Pagina's

zaterdag 27 november 2021

Babycall

Filmdetails:
Titel: Babycall
Regisseur: Pål Sletaune
Jaar: 2011
Verhaal: Pål Sletaune
Acteurs: Noomi RapaceKristoffer Joner en Vetle Qvenild Werring
Duur: 96 minuten
IMDB cijfer: 5,7



Samenvatting (Moviemeter):
Anna en haar achtjarige zoon Anders zitten in de getuigenbescherming als gevolg van de moeilijke relatie met de vader van Anders. Ze verhuizen naar een groot flatgebouw. Anna overbeschermt haar zoon en koopt zelfs een babyfoon om hem in de gaten te houden. Ze vangt hiermee echter ook geluiden op van andere appartementen en Anna hoort iets wat op de mishandeling van een kind zou kunnen wijzen. Ondertussen komt Anders’ mysterieuze nieuwe vriend op vreemde tijdstippen langs… Weet deze nieuwe vriend iets van de mishandeling? En waarom zit Anders’ tekening onder het bloed? Loopt Anna’s zoon gevaar?

De film:
Babycall, een Noorse film van Pål Sletaune met Noomi Rapace en Kristoffer Joner in de hoofdrollen. In 2014 had ik de film Naboer, de vorige film van Pål Sletaune, gezien. Die vond ik toen wazig en vaag. Zou Babycall beter zijn? Met Noomi Rapace in de hoofdrol had ik er wel hoge verwachtingen van. In Babycall speelt Kristoffer Joner net als in Naboer ook een hoofdrol. Moest wel erg wennen aan zijn kapsel. Noomi Rapace speelt Anna, de moeder van haar achtjarige zoon Anders. Vanwege de mishandeling van Anders door zijn vader worden ze in een flat geplaatst. De flat is een voorbode van wat er gaat komen. Geen gezelligheid en hoe verder de film vordert hoe minder je er als kijker van gaat snappen. 

Conclusie:
Net als Naboer is Babycall apart en weet je niet wat waar is. Gelukkig weet Noomi Rapace de film nog enigzins te redden. Ze speelt de rol van Anna best wel goed en geloofwaardig. Ze komt over als een fragiel iemand maar soms komt een andere Anna tevoorschijn die niet zo lief is voor Anders. De andere keren wil ze Anders weer beschermen door hem 's nachts in bed te nemen in plaats van in zijn eigen bed te laten slapen. Erg goed gedaan. Om de jeugdzorg toch hun zin te geven en Anders in zijn eigen bed te laten slapen schaft ze een babyfoon aan. De babyfoon zou voor het horror effect moeten zorgen maar dat gebeurd eigenlijk niet. Het is naar mijn mening ook geen horror maar meer een dramafilm. Helaas heeft Babycall veel overeenkomsten met Naboer en is het bij vlagen net zo wazig en vaag. Wat is nu echt en wat niet? Niet echt mijn soort film. 

Recensies:

zondag 21 november 2021

Kongernes Jelling kerk

Volgens Wikipedia dateert de kerk van Jelling van rond 1100 en is de vierde kerk op die plek. De eerste was een houten kerk die in de achtste eeuw door Harald Blauwtand werd gebouwd als een mausoleum voor zijn vader, Gorm de Oude. Harald liet het stoffelijk overschot van zijn vader overbrengen van de grafheuvel waarin hij begraven was naar de kerk. Tussen 1050 en 1100 werd deze vervangen door een kerk van steen.

In 1874-1875 werden op de muren van het koor muurschilderingen ontdekt uit de periode van rond 1100. Dit zouden de oudste muurschilderingen in Denemarken zijn. Tijdens opgravingen aan het eind van de jaren 70 van de twintigste eeuw is onder de kerk een graf gevonden met daarin de overblijfselen van een man. Dit is waarschijnlijk het lichaam van koning Gorm de Oude.

Een bijzondere plek, een kerk tussen twee grafheuvels. Het oude geloof naast het nieuwe geloof. 











woensdag 17 november 2021

Kongernes Jelling shop

Na het bezoek aan het Kongernes Jelling bezoekerscentrum rol je vanzelf de bezoekersshop in. En wat voor een shop. Allemaal boeken die met runestenen en Vikingen te maken hebben. Een walhalla voor Viking liefhebbers. Bij de eerste paar foto's heb ik nog wat informatie over de boeken opgezocht. Van de overige foto's niet meer. Het aantal boeken om uit te zoeken werd teveel. 

Nordens guder - Jim Lyngvild



Runer - Simon Randel Søndergaard


Sven Tveskæg - Poul Skaaning
Vikingetidens Konger - Karsten Krambs
Gorm Og Thyra - En Romance - Peter Schmidt Hansen
Rigets Runer - Lisbeth M. Imer 
Alverdens Vikinger - Jim Lyngvild


Viking - ran, ild og sværd - Jeanette Varberg
Vikinger i krig - Kim Hjardar en Vegard Vike










donderdag 11 november 2021

Kongernes Jelling

Ik ben op dit moment het derde deel van de Jomsviking serie aan het lezen en tijdens het verhaal moet ik steeds weer denken aan de grafstenen en runenstenen van Jelling. We zijn daar afgelopen zomer eindelijk geweest na er een aantal keren langs gereden te hebben in de vorige vakanties. We hadden een kopie van de runensteen van Harald Blauwtand al gezien bij de Dom in Utrecht. 

Als eerste een bezoek aan het bezoekers- en belevingscentrum, Kongernes Jelling. De toegang is grstis en het is inderdaad een belevenis. Wat een geweldige ervaring. Schitterende tekeningen, verhalen, uitleg, foto's en nog veel meer.

Beschrijving volgens de website:
Het belevingscentrum werd in het jaar 2015 heropend en biedt een unieke digitale zintuigelijke ervaring, die voor de bezoeker het leven van de Vikingen dichterbij brengt. Men kan aanraken, voelen en mee huiveren tijdens de presentatie van het leven van de Vikingen. Ga mee op een reis met verhalen bij het haardvuur, het leven van Vikingen en krijgers, van het opgenomen worden in het Walhalla tot aan de overgang naar het christendom.















Het bezoek heeft veel duidelijk gemaakt over het leven van de Vikingen en dan vooral van de periode van Harald Blauwtand. In een volgende post komt de shop aan bod. Dat was namelijk ook een hele ervaring.

zondag 7 november 2021

Breaking surface

Filmdetails:
Titel: Breaking surface
Regisseur: Joachim Hedén
Jaar: 2020
Verhaal: Joachim Hedén
Acteurs: Moa GammelMadeleine Martin en Trine Wiggen
Duur: 82 minuten
IMDB cijfer: 6,1



Samenvatting:
Een paar dagen na Kerstmis vertrekken de Zweeds / Noorse halfzussen Ida en Tuva voor een winterduik in een afgelegen deel van de Noorse kustlijn. Tegen het einde van de duik wordt Tuva door iets onder water gehouden. Terwijl Ida naar de kustlijn zwemt om hulp te roepen, ontdekt ze dat er een steenverschuiving is waardoor hun spullen, telefoons en autosleutels, begraven zijn onder de stenen ... ze zijn volledig afgesneden van elke kans op redding van buitenaf. Terwijl de hectische race om te overleven zich ontvouwt, wordt Ida aan de ultieme test van karakter en kracht onderworpen. Tijdens Ida's gevecht om Tuva te redden, komt een gebroken zusterschap aan het licht, en als alles verloren lijkt, gaat de inzet verder dan alleen overleven.

De film:
Een Zweedse film over duiken en wat voor een film. Met 82 minuten duurt de film niet lang. In het begin een terugblik naar het verleden van de halfzussen Ida en Tuva die gelijk aangeeft wat er in het verleden is gebeurd. Vervolgens wordt er naar het heden gegaan en zie je een gedeelte uit het leven van de Zweedse Ida en even later een scène van de Noorse Tuva. Ook hier is direct duidelijk hoe het leven bij beiden ervoor staat. Daarna de duik van de twee halfzussen waar het finaal mis gaat. Wat volgt is een strijd om te overleven. De tijd is beperkt en kan Ida het verleden een plek geven?

Conclusie:
Zo mogen films van mij wel vaker zijn. Korte speelduur en een duidelijk verhaal. Geen tijd verspillen met onnodige dingen. Het levert een film op met fantastische beelden van de Lofoten en spannende onderwater scènes. Het oorspronkelijke idee van regisseur Joachim Hedén was een bergbeklimming, maar door een opmerking van iemand die het over duikers had, was het idee van de berg veranderd naar de zee. In de zee is de tijd zeer beperkt terwijl op een berg meer tijd is om te overleven. Dat er weinig tijd is voel je de hele film door. Dit maakt het best wel spannend. Soms is het wel heel toevallig dat er bv een zuurstoffles in het water valt en er daardoor minder tijd overblijft. De uitwerking van de krik is geweldig bedacht. Die had ik totaal niet verwacht. Erg goed gedaan. De buitenscènes van de film zijn opgenomen in Bohuslän en de Lofoten. De onderwaterscènes zijn opgenomen in een studio in België. De muziek mag er ook zijn en dit alles maakt de film best wel goed.   

Muziek:

Röyksopp - What Else Is There?


Juliet Simms - 100 Little Deaths


Niki Yrla - Kaleidoscope


Interviews:


Recensies:
- 3CR

donderdag 4 november 2021

Skyskraber

Filmdetails:
Titel: Skyskraber
Regisseur: Rune Schjøtt
Jaar: 2011
Verhaal: Rune Schjøtt
Acteurs: Lukas Schwarz ThorsteinssonMarta Holm Peschcke-KøedtLucas Schultz
Duur: 90 minuten
IMDB cijfer: 6,2



Samenvatting van Moviemeter:
De 17-jarige Jon is meer dan verrast wanneer Edith, de mooie winkeliersdochter, om hulp vraagt bij een zeer persoonlijke seksuele situatie. Jon stemt er mee in om te helpen, misschien omdat ze blind is en net zo'n buitenstaander als hijzelf. Jon krijgt namelijk de schuld van alles wat mis gaat in het slaperige stadje, of het nu om een ziek dier gaat of de buschauffeur die de hik heeft. Iedereen is van mening dat het Jons schuld is dat het allereerste verkeerslicht in het stadje 8 jaar geleden geruïneerd werd, waarna de vooruitgang tot stilstand kwam. Jons vader is de eerste die hem hieraan helpt herinneren in een poging te voorkomen dat Jon opgroeit richting volwassenheid. Jons puberteit is echter niet te stoppen en hij is vastbesloten Edith te helpen, zelfs als hij haar van haar maagdelijkheid moet verlossen.

De film:
Op Netflix is de Deense film Skyskraber uit 2011 te zien. De film is een komedie en ik vond de humor persoonlijk vrij veel lijken op de humor in Frygtelig Lykkelig. De samenvatting geeft het verhaal goed weer. De humor is absurd en het is een genot om de film te bekijken. Het verhaal speelt zich af in een dorpje op het platteland en wat ze daar allemaal meemaken is geweldig. Een aanrader, vooral als je de humor in Frygtelig Lykkelig kon waarderen. 

In de film is veel muziek te horen. Ik heb een tweetal nummers hieronder opgenomen:






De volledige soundtrack is op Spotify te beluisteren.

Recensie: