Google Translate

zaterdag 3 december 2022

Fenris

Seriedetails:
Titel: Fenris
Regisseur: Simen Alsvik
Jaar: 2022
Verhaal: Simen Alsvik en Magnus Monn-Iversen
Acteurs: Jan Gunnar RøiseIda Elise BrochJonas Strand Gravli
Duur: 6 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,8



Samenvatting:
Emma moet naar het stadje Østbygda, waar haar vader, wolvenonderzoeker Marius, krankzinnig is geworden. Ondertussen is er een jongen uit de buurt verdwenen, en de geruchten doen de ronde dat hij door een wolf is gedood.

De serie:
Op Viaplay is de Noorse serie Fenris te zien en gaat over de wolvenproblematiek in de omgeving van het Noorse plaatsje Østbygda. Fenris is de naam van een mannetjeswolf en nadat een jongen is verdwenen in de bossen is de wolf de hoofdverdachte. Emma Salomonsen en haar zoon Leo uit Oslo zijn op bezoek bij Marius Stenhammar, de vader van Emma. Marius is een controversiële maar gedegen wolvenonderzoeker die zich in een moeilijke positie bevindt in een gepolariseerde samenleving wat betreft wolven. Omdat de vermiste jongen, Daniël, waarschijnlijk gedood is door een wolf staan er een aantal jagers, waaronder de stiefvader van de vermiste jongen, klaar om op de wolf te jagen. Dit is strafbaar in Noorwegen maar onder bepaalde omstandigheden wordt er toch een jachtvergunning verleent om de wolf af te schieten. Emma is bioloog en heeft veel verstand van wolven en volgens haar kan Daniël niet door een wolf zijn gedood. Ze onderzoekt de vermissing maar moet ondertussen ook met haar verleden dealen. Of dat allemaal gaat lukken?

Conclusie:
Een geweldige serie die precies het probleem weergeeft wat er op dit moment ook in Nederland afspeelt met de wolven. Waarom kunnen ze mensen aanvallen? Dat wordt allemaal duidelijk in de serie samen met nog veel meer informatie over wolven. Zoals het feit dat raven samenwerken met wolven. Dat had ik nog niet eerder gehoord of gelezen, maar het is inderdaad waar. Dit artikel geeft hier meer informatie over. Naast de informatie over wolven is er natuurlijk de discussie die centraal staat en als kers op de taart is de serie ook nog een thriller. Erg sfeervol gemaakt dat gelijk al begint met de titelmuziek. Het is het intro van het nummer Cripplegate van Wovenhand. Een betere titelsong hadden ze niet kunnen bedenken. Het past perfect bij de beelden en de sfeer van de serie. Hieronder is het volledige nummer te beluisteren.


De rol van Marius wordt gespeeld door Magnus Krepper en dat is wel één van mijn favoriete acteurs. Hij zet een geweldige rol neer. Ook de rol van Emma is geweldig gespeeld. Er zit spanning in en de beelden van de natuur en de wolven zijn een must have. De film is opgenomen in het plaatsje Folldal. Het filmen daar had nog een staartje volgens dit artikel. Grote delen van het dorp waren betrokken als begeleiders, gastheren en figuranten bij de opnames. De welwillendheid was groot. Maar nadat de filmploeg klaar was met hun werk in Folldal, ontving het gemeentebestuur een verrassende rekening van ruim 290.000 NOK voor kost en inwoning. Het bleek dat een medewerker van de gemeente met de filmmaatschappij en drie accommodaties had afgesproken dat de gemeente Folldal kost en inwoning zou betalen voor de hele filmploeg terwijl ze in het dorp waren. Uiteindelijk heeft Nordisk Film de rekening betaald. 

Na het zien van de serie was ik wel benieuwd of er echt wolven zijn in de buurt van Folldal en dit is inderdaad het geval getuige de beelden in dit artikel.

Er is nog meer muziek te beuisteren en wel van:

Den Redde - Hellbillies


We fell in love in october - Girl in Red


Line of Fire - Junip


4 opmerkingen:

  1. Fijn weekend!….🍀🐾🎄❤️🍀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee dat is Iris mijn labrador ooit …Leaf is pas 5 en was dolblij met haar kluif zo schattig die staart ook op de foto 🍀🐾🍀💗

    BeantwoordenVerwijderen