Kindla is een natuurreservaat van 900 ha in Örebro. Er zijn een aantal wandelroutes in het natuurreservaat uitgezet. We hebben zelf de route Kindlahöjden van 2,9 kilometer gelopen. Deze wandeling leidt naar de uitkijktoren. Er is ook een verkorte route naar de uitkijktoren van 1,2 kilometer.
Kindlahöjden
Informatiebord
Het eerste gedeelte van Kindlahöjden was vrij saai. Je liep op een zandweg en er was weinig te zien. Op een gegeven moment moesten we rechtsaf slaan en steil de berg omhoog langs een smal pad. Dit werd machtig interessant. De natuur was schitterend en overweldigend.
Het pad naar boven was erg steil, glad en modderig. Op de top was de stevig gebouwde uitkijktoren en een leuke grillplaats.
Uitzicht op de grillplaats vanuit de uitkijktoren.
Uitzicht vanuit de uitkijktoren.
Uitzicht vanuit de uitkijktoren.
Er was een gastenboek aanwezig. Altijd leuk om te lezen wat er allemaal in staat.
Gastenboek
Uitkijktoren
Het vervolg van de wandeling was ook leuk. We kwamen een 5-tal mierenhopen tegen waarvan de 1 nog hoger was dan de andere. Hieronder een foto van een mierenhoop die echt groot was. Sommige waren zeker 1,80 meter hoog. Indrukwekkende bulten.
Mierenhoop
De weg terug met de auto leverde ook weer leuke momenten op. Zo kwamen we onderstaand huis tegen in de bossen. Het huis zag er niet best meer uit. Wel een afgelegen plek om te wonen :-). Misschien was het huis daarom wel verlaten.
Vervallen huis
In het bos kwamen we ook nog de onderstaande resten tegen. Benieuwd wat het geweest was. Op internet niets hierover gevonden. Wel interessant.
Kindla is een mooi natuurreservaat waar een aantal wandelingen aangelegd zijn die verschillend zijn van lengte. Meer informatie over Kindla is te vinden op onderstaande website:
Flatruet is de hoogste weg van Zweden. Deze weg ligt in Härjedalen op weg 531 tussen Mittådalen en Ljungdalen. De wandeling Flatruet is een onderdeel van de Goldtur wandelingen en dit is nummertje 27. Zie onderstaande wandelkaartje:
De wandelroutes zijn voor 10 SEK per wandeling te koop bij het toeristenbureau in Funäsdalen.
De wandeling is ongeveer 7 kilometer en gaat naar het hoogste punt en weer terug. De stijging in 3,5 kilometer is 90 meter. Het laatste gedeelte stijgt het hardst. Het zou een makkelijke wandeling zijn, dat vonden wij dan weer niet :-). We hadden bergschoenen aan en dat was natuurlijk niet goed. Het was zeer drassig en je zakte als je niet uitkeek een halve meter in de drassigheid weg. Alle anderen die er liepen hadden natuurlijk berglaarzen aan. We hebben het toch geprobeerd om boven te komen en het is uiteindelijk toch gelukt met veel passen en meten naar plekken die niet te drassig waren. Het leverde weer een groot aantal mooie foto's op. Hieronder een panoroma foto:
De foto hieronder laat het pad naar de top zien.
Weg naar de top.
Monument op Flatruet.
Hieronder een aantal foto's die op de top zijn genomen. Een geweldig uitzicht.
Onderweg kwamen we ook nog de onderstaande sporen tegen. Ze zijn waarschijnlijk van een wolf. Zie ook de afebeelding van wolvensporen.
Wolven sporen?
Wolven sporen
Wolven waren er niet te zien. Ook geen elanden of rendieren. Wel lemmingen. Er waren er vrij veel te zien. Ze waren supersnel verdwenen in hun gangenstelsel. We konden ze niet op de foto krijgen. Ze waren te snel. We kwamen wel een aantal dode lemmingen tegen. 1 was geheel opengereten en de onderstaande was nog helemaal intact. Deze was wel op de foto vast te leggen :-).
Dode lemming.
Flatruet.
Na 7 kilometer waren we best wel op. In het Samidorpje Mittådalen hebben we nog een leuk kaartje gekocht. Dit kaartje was gemaakt van een foto van Flatruet van de ouders van de Sami die nu spullen verkocht. Het kaartje is te zien op de onderstaande afbeelding. De foto is een oude foto uit het verleden. Dit is goed te zien aan de auto's die op de foto staan.
Kaart van Flatruet.
De weg naar Flatruet toe is ook een mooie weg waar veel te zien is. Het was helaas ook een redelijk drukke weg. Er reden vrij veel auto's en we hielden de boel nogal eens op met het maken van foto's :-). Hieronder een drietal foto's die we tegen de avond gemaakt hebben. De laag staande zon op de onderstaande foto heeft namelijk een heel apart effect op de bergen aan de andere kant van de weg.
Lage zon aan de rechterkant van de weg.
Effect hiervan is te zien aan de linkerkant van de weg
Hier zijn de bergen nog feller gekleurd
Dit effect is nog duidelijker te zien op de blogpost van Gonny. Hieronder de foto van haar blogpost:
Het effect van de zon op de blogsite van Gonny
Als laatste nog een Youtube filmpje die de rit over de Flatruet laat zien.
Mocht je in de buurt van Funäsdalen zijn, maak dan zeer zeker een tocht over de Flatruet.
Tijdens de vakantie in Dalarna zijn we natuurlijk ook naar Njupeskär geweest. Njupeskär is de hoogste waterval van Zweden en ligt in het nationaal park Fulufjället. De waterval is 125 meter hoog en het pad er naar toe is vrij toeristisch. Er is een voor Zweeds begrippen een grote parkeerplaats aanwezig. Er is een restaurantje aanwezig en een soort museum. Hieronder enkele foto's van het museum:
Het pad naar de waterval heet de Njuperkär trail en is 4 km lang. Het pad is niet moeilijk begaanbaar. Op het pad staan een groot aantal informatieborden. Hieronder de eerste.
Voordat je bij Njupeskär bent heb je nog een schitterend uitzicht over de vlakte.
Panoramafoto van het pad naar Njupeskär.
Myren
Foto van Myren
Uitzicht vanaf stuga.
Njupeskär panoramafoto
Njupeskär
Vlakbij Njupeskär
Het is mogelijk om redelijk dicht bij de waterval te komen. Je wordt wel kletsnat als je er vlakbij staat. Het onderstaande filmpje laat zien hoe de waterval er dichtbij uitziet.
Het onderstaande informatiebord wat bij de waterval staat, laat zien dat in de winter de waterval bevriest en
dat men de bevroren waterval beklimt.
Informatiebord bij de waterval.
Gelukkig is het op Youtube te zien hoe waterval eruit ziet als deze is bevroren. Ook het beklimmen is in het onderstaande Youtube filmpje goed te zien:
De wandeling van 4 km is mooi en ook wel indrukwekkend. Het is ook mogelijk om de waterval van boven te bezichtigen. We hadden het plan om dit te gaan doen. Helaas zijn we niet echte kilometervreters dus dat was een wandeling te ver en hebben we niet gedaan. Hoe het boven is, laat het onderstaande filmpje goed zien. Op enkele plaatsen is het best wel eng zo dicht bij de afgrond :-).
Pershyttan is een historisch mijndorp en ligt vlakbij Nora. Pershyttan is een museum voor de winning en verwerking van ijzererts. De laatste mijn sloot in 1967. De mijn Lockgruvan kan worden bezocht. Helaas voor ons waren we te laat zodat we alleen een paar foto's van de buitenkant konden maken van Lockgruvan.
Pershyttan kaart
Lockgruvan
Op Youtube is onderstaande filmpje aanwezig die wat foto's laat zien:
Verderop was er ook nog een gedeelte van het mijndorpje. Er is onder andere een groot waterrad:
Informatie waterrad
Waterrad
Het waterrad was niet in werking toen we er waren. Op Youtube is een filmpje van een draaiend rad te zien:
Hieronder zijn de foto's te zien van de blaasbalgen. Om het ijzer vloeibaar te maken, moest het houtskoolvuur in de hoogovens worden aangeblazen met behulp van de blaasbalgen die weer werden aangedreven door het waterrad.
Hieronder nog een filmpje van Youtube die de blaasbalgen laten zien terwijl ze worden aangedreven door het waterrad.
Het vloeibare ijzer werd afgetapt aan de onderkant van de hoogoven. Bovenop het ijzer dreef gesteente wat lichter was dan het vloeibare ijzer. Dit werd slak genoemd. De gestolde slak werd als bouwsteen
gebruikt. In hoogovendorpen zijn veel bouwwerken van slaksteen te
vinden.Veel slaksteen werd ook gewoon op afvalhopen gegooid. Die afvalbergen
behoren tegenwoordig ook tot het industrieel erfgoed. De slakstenen mogen niet meegenomen worden.
Slaksteen
Stånggång
Stånggång informatie
Stånggång
Åkergruvan informatie
Hieronder de Åkergruvan.
Åkergruvan
Åkergruvan mijnschacht
Mijnwerkershuisje Futtan informatiebord
Futtan mijnwerkershuisje
Våghus (weeghuis) informatie
Våghus
Overzicht Pershyttan
Station Pershyttan met oude spoorlijn
Restaurant Pershyttan
We hebben niet alles van Pershyttan gezien. Het begon weer aardig te regenen en het was toen weer tijd om verder te gaan. Op internet zijn er nog mooie foto's van Pershyttan te zien: