Google Translate

vrijdag 30 juli 2021

Heavy Agger

In het Deense plaatsje Agger in Noord Jutland staat de winkel met de naam Heavy Agger. Heavy Agger is vooral bekend geworden door de gelijknamige documentaire uit 1986. Een groep metal jongeren worden gevolgd. Veertien jaar later is er nog een keer een documentaire gemaakt en achtentwintig jaar later de tot nu toe laatste documentaire. De laatste twee documentaires zijn gemaakt door Anders Agger. De groep jongeren uit 1986 worden weer gevolgd. In de derde documentaire zijn ze veertigers geworden. De documentaires zijn hier te bekijken. Helaas is er geen Engelstalige ondertiteling. Op Youtube nog wel een gedeelte van de documentaire gevonden met Engelstalige ondertiteling. Heavy Agger organiseert ook festivals. Zie voor meer info op hun website. Erg leuk om de documentaire uit 1986 te zien. In die tijd was ik zelf ook een metal fan. Herkenbaar dus. Ook erg leuk dat ze 14 en 28 jaar later opnieuw gevolgd zijn.


woensdag 21 juli 2021

Efterforskningen - The Investigation

Seriedetails:
Titel: Efterforskningen - The Investigation
Jaar: 2020
Bedenker: Tobias Lindholm
Regisseur: Tobias Lindholm
Acteurs: Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,6



Samenvatting:
Jens Møller, hoofdrechercheur bij de Kopenhaagse politie, krijgt een lastige zaak op zijn bord. Een zelfgebouwde duikboot, met aan boord de maker en een Zweedse journaliste, wordt vermist. Wanneer de gezonken duikboot uiteindelijk kan worden geborgen, zorgt dat voor meer vragen dan antwoorden.

De serie:
Een serie op NPO over de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Ik kende het verhaal een beetje en weet wat er ongeveer gebeurd is. In 2020, drie jaar na de moord, is dus de serie Efterforskningen gemaakt. In de serie gaat het puur om het onderzoek. Hoe komt de Deense politie aan de bewijzen dat Kim Wall vermoord is. Hoe kunnen ze de dader veroordelen? In zes afleveringen wordt het onderzoek nauwgezet gevolgd, De uitslag is bekend maar wat ging er allemaal aan vooraf? 

Conclusie:
Geen thriller met snelheid. Geen flitsende acties, maar een tergend lang onderzoek naar bewijzen. Maandenlang er naar zoeken en elke keer weer gefrustreerd worden. Wat een serie, wat een keiharde realiteit en wat een volharding om de dader te veroordelen. Een indrukwekkende serie.

Achtergrond:
Omdat ik niet precies wist wat er gebeurd was en door deze serie in ieder geval het onderzoek heb meegemaakt, was ik erg benieuwd naar de achtergrondinformatie over de moord. Mocht je de serie nog willen zien en weet net als ik niet precies wat er gebeurd is dan is het advies om niet verder te lezen.

Wie was Peter Madsen en hoe is hij gekomen tot de daad met journaliste Kim Wall? Peter Madsen bleek in Denemarken best wel bekend te zijn. Hij had al vroeg interesse in raketten en na de scheiding van zijn ouders ging Peter een paar jaar later terug naar zijn vader die ook interesse in raketten had. Peter ontwikkelde zijn eerste grote raket in Høng en lanceerde hem op 3 maart 1986. De raket was een meter hoog, gemodelleerd naar de Amerikaanse ICBM MX Peacekeeper en gebouwd in de werkplaats van zijn vader. Het bereikte een hoogte van 100 meter voordat het crashte zonder iemand te schaden. Hij voltooide geen formele opleiding, maar volgde cursussen in lassen en techniek om iets over onderzeeërs te leren. Zijn enthousiasme bracht indrukwekkende resultaten, maar veroorzaakte ook conflicten met anderen. Peter Madsen bouwde drie onderzeeërs: UC1 Freya, UC2 Kraka en UC3 Nautilus. De UC3 is de onderzeeër waar het plaats delict heeft plaatsgevonden. Peter Madsen hield een blog bij op de ING website. Zo is te lezen dat op 28 april 2017 de UC3 Nautilus na zesenhalf jaar weer te water werd gelaten. Op 9 augustus 2017 is zijn laatste blog te lezen. Op 11 augustus 2017 is hij gearresteerd. De man was niet dom en hij was bezig om een bemande raket de lucht in te schieten. Dat was zeer waarschijnlijk ook de reden dat Kim Wall contact met hem had opgenomen voor een interview. In die periode werd Peter Madsen gevolgd door de Australische documentairemaker Emma Sullivan. Sinds 2016 volgde Emma Sullivan Peter Madsen en de mensen die met hem samenwerkte. De documentaire kreeg door de moord een ongelooflijke draai. Het filmen ging door nadat Kim Wall als vermist was opgegeven en het ging door tijdens het proces. De documentaire met de titel Into the Deep ging in première tijdens het Sundance Film Festival in 2020. Het was ook de bedoeling dat Netflix de film zou tonen maar twee medewerkers willen niet meer meedoen en Netflix is nu bezig om hun bijdrage in de documentaire te verwijderen. Een van de laatste scènes in de film is een interview met Peter Madsen, die volgens het Deense BT enkele uren voordat hij met Kim Wall de zee op ging, werd afgenomen. Blijkbaar uit het niets begint hij dan te praten over de mogelijkheid dat hij zelf een seriemoordenaar is.

Een andere Deense serie heeft de titel De Hemmelige optagelser med Peter Madsen. Deze vijfdelige serie is gebaseerd op twintig uur telefoongesprekken met Peter Madsen. Hier is een review van de serie te vinden. De eerste aflevering is gratis maar alleen te bekijken als je in Denemarken bent.

Een andere film over de duikbootmoord is van Dvorit Shargal en heeft als titel The Submarine Case. Toevallig pas geleden haar eerste film over Elle Kari en Noriko-san gezien. Als ik dat op het moment van het bestellen van de Elle Kari DVD had geweten dan scheelde het in de verzendkosten. Een interview met Dvorit over de film is hier te lezen. De trailer is hieronder te zien.


Kim Wall. Er is een boek verschenen over haar met de titel A Silenced Voice: The Life of Journalist Kim Wall. Een samenvatting van het boek is hier te lezen.

Een goed verslag van de gebeurtenissen en proces is te lezen in dit artikel van New Yorker. Als laatste nog dit artikel over wat er gebeurd is met de duikboot.

Heftig om na de serie alle informatie over de moord te lezen. Hoe kan iemand zo worden en wat zat er achter de gedachte om op een bericht van Kim Wall gestuurd in maart 2017 eind augustus 2017 te reageren? Wat heeft Kim Wall allemaal doorgemaakt in de laatste uren van haar leven? Wat was er gebeurd als haar ledematen niet gevonden waren? 

Recensies:
- AD

zondag 18 juli 2021

Frygtelig Lykkelig - Terribly Happy

Filmdetails:
Titel: Frygtelig Lykkelig - Terribly Happy
Jaar: 2008
Bedenkers: Henrik Ruben Genz (screenplay), Dunja Gry Jensen (screenplay), Erling Jepsen (novel)
Regisseur: Henrik Ruben Genz
Acteurs: Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia
Duur: 99 minuten
IMDB cijfer: 6,8



Samenvatting:
Robert, een politieman uit Kopenhagen, wordt omwille van een professionele fout tijdelijk naar een provinciestadje gestuurd. Terwijl alweer een trage, bewolkte dag ten einde loopt in Zuid-Jutland, bekijken de inwoners de aankomst van de jongeman uit de grote stad met een tevreden en nieuwsgierige blik op hun gesloten gezicht. De politieman, die alles volgens het boekje doet, ontdekt beetje bij beetje de lokale gewoonten en begint aan te voelen dat er verontrustende geheimen verborgen zitten achter de façade van wat een heel gewoon provinciaals leventje schijnt te zijn.

De film:
Op Netflix is de Deense film Frygtelig Lykkelig te zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Erling Jepsen. Het boek is vertaald naar het Nederlands met de titel Vreselijk gelukkig. De film gaat over politieman Robert uit Kopenhagen. Hij wordt gestationeerd in het plaatsje Skarrild, een dorpje in de gemeente Tønder. Skarrild ligt in Zuid-Jutland. In de film heet het plaatsje Skarrild, maar het werkelijke dorpje Skarrild ligt in midden Jutland. In het boek speelt het verhaal zich af in het plaatsje Højer. Højer ligt inderdaad helemaal in het zuiden van Jutland en is onderdeel van de gemeente Tønder. De film is ook opgenomen in Højer. Dat is terug te zien op de foto's op deze website. De film begint met een voorstukje over hoe moerassig de omgeving van het plaatsje is. Het moeras speelt een belangrijke rol in de film. Je krijgt in het voorstukje gelijk een goede indruk van de omgeving van Skarrild. Wat volgt is een absurd verhaal. Robert probeert nog om zich eerst normaal te gedragen in Skarrild. Dit gaat al gauw de verkeerde kant op en krijgt Skarrild en zijn bewoners langzaam maar zeker grip op Robert.

Conclusie: 
Ik kende het boek en de film niet en kwam de film toevallig tegen op Netflix. De film is een aanrader. Wat een donkere sfeer zit er in de film. Naast de donkere sfeer is de film ook bij vlagen zwartgallig en komisch. Ik hou daar wel van. Het leuke is dat we hopelijk deze zomer weer naar Denemarken kunnen en we zitten dan dicht in de buurt van Højer. Mocht het allemaal lukken dan wordt er zeker een bezoekje aan Højer gebracht. De film eindigt met het geweldige nummer Riders of the freeway van Kira Skov. Het nummer past perfect bij de film. 


Een ander nummer uit de film is van de band Young Flowers


Recensies:

woensdag 14 juli 2021

Ragnarök Seizoen 2

Seriedetails:
Titel: Ragnarök seizoen 2
Jaar: 2021
Verhaal: Emilie Lebech Kaae en Adam Price
Acteurs: David Stakston, Jonas Strand Gravli, Herman Tømmeraas
Afleveringen: 6 van 45 minuten
IMDB cijfer: 7,5



De serie:
Het tweede seizoen van Ragnarök gaat verder waar het eerste seizoen is gestopt. De post over het eerste seizoen is hier terug te lezen. De strijd tussen Magme en de Jutuls gaat verder. De rol van Laurits is in het tweede seizoen groter en de vraag is welke kant Laurits op gaat. Het is nu wel duidelijk dat hij Loki moet voorstellen. Loki was een apart figuur en dat wordt in de serie goed neergezet. Magme krijgt hulp van andere goden en samen moeten ze het opnemen tegen de Jutuls. Bij de Jutuls gebeurd ook het een en ander. Vooral Saxa maakt het einde zeer interessant. Heel benieuwd wat daar nog uit gaat komen als er nog een derde seizoen verschijnt.

Conclusie:
Leuke serie en een goed vervolg op het eerste seizoen. Veel is herkenbaar van de Noorse mythologie. De serie is echt voor de jeugd gemaakt. Genoeg actie en heel veel muziek. De soundtrack van het eerste en tweede seizoen is op Spotify te beluisteren. Een nummer die ik direct herkende was die van Heilung met het nummer Krigsgaldr. Geweldig om het nummer in de serie te horen. 


Recensies:

dinsdag 6 juli 2021

Råbjerg Mile

Volgens Wikipedia is Råbjerg Mile het grootse wandelende duin van Denemarken en Noord-Europa, met een oppervlakte van ongeveer 1 km² en een hoogte van 20 meter (40 m boven zeeniveau). Het ligt in het duingebied Skagen Odde, in het uiterste noorden van het land. Het duin beweegt tot wel 18 meter per jaar in noordoostelijke richting en heeft in de periode tussen 1887 en 1996 één kilometer afgelegd.

Een bijzonder stukje land om er te lopen. Foto's zeggen meer dan woorden.

zaterdag 3 juli 2021

Where Is Elle Kari and What Happened to Noriko-san?

Filmdetails:
Titel: Where Is Elle Kari and What Happened to Noriko-san? 
Jaar: 2014
Bedenker: Dvorit Shargal
Regisseur: Dvorit Shargal
Duur: 50 minuten
IMDB cijfer: 8,2



Samenvatting:
A nostalgic, fascinating and heart-breaking journey into the core of the series books, 'children of the world', a very popular photographed children books in black & white from the mid of the 20th century. The books, which are still printed in Israel were created by the Jewish-Swedish photographer, Anna Riwkin-Brick (1908-1970). They were translated by Leah Goldberg. This is a twisted unbelievable detective story, which follows the missing heroes of the books. Were there real children? Where are they? is also a poignant emotional journey into a vanishing childhood of all of us, the children from the pre-television area in Israel, when trips around the world were such a far way dream. Does it worth, searching for the past, try to catch it?

De film:
Ik had het eerder over het boekje Elle Kari, het meisje uit Lapland en in die post had ik het over een vervolg in de vorm van een documentaire van de Israelische Dvorit Shargal. Een mailtje naar haar en ze reageerde gelijk om de DVD op te sturen. Hoe gaaf is dat. De DVD is ook daadwerkelijk aangekomen en die heb ik natuurlijk direct bekeken. De documentaire laat zien hoe populair de Children's Everywhere boekenserie was en nog steeds is in Israël. Dit heeft onder andere te maken met de fotografe Anna Riwkin-Brick. Anna was een Zweeds-Joodse fotografe. De boeken zijn naar het Hebreeuws vertaald door Leah Goldberg. De boekjes en vooral het boekje over Noriko-san hadden een enorme impact op de jeugd van Dvorit Shargal. Op latere leeftijd heeft ze besloten om uit te zoeken hoe het met de kinderen uit de boekenserie is afgelopen. Dit levert een geweldige documentaire op. De grootste heldin van Dvorit was Noriko-san. Helaas is de zoektocht naar Noriko-san te moeilijk en Dvorit begint met de zoektocht naar Elle Kari. Elle Kari was vrij simpel te vinden, namelijk via Facebook. Ze bleek niet de juiste Elle Kari te zijn. De gevonden Elle Kari is de dochter van de schrijfster Elly Jannes. Gelukkig had Elle Kari wel het adres van de juiste Elle Kari en Dvorit heeft haar een bezoek gebracht. Geweldig om het leven van Elle Kari voorbij zien te komen. Ze heet voluit Elle Kari Pavvel en woont in de onderstaande woning. 


Haar man is overleden in 1975. Ze hebben samen één kind gekregen, May-Karina. Anne Kari leest nog steeds voor aan kinderen in het Sami museum te Jokkmokk. In ieder geval op het moment dat Dvorit haar interviewde. Dat is ondertussen alweer ruim zeven jaar geleden.

Dvorit heeft nog meer kinderen uit andere boekjes bezocht:

Dirk is het jongetje Jack Minneboo uit Veere. Op een gegeven moment had Dvorit een ingeving. Het boekje die over Norika gaat, heet Eva visits Norika-San. Eva komt uit Zweden. Zou Eva weten waar Norika zich tegenwoordig bevindt? Weer terug naar Zweden en Eva Crafoord-Larsen opzoeken. Eva heeft geen contact met Norika en weet niet waar ze is. Toevallig had Eva de autobiografie over Inga-Bodill Gadelius en Inga-Bodill woonde op zo'n vijf minuten afstand van Norika. Het enige wat Dvorit moet weten is een adres. Hiervoor scant Dvorit het Zweedse boek met een lineaal totdat ze een adres van Inga-Bodill tegenkomt. Uiteindelijk gaan Dvorit en Eva naar Japan om de zoektocht naar Norika te vervolgen. 

Conclusie:
Dit maakt het bloggen zo geweldig. Wat een verhaal en dat allemaal vanwege een boekje uit 1956. De documentaire laat zien hoe het met enkele hoofdpersonen is gegaan. Geen diepteinterviews of een terugblik op het leven maar meer hoe de kinderen de tijd met Anna Riwkin-Brick hebben beleefd. De rode draad in de documentaire is dan ook Anna Riwkin-Brick. Zij heeft de foto's in alle kinderboekjes gemaakt. Astrid Lindgren wordt ook een aantal keren genoemd. Ze was de schrijfster van een aantal boekjes. De ontmoeting met Jack Minneboo in Veere is erg leuk om te zien. Jack laat Dvorit de plekken uit het boek zien en poseert zelfs op sommige plekken exact zoals op de foto's in het boek. De ontmoeting met Eva is geweldig om te zien. De ontmoeting met Norika is de vervulling van de droom van Dvorit. Wat een zoektocht. Het mooiste zelf vond ik de ontmoeting met Elle Kari. Hoe ziet Elle Kari er tegenwoordig uit? Dat is te zien op de afbeelding hieronder. Het is geen goede afbeelding want het is een schermafdruk uit de documentaire.


Meer informatie over de documentaire is te vinden op de websites The Japan Times en Tidning kulturen. Op de laatste website is een mooie foto van een wat oudere Elle Kari te zien. 


Interesse in de DVD? Een mailtje naar Dvorit is voldoende. De kosten zijn ongeveer €18 en dat is inclusief verzending. 

donderdag 1 juli 2021

Huss

Seriedetails:
Titel: Huss
Jaar: 2021
Bedenker: Jörgen Bergmark
Acteurs: Karin Franz Körlof, Kardo Razzazi, Anders Berg
Afleveringen: 5 van 90 minuten
IMDB cijfer: 6,6



Samenvatting:
In deze nieuwe crimeserie treedt Katarina Huss in de voetsporen van haar moeder als detective. Als nieuwkomer in het korps moet Katarina niet alleen zien om te gaan met het harde leven in Göteborg maar ook met haar achterdochtige collega’s. Het team weigert haar te accepteren en het wordt nog erger wanneer Katarina promotie krijgt. Al snel komt ze terecht in een kluwen van corruptie en verraad.

De serie:
Huss is een serie gebaseerd op de dochter van Irene Huss, Katarina. Irene Huss is een personage van schrijfster Helene Tursten. Helene Tursten heeft tien boeken geschreven met Irene Huss in de hoofdrol. Er zijn vier delen vertaald naar het Nederlands. Ik heb zelf twee boeken van haar in de boekenkast staan maar nog niet gelezen. Negen boeken zijn verfilmd en drie films zijn niet gebaseerd op een boek. In IMDB is te zien dat de serie twaalf afleveringen bevat. Het laatste boek verscheen in 2011 en de laatste film ook. In 2021 heeft men dus een spinoff van de serie gemaakt waar het echt draait om dochter Katarina. Haar moeder is nog wel regelmatig te zien in de nieuwe serie. Het lijkt er wel op dat Helene Tursten niet betrokken is geweest bij de Huss serie. De serie bestaat uit vijf afleveringen. De afleveringen die anderhalf uur duren zijn verhalen op zichzelf met elke keer een ander thema. De rode draad in de vijf afleveringen is een politiegebeurtenis die plaatsvond tijdens rellen bij de Eurotop in de Valdemarsväg, Göteborg. Elke aflevering start met het politieverhoor. Elke keer wordt iemand anders verhoort. In de laatste aflevering wordt alles duidelijk.

Conclusie: 
Ik had nog niets gelezen of gezien van Irene Huss dus de achtergrond informatie over Irene en Katarina Huss is mij totaal niet bekend. Ik heb ook geen idee of de informatie over Irene allemaal klopt. Nu draait het om de dochter van Irene en ik moet zeggen dat het een genot was om de serie te bekijken. Katarina staat aan het begin van haar politiecarriere en begint ook onderaan aan de ladder en dat is op de straat. Hier maakt ze elke aflevering totaal iets anders mee. Natuurlijk is het ongeloofwaardig dat ze in de eerste aflevering al mee mag doen met het rechercheteam. Maakt allemaal niet uit, het is een heerlijke serie. De chef van Katarina, Johan Jansson, is een bijzonder personage. Is hij fout? Is hij goed? Wat is zijn rol? Erg goed gespeeld. Zelfs agent Robert Björkemyr, gespeeld door Filip Berg, is goed gespeeld. Dat had ik niet verwacht na zijn optreden in de Svartsjön serie. Ik ben nu ook wel benieuwd naar de Irene Huss boeken en serie.

De serie is op NPO Plus te zien.

Recensies: