Google Translate

zaterdag 17 februari 2018

Runensteen in Utrecht

We moesten vandaag naar Utrecht en ik had eigenlijk niet gedacht dat hieruit een blogbericht zou komen, maar het is toch gebeurd. Ik ben wel vaker in Utrecht geweest maar eigenlijk alleen om cursussen te volgen of examens te doen. Eigenlijk nog nooit door de stad gelopen. De Dom van Utrecht ook nog niet eerder gezien en bezocht. Omdat we ons zo'n vier uur moesten vermaken zijn we naar het centrum van Utrecht gegaan en hebben onder andere de Dom bezocht.


En wat kwamen we bij de Dom tegen? Een kopie van een runensteen uit het Deense plaatsje Jelling. Dat had ik totaal niet verwacht. Sinds 22 juni 1936 staat de kopie op het Domplein, een geschenk van Denemarken bij het 300-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht. De inscriptie luidt: Koning Harald heeft opdracht gegeven dit monument te maken ter herinnering aan Gorm zijn vader en Thyre zijn moeder, de Harald die heel Denemarken en Noorwegen voor zich gewonnen heeft en van de Denen christenen maakte.

De runenstenen van Jelling staan samen met de grafheuvels en de kerk van Jelling sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het interessante verhaal over de runensteen is te lezen in het verhaal Een vroegmiddeleeuwse runensteen in Utrecht van Kees Veelenturf.
Nooit geweten dat er in Utrecht een runensteen stond en dat van Jelling wist ik ook niet. Mochten we ooit weer eens in Jutland, Denemarken komen dan staat Jelling zeker op het lijstje om te bezoeken.
We kwamen het onderstaande boek ook nog tegen. Iceland: Nature of the North van Jörgen Wettke.


Het boek was wel heel duur. Een betere keuze was het boek: Geef een boek cadeau voor 2 euro: Ronja de Roversdochter. Dit boek dan ook gehaald.

2 opmerkingen:

  1. Ben regelmatig in Utrecht geweest, maar wist niet van de Runensteen. Ga kijken als ik er weer ben.
    In Jelling zijn we wel geweest en het is mooi om de stenen te zien.

    BeantwoordenVerwijderen