Google Translate

zondag 21 mei 2023

Sisu

Filmdetails:
Titel: Sisu
Regisseur: Jalmari Helander
Verhaal: Jalmari Helander
Jaar: 2022
Acteurs: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan
Duur:  91 minuten
IMDB cijfer: 7,1



Samenvatting:
Te midden van de Tweede Wereldoorlog is de goudzoeker Aatami Korpi druk in de weer in Lapland. Zijn harde werk loont en hij wil de buit meenemen naar de dichtstbijzijnde stad. Aatami wordt onderweg echter tegengehouden door de nazi's, wiens patrouille onder leiding staat van de meedogenloze SS-officier Bruno Helldorf. Er volgt een kat-en-muisspel tussen de twee heren.

De film:
Van de regisseur van de film Big Game is in 2022 de film Sisu verschenen. De film gaat over de goudzoeker Aatami Korpi in het jaar 1944. Locatie Fins Lapland. De Duitsers vertrekken uit Fins Lapland naar Noorwegen. Finland heeft de vrede gesloten met de Sovjet-Unie en de Finnen moeten de Duitsers uit Finland verdrijven als tegenprestatie. Deze periode wordt de Laplandoorlog genoemd. Bij het zoeken naar informatie over de Laplandoorlog kwam ik het boek Land van sneeuw en as van Petra Rautiainen uit 2022 tegen. Dat boek ga ik zeker lezen. Eerder kwam de Laplandoorlog al aan bod op Blogzweden in de posten van Kukushka - Cuckoo, Vroedvrouw en Katilo, de verfilming van Vroedvrouw. Sisu speelt zich ook af in die periode maar is van een ander genre. Ik moest vrij vaak tijdens de film aan Død Snø denken. Aatami Korpi vindt goud en stapt op zijn paard om ergens heen te gaan. Ondertussen komt hij Duitsers tegen. Die komen erachter dat hij goud bij zich heeft en dat is zeer interessant voor de Duitsers die weten dat ze de oorlog gaan verliezen. Helaas voor hun weten ze niet dat Aatami Korpi door de Russen Koschei genoemd wordt. 

Conclusie:
Sisu wordt in recensies vergeleken met een spaghettiwestern en met John Wick. Zoals net al gezegd vond ik het meer op Død Snø lijken. In ieder geval een actiefillm met veel bloed en geweld. Wat nog beter is zijn de geweldige beelden van Fins Lapland. Wat een toendra en wat mooi in beeld gebracht. De film is in een aantal hoofdstukken verdeeld en persoonlijk vond ik de eerste helft van de film geweldig. Het was wat rustiger en het landschap kwam er goed uit. De tweede helft van de film was wat drukker en met meer acties. De film is Engelstalig. De Duitsers en de Finnen spreken Engels. Dat klinkt best wel raar maar men kon blijkbaar geen Finnen vinden die goed Duits spraken. Aan het einde van de film wordt er wel Fins gesproken. De rol van SS Obersturmführer Bruno Helldorf wordt gespeeld door de Noor Aksel Hennie en Aino, één van de vrouwen die misbruikt worden door de Nazi's, door Mimosa Willamo. Onni Tommila die Oskari in Big Game speelde doet ook mee in Sisu. Jorma Tommila speelt Aatami Korpi. Jorma is getrouwd met actrice Ida Helander-Tommila, de zus van regisseur Jalmari Helander. Jorma en Ida zijn de ouders van Onni Tommila. Veel familiebanden in Sisu.

Het verhaal is niet gebaseerd op waarheden. Bedenker van het verhaal, Jalmari Helander, heeft wel de Fin Simo Häyhä als voorbeeld genomen (zie dit artikel van Ilta Sanomat). Simo was een Finse soldaat die waarschijnlijk de succesvolste sluipschutter aller tijden was, met 705 bevestigde gedode Sovjetsoldaten waarvan 542 als sluipschutter. Hij stond in Rusland bekend als Belaya Smertj ("De witte dood"). Meer over hem is te lezen in het boek Elk schot een treffer en de strip De Witte dood. Het stripboek is uitgekomen op 21 april 2023 dus zeer actueel. Meer over de strip is te zien en te horen in deze stripvlog

De titel van de film is niet onbekend voor Finland liefhebbers. Sisu is al vaker aangehaald op Blogzweden, onder andere in de posten Licht op het noorden en Solitude en het is de perfecte titel voor de film. De film is een succes en daarom kan het even duren vorodat de film via de streamingdiensten te zien is. 

De soundtrack van de film mag er ook zijn. Ik heb de soundtrack hieronder opgenomen:


Meer informatie over de rol van Finland in de Tweede Wereldoorlog is te lezen in dit artikel van het Historisch Nieuwsblad.

Interviews:

- 3CR

vrijdag 19 mei 2023

Partisan seizoen 1 en 2

Seriedetails:
Titel: Partisan seizoen 1 en 2
Regisseur: Amir Chamdin
Verhaal: Mauricio Molinari, Amir Chamdin, Fares Fares
Jaar: 2020 - 2022
Acteurs: Anna Björk, Fares FaresJohan Rheborg
Duur: 10 afleveringen van 50 minuten
IMDB cijfer: 5,5




Samenvatting:
Johnny krijgt een nieuwe baan in de idyllische omgeving van Jordnära, een afgesloten gemeenschap waar een succesvolle biologische boerderij gerund wordt. Hij komt er al snel achter dat de regels en routines er enigszins onorthodox zijn.

De serie:
De serie is te zien op Viaplay en gaat over Jordnära, een afgesloten gemeenschap waar men terug gaat naar de essentie van het leven. Alles biologisch verbouwen, niet roken, geen bereik met je mobiel, een hek om het land, een poort met een bewakingspost. Het begin is warrig. Johnny krijgt de opdracht om twee pleegkinderen naar Jordnära te brengen en daar vervolgens als vrachtwagenchauffeur te gaan werken. De twee zusjes worden opgenomen in het gezin van Kent en Susanne. Kent runt de boel op Jordnära en Susanne is de arts van Jordnära. Ze kunnen zichzelf behandelen en hebben geen buitenstaanders nodig. Daarnaast heeft Jordnära zijn eigen gymteam en het is de bedoeling dat de zusjes Nicole en Maria mee gaan doen in het gymteam. Het gymteam heeft een belangrijke rol in de serie. Het is direct duideijk dat er vreemde dingen gebeuren op Jordnära. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk welke praktijken er plaatsvinden en welke rol Johnny speelt in het verhaal. Het tweede seizoen gaat direct verder waar het eerste seizoen gestopt is. Het tweede seizoen laat meer zien over het ontstaan van Jordnära en rond het einde van het eerste seizoen af. 

Conclusie:
Een geweldige serie die de sfeer goed weet weer te geven. Johnny, een naam die niet bij hem past vanwege zijn Midden-Oostelijke afkomst, is de partisaan. Gedeeltes van het nummer Partisan van Leonard Cohen is regelmatig te horen en het past in het verhaal van Johnny. 


Een ander nummer wat te horen is, is Sunset Finks van Mike Granditsky:


Het verhaal zelf is niet nieuw maar ze weten het in de serie goed neer te zetten. Het eerste seizoen was erg goed. Het tweede seizoen wat minder maar die maakt het verhaal wel af. In het tweede seizoen wordt de beginscène van het eerste seizoen ook duidelijk. 

In een interview van Drama Quarterly met Fares Fares die Johnny speelt is het volgende te lezen:

Centraal in het verhaal staat Jordnära zelf, die net zo'n personage is als Johnny, en even mysterieus. Fares zegt dat de gated community een metafoor is voor de moderne samenleving en de manier waarop extreme politiek wordt genormaliseerd. "Vóór het coronavirus gebeurden er dingen in Europa en over de hele wereld waar bepaalde mensen gedachten en ideeën hadden en mensen eraan begonnen te wennen", zegt hij.

“Voor mij was het idee om een ​​wereld te creëren waarin je de samenleving kon bekritiseren, maar die niet in het gezicht van mensen kon schuiven. We zouden een wereld kunnen creëren die aan de oppervlakte de meest perfecte plek is die je je kunt voorstellen – en dan sluip je in die duistere geheimen.”


Zoals hierboven te lezen staat Jordnära centraal. Het is een plek die overal in Zweden kan voorkomen en het leek wel wat op het sekte verhaal in de trilogie van Mariette Lindstein. In de serie wordt niet aangegeven waar Jordnära zich bevindt. In een interview met de regisseur blijkt dat de opnames gemaakt zijn op 45 minuten van Stockholm, op een eiland dat 30 minuten verwijderd is van het Koninklijk Paleis van de Koning. Ik zie het zo voor me :-).

Bij de zoektocht naar Jordnära kwam ik deze site tegen. Het zou zo maar een reclamecampagne voor de serie kunnen zijn, maar het lijkt echt te zijn. Hoe bizar.

Interviews over de serie:

zondag 14 mei 2023

Slechts een diefstal - Ann-Helén Laestadius

Boek details:
Auteur: Ann-Helén Laestadius
Titel: Slechts een diefstal
Oorspronkelijke titel: Stöld
Vertaling: Angélique de Kroon
Verschijningsdatum: 2022
Bladzijde: 448
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403151519



Samenvatting:
Voor de liefhebbers van Daar waar de rivierkreeften zingen en De vliegeraar: over een Sami-meisje dat leert te strijden voor haar afkomst en het leven waar ze recht op heeft.

Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, een van de rendierkalveren. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee.

Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde.

Slechts een diefstal is een bijzondere en indringende roman over een jonge vrouw die haar plek zoekt in een samenleving die gevormd is door tradities en angst.

De auteur:
Ann-Helén Laestadius,  (geboren in 1971 te Jukkasjärvi) is een Zweedse Sami journalist en schrijver. Ze woont tegenwoordig in Solna bij Stockholm en werkt sinds 1990 als journalist. Ze heeft zelf geen rendierkudde en spreekt ook geen Samisch maar ze heeft onderzoek gedaan wat er leeft onder de Sami's met rendierkuddes. Om meer te weten te komen over Ann-Helén heb ik wat gedeeltes opgenomen uit dit interview:

"Het is voor mij belangrijk om te vertellen hoe de leefomstandigheden van de Sami zijn en wat de overheid met hen heeft gedaan. Op het eerste gezicht is Zweden een enorm omarmend en harmonieus land, maar feit is dat je een bevolkingsgroep hebt die je in die mate tekortschiet", zegt Ann-Helén Laestadius.

Haar eigen moeder heeft de mislukking aan den lijve ondervonden toen de Zweedse regering besloot dat Sami-kinderen niet naar reguliere scholen konden. Ze werden daarom weggestuurd naar speciale nomadische kostscholen. Hier werd alleen Zweeds gesproken, hoewel de 7-jarige moeder van Ann-Helén en veel van de andere kinderen alleen Sami spraken. Die ervaring hielp een hele generatie Sami vorm te geven.

"Het is altijd een groot verdriet voor mij geweest dat ik niet van jongs af aan Sami heb leren spreken, maar mijn moeder wilde niet het risico lopen dat ik in dezelfde situatie terecht zou komen als zijzelf, dus het was daarom belangrijk voor haar dat Zweeds mijn primaire taal was. Maar voor mij betekende het dat ik moeite had om me volledig geïntegreerd te voelen in de cultuur.", legt Ann-Helén uit.

Maar het is niet alleen cultuur dat de Sámi worden uitgedaagd. De regering heeft ook hun recht om rendierherders te zijn geregeld. Bepaalde gebieden zijn gewijd aan bepaalde families, zodat er geen plaats meer is voor de nomadische bevolking en voor degenen die zin hebben om rendierherders te worden. Daarnaast mogen mijnbouwbedrijven steeds vaker mijnen in de gebieden die de Sámi gebruiken voor hun rendieren.

Dit heeft ertoe geleid dat er minder ruimte is voor de rendierherders, maar ook minder ruimte voor de lokale jagers, die geen Sami zijn en nu niet meer de mogelijkheid hebben om te jagen zoals voorheen. Het draagt ​​ook in hoge mate bij aan het creëren van spanningen in lokale gemeenschappen, en er wordt steeds meer door buitenstaanders op de rendieren van de Sami gejaagd.

Ondanks meerdere politierapporten is het voor de politie bijna onmogelijk om de misdaden tegen de Sami's rendieren op te lossen. De jagers zijn zo goed en snel dat ze weg zijn voordat de politie arriveert, en laten zelden een spoor achter.


Het boek:
Slechts een diefstal is het eerste deel van een trilogie waarvan het tweede deel Straff onderussen in het Zweeds is verschenen. Slechts een diefstal bestaat uit drie delen. In het eerste deel is het Dálvi, winter 2008 en gaat over Elsa die negen jaar is, Ze heeft een broer Mattias die zeven jaar ouder is. Haar moeder Marika werd rivgu genoemd. Zo werd er met boze tongen gepraat over vrouwen die geen Sami waren. Haar moeder kwam uit de stad, Marika uit de stad. In de familie van Marika bevonden zich mensen die lang geleden zowel hun achternaam als hun oorsprong hadden afgezworen. De vader van Elsa heet Nils Johan en is rendierhouder. Elsa heeft een eigen rendier met de naam Nástegallu, Witvlekje. Elsa heeft een vriendinnetje Anna-Stina. Anna-Stina is de dochter van Hanna. Hanna heeft een broertje, Lasse. Lasse is een nakomertje en toen de ouders van Hanna en Lasse overleden was Hanna volwassen met een gezin en Lasse achttien jaar. Hanna heeft zich sindsdien ontfermt over Lasse als haar zoon. Lasse wordt dit jaar tweeentwintig en is vrienden met Mattias.

In het eerste deel staat de moord op Nástegallu centraal. Elsa is getuige van de moord op Nástegallu en ze wordt gedwongen te zwijgen. Dit geheim draagt ze voor altijd met zich mee. In het tweede deel Cakcadálvi - Herfstwinter is het 2018. Elsa is tien jaar ouder en ze is een Sami meisje geworden die voor zichzelf opkomt. Ze wil rendierhouder worden maar haar broer Mattias heeft het alleenrecht om hun vader op te volgen. Het derde deel heet Giddageassi - Voor zomer 2019. Hoe gaat Elsa om met het geheim uit 2008 en hoe loopt die verhaallijn af? 

Wetenswaardigheden:
  • De hoofdstukken worden aangeduid met een nummer met daarachter de samische tekst voor het nummer. Bv 20 - Guoktelogi.
  • Bealljebinnát: Stukjes bewaard oor die na het merken van de kalveren aan een pees draad werden bevestigd.
  • Je mocht niet opscheppen over hoeveel kalveren je had gemerkt en daarom mocht bealljebinnát niet zichtbaar opgehangen worden.
  • Holbin, het onderste deel van de kolt.
  • Geroep van de rendieren, ruovgat.
  • Suohpa, lasso.
  • Sticker op de auto van Robert met de tekst “ Tegen de ratificatie van ILO 169”.
  • De feesten bij de Sami zijn uitbundiger dan de feestjes van familie van moeders zijde. Veel dansen en kleding. Zie ook de film Ribadit - Pulling the belt. Een gedeelte van deze korte film is hier te zien.
  • Rátkin, de rendierscheiding.
  • Scheidingskraal rátkagárddis.
  • Gunsttar. Iemand die bepaalde vermogens bezat. Elsa zou een gunsttar zijn.
  • De rendieren waren biekka oapmi, eigendom van de wind.
  • Samidorp Girjás

Conclusie:
Het is even inkomen in het verhaal. Het eerste deel was wennen. Verderop in het verhaal gaat het beter en wordt het een verhaal die vlijmscherp aangeeft hoe de situatie wat betreft de Samen en de niet Sami bevolking er voor staat. Merendeel was bij mij al redelijk bekend en het is ook meermalen aan bod gekomen in de onderstaande blogposten:
Veel dingen uit het boek kwamen ook in de films voor die ik gezien heb op Sapmifilm. Wil je meer weten over de geschiedenis van de Samen dan is deze blogpost van Sommarmorgon interessant om te lezen en op dezelfde pagina staat ook een podcast over de Sami. Het eerste deel van de trilogie zit in ieder geval erg goed in elkaar. Zoals Karin van Dagreis al schrijft is het boek net een film en dit klopt ook. Alles zit erin waar de Sami mee te maken hebben. Discriminatie, zelfmoord, mijnen, klimaatverandering. het mijnbedrijf LKAB, de mannencultuur en toeristen tijdens de Jokkmokk markt. Je voelt de machteloosheid als er weer een rendier vermoord is en de aangifte op de stapel met de andere aangiftes beland en wordt afgedaan met slechts een diefstal. Het boek is een enorm succes geworden en het eerste deel wordt op dit moment verfilmd in opdracht van Netflix door Elle Marja Eira. Een interview met Elle Maria Eira is hier te lezen. Dat gaat wel goed komen met de verfilming.

Het tweede deel van de trilogie met de titel Straff gaat terug naar de jaren vijftig en volgt de rendierhoederskinderen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge en Anne-Risten die zeven jaar oud zijn en bij hun familie worden weggehaald en gedwongen naar een nomadische school te gaan. Dertig jaar later hebben de vijf verschillende paden gekozen om te overleven, of in ieder geval te proberen te onderdrukken. Ik ben zeer benieuwd naar dit tweede deel. Het lijkt op een zelfstaand verhaal die niets te maken heeft met Elsa en haar familie. Het eerste deel geeft een gedetailleerd inzicht in het leven van de Sami en met welke problemen ze allemaal te maken hebben. Mijn verwachting is dat dit hetzelfde geval is met het tweede deel. De trilogie en de film zorgen voor nog meer aandacht voor de problemen van de Sami dat een tijdje geleden met de film Sami Blood is aangewakkerd. Het is hard nodig voor één van de oudste culturen van Europa. Tijdens ons laatste bezoek aan Schokland was in het museum te lezen dat de eerste mensen nomaden waren en toen al omgingen met rendieren. 

Verder nog een groot compliment voor de Nederlandse vertaling van Angélique de Kroon. Zeer goed gedaan.

Ann-Helén Laestadius:

Recensies:


dinsdag 9 mei 2023

Scandinavische markt Schokland 2023

Afgelopen weekend zijn we weer eens naar de Scandinaviëmarkt in Schokland geweest. We zijn hier vier keer eerder geweest:

- Scandinavische markt 2012
- Scandinavische markt 2013
- Scandinavische markt 2014
Scandinavische markt 2016

Na zeven jaar eindelijk weer eens een keer geweest. De reden was eigenlijk simpel. We gingen meestal naar Scandinavië-XL maar deze beurs is gestopt, overgenomen en omgedoopt naar Nordic Days. Nordic Days heeft een nieuwe locatie, Het Inspyrium bij Nijmegen. Redelijk ver weg en de prijs is €18,35. In de voorverkoop €12,50 maar op is op en er is nog geen programma. Dat gaat hem niet worden. Dan toch maar een keer weer de Scandinaviëmarkt in Schokland bezoeken. Altijd leuk om weer een bezoek te brengen. In 2014 hebben we niet alleen de markt bezocht maar ook rondgelopen in de omgeving van Schokland. Deze keer geen foto's van de markt zelf maar van de omgeving en van de tentoonstelling in het museum. De tentoonstelling is namelijk volledig vernieuwd ten opzichte van de laatste keer dat we het museum hebben bezocht en het is een geweldige tentoonstelling. 


Horizon








Burying the sea in the land






Vikingen

Hieronder de foto's van de tentoonstelling.

Bosolifant

De onderstaande foto is interessant. Het zijn Scandinavische stenen gevonden in de omgeving van Schokland. Meegebracht tijdens de ijstijd.
In de prehistorie was Nederland en daarmee Schokland een toendragebied en leefden er de wolharige mammoet, steppewisent, wolharige neushoorn en het reuzenhert. De beenderen van deze enorme beesten zijn te zien in het museum.


Wende





Aan het einde van de tentoonstelling nog een film bekeken over de geschiedenis van Schokland. Het bezoek aan Schokland was een boeiende reis door de geschiedenis van Schokland. Het is nog steeds een geweldige locatie om een Scandinaviëmarkt te organiseren. Het weer was die zondag heerlijk en natuurlijk weer een aantal boeken gescoord waaronder twee van Gerrit Jan Zwier die ook weer van de partij was en een aantal nieuwe boeken meegenomen had. 


zondag 7 mei 2023

Strandhotellet

Seriedetails:
Titel: Strandhotellet - The Beach Hotel
Verhaal: Camilla Läckberg
Jaar: 2023
Acteurs: Filip Wolfe SjunnessonSamuel FrölerSofia Karemyr
Duur: 8 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 3,1



Samenvatting:
Om zijn 60e verjaardag te vieren, geeft Werner Gyllenmark een feest in zijn strandhotel en nodigt hij zijn familie, werknemers en zelfs zijn aartsvijand, Egil Grip, uit. Maar het evenement eindigt abrupt met een ongeluk dat de hele stad schokt - en langzaam maar zeker komen er explosieve geheimen aan het licht die sommige mensen tot het uiterste zullen doen om verborgen te houden.

De serie:
Strandhotellet is een nieuwe creatie van Camilla Läckberg. Na de soapserie Hammarvik heeft ze een nieuwe soapserie bedacht. Strandhotellet draait om twee families die elk een strandhotel hebben in het fictieve kustplaatsje Saltsjövik. Eigenaar Werner Gyllenmark geeft een feestje in zijn Saltsjöviks strandhotell om zijn zestigste verjaardag te vieren. Egil Grip, eigenaar van strandhotel Mistral, is ook aanwezig. Hij heeft samen met Werner Saltsjöviks strandhotell opgebouwd. Op een gegeven moment is de samenwerking en vriendschap ophouden te bestaan en zijn ze aartsvijanden geworden. Wat niet meehelpt is dat de vrouw van Egil, Marianne, de ex-vrouw van Werner is. Werner en Marianne hebben twee kinderen, Petra en Sebastian. Egil heeft een dochter, Julie Grip.Sebastian en Julie waren vroeger geliefden. Sebastian is naar Stockholm verhuist en heeft tegenwoordig een vriendin, Shirin, Julie heeft ook een vriend, Aksel. Petra werkt in het hotel van haar vader en heeft een vriendin, Gabrielle. Deze twee families vormen de spil van het verhaal. Daaromheen zijn er een aantal karakters die hun eigen verhaallijn hebben, Svante, de frontdesk manager van Saltsjöviks strandhotell. Lojsan, de nieuwe receptioniste van Saltsjöviks strandhotell en haar zoon Lukas. Martin, de barman van Saltsjöviks strandhotell. Genoeg materiaal voor geheimen, bedrog, verboden liefdes, intriges en alles wat nog meer in een soap zit. Net als in Hammarvik speelt moord ook een rol in Strandhotellet. Niet zo nadrukkelijk als in Hammarvik maar het is wel aanwezig. Egil valt in de eerste aflevering neer en hij sterft aan een overdosis tramadol. Heeft hij een overdosis genomen of is hij vermoord? De soap is begonnen.

Conclusie:
Strandhotellet volgt hetzelfde concept als Hammarvik. Een aantal personen die een verhaallijn hebben. Korte scènes en om de zoveel scènes een beeld van Saltsjövik. Lekker relaxed en de serie kabbelt voort. Camila Läckberg speelt ook een scène aan de bar mee. Saltsjövik is een fictieve plaats. In het plaatsje Varberg is de serie opgenomen. We zijn er zelf nooit geweest. Luc en Hermine van Met de auto op vakantie wel en laten ze nu net de onderstaande foto in hun post over Varberg hebben staan. Dit beeld komt een aantal keer voor in de serie.

Varberg - Foto van de site Met de auto op vakantie

De serie heeft een 3,1 op IMDB en dat is erg slecht. Maakt niet uit, ik heb genoten van de serie. De coole Julie, de onhandige Svante, Martin de barman die op Rocky lijkt, Sebastian die er perfect uitziet en de vrolijke Lojsan. Lojan komt in de serie uit Jönköping en Ellen Siöö die haar speelt komt ook uit Jönköping. Ze heeft nog niet veel in series en films gespeeld net als Peter Eriksson die Svante speelt. Beiden spelen in het theater. En dan is er nog Rennie Mirro die Martin speelt. Hij zingt in het dagelijks leven,


Sofia Karemyr die Julie speelt en Ylvali Rurling die Lilja speelt blijken samen ook in de serie Partisan te spelen. Het eerste seizoen van Partisan al gekeken. We zijn nu bezig met het tweede seizoen. 

Het tweede seizoen van Strandhotellet is al opgenomen. Weer in Varberg en voor het derde seizoen komen ze weer in Varberg opnemen. Dit is te lezen in dit artikel. In het artikel is ook te lezen waarom in de serie niet de bekende gebouwen van Varberg zijn te zien. 

Interview met Camilla Läckberg:

Recensies: