Google Translate

donderdag 11 november 2021

Kongernes Jelling

Ik ben op dit moment het derde deel van de Jomsviking serie aan het lezen en tijdens het verhaal moet ik steeds weer denken aan de grafstenen en runenstenen van Jelling. We zijn daar afgelopen zomer eindelijk geweest na er een aantal keren langs gereden te hebben in de vorige vakanties. We hadden een kopie van de runensteen van Harald Blauwtand al gezien bij de Dom in Utrecht. 

Als eerste een bezoek aan het bezoekers- en belevingscentrum, Kongernes Jelling. De toegang is grstis en het is inderdaad een belevenis. Wat een geweldige ervaring. Schitterende tekeningen, verhalen, uitleg, foto's en nog veel meer.

Beschrijving volgens de website:
Het belevingscentrum werd in het jaar 2015 heropend en biedt een unieke digitale zintuigelijke ervaring, die voor de bezoeker het leven van de Vikingen dichterbij brengt. Men kan aanraken, voelen en mee huiveren tijdens de presentatie van het leven van de Vikingen. Ga mee op een reis met verhalen bij het haardvuur, het leven van Vikingen en krijgers, van het opgenomen worden in het Walhalla tot aan de overgang naar het christendom.Het bezoek heeft veel duidelijk gemaakt over het leven van de Vikingen en dan vooral van de periode van Harald Blauwtand. In een volgende post komt de shop aan bod. Dat was namelijk ook een hele ervaring.

4 opmerkingen:

 1. Dat lijkt ons inderdaad een interessant bezoekerscentrum. Wij zijn ook al tig keer voorbij Jelling gereden, vraag me niet waarom. We dachten altijd: die stenen en wat er eventueel verder te zien is gaan we nog wel een keer bekijken. Maar het is er dus nooit van gekomen. We gaan dit onthouden. Leuk!
  We hebben ooit wel Lindholm Høye bij Nørresundby bezocht, een groot grafveld met een museum erbij, maar dat ligt veel noordelijker.

  Nou, nu zijn we natuurlijk ook wel een beetje nieuwsgierig geworden naar de bijbehorende shop in het bezoekerscentrum :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker een keer bezoeken en de shop, de stenen en de kerk volgen nog.

   Verwijderen
 2. Wij waren in 2012 bij de Runestenen, maar ik zie dat we er nog eens heen moeten. Want het informatiecentrum ziet er geweldig uit.

  BeantwoordenVerwijderen