boek uitgekomen terwijl vorig jaar de naam van de dader door het onderzoeksteam is gepubliceerd. Hadden ze wel de juiste dader aangewezen?

Marc Pennartz heeft een tweetal websites in gebruik, zijn eigen website en een website speciaal voor de moord of Olof Palme.

Het boek:
Het boek is door Marc zelf uitgebracht via Brave New Books. Het boek bevat foto’s uit onder andere onderzoeken van de politie die openbaar zijn gemaakt, maar ook eigen foto’s van Marc Pennartz. Er wordt begonnen met twee statements:

Anger is an energy. John Lydon

Revoluties lossen niets op. De morgen na de revolutie beginnen de problemen van alledag gewoon opnieuw. Olof Palme

In het voorwoord geeft Marc aan dat dit het eerste boek is gebaseerd op de originele, tot voor kort geheime politieverhoren met Christer Andersson, zijn familie en bekenden, aangevuld met informatie uit tal van andere dossierstukken en eigen research. Voor een uitvoerige behandeling van alternatieve hypotheses verwijst hij naar zijn vorige boek 10 redenen waarom Zweden de moord op Olof Palme niet oplost.

In het eerste hoofdstuk Eén bokser kop bij de Grand worden de gebeurtenissen bij bioscoop Grand in Stockholm beschreven op de avond van de moord op Olof Palme. De film Bröderna Mozart draaide op de avond van 28 februari 1986. Olof Palme en zijn vrouw hebben de film bekeken en op weg naar huis gebeurde de moord waarbij Olof Palme het leven liet. Direct is het al duidelijk dat de politie de zaken niet op orde heeft en eigenlijk vrijwel direct na de moord al achter de feiten aanloopt. Zo is te lezen dat de moordplaats niet goed afgezet werd en dat de twee kogels die afgevuurd zijn niet door de politie zijn gevonden maar door omstanders. Door de vondst van de twee kogels werd het duidelijk welk wapen er gebruikt werd en het was een Smith & Wesson .357 Magnum model 27 met een 6 inch lange loop. Het wapen werd de meest gezochte revolver van Zweden. In het boek komt nauwgezet alle informatie die er beschikbaar is aan bod zoals welke vluchtroute de moordenaar heeft genomen, welke verdachten er in de loop der jaren zijn geweest, hoe het leven van Christer Andersson eruit zag, hoe de onderzoeken verliepen, welke complottheoriën er zijn geweest en nog veel meer. Een kort overzicht heb ik opgenomen in de wetenswaardigheden. 

Conclusie:
Diep respect voor het uitzoekwerk van Marc. Wat zal dat een tijd gekost hebben. Het heeft wel geresulteerd in een vrijwel volledig verhaal over hoe alles is gegaan. Vanaf de avond dat de moord plaatsvond tot zelfs na de eigenlijke publicatie van het boek. De publicatie is zelfs uitgesteld om nieuwe informatie te kunnen opnemen in het boek. Na het lezen is er eigenlijk geen andere conclusie dat de vermoedelijke moordenaar niet degene is die het onderzoeksteam aan heeft gewezen maar dat er wel heel veel wijst in de richting van Christer Andersson. Door het boek ben ik veel te weten gekomen over de moord op Olof Palme. Ik ga zeker het eerste boek van Marc over de moord lezen. Een aanrader voor degene die geïnteresseerd is in de moord. Hieronder is een reconstructie van de moord te zien.


Ook op Youtube te zien: Olof Palme Political Murders - The forbidden trail.

Wetenswaardigheden:

Recensies:

zondag 16 mei 2021

Batteri Hanstholm I

Vorig jaar zijn we in Denemarken in de omgeving van Hanstholm geweest. Onderweg kwamen we bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Het bleek om Batteri Hanstholm I te gaan. De naam geeft al aan dat er ook een Batteri Hanstholm II bestaat. Die hebben we niet bezocht. 

Batteri Hanstholm I werd in 1940 gebouwd en maakte deel uit van vier 17 cm kanonnen als onderdeel van de Duitse kustwacht in Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de zomer van 1942 werd de batterij verplaatst naar de duinen ten zuiden van de Hanstholm-vuurtoren en werden de bunkers gebouwd voor de kanonnen en munitie en tevens om de bemanning te beschermen. Deze betonnen gebouwen staan er tegenwoordig nog steeds als ruïnes. Het is mogelijk om de bunkers in te gaan. Enkele bunkers zijn afgesloten vanwege instortingsgevaar.

Op de website van Strijdbewijs staat de geschiedenis van Hanstholm I en omgeving beschreven. Hieronder een gedeelte van de website over de periode 1942 - 1944.

Vanaf het voorjaar van 1942 werd de kust van Denemarken ook onderdeel van de 'Atlantikwall'. Er werd besloten om 'Hanstholm I' te verplaatsen naar de zuidkant van Hanstholm (waar u nu nog steeds de betonnen objecten te vinden zijn). In maart 1942 werd begonnen met het bouwen van houten barakken. In augustus van dat jaar werd het eerste beton gestort voor enkele bunkers. Ondanks dat de gehele stelling in opbouw was, werden de kanonnen van de vorige locatie in oktober 1942 overgebracht naar deze nieuwe locatie (al zou het tot het voorjaar van 1944 voor ze in hun betonnen kazemat werden ondergebracht. Het vuurgeleiding systeem was in december 1942 overgebracht. Het zou tot juni 1944 duren voor de batterij geheel gereed werd opgeleverd, tot die tijd was het meer een bouwplaats, dan een geschutbatterij. In 2 jaar tijd werd er maar liefst 20.000 m³ beton gestort.

Alleen al het lopen tussen de bunkers is geweldig. Wie weet gaan we in de toekomst ook nog eens het Bunker museum bekijken.








Hieronder een filmpje van de overige foto's. 

zaterdag 8 mei 2021

Sapmifilm

Naar aanleiding van de blogpost Skábmagovat Indigenous peoples´ Film Festival 2021 heb ik eindelijk eens een abonnement genomen op Sapmifilm. De inhoud is niet te bekijken vanuit Nederland, maar met behulp van de Chrome extensie Windscribe is het toch mogelijk om de inhoud te bekijken door in Windscribe de Oslo locatie te selecteren. Er moet dan ook nog een abonnement afgesloten worden via een creditcard en je moet dan volgens mij minimaal twee maanden lid blijven. Meer informatie over Sapmifilm is hier te vinden.

In die twee maanden best wel wat films gezien. Het zijn voornamelijk korte films. Het grootste gedeelte van de films zijn Engels ondertiteld. Er zaten een aantal tussen die ik wel erg graag wilde zien en dat waren Burning Sun en Sami Boy. Nog lang niet alle films gezien en er worden elke keer nieuwe films toegevoegd. Ontzettend interessant om de films te bekijken. Het geeft je een goed inzicht in het leven van de Sami. Hieronder de films die ik gezien heb:

Iđitsilba - Burning Sun
Bedenker en regisseur: Elle Márjá Eira
Majjen carries a very special hat. All the women in her reindeer herder community wear one. Its shape resembles that of a horn. The hat is of great value for her, but the men representing the church think that the hat resembles the horn of the devil itself. Thus the hats must be extinguished.


Sámi bojá - Sami boy 
IMDB:4,4
Mikkel is a reindeer herder who has the entire responsibility for the herd of his family. He has a tough shell like a sami boy should have. But in his inside there is chaos.

Hetr nummer Moras calmmit / sorrowful eyes van Skáidi-Inga Juuso en Steinar Raknes is te horen in de film.


Giitu giitu / Thank you Lord 
IMDB:7,8
Giitu giitu / Thank you Lord is a visual short film showing the Laestadian trance.
Het nummer Lihkahusat van Mari Boine is hierin te horen.


This hilarious short film Covid side effects shows how pandemic and physical distancing times can be helpful when trying to break up with a partner with whom one hasn't had strong passionate feelings in long time.


In duorggat doarggistit, 4 small birches (duorga) are cut by a lake on the tundra. The trees are stifled, and the twigs are taken. The trunks are left behind standing in the landscape.

Film van Anders Sunna en Inga-Wiktoria Pave. Gedicht Paulus Utsi.

A haunting tale that follows a young girl and her reindeer as they try to escape the menacing darkness of the colonial oppression in Sápmi. Guided by a spirit, she is reminded to listen to her inner voice and trust her instincts. 

Wake Up Elena has received the Jane Glassco award for emerging talent  at imagineNATIVE Media + Arts Festival in Toronto in 2017 and Best Sámi short film award at Skábmagovat Indigenous Peoples' Festival in Finland in 2018.


A short film that speaks about a question: If home is a safe space, is the human mind as well?

It is year 1944. The Germans have invaded Norway. The Sámi face an unexpected dilemma when assisting the resistance movement - the bridge they are on their way to explode, is guarded by their fellow citizen - a Sámi in Nazi uniform.


Ellos sápmi - Long live sapmi
Ellos Sápmi is the story of the charismatic womanizer Klemet, who's leadership is deprived and who is betrayed by his own people. Naked hippie ladies, sex and bombs adorn this rebellious comedy, revealing the truth about what really happened when the first Sámi Parliament was formed. ELLOS SÁPMI in one revolutionary deception of a historical event, based on a true story on no less than Niillas A. Somby, who is also the co-writer.


IMDB: 8,4
When Anne attends a writing workshop she faces racism from her Norwegian classmates. Her treatment triggers dark memories from her childhood. 

Daughter of the Sun is written and directed by Sara Margrethe Oskal and the film got awarded the short film prize at the B3 Biennale des bewegten Bildes' Book Fair in Frankfurt in 2019.


A short documentary on Heidi Gauriloff, a Skolt Sámi craftsmaker, who was already an adult when she finally got the chance to learn the language and culture of her family.



Meer info over de Skolt Sámi is te vinden in dit artikel.

The midnight sun is shining; two teenage girls are bored of their small little village. They want some adventure, so they decide to hitch hike somewhere else - not without risks.


Mo Dieppe.- How’s life?
During corona times two friends meet at Zoom to catch up, Sergey in Lovozero (on the Russian side of the border) and Ánne Márjá in Lødingen (on the Norwegian side of the border). They haven’t met in a long time, and it seems like it will be long before they meet again. They have a lot to talk about.


A man who is obsessed about order in his home, is confronted by himself. The film is a horror comedy.


Ribadit (Pulling in the belt) was a tradition in the Sámi village Guovdageaidnu. In this film we meet two elders who have experienced this. Director Elle Sofe Sara is orchestrating this tradition to life with Sámi youth and dancers.


"At the beginning of March, my body started to itch. I had to get out of Stockholm. I know how it feels to not be able to breathe, because I have pollen allergies and asthma, and they clog my lungs every year. If the catastrophe was to happen, I need to be with my family in Kiruna. The earth feels closer to me up north. That’s where I want to be in case of a crisis. The prime minister said on the radio that it’s common sense not to travel from Stockholm. Which hurt, because of course I have normal common sense. 

The train was scheduled for 6 PM, and three hours before the train left I started to realize that I couldn’t leave. I sat across from my 10 year old daughter and cried, and said that we probably couldn’t go. She started to prepare for this, and started packing up, before throwing herself onto the couch. Then my mother texted me: Come home!

Two hours before the train left, I realized that we HAVE to leave."


Eahpáraš is about a paranormal phenomenon in Sápmi, the land of the Sámi people. An eahpáraš is a dangerous spirit of a dead newborn child that haunts people.




Áile is a young girl with a special relationship to nature that only her grandmother understands. Áile is taught how to use plants as medicine. But one day she discovers a secret that turns her little world upside down.


A young girl seeks help for her afflicted dog, but other members in her family need more help. The mother is lost in her own mind, the father wants to cure his loneliness and the girl is searching for the truth. The film takes place in a small Sámi home on a remote area in Northern Norway and portrays a dysfunctional relationship between father and daughter.


A woman and a man, a river keeps them separated. They have to break the laws of nature to come close to each other. A simple story about love that defies cultural differences.

Inspired by the short story "Selma and Verner" by Torgny Lindgren
Aljosja: Jonathan Johansson. Zanger van het titelnummer van de serie Springfloden.


An award-winning short film tells a poetic story about sisterhood, loss and grief that parallels with the faith of a humpback whale.

The Last Walk short film collective is outcome of International Sámi Film Institute's initiative Arctic Film Circle. Filmmakers from the circumpolar areas scripted a common Indigenous story and adapted the story to their communities in Alaska, Northwest Territories and Kalaallit Nunaat.

The Last Walk - three short films tell an universal story that simultaneously highlights the common experiences that Indigenous people have undertaken.


Christian is visiting his home village with his fiancée allegedly to look at churches to get married in, after living in the south for many years. But what are the true reasons for the visit? This is the story about the time before she came, after he left and everything that is untold in between that.


A man breaks out of his group of friends to follow his own calling. His old friends do not accept this, and therefore bring him back home for punishment and subduing. The story takes place in a twisted Sámi universe in Northern Norway.


Sámi Moments / Sámi boddu
A meeting between two reindeer herders on a small hill in the middle of the tundra. It´s a film about the need for company without necessarily saying much, friction between two units, and embarrassing silence.


The short film Aquarium is directed by Yvonne Thomassen. The young boy Amir is about to freeze to death and is forced to find shelter from the ice cold winter storms. This leads to an unexpected meeting between past and present.


In the wilderness of the tundra somewhere in Sapmi, a reindeerherder and his daughter are in a Lavvo relaxing and enjoying life. Suddenly, far away they hear sound of a snow mobile, clearly moving towards them. The reindeerherder, her father, prepares his daughter for what might happen. 

This action sami thriller takes your heartbeat to another level.


zondag 2 mei 2021

Lapponensis - Michiel Brouwer

Boek details:
Auteur: Michiel Brouwer
Titel: Lapponensis 
Verschijningsdatum: 2012


Samenvatting:
Michiel Brouwer spent more than three years to the creation of his book Lapponensis, which deals with the influence of the Swedish rasbiologie the Sami people of northern Europe. The Swedish Rasbiologie was a period of 30 years for the National Socialism of Duit country until 1958.

The Institute Rasbiologisch are many remains of the Sami investigated. Many of their relatives are keen back for reburial, this still has not happened. There are also many Sami which the influence of the Swedish rasbiologie is still very timely.

The Swedish state recognizes nor denies it happened. This black page in the history of social example is Sweden, is deliberately forgotten. Brouwer: “I try to bring that no image is the one portrayed in this way, I want this history, and the fate of the Sami people of northern Europe gets more attention.”


De auteur:
Michiel Brouwer, geboren in Nederland en sinds zijn derde opgegroeid in Zweden. In 2005 weer terug naar Nederland voor de studie fotografie. In 2008 is hij begonnen met zijn scriptie totdat hij een artikel tegenkwam die zijn interesse trok, Het ging over een Sami vrouw die demonstreerde bij het Zweedse parlement in Stockholm om de beenderen van haar grootmoeder terug te krijgen. Dit was het begin van het onderzoek naar de effecten die het tijdperk van de Zweedse rassenbiologie had uitgeoefend op de Sami-bevolking in Zweden. Een tijdperk die Michiel Brouwer nog niet eerder had gehoord in zijn jeugd en schooltijd. In juni 2009 studeerde Michiel af met het project Lapponensis. De titel Lapponensis komt uit het eerste boek die de Sami bevolking beschreef, Flora Lapponica van Carl Linnaeus. Na de scriptie is Michiel weer naar het noorden vertrokken en kocht een 1972 Mercedes 608D en bezocht de Sami. De bevindingen hebben geresulteerd in de publicatie Lapponensis. De publicatie is met behulp van een campagne op Voordekunst gerealiseerd. Hieronder een gedeelte uit de campagne:

In de hoofdstukken behandel ik onder andere het leven van Sami families in een dierentuin, een gedwongen verhuizing, de schedelverzameling in het instituut, de Anatomische show en vertel ik over mijn reis.

De publicatie zal bestaan uit een gestileerde archiefmap van 36x45 cm. In deze map bevinden zich lossen katernen, één katern per hoofdstuk, een boekje per verhaal. Het idee hier achter is dat het archief moet kunnen groeien. Wanneer ik een nieuw verhaal heb gevonden, komt er een nieuw katern voor in de verzameling. Zo ontstaat er een beeldarchief, een groeiende publicatie van mijn hoofdstukken.

Helaas zijn er nog geen nieuwe verhalen toegevoegd aan de publicatie. 

De publicatie:
Na het maken van de post over de film Same Blood kwam ik op het spoor van Lapponensis. Sinds die tijd heb ik geprobeerd om een publicatie te bemachtigen. Geprobeerd te bestellen bij PhotoQ Bookshop maar het bleek dat de publicatie toch niet meer op voorraad was. Contact gehad met Michiel maar dat liep stuk. In februari dit jaar tijdens een webinar van Photo31 met Jeroen Toirkens bleek dat Michiel Brouwer ook aanwezig was. Via de webinar chat contact gekregen met hem en hij ging kijken of er nog ergens een exemplaar was te krijgen. Er bleken een nog een aantal publicaties aanwezig te zijn bij de Kiasma museumshop te Helsinki. Michiel heeft de publicaties naar mij gestuurd via de post. Hiervoor wil ik hem nog ontzettend voor bedanken. 

Hieronder zijn de boeken uit de publicatie te zien.


Het boekje over het anatomisch theater bevat oude foto's van Carolina Rediviva, Nordiska Arkivet en foto's gemaakt door Michiel. De foto van het beroemde / beruchte anatomisch theater in Gustavianum onbreekt niet. 


Onderstaande foto is afkomstig van een wedstrijd ‘wie is de beste ariër’ van de rasbiologen, uitgeschreven in dagbladen, waarin vervolgens een foto van de winnaar – een lange, hoogblonde Zweed - én de grote verliezer – een kleine, donkere Sami - werd gepubliceerd.


In het boekje The Skull collection is te lezen hoe de skeletten en de botten van de Sami bij elkaar zijn gegraaid en worden de namen van dr Gustav Retzius en Herman Lundborg genoemd. Over Herman Lundborg, Gustav Retzius en zijn vader Anders Retzius is veel te lezen in de onderstaande documenten:


Over Herman Lundborg heeft Maja Hagerman een biografie geschreven, Käraste Herman. Ze heeft ook een film over Herman Lundborg gemaakt met de titel "What Measures to Save a People? A film about Herman Lundborg, head of the Swedish State Institute for Race Biology." De film duurt bijna een uur en moet gehuurd worden. De film staat op mijn lijst om te bekijken. 


Het derde boek gaat over het leven van de Sami in Skansen. In 1891 werd Skansen opgericht en er was direct een Sami nederzetting aanwezig. Elk jaar na de winter moest een Sami familie in de Sami hut wonen. Ze moesten de traditionele kleding dragen. Hieronder een gedeelte uit het Zuiver Zweeds Volkskrant artikel van Angela Wals over Lapponensis

Als onderdeel van het folkloristisch tafereel ‘Zo leven de Sami’ woonde Sara Larsen elk jaar tijdelijk in de zoo van Stockholm. In Skansen, het openluchtmuseum en de dierentuin van Stockholm, staat een traditionele Sami-hut. Sara Larsson, geboren in 1919, groeide op in deze hut. Elk jaar, na de winter, verhuisde haar familie van hun huis in Östersund naar het museum. Daar kregen ze de taak om voor de rendieren te zorgen. Ze liepen rond in de kleurrijke kledij, die normaal alleen op feesten werd gedragen, en zij beoefenden ‘typische’ handarbeid. Het moest er zo authentiek mogelijk uitzien. Nieuwsgierig naar dit exotische nomadenleven, bezocht de vrijwel de complete Stockholmse bourgeoisie de hut. Sara genoot van de aandacht en overdreef de verhalen van haar grootouders graag voor haar publiek. De realiteit was alleen dat ze al behoorlijk waren verwesterd. De meeste Sami spraken Zweeds en waren bekeerd tot het christendom. Het museum had de hut, toen al verlaten, uit de provincie Jämtlands län gehaald, gerenoveerd en er rendieren bijgezet. Generaties scholieren die Skansen bezochten, wisten niet beter of Sami leefden in hutten en trokken rond met dieren. Dit beeld, gevoed door de verhalen van Sara Larsson, bleek hardnekkig en is lang aan de Sami blijven plakken. Nu staan er houten rendieren en acteurs in klederdracht bij de hut. Sinds een jaar hangt er een bord waarop staat dat Sami niet meer als nomaden leven.


Tegenwoordig zijn er dus acteurs aanwezig in de Sami nederzetting die het verhaal neerzetten van de familie Såekie. Er is ook een foto en tekst aanwezig over Elsa Laula. Hieronder een drietal foto's van ons bezoek aan Skansen.




Het vierde boek gaat over de geforceerde verhuizing van de Sunna familie. Michiel verbleef een week bij de familie en heeft hun verhaal in een apart boek beschreven en gefotografeerd. Later hebben Michiel en Anders Sunna samen het Maadtoe project gedaan. Maadtoe (Zuid-Samisch voor oorsprong, afkomst) is een kunsttentoonstelling die discussies wil uitlokken over onze relatie tot multiculturalisme, vervreemding en tolerantie en over het belang van kunst als medium voor deze discussies. Meer informatie over het project is te vinden op:
Een ander project is Every Leaf Is an Eye. Meer informatie over en beelden van deze tentoonstelling is te vinden op de Contemporray Art Daily website en de MyNewsDesk website. Deze twee projecten zouden een mooie aanvulling zijn geweest voor Lapponensis.


Onderstaande foto vond ik wel bijzonder. Ik vroeg mij al geruime tijd af waarom er een doek om de kralen zaten en de onderstaande foto geeft de reden daarvoor aan.


In het Supplement A Sápmi boekje staat het verhaal van Michiel en foto's die gemaakt zijn tijdens de reis door het hoge noorden. 

Interessante websites:
Mocht er iemand interesse hebben in de publicatie neem dan even contact met mij op via het reactieformulier op deze website. De prijs is €60,- exclusief verzendkosten. 

Lapponensis from Michiel Brouwer on Vimeo.

This is an introduction to my photographic project.

Lapponensis
The influence of Swedish Racebiology

zaterdag 1 mei 2021

Heder

Seriedetails:
Titel: Heder
Jaar: 2019
Verhaal: Julia Dufvenius, Sofia Helin, Anja Lundqvist
Acteurs: Julia Dufvenius, Anja Lundqvist, Alexandra Rapaport
Afleveringen: 8 van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,3



Samenvatting:
Vier beste vriendinnen runnen samen het advocatenkantoor Heder, wat Zweeds is voor eer. Ze willen vooral opkomen voor vrouwen en slachtoffers van seksueel geweld. De aanrander van een tienermeisje Isabel wordt vrijgesproken en dat is natuurlijk niet naar de zin van de advocates. Ze willen extra bewijsmateriaal verzamelen om zo in beroep te kunnen gaan. Maar dat verloopt niet zo vlot als gehoopt en de vraag rijst of Isabel wel een slachtoffer is. De advocates dragen bovendien ook zelf een groot geheim met zich mee en dat kan hen wel eens serieus in de problemen brengen.

De serie:
Een tijdje geleden was op Canvas de serie Heder te zien. Heder is een advocatenkantoor gerund door vier vrouwen die allemaal iets hebben meegemaakt in het verleden. Ze komen op voor slachtoffers van seksueel geweld en dat zijn dan eigenlijk alleen vrouwen / meisjes. De afleveringen beginnen met een scené waarvan je nog niet weet wat het betekent. Aan het einde van de scené is de tekst Heder of Honour (Engelse titel) te zien. Het viel op dat de tekst met elke aflevering steeds minder goed te zien was. Er komen per aflevering steeds meer open ruimtes in te zitten. Dit hebben ze erg goed gedaan. 

Eigenaresse van Heder is Karin en de drie vriendinnen zijn Elin, Janni en Nour. Het verleden van de vier vrouwen komen aan bod maar die van Nour is in dit eerste seizoen de rode draad. Haar gebeurtenis in het verleden heeft ervoor gezorgd dat de vriendinnen met Heder zijn begonnen. Tegelijkertijd is het een gebeurtenis die weinig mensen kennen en als het openbaar wordt gemaakt zal het een grote impact hebben op het leven van de vriendinnen en Heder. Hoe gaan ze zich redden in de duistere wereld van seksueel geweld door mannen? 

Conclusie:
De eerste afleveringen waren vrij chaotisch en je moet er even inkomen om het allemaal te begrijpen. Na de eerste afleveringen komt dat goed en wordt het een steeds boeiender verhaal waarin de meeste mannen wel heel erg slecht zijn. De serie werd een kruising tussen Sex in the City en Millennium genoemd. Sex in the City heb ik nooit gezien dus daar kan ik geen oordeel over geven. Wat betreft Millennium, daar zit wel wat in. Het levert in ieder geval een spannende serie op met humoristische momenten maar ook best wel heftige momenten. Het verleden van de vier vrouwen worden goed weergegeven en de vaart zit er goed in. Goede serie en het tweede seizoen is ook al uit. 

Recensies: