Filmdetails:
Titel: Skjelvet - The QuakeRegisseur: John Andreas Andersen
Jaar: 2018
Verhaal: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg
Acteurs: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Kathrine Thorborg Johansen
Duur: 106 minuten
IMDB cijfer: 6,2
Samenvatting:
In 1904 wordt Oslo getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. De aardbeving had zijn epicentrum in de "Oslo Graben" die onder de Noorse hoofdstad loopt. Er vinden vandaag de dag nog steeds kleinere aardbevingen plaats in dit gebied. Geologen weten het niet zeker, maar er zijn tekenen die erop wijzen dat we een grote toekomstige aardbeving in Oslo kunnen verwachten. Wanneer kan niemand met zekerheid zeggen. Misschien over 100 jaar, misschien over 10 jaar of misschien wel morgen.
De film:
Skjelvet - The Quake is het vervolg op de Noorse rampenfilm Bølgen - The Wave en is te zien op Netflix. Het is drie jaar na de ramp in Geiranger en het gezin van Kristian Eikjord wordt in het vervolg weer gevolgd. Het gezin is dankzij Kristian nog compleet na de eerste film. De acteurs zijn ook dezelfde en dat gebeurd niet vaak. Zoals gezegd is het drie jaar na de ramp in Geiranger en Kristian woont daar nog steeds. Het is al snel duidelijk dat hij er alleen woont en de rest van het gezin in Oslo. Hij ziet er ook niet best uit en heeft moeite met het verwerken van de ramp in Geiranger. Hij ziet er trouwens uit als de Noorse Tygo Gernandt.
Hij krijgt een bericht van ex-collega Konrad Lindblom die vlak daarvoor omkwam in de Oslofjordtunnel terwijl hij er onderzoek deed. Een gedeelte van de tunnel was ingestort. Kristian vertrouwt het niet en gaat vervolgens naar Oslo en bezoekt het huis van zijn ex-collega. Hij treft daar de dochter van zijn ex-collega, Marit Lindblom, aan en een kamer vol onderzoeksresultaten. Ondertussen gaat hij ook bij zijn gezin langs en kom je te weten hoe de relatie tussen Kristian en zijn vrouw Idun zo is geworden.
Ondertussen beginnen bij Kristian alle alarmbellen te rinkelen en op basis van de onderzoeksresultaten van Konrad Lindblom verwacht hij een aardbeving die Oslo zal gaan treffen.
Conclusie:
Niet erg geloofwaardig om het gezin na de ramp in Geiranger nog een ramp te laten doorstaan in Oslo. Natuurlijk zitten er wel meer ongeloofwaardige acties in de film. Maakt allemaal niets uit. De spanning wordt langzaam maar zeker opgevoerd totdat het moment daar is. Volgens velen duurt de opbouw naar het hoogtepunt te lang, maar daar ben ik het niet mee eens. De Amerikaanse rampenfilms staan bol van de actie en volgt de ene ongeloofwaardige actie op de andere. In Skjelvet heeft men een andere aanpak door de opbouw langer te laten duren. Is het eenmaal zo ver dan gaat men helemaal los. Oslo veranderd in een puinhoop en bekende plekken die wij gezien hebben in Oslo bestaan na de aardbeving niet meer. Heftig om te zien. De focus blijft op het gezin liggen. Wat minder op zoon Sondre en meer op Kristian, Idun en hun dochter en Marit. Superspannend, indrukwekkend in beeld gebracht en zoals gezegd best wel confronterend als je een paar keer in Oslo ben geweest.
Het verhaal is gebaseerd op het feit dat in Oslo eerder een aardbeving is geweest, namelijk op 23 oktober 1904. Dat is niet de enige aardbeving. Op 21 februari 2008 is een aardbeving geweest op Spitsbergen en op 24 mei 2012 een aardbeving in de Noorse Zee op 600 kilometer afstand van de stad Tromsø. Norsar, die ook in de film te zien is, heeft een kaart met daarop de seismische activiteit. Deze is hieronder te zien:
NORSAR monitor Scandinavian seismic activity |
Recensies:
- Moviemeter
- Nachtvlinders
- Cinemagazine
- VPRO
- De Volkskrant
- Filmtotaal
- Play Watch Read
- Chicklit
- Screendependent
- Film Vandaag
- Norwegian American
- Filmdomein
Woww spannend ga hem zeker kijken....fijne dagen liefs Ria 🎄❤️🎄❤️🎄
BeantwoordenVerwijderenVeel kijkplezier. En jullie ook fijne dagen.
VerwijderenGrappig dat je dat van Tygo Gernandt noemt. Wij vonden Kristian daar ook al veel van weg hebben in The Wave :-)
BeantwoordenVerwijderenEn nu is er dus The Quake. Aardbevingen in en bij Noorwegen zijn helemaal nieuw voor ons. In het voorjaar van 2012, zoals je hierboven bij de aardbeving in de Noorse Zee noemt, zwierven wij door Noorwegen. Vreemd idee, hoor...
Als twee druppels water in het begin van de film met baard.
VerwijderenWe hadden er ook niet van gehoord. Inderdaad een vreemd idee als je zo door de bergen loopt. Interessante site is https://nl.earthquake-report.com/.