We waren afgelopen zomer in de buurt van Västerås en zijn naar Anundshög geweest. Ik had nog niet eerder van Anundshög gehoord en dus eigenlijk geen idee wat daar te zien is. Anundshög is een grote grafheuvel en wordt beschouwd als de grootste grafheuvel van Zweden. Het werd ergens tussen 500 en 1050 na Christus gebouwd en vormt samen met de twee schepen een geweldige plek die uniek is voor heel Zweden. Rondom ligt een groot grafveld met diverse andere grafheuvels en schepen. Anundshög is lange tijd een verzamelplaats en knooppunt voor communicatie geweest. Tijdens de ijzertijd werd de weg langs de locatie gemarkeerd met verhoogde stenen en een uniek runenstenen monument. Die weg heet de Eriksgatan, een historische route voor de koningen van Svearike die tot in de middeleeuwen werd gebruikt. Anundshög werd in de Middeleeuwen gebruikt als gerechtsgebouw, lang nadat mensen hier stopten met het begraven van mensen. (Bron: Anundshög website).
De runensteen dateert uit de 11e eeuw. Aangezien de naam Anund op de runensteen voorkomt en de middeleeuwse traditie ook naar de heuvel verwijst als het graf van Anund, is de kans groot dat het een koninklijk graf is voor een man Anund. De runoloog Johan Peringskiöld dacht driehonderd jaar geleden al dat dit het graf van koning Bröt-Anund moest zijn. Het probleem is echter dat deze koning tot de familie Ynglinga behoorde en mogelijk aan het einde van de 6e eeuw heeft geleefd. Deze datering zou goed overeenkomen met de grafheuvel, maar niet met de runensteen. Betere consistentie met de runensteen is echter als je de koning in verband brengt met Anund Jakob, die regeerde van ongeveer 1022 tot 1050. Hij was de zoon van de christen Olof Skötkonung. De tekst van de runensteen zou dus niets te maken hebben met de grafheuvel zelf, en dus vervalt ook de veronderstelling dat dit het graf van Bröt-Anund is. Als de runensteen niet met de grafheuvel kan worden verbonden, vervalt ook het verband dat het koning Anund zou zijn die in de runentekst wordt genoemd. Soms is de werkelijkheid niet zo fantasierijk als je zou willen. (Bron: Fotevikensmuseum).
De grafheuvel. |
Markering van de Eriksgatan. |
De runensteen. |
De exacte runentekst van de runensteen luidt:
× fulkuiþr × raisti × vleka × þasi × ala × at × zon ×× sin × hiþin × bruþur × anutaR × uraiþr hik × runaR
In vertaling wordt dit:
"Folkviðr ræisti stæina þasi alla at sun sinn Heðin, broður AnundaR. Vræiðr hiogg runaR"
In de moderne vertaling wordt dit:
'Folkvid heeft al deze stenen opgehaald voor zijn zoon Heden, de broer van Anund. Zet de runen hoog.'
Op de foto hierboven zijn de andere kleinere grafheuvels goed te zien.
Er staan veel informatieborden bij Anundshög met genoeg informatie. Bij de informatieborden was ook een labyrint te zien. Dit is een klein model van het labyrint bij Tibble. Zo'n soort labyrint kwamen we ook tegen bij het vikingschipenmuseum in Roskilde. Daar heb ik helaas nog geen blogpost van gemaakt. In een volgende blogpost komt het labyrint weer ter sprake.
Klein model labyrint. |
Meer informatie over Anundshög:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten