Google Translate

maandag 9 oktober 2017

Same Blod - Sami Blood

Filmdetails:
Titel: Same Blod / Sami Blood
Regisseur: Amanda Kernell
Jaar: 2016
Verhaal: Amanda Kernell
Acteurs: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi
Duur: 110 minuten
IMDB cijfer: 7,5


Samenvatting:
Elle Marja, is een veertienjarig Sami meisje dat rendieren fokt. Terwijl ze in de jaren dertig wordt blootgesteld aan de rassendiscriminatie en rassenonderzoek op haar kostschool, begint ze te dromen over een ander leven. Om dat te bereiken moet ze een andere identiteit aannemen en breken met haar cultuur en familie.


De regisseur:
Amanda Kernell is zelf half-Zweeds en half-Samisch. In dit interview vertelt ze dat de ene helft van haar familie Zweeds is geworden en niets meer met de Sami's te maken willen hebben. De andere kant van haar familie is Samisch en werkt nog steeds met rendieren. Een mooie zin in het interview is: Dus de film is echt een liefdesverklaring aan deze oudere generatie, beide zijden, degenen die alles hebben verlaten en degenen die bij de rendierenkuddes en bij de meer traditionele levensstijl zijn gebleven.

De voorloper van Same Blod was de vijftien minuten durende film Stoerre Vaerie. De korte film is ingezonden naar het Sundance festival en won daar enkele prijzen. Helaas heb ik Stoerre Vaerie nog niet gezien, maar ik begrijp van de Samer website dat de korte film de proloog van Same Blod is geworden. In hetzelfde artikel is te lezen dat acteur Olle Sarri, die de zoon van Elle-Marja speelt, trots is dat hij mee mocht spelen en het erg jammer vond dat hij niet nodig was bij de kalf markering. Hij kwam me erg bekend voor in de film en inderdaad, hij speelde de hoofdrol in de film Apan.

Same Blod is volgens mij een groot succes. De meesten hebben de film wel gezien of wil men de film nog graag zien getuige het groot aantal reacties op de winactie van Stralend Schrijven. De serie Midnight Sun was ook al een succes. Omdat de meesten de film wel gezien hebben, wil ik graag wat meer informatie geven over Amanda Kernell en de film. Hieronder staan een groot aantal artikelen die met de film te maken hebben.


De film:
De film begint dus met een proloog wat dus eigenlijk de korte film Stoerre Vaerie is. Het speelt zich af in de tegenwoordige tijd en laat Christina, een lerares uit Småland zien. Ze is samen met haar zoon en kleindochter op bezoek bij de Sami's vanwege de begrafenis van haar zusje Njenna. Christina ontkent het leven van de Sami's en wil er niets meer mee te maken hebben. Hoe is het zo gekomen? Dat is te zien als er een stap terug in de tijd wordt gedaan en Elle-Marja en haar zusje Njenna in hun tienerjaren zitten. Elle-Marja is veertien en keert zich op dat moment al af tegen haar eigen afkomst. Dat was al bekend vanwege de proloog, maar de manier waarop ze haar afkomst verloochend is geweldig neergezet door Amanda Kernell. Ze laat zien hoe het er vroeger er aan toe ging en hoe Scandinavië een gedeelte van hun eigen volk neerzet als onderontwikkelde mensen. Niet alleen in Zweden speelde dit, maar ook in Noorwegen en Finland. Van Rusland weet ik het niet. Een goede aanvulling op de film is het boek Lapponensis uit 2012 van Michiel Brouwer.

Dat de film zo goed gelukt is, is natuurlijk ook te danken aan de acteurs. De jonge Elle-Marje wordt gespeeld door Lene Cecilia Sparrok en Njenna door haar echte zus Mia Cecilia Sparrok. Ze zijn Samisch en in de film wordt naast Zweeds ook Samisch gesproken. Daarnaast wordt er best wel veel gejoikt en in de kerk zie en hoor je Jörgen Stenberg joiken. In de film wordt er naast de hoofdrolspelers nog een aantal nummers gejoikt. Ze zijn terug te vinden op de soundtrack. Ik licht er een aantal uit zoals Charlotta Kappfjell. Het nummer in de film kan ik niet vinden op Youtube, maar wel Bæ bæ laampetje. Ik had nog niet eerder van haar gehoord. Ze heeft wel een eigen website en heeft een kinder CD uitgebracht.


Charlotte werkt samen met Frode Fjellheim en hij is vooral bekend van de film Frozen. Frode heeft ook een eigen website waar je ook zeer interessante CD's kunt bestellen. Ik heb niet het Frozen nummer van hem in de post opgenomen maar het nummer Jupmelem Heevehtibie samen operazangeres Kristin Rustad Høiseth. Een geweldig nummer.


Het nummer Njoktje wordt gejoikt door Marja Helena Mortensson. Ik kon geen Youtube versie vinden. Het nummer is wel te beluisteren op Spotity. Ik heb het nummer Lelieh åjáldahttieh hieronder opgenomen. Haar website is hier te vinden.


Naast joik natuurlijk het Zweedse Fädernas Kyrka van Gustaf Aulén.


En Stilla Flirt - Sonia Estelle.


En als laatste het nummer Ett litet fattigt barn jag är van Charlotte Lindholm.

Conclusie:
Hopelijk kunnen we nog wat leren van de geschiedenis en wordt herhaling voorkomen. Verder kan ik maar een ding zeggen over de film als je die nog niet gezien hebt.

! ! !  K i j k e n ! ! !

Recensies:
- Filmtotaal
- Stralend Schrijven
- Film Vandaag
- Moviemeter
- De Protagonisten
- In de Bioscoop
- MSN Entertainment
- Volkskrant
- Alles over film
- Telegraaf
- Film Bekeken
- Blik
- Filmmagie
- In de Bioscoop
- NRC
- Girls in Film
- De Morgen
- Roger Ebert
- NY Times
- Slug Magazine
- Cinema Scandinavia
- College Movie Review
- Variety
- IndieWire

7 opmerkingen:

 1. This film is very good film!
  The same have happen in Norway, Finland and Russia...The Sápmi Land !
  The end of film I like the most and feel Happy becase I realise that The Blood is ticker than water...Thank you / Giitu/ Takk/Tack !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I thought Norway was more worse than Sweden. Changing names in Norway was very normal, but my knowledge about the history of Sapmi is not enough yet....

   Verwijderen
  2. It was the same over the hole Sápmi Land ...they changing names and so on... It was 1930 century ( and that time the leader from Germany have samting to say about ...)
   You remember Kautokeino revolt ( 1852) film make Nils Gaup ( 2008) from Norway : Aslak Hætta and Mons Somby bee killed ( 1854) and they skulls sent to Oslo to examination scientic ...not untill 1990 century returnert to relatives for bury...
   And 1950-1960 the children was in the dormitory ...they could mot speak that own language ...they bee punish ...og they speaks own languages ...IT happent in Norway, Finland and I think in Sweden too...in Russia ...I don't Know becouse hett not so mutch information from Russia ....?

   Verwijderen
  3. Thank you for the information.

   Verwijderen
 2. Op de Scandinavië markt op Schokland heb ik een flyer meegenomen en weer kwijtgeraakt, maar ik wil de film zeker nog gaan zien. Eigenlijk ben ik nooit op de hoogte geweest van deze rassenhaat tot de serie Midnight Sun en ik moet zeggen dat ik het schokkend vind. Helemaal wat Birit Marjatta hierboven schrijft. (shocking to read about this race hatred). Bedankt voor je zeer complete blog hierover, je hebt je huiswerk gedaan, Hans. En goed dat het zo weer onder de aandacht komt, laten we hopen dat de mensheid toch eens wat wijzer wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben de film online via Pathé bekeken. Kwam er toevallig achter dat de film daar beschikbaar was.

   Verwijderen
  2. Oh, dat is een goeie tip! Bedankt. Wist niet dat dat kon.

   Verwijderen