Pagina's

donderdag 28 december 2023

The Northman

Filmdetails:
Titel: The Northman
Jaar: 2022
Regisseur: Robert Eggers
Verhaal: Robert Eggers en Sjón
Acteurs: Alexander SkarsgårdNicole KidmanClaes Bang
Duur: 137 minuten
IMDB cijfer: 7,0



Samenvatting:
Prins Amleth staat op het punt een man te worden als zijn vader op brute wijze wordt vermoord door zijn oom, die zijn moeder ook ontvoert. Twee decennia later is Amleth een Viking die op een missie is om zijn moeder te redden en om zich te wreken.

De film:
Op Prime Video is sinds kort de film The Northman te zien. De film is losjes gebaseerd op de Amleth uit Gesta Danorum van Saxo Grammaticus. Van Saxo Grammaticus had ik al eerder gelezen in het boek Lachend naar Walhalla van Tom Shippey. Amleth is de zoon van de dappere Viking Horvendill en Gerutha. Als Horvendills broer Feng Horvendill doodt, vreest Amleth voor zijn leven en wendt voor waanzinnig te zijn. Op allerlei vragen geeft hij bizarre antwoorden – antwoorden die stuk voor stuk een dubbele bodem hebben die de lezer begrijpt maar de verhaalpersonages niet. Feng doorziet het echter en stuurt zijn neef naar Britannië, met een brief waarin staat dat de ontvanger de brenger moet doden. Wat ik niet wist is dat Amleth de bron was voor Hamlet van Shakespeare. Het verhaal van The Northman verloopt wat anders. Amleth vlucht na de moord van zijn vader en zint op wraak. Het verhaal gaat vervolgens verder als Amleth een man is geworden en na een verovering op een Slavisch dorp wordt hij door een zieneres (gespeeld door Björk) op het spoor van de moordenaar van zijn vader gebracht.

Björk als zieneres.

De tocht van Amleth leidt naar IJsland en daar vind de rest van het verhaal plaats. 

Conclusie:
Ik moest wennen aan het taalgebruik. Het leek wel heel veel op de taal die gebruikt werd in het boek Saga's van de Westfjorden en omstreken. Op zich logisch want Sjón is medeschrijver van de film en zijn taalgebruik past precies bij de teksten in de film. Sjón is ook schrijver en van hem heb ik het boek Blauwvos gelezen. Volgens recensies zou The Northman de beste Vikingfilm zijn die het meest waarheidsgetrouw is. Dat zou kunnen maar het verhaal wijkt wel af van het origineel. Of veel gebruiken in de film op waarheid berusten heeft Tom Rowsell onderzocht en er een uur durende Yutube film over gemaakt. Zijn bevindingen zijn hieronder te zien:


In dit interview met Robert Eggers worden er ook een aantal scènes besproken. Verder is er best wel veel te vinden over de film op internet en het heeft de gemoederen bezig gehouden. Zelf vond ik de film heel interessant en vond wel gelijkenissen met de Jomsviking Torstein Tormodson uit de boeken van Bjørn Andreas Bull-Hansen. Torstein zijn vader is ook vermoord, hij is slaaf geweest, een berserker en heeft IJsland aangedaan. Het grootste verschil is dat Torstein geen prins was. De meest indrukwekkende scène is in het begin, namelijk de verovering van een Slavisch dorpje. De scène zou in één keer opgenomen zijn en laat gelijk de woestheid van Amleth zien. 

Interessant:
Hieronder is een Behind the Scenes Youtube video te zien:


Hieronder is de soundtrack te beluisteren:


Het verhaal speelt zich voornamelijk in IJsland af maar het is daar niet opgenomen. De regisseur is wel in IJsland geweest tijdens het vooronderzoek maar vanwege de corona kon men de film niet in IJsland opnemen. Er is toen gekozen om het IJsland gedeelte in Ierland op te nemen. Dit is zeer goed gelukt. Hierover is meer te lezen in dit artikel.

Recensies:
- NRC

zondag 24 december 2023

Fijne kerstdagen

Iedereen fijne feestdagen gewenst.

zaterdag 23 december 2023

X manieren om te sterven - Stefan Ahnhem

Boek details:
Auteur: Stefan Ahnhem
Titel: X manieren om te sterven
Oorspronkelijke titel: X sätt att dö
Verschijningsdatum: 2021
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Bladzijde: 464
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044359855



Flaptekst:
Het is al bijna donker als een opblaasboot de haven van Råå uit vaart, met aan boord een man die een zwaard op zijn rug heeft. Zijn missie wordt bepaald door de dobbelstenen: er moet iemand sterven. Maar wie, dat weet hij nog niet. De politie van Helsingborg is weken bezig geweest met meerdere, complexe moordzaken. De slachtoffers zijn gemarteld, gewurgd en verbrand. En elke moord is vol precisie uitgevoerd. Als ze ze eindelijk opgelost denken te hebben, wordt er opnieuw een lichaam ontdekt. Fabian Risk en zijn team beseffen dat alles wat ze dachten te weten niet waar is.

Het boek:
X manieren om te sterven is het vijfde deel in de Fabian Risk reeks van schrijver Stefan Ahnhem en het is het directe vervolg op het vorige deel Motief X. Het heeft lange tijd geduurd voordat ik het boek uit had en ik heb weinig informatie uit het boek opgeschreven. Dat hoeft ook niet omdat er anders te veel verklapt wordt. Het verhaal gaat verder waar Motief X geëindigd is. De dobbelsteenman gaat rustig door met dobbelen en het onderzoek naar Molander is in volle gang. In dit deel worden beide verhaallijnen afgesloten. Dat mag ook wel want het verhaal beslaat zo'n 1000 pagina's en er gebeurd heel veel in het verhaal. 

Conclusie:
Een bizar verhaal waar ontzettend veel in gebeurd. De ene situatie is nog vreemder dan de andere en het gaat maar door en door. Totaal ongeloofwaardig maar retespannend. De twee verhaallijnen die gestart zijn in het vorige deel gaan verder in dit tweede deel en de verhaallijn met de dobbelstenen schiet van hot naar her. Dat kan ook niet anders want de uitkomst van de dobbelstenen zijn niet te voorspellen. De verhaallijn met Dunja en Kim Sleizner in Denemarken komt af en toe aan bod en heeft deze keer niet de hoofdrol. In het volgende boek De laatste spijker wordt die verhaallijn belangrijker. 

Vanaf het eerste deel ben ik al fan van Stefan Ahnhem en dit vijfde deel is weer een topper. Op dit moment ben ik bezig in het zesde en laatste deel over Fabian Risk, De laatste spijker. Ik las op de website van vertaler Tineke Jorissen-Wedzinga dat in 2024 het volgende boek van Stefan Ahnhem verschijnt met de titel Huizenruil. Dit is zeer waarschijnljk de vertaling van het boek Bytet. Helaas niet de vertaling van het boek En helt annan historia. Ik had daar al wat eerder over gelezen en En helt annan historia is een spinoff van de Fabian Risk reeks met in de hoofdrol Malin Rehnberg. Malin Rehnberg was de collega van Fabian Risk toen hij nog in Stockholm aan het werk was. Malin Rehnberg had ook een rol in het tweede deel, Negenvan de Fabian Risk serie. Oorspronkelijk had Stefan Ahnhem een rol toebedeeld aan Malin Rehnberg in het boek De laatste spijker maar uiteindelijk heeft hij besloten om alle hoofdstukken met Mailin Rehnberg te verwijderen en dit in een ander boek uit te brengen met de titel En helt anna historia. Het boek speelt zich af op dezelfde dag als De laatste spijker. Ik hoop dat dat boek ook een keer vertaald wordt naar het Nederlands. Dat maakt de Fabian Risk serie compleet. Maar nu eerst nog genieten van De laatste spijker.

Interessant:
Recensies:
- VN

dinsdag 19 december 2023

Labyrint bij Tibble

Dit is een vervolg op de blogpost over Anundshog. Vlak in de buurt is namelijk het labyrint bij Tibble te zien. Een replica van het labyrint was al te zien bij Anundshog maar hier is het echte labyrint te zien. Het labyrint ligt op een verhoging en is een 2000 jaar oude stenen doolhof. Het is een van de oudste van Zweden, maar het doel ervan is nog steeds een mysterie. Het bestaat uit ongeveer 3.000 stenen met een oppervlakte van 12 x 14 meter. Er wordt aangenomen dat het werd gebruikt bij oude lenterituelen waarbij een jongen een meisje uit het midden van het doolhof moest redden, maar hij de stenen niet kon aanraken terwijl hij er doorheen reisde. Als hij dat deed, moest hij het doolhof verlaten en mocht een andere jongen het proberen.



Omgeving.

Paadje naar het labyrint.

De trap op.



Bij het labyrint staat een boom en die was best wel speciaal. Het lijkt erop dat men hier offers heeft neergelegd. Achter de boom groeien aparte plantjes die alleen op die plek stonden. Waarom men een soort offers bij en in de boom heeft gelegd is voor mij een raadsel. Ik kon er niets over vinden.






Vanaf het labyrint heb je een mooi zicht op de bomen. Ik vind dit soort bossen met berken fascinerend en ook de plek waar het labyrint staat is fascinerend. Samen met Anundshog is dit zeker een aanrader om te bezoeken. 

zondag 17 december 2023

Julestorm - A Storm for Christmas

Seriedetails:
Titel: Julestorm - A Storm for Christmas
Jaar: 2022
Regisseur: Per-Olav Sørensen
Bedenkers: Lars Saabye ChristensenJan Trygve Røyneland, Per-Olav Sørensen
Acteurs: Dennis StorhøiMaibritt SaerensJan Gunnar Røise
Duur: 6 afleveringen van 30 minuten
IMDB cijfer: 7,1



Samenvatting:
Een groep mensen komt aan op het vliegveld van Oslo. Sommigen om hun geliefden te verwelkomen, sommigen om naar huis te vliegen naar hun familie, en sommigen die weg willen vliegen en aan Kerstmis willen ontsnappen. Maar hun kerstmissie loop op niets uit als ze allemaal vast komen te zitten op de luchthaven... Van de maker van 'Hjem til Jul'.

De serie:
Na de serie Hjem til Jul gezien te hebben moest natuurlijk de eveneens Noorse serie Julestorm bekeken worden. Deze serie is net als Hjem til Jul te zien op Netflix en bestaat uit zes afleveringen van een half uur. De serie is van de makers van Hjem til Jul en dat is te zien aan de acteurs. Veel acteurs uit Hjem til Jul zijn weer te zien in Julestorm. De humor is wel totaal verschillend. In Julestorm zit wel wat humor maar is veel serieuzer. In de serie komen een groot aantal mensen vast te zitten op het vliegveld van Oslo vanwege een sneeuwstorm. Dit betekent dat ze noodgedwongen vastzitten en er het beste van moeten maken. Allerlei mensen zoals Arthur de pianist, Ronja de priester, David de reiziger, Marius de barman, Ida de popster, Olav de piloot, Maria de moeder, Henrik van het bagagepersoneel, Diana de romanticus, Alex de kerstman, Bobbie de advocaat, Frank de taxichauffeur, Sara, Kaja en nog een aantal anderen. Een divers gezelschap die elk hun eigen problemen hebben. De één heeft grotere problemen dan de andere en de vraag is of het uitendelijk goed gaat komen. Omdat het een kerstserie is zit dit er zeer waarschijnlijk wel in.

Conclusie:
Omdat ik de twee seizoenen van Hjem til Jul vlak ervoor had bekeken, moest ik even omschakelen bij Julestorm. Het is deze keer veel serieuzer en actrice Ida Elise Broch die Johanne speelde speelt nu Ida de popster en die is natuurlijk compleet anders. De verhaallijnen zijn interessant om te volgen en worden mooi afgesloten in de laatste aflevering. Gelukkig blijven de Noren redelijk normaal en wordt er geen drama van gemaakt. Een aanrader voor de kerst.

- NRC

maandag 11 december 2023

Hjem til Jul

Seriedetails:
Titel: Hjem til Jul seizoen 1 en 2
Jaar: 2019 - 2020
Regisseurs: Per-Olav Sørensen en Anna Gutto
Bedenkers: Kristian AndersenAmir Shaheen en Per-Olav Sørensen
Acteurs: Ida Elise BrochDennis StorhøiOddgeir Thune
Duur: 12 afleveringen van 29 minuten
IMDB cijfer: 7,7



Samenvatting:
De eeuwige vrijgezel Johanne is het zat om commentaar over haar relatiestatus te krijgen en gaat rond de kerstdagen 24 dagen lang op zoek naar een partner die ze met kerst mee kan nemen.

De serie:
Eindelijk de Noorse kerstserie Hjem til Jul op Netflix gezien. De serie was een behoorlijk succes in 2019 en 2020. In de serie speelt de vrijgezel Johanne de hoofdrol. Johanne wordt gespeeld door Ida Elise Broch en ik had haar al zien spelen in de serie Fenris. In Fenris speelde ze al goed en in Hjem til Jul is het helemaal perfect. Normaal gesproken ben ik niet zo van de komedies maar deze is geweldig. De serie bestaat uit twee seizoenen en elk seizoen bestaat uit zes afleveringen van een half uur. Met zes uur ben je door de twee seizoenen heen. Beide seizoenen vertellen een compleet verhaal en dat betekent dat er geen derde seizoen meer komt. 

In het eerste seizoen lijkt het erop dat vrijgezel zijn niet meer normaal is. Johanne heeft als enige vrijgezel van de familie geen vaste plek op kerstavond en moet tussen de kinderen plaatsnemen. Deze kerst wordt het anders en Johanne besluit om op zoek te gaan naar een partner zodat ze op kerstavond ook een vaste plek krijgt. Ze vertelt de familie dat ze een vriend heeft en op dat moment moet ze op zoek want er is een plek voor haar gereserveerd aan tafel. Gelukkig heeft ze nog 24 dagen de tijd om er één te vinden en in die dagen komen een aantal potentiële partners aan bod. Degene die de meeste indruk achterlaat is fuckboy. Het einde van het eerste seizoen heeft een open einde en het is mooi dat je niet meer een jaar hoeft te wachten op het vervolg en direct met het tweede seizoen kunt beginnen. Het tweede seizoen gaat verder waar het gestopt is maar toch is het weer een compleet ander verhaal. Veel personages uit het eerste seizoen komen weer terug maar er zijn ook een aantal nieuwe personages. Deze keer is het einde wel een einde die het verhaal afsluit.

Locatie:
Tijdens het kijken had ik al het idee dat de serie is opgenomen in Røros en toen ik een scène zag met daarin een winkel met de tekst Amneus Boghandel wou ik het toch zeker weten en inderdaad, Amneus Boghandel staat in Røros. Een geweldige plek waar we een paar keer zijn geweest. Helaas niet in de winter. Maartje en Kine zijn hier wel in de winter geweest. Een bijzondere plaats om kerst te vieren.

Conclusie:
Een heerlijke kerstserie die zich afspeelt in een geweldige plaats. Ik had niet zulke hoge verwachtingen van de serie maar deze was wel erg goed. Gelukkig geen over the top situaties maar lekker nuchter. 

Interviews:

  • Ida Elise Broch

Felix Sandman:
Felix Sandman speelt Jonas / fuckboy. Interessant is dat hij in de Zweedse boyband FO&O zat. Het nummer "Gotta Thing about You" van hun is hieronder te beluisteren:


In 2018 heeft Felix meegedaan aan Melodifestivalen. Zijn nummer "Every single day" is hieronder te beluisteren:


Hij had ook een hoofdrol in de serie Quicksand.

Recensies:
- Veronica Superguide seizoen 2
- Moviemeter seizoen 1
- Moviemeter seizoen 2

zondag 3 december 2023

Anundshög

We waren afgelopen zomer in de buurt van Västerås en zijn naar Anundshög geweest. Ik had nog niet eerder van Anundshög gehoord en dus eigenlijk geen idee wat daar te zien is. Anundshög is een grote grafheuvel en wordt beschouwd als de grootste grafheuvel van Zweden. Het werd ergens tussen 500 en 1050 na Christus gebouwd en vormt samen met de twee schepen een geweldige plek die uniek is voor heel Zweden. Rondom ligt een groot grafveld met diverse andere grafheuvels en schepen. Anundshög is lange tijd een verzamelplaats en knooppunt voor communicatie geweest. Tijdens de ijzertijd werd de weg langs de locatie gemarkeerd met verhoogde stenen en een uniek runenstenen monument. Die weg heet de Eriksgatan, een historische route voor de koningen van Svearike die tot in de middeleeuwen werd gebruikt. Anundshög werd in de Middeleeuwen gebruikt als gerechtsgebouw, lang nadat mensen hier stopten met het begraven van mensen. (Bron: Anundshög website).

De runensteen dateert uit de 11e eeuw. Aangezien de naam Anund op de runensteen voorkomt en de middeleeuwse traditie ook naar de heuvel verwijst als het graf van Anund, is de kans groot dat het een koninklijk graf is voor een man Anund. De runoloog Johan Peringskiöld dacht driehonderd jaar geleden al dat dit het graf van koning Bröt-Anund moest zijn. Het probleem is echter dat deze koning tot de familie Ynglinga behoorde en mogelijk aan het einde van de 6e eeuw heeft geleefd. Deze datering zou goed overeenkomen met de grafheuvel, maar niet met de runensteen. Betere consistentie met de runensteen is echter als je de koning in verband brengt met Anund Jakob, die regeerde van ongeveer 1022 tot 1050. Hij was de zoon van de christen Olof Skötkonung. De tekst van de runensteen zou dus niets te maken hebben met de grafheuvel zelf, en dus vervalt ook de veronderstelling dat dit het graf van Bröt-Anund is. Als de runensteen niet met de grafheuvel kan worden verbonden, vervalt ook het verband dat het koning Anund zou zijn die in de runentekst wordt genoemd. Soms is de werkelijkheid niet zo fantasierijk als je zou willen. (Bron: Fotevikensmuseum).


Je kunt de grafheuvel beklimmen en dan heb je een mooi uitzicht over het grafveld.

De grafheuvel.

Markering van de Eriksgatan.

De runensteen.

De exacte runentekst van de runensteen luidt:
× fulkuiþr × raisti × vleka × þasi × ​​​​ala × at × zon ×× sin × hiþin × bruþur × anutaR × uraiþr hik × runaR

In vertaling wordt dit:
"Folkviðr ræisti stæina þasi alla at sun sinn Heðin, broður AnundaR. Vræiðr hiogg runaR"

In de moderne vertaling wordt dit:
'Folkvid heeft al deze stenen opgehaald voor zijn zoon Heden, de broer van Anund. Zet de runen hoog.'





Op de foto hierboven zijn de andere kleinere grafheuvels goed te zien.


Er staan veel informatieborden bij Anundshög met genoeg informatie. Bij de informatieborden was ook een labyrint te zien. Dit is een klein model van het labyrint bij Tibble. Zo'n soort labyrint kwamen we ook tegen bij het vikingschipenmuseum in Roskilde. Daar heb ik helaas nog geen blogpost van gemaakt. In een volgende blogpost komt het labyrint weer ter sprake. 

Klein model labyrint.



Meer informatie over Anundshög: