Google Translate

zaterdag 24 oktober 2015

Negen - Stefan Ahnhem

Boek details:
Auteur: Stefan Ahnhem
Titel: Negen
Originele titel: Den nionde graven
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 480
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 90-414-2531


Samenvatting:
De thriller Negen van Stefan Ahnhem, het tweede deel in de serie rondom Fabian Risk, vertelt wat er in Stockholm is gebeurd in de weken voorafgaand aan kerst. Het politieonderzoek naar de gewelddadige dood van een politicus en de ontvoering van een diplomatenzoon, kost rechercheur Fabian Risk bijna zijn carrière. Het is het zwaarste onderzoek ooit voor Risk, waarbij bepaalde machten er alles aan doen de waarheid te verbergen. Tegelijkertijd leidt de Deense rechercheur Dunja Hougaard een onderzoek dat haar van Kopenhagen naar Stockholm voert. Negen is de prequel van Ahnhems debuut Zonder gezicht. Ahnhem heeft een filmische stijl en door de vele verrassende plotwendingen wordt de lezer steeds weer op het verkeerde been gezet.

De auteur:
Negen is het tweede boek van de Zweedse schrijver Stefan Ahnhem. De blogpost over zijn eerste boek Zonder gezicht is hier terug te vinden. In die blogpost is meer te lezen over Stefan Ahnhem.

Het boek:
Het eerste boek Zonder gezicht speelde zich af in de periode van 30 juni t/m 10 juli 2010. Negen speelt zich af in de periode van 16 december t/m 19 december 2009 (deel 1) en 19 december t/m 24 december 2009 (deel 2). De proloog speelt zich af in de periode 14 juni 1998 t/m 8 november 1999 en begint in een Israëlisch militair kamp, Huwara, bij de bergen Ebal en Gerizim boven Nablus. De proloog gaat over een envelop die bestemd is voor Aïsha Shahin. Na 1 jaar, 4 maanden en 16 dagen komt de envelop uiteindelijk na veel omzwervingen terecht bij Maria Shawabkeh. Ze weet het adres bij de naam te vinden en doet de envelop alsnog op de post. Het adres:

Aïsha Shahin
Selmedalsvägen 40 VII
129 37 Hägersten
Zweden

Het eerste deel van het boek beslaat de periode van 16 t/m 19 december 2009. Er worden een groot aantal namen geïntroduceerd naast degene die al bekend zijn uit het eerste boek. Herman Edelman is al jaren de chef van Fabian Risk bij de rijksrecherche te Stockholm. De directe collega van Fabian is Malin Rehnberg. Malin is zwanger van een tweeling en ze vertoeft in het begin van het verhaal in Denemarken en leert de Deense Dunja Hougaard als nieuwe contactpersoon bij de afdeling Recherche van Kopenhagen kennen. Dit is een interessante link omdat het eerste boek zich voornamelijk in Helsingborg afspeelt. Helsingborg ligt vlakbij Denemarken, Stockholm daarentegen niet. Terwijl Malin contact heeft met Dunja, worden Risk en Edelman betrokken bij een politieke zaak, namelijk de verdwijning van Carl-Eric Grimås, de minister van defensie. Grimås was in het verleden de chef van Edelman en waren dus oude vrienden. Tijdens het onderzoek roept Fabian de hulp in van Niva Ekenhielm. Niva was zes jaar lang een collega van Fabian. Ze werkt als onderzoeksrechercheur oftewel als cybercop en is al twee jaar geen collega meer van Fabian. Ook weer bijzonder om de relatie tussen Niva en Fabian te volgen. Vooral omdat het in het eerste boek niet helemaal duidelijk is hoe de relatie tussen Niva en Fabian was. De relatie van Fabian en zijn vrouw Sonja wordt ook duidelijk. Ze zijn ondertussen 19 jaar samen en de klad zit er behoorlijk in. Hun twee kinderen (Theodor en Matilda) lijden onder de ruzies van Fabian en Sonja. Theodor is dertien jaar en Matilda is volgens mij zeven. Kinderen van die leeftijd laat je geen nachten alleen achter. Bij Fabian en Sonja gebeurd dat dus wel. Het verklaart wel het gedrag van Fabian en Sonja in het eerste boek.

Aan de Deense kant onderzoekt Dunja de moord op Karen Neuman. Karen is de vrouw van de bekende presentator Aksel Neuman en is flink toegetakeld met een slaghout met spijkers. Dat deed me denken aan de korvijnagel uit het boek Bloed zal vloeien van Snorri Kristjansson. Afgelopen zomer zag ik iets dergelijks in een museum in Oslo (zie onderstaande foto). Geen prettige gedachte.


Het onderzoek van Dunja leidt haar naar Helsingborg en ze komt in contact met de chef van de recherche Astrid Tuvesson, rechercheur Sverker Holm, bijnaam Klippan of de Rots en technisch rechercheur Ingvar Molander. Allemaal bekenden uit Zonder gezicht.

Het onderzoek gaat voor Dunja niet van een leien dakje en de problemen die Dunja heeft met haar eigen chef Kim Sleizner worden al gauw duidelijk. De problemen waren al pijnlijk zichtbaar in het eerste boek. In Negen wordt duidelijk hoe de problemen tussen Dunja en Kim zijn ontstaan.

Zoals eerder gezegd worden in het boek een groot een aantal mensen geïntroduceerd. De een heeft een grotere rol dan de andere. Het is daarom handig om dit goed bij te houden zodat je kunt genieten van de rode draad in het verhaal. En genieten valt er genoeg. Veel plots, actie en gruwelijke moorden die in het tweede deel (19-24 december 2009) allemaal duidelijk worden. In de epiloog 22 december 2009 t/m 14 april 2010 wordt er naar het begin van het eerste boek gewerkt wat duidelijk wordt in het laatste hoofdstuk (4 januari 2010).

Conclusie:
Een verrassend vervolg op het debuut Zonder gezicht. Een prequel in plaats van een vervolg. Hierdoor kom je meer te weten over het gezin van Fabian en de reden waarom ze naar Helsingborg zijn verhuist. Het verhaal zit goed in elkaar en sluit goed aan op het eerste boek. Er komen wel meer gruwelijke scenes in voor dan in Zonder gezicht. Wat de gruwelijkheid betreft, kwam het soms redelijk dichtbij de gruwel in het boek Letter voor letter van Mikkel Birkegaard. De reden van de gruwelijkheden zijn enigszins wel te begrijpen. Net als in Zonder gezicht snijdt Ahnhem in Negen weer een gevoelig onderwerp aan. Welk onderwerp moet je zelf lezen, anders verpest ik het verhaal. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar na wat zoeken op internet zit er zeker een kern van waarheid in.

Ik had het eerste boek nog niet zo heel lang geleden gelezen en dit zorgde er wel voor dat je extra let op dingen die in het eerste boek gebeurd zijn. Ik kon niets ontdekken wat niet zou kloppen. Erg knap gedaan. Een derde boek is in de maak en ik hoop dat deze net zo goed wordt als de eerste twee boeken.

Uitgeverij Ambo|Anthos bedankt voor het beschikbaar stellen van Negen.

Wetenswaardigheden:
In het dankwoord wordt boekhandel Akademibokhandeln in winkelcentrum Väla te Helsingborg genoemd.
Akademibokhandeln Väla Helsingborg.
Muziek speelt in Negen net als in Zonder gezicht weer een belangrijke rol. Fabian is ongeveer even oud als ik ben, dus zijn enkele nummers wel bekend. Ook een aantal nieuwe bands zoals de Deense Kashmir. Hieronder de nummers die in het boek voorkomen.

Fabian luistert naar Black Mirror van Arcade Fire.


Zweedse zangeres Lisa Nilsson. Met het nummer Himlen runt hörnet en het nummer Aldrig, aldrig, aldrig.




Fabian luistert naar The Pearl van Harold Budd en Brian Eno.


Fabian luistert naar No balance palace van zijn Deense lievelingsband Kashmir.


David Bowie die meedoet met Kashmir in het nummer The Cynic.


Het Zweeds Nationaal songfestival van 2005 met het nummer Genom allt van Carola.


Forbidden Colours van David Sylvian.


I would die 4 you van Prince.


Het rode album van Broken Social Scene. Dat moet wel het onderstaande album zijn.


Fake Empire van The National.


Sonja luistert naar Shout van Tears for Fears.


Fabian luistert naar het album Kiss Me Kiss Me Kiss Me van The Cure.


Fabian luistert naar Computer World van Kraftwerk.


Etta James speelt een belangrijke rol in het boek en vooral met het nummer At Last.


Recensies:
- Hebban

Geen opmerkingen:

Een reactie posten