Google Translate

dinsdag 28 september 2021

Maartje en Kine buigen niet

Een tijdje geleden was de documentaire Maartje en Kine buigen niet op NPO3 te zien. Maartje en Kine zijn een muzikaal comedyduo bestaande uit Maartje de Boer (Papendrecht, 15 januari 1989) en Kine Håndlykken (Trondheim, 12 november 1985). Samen bespelen ze diverse muziekinstrumenten, waaronder viool, accordeon, ukelele, banjo, basbalalaika, piano, autoharp, melodica, mondharmonica, klokkenspel en kazoo. Ik had nog niet eerder van hun gehoord. In de documentaire gaan ze in coronatijd met een busje naar een berghut in Røros, Noorwegen en schrijven daar een nieuw theaterprogramma.




Leuk om te zien hoe ze hun nummers daar maken. Het eerste gedeelte brengen ze in quarantaine door en ontmoeten ze niet veel mensen. Na hun quarantaine kunnen ze eindelijk andere mensen ontmoeten. Zo gaan ze joiken met Vanja Tørresdal. Een interview met Vanja is hier te lezen. In deze podcast is een interview met haar te beluisteren en op de website van NRK is nog meer over haar te lezen.

Ze ontmoeten verder nog Ingrid Synnøve Østvang die hun het Kulokking leert. Ingrid Synnøve Østvang heeft in 2012 het nummer Godagar van de band Teodor Tuff ingezongen. Het nummer is hieronder te beluisteren.


Als laatste een bijzondere ontmoeting met de Hardanger fiddle speler Olav Mjelva. Ze spelen samen het nummer Mysoxen.

Fragment van een interview met Maartje en Kine over hun avontuur in Noorwegen: Maartje en Kine leerden 'joik' in Noorwegen.

Op NPO Plus is de documentaire terug te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten