Google Translate

woensdag 23 december 2015

Bølgen

Filmdetails:
Titel: Bølgen (The Wave)
Regisseur: Roar Uthaug
Jaar: 2015
Verhaal: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg
Acteurs: Kristoffer Joner, Thomas Bo Larsen, Ane Dahl Torp
Duur: 104 minuten
IMDB cijfer: 6,9Samenvatting:
Tachtig jaar geleden werden een aantal dorpen in Noorwegen weggevaagd door een enorme vloedgolf die veroorzaakt werd toen een bergwand instortte. Die maakte veel schade en slachtoffers in de fjorden. Wanneer een ervaren geoloog opmerkt dat een soortgelijke nieuwe ramp onafwendbaar is komt zijn ergste nachtmerrie uit. Met minder dan 10 minuten om te reageren zal hij alles op alles moeten zetten om zo veel mogelijk mensen te redden.

De film:
Een Noorse rampenfilm en wat voor een. Gebaseerd op feiten dat de rotsen van de fjorden afbreken en er hierdoor een tsunami ontstaat. Aan het begin van de film wordt de ramp op 15 januari 1905 in Loen aangehaald. Er is toen een rotsblok in het meer Lovatnet gevallen. Hier is meer over te lezen op Wikipedia en de NRC website. Ook de ramp op 7 april 1937 bij Tafjord wordt aangehaald. Tegenwoordig zijn er in Noorwegen zijn 300 instabiele bergen bekend. Een ervan is de berg Mannen.

In deze film staat Åkerneset in Geiranger centraal. Deze rotspartij wordt constant in de gaten gehouden. Dit is na te lezen op de website van NRK. De vraag is niet of er een rots in het water valt, maar wanneer en met dit gegeven is Bølgen gemaakt. De film heeft twee gedeeltes en dat is het gedeelte tot en met de vloedgolf en het gedeelte na de vloedgolf. Het eerste gedeelte is geweldig met herkenbare plekken van Geiranger. Leuk om die plekken weer terug te zien. De vloedgolf is indrukwekkend. Het tweede gedeelte vind ik persoonlijk wat minder en past goed bij een rampenfilm. Het is wel spannend.

Conclusie:
Door de film wordt je weer met de neus op de feiten gedrukt dat de fjorden schitterend zijn, maar er ook gevaar vanuit gaat. Ik heb het zelf niet zo op de kilometerslange tunnels en kan me in dat geval zo'n vloedgolf levendig voorstellen.Weer een mooie film van regisseur Roar Uthaug.

Recensies:

3 opmerkingen:

 1. Krijg het al benauwd bij het zien van de trailer, haha! Maar inderdaad wel leuk om Geiranger weer eens te zien, al is het op een wel erg spannende manier. Het lijkt me inderdaad een goede film, maar ik weet niet of ik na het kijken ervan nog naar Geiranger toe durf te gaan ;-)
  Maar ach, het kan daar overal gebeuren. Dan kunnen we nergens meer naartoe reizen, maar toch... :-p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem aan dat ze in het echt niet zo laks zijn en eerder alarm slaan en je meer dan 10 minuten hebt om te evacueren.

   Verwijderen